مدرسه ضیائیه که به زندان اسکندر هم معروفه در سال ۶۳۱ هجری قمری توسط ضیاءالدین حسین رضی بنا و در سال ۷۰۵ هجری قمری توسط پسرانش مجدالدین حسن و شرف الدین علی تکمیل شده. مدرسه ضیائیه بیش از هفتصد سال پیش محل تدریس بوده و بزرگان و علماء در این محل به بحث و بررسی می پرداختند. گنبد این بنا تماما از خشت خام ساخته شده، دارای تزئینات و آرایش گچبری نقاشی با آبرنگ طلایی و لاجوردی بوده که در حال حاضر قسمت هایی از آن بر روی گچ سفید باقی مونده. در مورد این بنا روایت های متفاوتی وجود داره که قدمت ساختش رو به زمان حمله اسکندر مقدونی به ایران نسبت می ده. دلایل شهرت این مدرسه به زندان اسکندر اینه که علاوه بر دور افتادگیش از شهر یزد و مراکز پر رفت و آمد آن، یکسری از افرادی که اسکندر تبعید کرده بود رو هم به اونجا برده بودند.
با ديدن مدرسهی ضیاییه و به روایتی ((زندان اسکندر)) بیاختیار به یاد سریال شبهای برره و چالاسکندرون افتادم! همونطور که خاطر شریفتون هست چال اسکندرون یه چالهی سیاه و کم عمق بود که اهالی برره به اسکندر مقدونی نسبتش میدادن، حالا چرا؟ خدا میدونه!
حول و حوش مدرسهی ضیاییه هم، چنین روایاتی و افسانههایی شنیده میشه که البته مسئولین مربوطه تقریبا این قضیه رو رد میکنن و سندیتی برای اثباتش وجود نداره!
اما با تمام این صحبتها این مکان از جاذبههای شهر یزد محسوب میشه و اتفاقا خیلی هم دیدنیه، چرا که معماری کویری رو به زیبایی به منصهی ظهور رسونده و هنر به کار رفته در طراحی و ساختش رو به رخ میکشونه!
از مشترکات بیشتر ابنیهی تاریخی یزد میشه به تمثال مقدس نخل اشاره کرد که در گوشه و کناری دیده میشه و در مراسم نخلگردانی ایام محرم کاربرد ویژه داره پس در این مکان هم نخل رو میشه دید.
یک نکته هم که در تمامی آثار تاریخی کشور چهار فصلمون به چشم میخوره و بسیار هم آزار دهندهس، نحوهی نگهداری از این آثاره که در نهایت دقت و غایت سلیقه ادوات تاسیساتی، تابلوهای راهنما و ... رو در بدترین جای ممکن جای دادن و خیلی تو ذوق میزنه!
زندان اسکندر از جاذبه های دیدنی شهر یزد هست و در منطقه فهادان یزد قرارگرفته و اسم دیگه زندان اسکندر مدرسه ضیایه هست . این جاذبه توسط اسکندر ساخته شده.از ویژگیهای منحصر به فرد این جاذبه معماری این جاذبه هست که در عین سادگی کار ظریف هنرمندان را در آنددوره نشون میده.این جاذبه از خشت خام ساخته شده ولی داخل گچ بریها با آب رنگ طلایی و لاجوردی تزیین شده که جذابیت خاصی به معماری این جاذبه داده.یک حیاط قدیمی هم وسط مدرسه دیده میشه و همینطور هم در اطراف حیاط سه تا ایوان دیده میشه و یک چاه با عمق 2.8 در حیاط این مدرسه به چشم میخوره که از این چاه یک زمانی بعنوان سیاهچال استفاده میشده و زندانیان و تبعیدیان در این جا نگه داشته میشدن دیدن این جاذبه دیدنی در سفر به یزد به دوستان توصیه میشه و برای ورود به مدرسه باید ورودیه پرداخت کنید.
زندان اسکندر در واقع مدرسه ای با ۱۰ قرن قدمت است (مدرسه ی ضیائیه)که در محله فهادان و کنار بقعه ی دوازده امام قرار دارد.این بنا از خشت خام و تزیینات گچی ساخته شده. گنبد آن حدود ۲۰ متر ارتفاع دارد. چندین حجره و چند حیاط در اطراف صحن اصلی قرار دارد و در بعضی از حجره ها صنایع دستی تولید و به فروش میرسد. در وسط حیاط اصلی یک سرداب به عمق حدود ۷ متر قرار دارد.برای دیدن این مکان باید ورودی بپردازید.
ورودی نفری 4 هزار تومان .در ساختش از هیچ نوع تزئینات کاشیکاری استفاده نشده. چاهی با عمق ۲.۸ متر از سطح زمین دارد که در وسط حیاط عمارت، قرار گرفته است. این بنا از ابتدا به عنوان مدرسه استفاده می شده است و اکثر کارشناسان کاربری زندان را برای این بنا رد کرده اند و معتقدند زندانی با عنوان زندان اسکندر وجود نداشته و یا اگر بوده، به صورت بنایی جدا از مدرسه ضیائیه ساخته شده است. در این محل تخت هایی برای پذیرایی وجود دارد و صنایع دستی نیز در حجره هایش که زیبا بودند به فروش می رسد.
اینجا مدرسه ای با قدمت 8 قرن در بافت تاریخی یزده. با تماسی که گرفتیم ساعت کار رو تا 17:45 عنوان کردند.
این محل رو ممکنه کسی به نام زندان اسکندر بشناسه. دلیلش اینه که بر اساس برخی گفته ها، مکانی که این مدرسه بعدها ساخته شده در زمان اسکندر مقدونی، زندان بوده! البته این طور که متوجه شدم این روایت هیچگونه مستندات تاریخی نداره و تنها بر اساس حرف برخی مورخان محلی به این اسم معروف شده. پس اصلاً انتظار دیدن یک زندان باستانی نداشته باشید. این مدرسه یک حیاط و سه ایوان داره و در وسط حیاط چاهی وجود داره که می تونید پایین برید و از سرداب با حوض آبی وسطش بازدید کنید و توی حوضش با گفتن یک آرزو سکه بندازید. در بیشتر حجره های این بنا، فروش صنایع دستی و سوغاتی جریان داره. اگه به دیدن آثار تاریخی یزد علاقه دارید اینجارو از دست ندید
جایی که تا ساعت ۱۰شب برای بازدید بازه. یه ساختمون تو در تو کهوقتی واردش میشین فک میکنین با یه نگاه تمومه اما از یه دالون به یه دالون دیگه میرسینو حجرههایی که تو این دالونا صنایع دستی میفروشن و هنرمندایی که دارن نقاشی میکشن و کارشونو انجام میدن.بیشتر از خود زندان دیدن این صحنهها قشنگه.چون تو زندان جز دیدن چنتا سنگ قبر که حتی دلم نیومد عکس بگیرم ازشو یه زیرزمین خیلی خیلی بلند چیز دیگهای نیست. به نظر من جای دیدنیه خاصی نبود واقعا. تنها چیزی که اونجا دوس داشتم همون حجرههای کوچیک بود که زنده و شاد میکرد محیط سوت و کور این بنا رو.
در محله فهادان یزد، در مجاورت بقعه دوازده امامی این مکان قرار داره، مکانی که به نام مدرسه ضیائیه یا همان زندان اسکندر در حدود ۸ قرن پیش ساخته شده، برای ورود به این مکان از باجه باید بلیتی به مبلغ ۲۵۰۰ تومان تهیه کنید و در هنگام ورود نخلی در وسط حیاط، و چاهی عمیق خواهید دید.
این زندان اتاقهای بیشماری داره که در حال حاضر صنایع دستی در این اتاقها جهت فروش عرضه میشه!!!!
علت اینکه چرا به اینجا زندان میگفتند و آیا در چاه و سردابه اونجا شکنجه کردن صورت میگرفته و یا اینکه واقعا زندان بوده مشخص نیست.
به نظرم اگر این مکان مرمت میشد خیلی بیشتر ارزش دیدن داشت و در حال حاضر چیز خاصی برای دیدن نداره!
#زندان_اسکندر #یزد #سفرباطلوع
#مدرسه_ضیائیه و یا همان #زندان_اسکندر در محله فهادان که یکی از محله های قدیمی در بافت قدیم #شهر_یزد میباشد و در مجاورت بقعه دوازده امامی و روبه روی هتل فهادان قرار دارد.
این بنا در سال 831 هجری و توسط عارف ضیاالدین حسین رضی بنا شده و بعد ها توسط پسرانش تکمیل شده است که دارار معماری به سبک آذری میباشد.
بخش های مختلفی را این مدرسه همانند: چاهی با قطر چهار متر در وسط حیاط، سردابی به عمق 7 متر، گنبد به ارتفاع 20 متر که دارای تزئیناتی با آبرنگ طلایی و لاجوردی و اتاق های بسیاری دارا میباشد.
دلیل نامیده شده این مکان هم به زندان اسکندر بنا به روایتی این میباشد که میگویند در زمان حمله اسکندر مقدونی به ایران در این بنایی احداث شده که از آن به عنوان زندان استفاده میشده که بعد ها تغییر کاربری داده است.
در زمان ورود به مدرسه باید مبلغ 2.500 تومان به ازای هر نفر بلیط تهیه فرمایید و بعد وارد محوطه میشوید ،مدرسه فضای بزرگ و زیبایی دارد که نخلی را هم در وسط حیاط مدرسه میبینید و همینطور هم اتاق های بسیار زیادی که هر یک در حال حاضر به عنوان موزه و یا عرضه محصولات سنتی و صنایع دستی به کار گرفته شده اند.
ساخت بنای زندان اسکندر یزد در قرن هفتم هجری توسط شخصی به نام ضیاء الدین حسی رضی شروع شد و ساخت آن حدود ۷۴ سال طول کشید. این بنا در یکی از قدیمی ترین مناطق شهر یزد یعنی منطقه ی فهادان و در میدان امام، کوچه رختشوی خانه قرار دارد. از آنجا که زندان اسکندر یزد در یک محله ی قدیمی این شهر است، به جاذبه های گردشگری دیگری مثل بقعه ی دوازده امام هم بسیار نزدیک است. بعد از اینکه اسکندر به ایران حمله کرد، در مسیر شهر ری که امروزه یزد است، زندانی ساخت و نام آن را کثه گذاشت و وجود این زندان را می توان اینگونه توجیح کرد که او، مخالفان خود را در این زندان نگه می داشته است. اما تغییر نام کثه به زندان اسکندر می تواند به دلیل خوف و هراسی باشد که مردم آن دوران از اسکندر داشته اند. به نظر می رسد که این زندان، اولین بنایی بوده که در یزد به دستور اسکندر ساخته شده بوده است. از آنجا که شهر یزد در دوران فرمانروایی آل مظفر از نظر علمی و فرهنگی به اوج رسید، به دارالعلم معروف شد و مدرسه ضیائیه هم در همین دوران بود. زندان اسکندر و یا همان مدرسه ضیائیه، معماری ساده اما در عین حال زیبایی دارد. در ساخت این بنا فقط و فقط از خشت خام استفاده شده است و خبری از کاشیکاری های تزیینی آنچنانی نیست. احتمال ها و حدس های زیادی در مورد مدرسه ضیائیه وجود دارد که یکی از قوی ترین آن ها این است که بنایی که حالا می بینیم، به یکی از خانه های خاندان رضی بر می گردد. این بنا، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به خاطر خرابی هایی که در آن ایجاد شده بود، آسیب های زیادی دید و به همین دلیل دوباره با خشت مرمت شد تا شکل اولیه اش را از دست ندهد و با شمارهی ۷۷۰ در فهرست آثار ملی کشور توسط سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسید.در حال حاضر هر کدام از اتاقهای اطراف حیاط به هنری اختصاص داده شده بود و هنرمندان در حالی که در همان جا کار می کردند آثار خود را در معرض فروش قرار داده بودند . نقاشی در سبکهای مختلف، تابلوهایی با شیشه و کاشی و.. از جمله این آثار بودند که دیدن این آثار زیبا و خرید از آنها خالی از لطف نبود
این مدرسه که به زندان اسکندر نیز مشهور است از نظر محققان شباهتی به زندان ندارد ولی با این حال همچنان روایت هایی از داشتن کاربری زندان در مورد این بنا گفته میشه، موقع بازدید از این بنا از زبان چندین گردشگر شنیدم که حافظ در مورد زندان اسکندر بیتی سروده که بعد سرچ کردم پیداش کردم و اون بیت اینه
دلم از وحشت زندان اسکندر بگرفت
رخت بربندم و زی ملک سلیمان برم
اما با این حال من هم اینجارو شباهتی به زندان ندیدم.
ارتفاع گنبد بنا به ۱۸ متر میرسه و برای تزییناتش از کاشی استفاده نشده ولی دارای گچبری های زیبا با رنگ طلایی و آبیست.
در عکس سوم میتونید اتاق بادگیر رو ببینید که از ویژگی های بینظیر شهر یزد هست و کافیه واردش بشید تا از نسیم خنک آن در این شهر کویری لذت ببرید.
من از آثار تاریخی واقعا لذت میبرم و برام فرقی نمیکنه که اون بنا با خشت خام ساخته شده باشه یا برای ساختش از مرغوبترین مصالح و تزیینات استفاده شده باشه فقط کافیه داستانی پشتش باشه و هنرمندی که تمام احساسش رو در لابه لای ساخت اون بنا گذاشته باشه تا در لحظاتی که در اونجاهستم در اون بنا غرق بشم، بنابراین بازدید از اینجا رو پیشنهاد میکنم
زندان اسکندر یا مدرسه ضیائیه:
مدرسه ای که در سال 831 توسط ضیاالدین رضی ساخته شد. در حیاط این مدرسه چاهی به قطر 4 متر و عمق 7 متر وجود دارد که به سردابی راه دارد که میگویند در گذشته و زمان حمله اسکندر از آن به عنوان زندان استفاده می کردند. این ساختمان خانه مدرسه است و متاسفانه گچ کاری گنبد آن طی سالیان متمادی تخریب شده و نیازمند ترمیم و بازسازی است.
زندان اسكندر يا مدرسه ضيائيه با قدمتي بيش از ٨ قرن در محله فهادان يزد در كنار بقعه دوازده امام قرار دارد.اين بنا داراي معماري ساده اما زيبا هست كه از خشت خام ساخته شده است.
در زمان حمله اسكندر مقدوني به ايران از اين بنا به عنوان تبعيدگاه استفاده ميشد و بعدها به عنوان مدرسه استفاده شده است. از بخش هاي مختلفي كه در اين بنا وجود دارد ميتوان به وجود چاهي در وسط حياط اشاره كرد كه در نهايت به سردابي با عمق ٥ متر ختم مي شود.
در داخل محوطه زندان هم فروشگاه هايي براي فروش منسوجات و پارچه هاي ترمه و شال و روسري هاي ابريشمي هست. در كل معماري اين بنا در عين سادگي واقعا زيباست و بازديد از اون حس خوبي داره.اگه به بناهاي تاريخي علاقه داريد مطمئنا از اين بنا هم خوشتون مياد. #تايسيز