دشت سوسن یکی از جاذبههای طبیعی استان خوزستان است که در 35 کیلومتری شمال غربی شهرستان ایذه قرار دارد.
دشت سوسن یکی از گذرگاههای رودخانه خروشان کارون است و توسط این رود به دو بخش شرقی و غربی تقسیم میشود. در واقع عبور رود کارون از میان دشت سوسن، موجب پیدایش اراضی حاصلخیز در این ناحیه شده است. این دشت از ماه بهمن تا خرداد، طبیعت بسیار زیبایی مییابد به طوری که در این ایام افراد بسیاری به این منطقه مراجعه مینمایند تا از زیبایی چشمنواز آن بهره ببرند.
دشت سوسن علاوه بر طبیعت بسیار زیبا، دارای غنای بسیار بالای آثار تاریخی همچون تپههای باستانی، پل و بَرد گوریها (سنگ مزار به شکل شیرهای سنگی که به عنوان نمادی از شجاعت و دلیری شخص متوفی بر روی مزارها نصب میشده است) میباشد. وجود دو عامل زمینهای حاصلخیز و راههای ارتباطی با دیگر نقاط در گذشته، عامل مهمی در پیدایش آثار و اماکن متعدد در این ناحیه بوده است که اکنون در جای جای بخش سوسن دیده میشود. یکی از این راهها که اصفهان و فلات مرکزی ایران را به شوش و بینالنهرین متصل میکرده، راه دز- پارت است که در هر 5 فرسنگ آن، قلعههایی ساخته شده که به نظر میرسد برای رفاه کاروانیان در طول مسیر ساخته شده و هنوز آثار آنها موجود است. این راه از اصفهان به دهدز و با گذر از پل شالو، به دو شاخه شده که یکی به ایذه منتهی میشود و دیگری در امتداد رود کارون ادامه یافته است. در این منطقه هنری لایارد، در دو طرف رود نشانههایی از یک جاده سنگفرش قدیمی دیده و میگوید: «بدون شک به همان جادهای که در دره شوش دیده بود، ارتباط پیدا میکرده است. این جاده معروف به اتابکی بوده ولی بایستی خیلی پیش از اتابکان احداث شده باشد. احتمالاً ویرانههای این جاده، بقایا و آثار یک شاهراه بزرگ قدیمی است که از زمان داریوش احداث شده و دره شوش را به پرسپولیس مربوط میساخته است».
وقتی منظره رو با چشم میبینی فکر میکنی خوابه، باورت نمیشه چنین جای بی نظیری که انگار تکه ای از بهشته، این منظره با هیچ دوربینی قابل وصف نبود. دشت سوسن در 35 کیلومتری شهر ایذه قرارداره. وقتی توی دشت قدم میزنی صدای دلنشین پرنده ها و عطر دل انگیز گلهای سوسن و بابونه و شقایق با اون هوای خنک و محشر بهاری حسابی آدم رو سرمست میکنه. ساعتها میشه توی این بهشت پیاده روی کرد اما ما حدودا یک ساعت رفت و یک ساعت برگشتمون طول کشید. توی این دریاچه قایق هم کرایه میدادن که ما قیمت نکردیم و فقط از طبیعت لذت بردیم. مطمئنم یکی از طبیعت های بکر و قشنگ ایران دریاچه سد عباسپور و دشت گل سوسن هستش.
دشت سوسن یک منطقه باستانی و البته زیبا در شمال شرقی ایذه است که مجموعه ای از چندین روستای کوچک را شامل می شود. در فصل بهار این منطقه بسیار زیبا و دیدنی است و سرسبزی و زیبایی ان واقعا قابل وصف نیست.
یک طرف این دشت را کوه های زاگرس در برگرفته و رود خروشان کارون از میان این دشت عبور می کند که می شود در ساحل آن نشست و چوش و خروش آن را تماشا کرد و حتی وقتی سطح آب پائین است در کناره های آن قدمی در آب زد. پیاده روی در این دشت (البته مواظب باشید وارد زمین های کشاورزی نشوید) یکی از فعالیت های مفرح در فصل بهار بخصوص تعطیلات نوروز است که همه جا سرسبز و پر از گل های زیباست.
در مورد نام آن باید اشاره شود که ربطی به گل سوسن ندارد بلکه سوسن از کلمه susa (شوش) که یک نام قدیمی و عیلامی است، گرفته شده است. همچنین در جای جای این منطقه می توان آثاری از سنگ نگاره های تمدن عیلامی را دید.
مگر می شود به ایذه رفت و دشت زیبای سوسن را ندید!؟ این دشت در 35 کیلومتری شمال غربی ایذه واقع شده است. علاوه بر طبیعت شگرف، دارای غنای بالای تاریخی می باشد. برای رسیدن به آن باید به سمت ایذه بروید و جاده پیان- اندیکا را در پیش بگیرید
. بعد از گذشتن از روستاهای تاکوتر و پیان به یک دوراهی می رسید. سمت راست شما را به دشت سوسن می برد و سمت چپ به دریاچه سد شهید عباسپور (سد کارون 1). به سمت راست بروید تا از روستای کشگلی بگذرید.
بعد از 5 کیلومتر به یک دوراهی می رسید که هر دو به سوسن می رسد. زیباترین فصل برای بازدید از این موهبت سبز بیکران اوایل اسفند تا اوایل فروردین ماه است.
مسیر سوسن آنقدر زیبا و وسوسه انگیز است که مطمئن ام راه به راه ماشین را نگه خواهید داشت تا مبادا لذت عکاسی از این زیبایی ها را از دست بدهید. سوسن جاده باریک و قدیمی دارد پس با احتیاط رانندگی کنید.
آنقدر سرسبزی و بکری در دو طرف جاده خواهید دید که واقعا دل کندن از آن دشوار است. در دشت سوسن اقامتگاهی وجود ندارد و به دلیل آب و هوای فوق العاده اش می توانید به راحتی در طبیعت چادر بزنید.
البته می توانید از ویلاهای سد شهید عباسپور استفاده کنید که باید از قبل رزرو کنید.
در کنار جاده آرامستان های با صفایی وجود دارد که دیدن سنگ قبرهای جالب و شیرهای سنگی آنها را به شما پیشنهاد می کنم. هر کدام از سنگ قبرها طرح و نقش مخصوص به خود را دارد. نقش سوارکار ، نقش شانه، نقش دار قالی، سلاح و غیره که هر کدام اشاره به پیشینه فرد فوت شده دارد.
اگر قصد شب مانی در طبیعت را دارید سعی کنید که مواد غذایی و امکانات کافی را با خود ببرید چرا که اگر از روستاها فاصله بگیرید، جز طبیعت بیکران چیز دیگری در اختیارتان نیست.