مسجد و مدرسه آقا بزرگ یکی از باشکوه ترین بناهای اسلامی کاشانه که با گنبد عظیم آجری و مناره کاشی کاری، در حال حاضر از جالب ترین ابنیه تاریخی کاشان به حساب میاد. این مسجد دارای سردر زیباییه که سقفش با مقرنس های معلق گچی و نقاشی تزیین شده و دیوارهای جلوخان از کتیبه بالای سردر تا کف تخت گاه های طرفین درگاه با کاشی های خشتی الوان پوشیده شده. از نظر معماری مسجد آقابزرگ مسجد بسیار ویژه ایه که با استفاده از طرح گودال باغچه، ترکیب جالبی از مسجد و مدرسه داره و غالب فضاهای طبقه زیرین مربوط به مدرسه و فضاهای همکف عمومی تر بوده و به مسجد اختصاص داره.
یکی از جاذبه های شهر کاشان مسجد آقابزرگ است که در کوچه ای به همین نام واقع شده و براحتی قابل شناسایی و آدرس یابی است.
این بنا هم برای عموم و هم طلاب مورد استفاده قرار میگیرد و سنگبنای آن را مردی نیکوکار به نام حاج محمدتقی خانبان و پسرش در قرن 13 هجری قمری و در دوران پادشاهی محمد شاه قاجار بنا نهادهاند. تزیینات و عناصر نفیس از جلوههای تماشایی این مسجد، هر چشمی را به خود خیره میکند.
معماری کلی این بنا هم مثل اکثر بناهای شهر کاشان است که در وسط یک حوض دارد و اتاق ها در اطراف هستند.
در مورد علت نامگذاری این مسجد گفته شده : "مجتهد بزرگ کاشان، ملا محمد مهدی نراقی همزمان با تولد فرزند آخرش از دنیا میرود و بر اساس رسم آن زمان، نام وی را بر فرزندش میگذارند. پس از مدتی فرزند همانند پدر، مجتهد میشود؛ مردم کاشان برای جلوگیری از اشتباه به دلیل تشابه اسمی پدر را " آقابزرگ" و فرزند را " آقاکوچک" میخوانند. در سفر محمد شاه قاجار به اصفهان و اقامتش در کاشان، وی با علمای شهر از جمله با آقاکوچک دیدار میکند. شاه متوجه درجه علمی بالایی آقاکوچک میشود و پس از آن دستور میدهد که او را نیز آقابزرگ بخوانند. حاج محمد تقی خانبان، حاکم وقت شهر، مامور ساخت این مسجد و مدرسه شد و دخترش را نیز به عقد وی درآورد."
برای بازدید از این بنا هزینه ورودی دریافت نمی شود و از نماز صبح تا نماز مغرب باز است.
از عجیب ترین و قشنگ ترین مساجد دنیا میشه همین جا رو مثال زد که با تلفیق معماری اسلامی و ایرانی ساخته شده که مسجدی با سبک حیاط مرکزی و گودال باغچه س و در پنج طبقه احداث شده که طبق گفته ها تنها مسجد پنج طبقه ی دنیاست.
طراحی، معماری و اجرای جزییات مسجد توسط هنرمندان مطرح زمان خودش انجام شده و میشه از محمد حسین و صادق کاشانی نام برد که از خطاطان برجسته دوران قاجار هستن.
برای دیدن این مسجد زیبا باید به خیابون فاضل نراقی، کوچه مسجد آقا بزرگ برید و میتونید از وسایل حمل و نقل عمومی هم استفاده کنید و در میدون کمال الملک پیاده شده و با چند دقیقه پیاده روی خودتون رو به اینجا برسونید.
درهای مسجد از اذان صبح تا اذان مغرب به روی نمازگزاران و بازدیدکنندگان بازه و بازدید از مسجد هزینه ای نداره.
پ ن: عکسهای این مطلب طی دوران مختلف برداشته شده.
این مسجد قدمتش به دورهی قاجار میرسد. بانی آن از خانواده نراقی عالم مشهور بوده است. ورودی مسجد بزرگ و با شکوه است. تزیینات کاشیکاری در همان ورودی و در کنارهها دیده میشود. در کنار در ورودی چادرهایی برای بانوان قرار دادهاند. البته متوجه نشدم که استفاده از آنها اجباری است یا مثلا برای عکاسی و چنین کارهایی کرایه میدهند.
این مسجد علاوه بر کارکرد اصلی در حیاط میانی آن که از سطح مسجد پایینتر است، دارای حجرههایی برای طلاب علوم دینی است و در حقیقت مدرسه علوم دینی هم به شمار میرود.
ورود به طبقهی پایین از طریق پلههایی باریک میسر است ولی تابلوهای با عنوان ورود ممنوع هم به زبان فارسی و هم انگلیسی نصب شده است.
بخش جنوبی مسجد با گنبد و شبستانی بزرگ زیباترین بخش این مسجد است. شکوه گنبد و زیبایی مقرنسهای آن خیره کننده و چشمنواز است.
ورودی و بخش شمالی مسجد دارای دو بادگیر کم ارتفاعست که به دو دالان مانند در طرفین ورودی متصل است و به نظر میرسد کورانی از هوای خنک ایجاد کند.
این مسجد در شمال و جنوب و در همین راستا تقریبا متقارن است، جز در بخش جانبی که در سمت شرق یک گنبد کم ارتفاع قرار دارد. بازدید از این جاذبه رایگان است.
این مسجد که در حال حاضر حوزه علمیه میباشد با هزینه شخصی فردی نیکوکار در قرن سیزدهم قمری ساخته شده است. ورود به مسجد رایگان و برای همه آزاد است و نیاز به پوشش چادر نمیباشد. حیاط مسجد معماری جالبی دارد و علاوه بر بخش روی زمین قسمتی نیز در بخشی در ارتفاع پایین تر قرار گرفته است که در حال حاضر محل اقامت و تدریس طلاب است. کاشیکاریهای بخش گنبد این مسجد نیز زیباست و در مجموع معماری باابهت و زیبایی دارد. حتما در بازدید از شهر کاشان به این مسجد زیبا و بزرگ سر بزنید.
مسجد و مدرسه آقابزرگ یکی از بناهای تاریخی کاشان هست که در این بنای دو طبقه، مدرسه دینی در پائین (گودال باغچه) و مسجد در بالا قرار دارد. این مسجد بسیار مورد توجه توریست ها و عکاسان است و احتمالا عکس های زیبایی از این مسجد را بارها در فضای مجازی دیده اید. منظور از آقابزرگ هم ملا مهدی نراقی از علمای شیعه در دوره قاجار است که این مسجد برای تبلیغ و تدریس و نماز وی ساخته شد. ساخت این مسجد و مدرسه با هزینه خیری به نام حاج محمدتقی خانبان (که ملا مهدی نراقی دامادش بود) و در دوره پادشاهی محمدشاه قاجار آغاز و حدود ۸ سال بعد تکمیل می شود. تعداد میخ های روی در ورودی مسجد ۶۶۶۶ و به تعداد آیات قرآن است. این مسجد- مدرسه دارای جزئیات بسیار زیادی برای علاقه مندان معماری است که ذکر همه آنها در این مجال امکانپذیر نیست.
در کوچه و پس کوچه های قدیمی کاشان در خیابان نراقی مسجد آقابزرگ کاشان قرار گرفته است. این مسجد در بافت قدیم کاشان واقع شده است. در هنگام ورود بعد از عبور از طاقی هلالی، نمای گنبدخانه زیبای مسجد روبرویتان است. اما تفاوت این مسجد با بقیه مساجد در این است که به نوعی دو طبقه است و حیاط در واقع در فضای داخلی پایینی در حالتی گودال مانند قرار گرفته است و در بالای آن در کناره ها و دورتادورش حجره های طلاب قرار گرفته اند. درون حیاط نیز حوض کوچک چند ضلعی وجود دارد که درختچه هایی کوتاه و سرسبز به صورت پراکنده در دور و اطرافش قرار دارند. بنا تزیینات گچ بری و کاشیکاری ساده ای دارد و در کنار این بنای قاجاری، آرامگاه ملای نراقی قرار گرفته است.
مسجد آقا بزرگ با معماری متقارن، گنبد بزرگ آجری، مناره کاشی کاری و ... در حال حاضر یکی از بناهای تاریخی کاشان محسوب میشود. این مسجد در زمان محمدشاه قاجار و متناسب با اقلیم کویر با تلاش حاج محمد تقی خانبان و به احترام دامادش ملا محمد مهدی نراقی معروف به آقا بزرگ ساخته شده است. قسمت زیرزمین این بنا در حال حاضر حوزه علمیه اس.
تعدادی از جذابیت های این مجموعه عبارتند از :
۱- بر روی درب ورودی تعدادی میخ به کار رفته که تعداد آنها دقیقا 6666 عدد به تعداد آیات قرآن است.
۲- در قسمت ابتدایی مسجد و مدرسه آقا بزرگ دو سکو در دو طرف بنا قرار گرفته به نام پیرنشین ، علت تعبیه این سکوها هم این بوده است که اشخاصی که از کوچه عبور می کنند اگر باری بر دوش دارند برای رفع خستگی بار خود را روی این سکوها قرارداده و استراحت کنند.
۳- در طرفین سر در دو بادگیر خشتی بزرگ مشاهده می شود که این بادگیرها با هدایت هوای دلپزیر و خنک به شبستان زیرین و به زیرزمینی که شبستان ها قرار دارد، باعث کاهش ۱۰ تا ۱۵ درجه ای هوا در تابستون های گرم در زیرزمین آنجا شده.
این بنا در نزدیکی بازار و در خيابان فاضل نراقي قرار داره و برای بازدید آن تقریبا نیم ساعت زمان لازمه.
مسجد و مدرسه آقا بزرگ علاوه بر شيوه معماري خلاقانه اي كه داره كه در واقع فضاي مدرسه و مسجد توسط يك حياط گود از هم جدا شده، فضاي كاملا دلنشيني هم داره به طوريكه ما كه يك گروه ٨ نفره بوديم و حتي يكي از ما كلا اتريشي بود و درك قبلي از مسجد و ساير فضاهاي اسلامي به طور كلي نداشت، به طوري محو فضا و انرژي محيط شديم كه ناگريز فقط نشستيم، مات و ساكت فقط نگاه كرديم
#تايسيز
کاشان شهری پر از آثار تاریخی باشکوه و یکی از آنها "مسجد و مدرسه آقابزرگ" می باشد که در قلب تاریخی شهر قرار گرفته. قدمت اینجا همان طور که در سنگ نوشته ورودی آن که در تصاویر مشخص می باشد، به زمان قاجار برمیگردد. این مسجد و مدرسه در دو طبقه قرار گرفته و همچون سایر خانه های تاریخی کاشان دارای معماری باشکوهی میباشد. تصور اینکه روزگاری در اینجا هم نماز اقامه میشده و هم تدریس صورت میگرفته بسیار جالب می باشد. حدودا یک ساعت زمان برای بازدید از اینجا نیاز دارید. برای پارک خودرو پارکینگی در بیرون مسجد قرار دارد. از سایر جاذبه های اطراف این مکان میشه به بازار سنتی کاشان، تیمچه امین الدوله، مسجد جامع و بنای تاریخی خواجه تاج الدین اشاره کرد.
#تایسیز