ایاصوفیه احتمالا یکی از اولین مکان هاییست که تمام توریست هایی که برای اولین بار به استانبول می روند از آن بازدید میکنند. برایرسیدن به ایاصوفیه کمی پیاده روی لازم است چون امکان ورود ماشین به نزدیکی آن نیست و حتی ما که تاکسی گرفته بودیم مجبور به پیاده شدن در خیابان های تنگ مجاور شدیم. قسمت بلیط 40 لیر است و ساعت های اولیه صبح صف خیلی کوتاه تر است. امکان بردن بعضی وسایل از جمله مونوپاد به داخل نیست و در باجه ای دم در تحویل می گیرند.
عمر این کلیسا/مسجد/موزه حدود 1500 سال است و به دوران بیزانس برمی گردد. ستون های عظیم و یکپارچه مرمر آن برای ما خیلی جالب بود. البته قسمت های خیلی زیادی از کنده کاری ها تخریب شده بود که در آن زمان مشغول مرمت کردن بودند و داربست های بزرگی تقریبا نصف سالن را گرفته بود. (ظاهرا مدت خیلی زیادی است که مشغول مرمت هستند.)
می شد یکی دو طبقه بالاتر هم رفت و از بالا هم تماشا کرد. به نظر من اینجا ارزش یک بار دیدن را داشت.
دیدن ایا صوفیه را توصیه میکنم. نقاشی های روی دیوارهایش بسیار زیباست و کلا این بنا ابهت خاصی داره وقتی از طبقه بالای اون تماشا میکنید بیشتر پی به زیباییش میبرید.
وبسایت: http://ayasofyamuzesi.gov.tr/en
اطلاعات بازديد :
زمانبندي تابستان ( 15 APRİL -25 OCTOBER) ساعت هاي بازديد : 19.00 - 09.00
زمانبندي زمستان ( 25 OCTOBER- 15 APRİL) ساعت هاي بازديد : 17:00- 09:00
حتماً باید حداقل یک ساعت قبل از زمان بسته شدن موزه ایاصوفیه، بلیت را بخرید.
قيمت بليط : 40 TL لير
مسير: با funicular از تكسيم به كاباتاش برويد و سپس با تراموا در ايستگاه سلطان احمد پياده شويد ايا صوفيه در مقابل مسجد آبي (سلطان احمد) قرار گرفته است.
این مسجد که در اصل کلیسایی بوده است در نزدیکی کاخ توپ کاپی قرار دارد. اینجا یکی از نماد های شناختهشده استانبول است. این عبادتگاه که حالا بیشتر به موزه تبدیل شده است، گنبدی مرتفع و با ابهت دارد. در سقف این مسجد نام خلفای راشدین همراه با نام الله،محمد دیده میشود. منبری مرتفع در گوشه ای از مسجد قرار دارد. یک تکه سنگ مرمر یکپارچه کوزه مانند در قسمتی از این مسجد به نمایش درآمده است.
در قسمتی از مسجد یک ستون مرمرین قرار دارد که سوراخی در میان آن است و صفی در مقابل آن است. خرافه یا واقعیت، عده ای اعتقاد دارند که اگر انگشت شست داخل سوارخ باشد و یک دور کامل دست را بچرخانی، آرزویت برآورده میشود. در طبقه و ایوان بالا هم نمایی زیبا از خود مسجد دیده میشود.
مسجد ایاصوفیه استانبول از نظر معماری بی شک یکی از منحصربفردترین و شگفت انگیز ترین بناهای زیبای دنیاست.این بنا که اول به عنوانکلیسا بوده بعد تبدیل به مسجد شده و بعدا به دستور اتاتورک درحال حاضر به صورت موزه درامده. این مسجد زیبا در خیابان سلطان احمد در مرکز شهر و نزدیک به کاخ توپکاپی و مسجد سلطان احمد قرار گرفته که به راحتی و به فاصله خیلی کم از هم میتوان از هرسه بنا بازدید کرد
#تایسیز
مسجد ایاصوفیه استانبول از نظر معماری بی شک یکی از منحصربفرد ترین و شگفت انگیز ترین بناهای زیبای دنیاست.این بنا که اول به عنوان کلیسا بوده بعد تبدیل به مسجد شده و بعد به دستور اتاتورک درحال حاضر به صورت موزه درامده.این مسجد زیبا در خیابان سلطان احمد در مرکز شهر و نزدیک به کاخ توپکاپی و مسجد سلطان احمد قرار گرفته.که به راحتی میتوان هرسه بنا را به فاصله خیلی کم ازهم بازدید کرد
این مسجد نماد استانبول به شمار می رود. ایاصوفیه رو کتابای تاریخ مدارس به اسم مسجد ایاصوفیه معرفی کردند ولی جالبه بدونین این مکان در ابتدا به عنوان کلیسا ساخته شده است، کلیسایی که در زمان امپراطوری رم، یکی از بهترین هابوده است. بعد از فتح این شهر توسط عثمانی ها تغییر کاربری می دهند و تبدیل به مسجد می شود.بدون کوچکترین آسیبی به این مکان تمامی نمادهای صلبی به طرز ماهرانه ایی برداشته می شود و به جای آن از عنوان های قرآنی استفاده می شود. این تغییرات اونقدر زیبا انجام می شود که اکنون نیز با دقت بسیاری می توان تشخیص داد. خلاصه بعد از اینکه چندین سال از آن به عنوان مسجد استفاده شد در زمان آتاتورک به موزه تبدیل می شود. پیشنهاد می کنم به استانبول بروید و این نماد زیبا را از نزدیک ببینید.
#تایسیز
ایا صوفیا، کلیسایی که مسجد شد و تاریخچه استانبول را با خود دارد. این مکان ابتدا کاربری کلیسا داشته و پی از فتح استانبول تبدیل به مسجد شده است. حاکمان وقت عثمانی سعی میکنند بدون تخریب تنها کاربری این بنای عظیم را تغییر دهند. تغییر شکل دادن نمادهای صلیب داخل بنا با حذف خط افقی آن ( در یکی از تصوایر) واضح است، و اصلاح برخی نقاشیها در این راستا بوده. آتاتورک بعدها دستور تغییر مجدد کاربری این بنا و تبدیل آن به موزه را داد.
#تایسیز
مسجد ایاصوفیه که قبلا کلیسا بوده(بعد از روی کار اومدن عثمانی ها تبدیل به مسجد شده) . یکی از بزرگترین و مشهورترین مسجدهای استانبوله که یه جورایی نماد این شهر زیباست و هروقت بری توریست های زیادی از کشورهای مختلف دنیا در حال بازدید از این مسجدن. وقتی میخواید به بازدید ایاصوفیه برید جوری برنامه ریزی کنید که اگه دوست داشتید مسجد سلطان احمد (روبروی ایاصوفیه)، کاخ توپکاپی و آب انبار بازیلیکا سیسترن رو هم ببینید چون هر سه تاشون همون نزدیکی ها هستن.
#تایسیز
به گمانم امپراطور بیزانس,ژوستین یکم,زمانی که دستور ساختِ بزرگترین کلیسای زمانش را میداد, حتی در خواب هم نمیدید زمانی فراخواهد رسید که در آن کلیسا نمازِ جماعت برپا شود! آن هم زیر سقفی مزین به عناوین خلفای اسلام.اما سلطان محمد فاتح از کودکی این خواب را میدید و برای تحققش (به روایتی) بیست و سه بار به کنستانتینو پولیس حمله کرد و در نهایت به سال 1453 در سن بیست و یک سالگی قسطنطنیه را فتح و اولین نماز جماعت حکومت عثمانی در کلیسای ایاصوفیه اقامه شد.زمانی که این کلیسای پیر نهصد و اندی سال داشت دستورِ پوشاندنِ نقاشی های روی سقف و دیوارها داده شد تا نمازِ اقامه شده در آنجا که اینک مسجد شده بود قبولِ حق واقع گردد و سال ها بعد به دستور سلطان مراد چهارم , سقف کلیسا به نام های مبارک الله, محمد, حسن,حسین, علی, و دیگر خلفا مزین گشت.
و پس از جمهوریت ترکیه نیز این کلیسا و مسجد تبدیل به موزه گشت و اینک سالهاست محلِ تجمع توریست های مسلمان و مسیحی و ... شده است.
#تایسیز