قدمت این بنا که تا کنون چندین بار بازسازی شده به دوران سلجوقی می رسه که در قرن ۶ قمری یه برج ۸ضلعی آجری بر روی قبر "باباطاهر" ساخته شد و "رضا خان پهلوی" بنای آجری دیگری روی آن ساخت. بنای جدید رو هم " مهندس فروغی" در سال ۱۳۴۴ خورشیدی ساخته. آرامگاه بابا طاهر در زمان خود از جمله شاهکارهای معماری بوده که طرح اصلی آن از معماری های قرون ۷ و ۸ قمری گرفته شده. تو محوطه داخلی آرامگاه ۲۴ دو بیتی بر روی ۲۴ قطعه سنگ زیبا حک شده و تو قسمت پایین، اطراف محوطه داخلی مزار نصب شده است.
درود. اشعار باباطاهر رو کمتر کسی هست که نخونده یا نشنیده باشه. این آرامگاه دقیقا در میدانی با همین نام در شهر زیبای همدان واقع شده است اینجا یک محوطه بسیار بزرگ پارک مانند داره و جا برای پارک ماشین هم زیاده و همچنین اطراف آرامگاه دست فروشهای زیادی هستند که مجسمه های زیبایی از مقبره و سایر اشخاص مشهور را دارد. اینجا فقط یک مقبره کوچک است و بر خلاف آرامگاه بوعلی که موزه دارد اینجا فقط زیر مقبره در یک مساحت کوچک روی دیوارهای آن گوشه ای از اشعار ایشان با خط نستعلیق نوشته شده است. ورودی آن 8000 تومان است. بازدید از اینجا رو در سفر به همدان پیشنهاد می کنم.
آنکه شد این روضهاش آرامگاه/ پیر اهل عشق، باباطاهر است!
حول آرامگاههای شعرا و ادبای زبان فارسی، شور خاصی در جریانه که من کمتر جایی چنین حس و حالی رو تجربه کردم. آرامگاه باباطاهر هم از این قائده مستثنی نبود و انرژی خاصی داشت. در کنار فضای سبز فوقالعاده زیبا و معماری باشکوه مقبره انگار روح شاعر هم شاهد و ناظر به تماشا ایستاده و لطافت طبعش رو به بازدیدکنندهها منتقل میکنه!
اینجا جاییه که مملو از حس خوب و مشحون از انرژی مثبته و از قدم به قدمش جریان زندگی رشحه میکنه. اگر بارها و بارها به همدان سفر کنم و همهی دیدنیهاش برام تکراری بشه اما این آرامگاه و این فضا پای ثابت بازدیدهام خواهد بود و همیشه برام تازگی خواهد داشت همونطور که آرامگاه سعدی در شیراز برام هست.
بارها به همدان سفر کرده بودم اما هربار وقت برای دیدن یک سری از آثار این دیار میشد..
اینبار نوبت باباطاهر عریانی شد..
با دخترداییم شیلان همراه همیشگی سفرهام چند جا رو انتخاب کردیم برای بازدید..
اولین مکان باباطاهر بود،بنایی زیبا در وسط پارکی به همین نام..
باباطاهر همدانی،معروف به باباطاهر عریان شاعر دوبیتی سرای قرن 4و5هجری و معاصر با دوره سلجوقیان است.
آرامگاه وی در بالای تپه ای در شمال غربی همدان قرار گرفته(میدان باباطاهر عریان)
در میان پارکی سرسبز که دارای گنبدی فیروزه ای رنگ به شکل منشور و قاعده ای 8ضلعی است.سقف آرامگاه نیز به زیبایی کاشیکاری شده.
در سال 1345طرح بنای جدید توسط مهندس هوشنگ سیحون و مهندس فروغی ارائه شد و در سال 76ثبت ملی شد و اکنون به همین طرح پابرجاست.
باباطاهر عریانی:بابا لقبی بوده که به پیروان واراسته میدادند و در میان مردم لر لقب بابا به پیران و مرشدان اهل حق نسبت داده میشد..و عریان به دلیل بریدن او از تعلقات دنیوی بوده است.
ساعت بازدید 8:30تا 18 و هزینه ی بلیط 4000می باشد
واقع در شمال شهر همدان ،میدان بابا طاهر قرار دارد.
قدمت آرامگاه به دوران سلجوقی برمیگردد که هربار بازسازی شده و در سال ۱۳۴۴ به شکل کنونی ساخته شده و در سال ۱۳۸۳ بازسازی شده است .
باباطاهر عارف و شاعری معروف و مشهور به اشعار دوبیتی سرا میباشد از این رو به باباطاهر لقب عریان دادن که به جهت زهد و تقوا و دل بریدن او از مادیات بود.
اشعار باباطاهر با لهجه همدانی و لری سروده شده
یکی از زیبایترین دوبیتی های باباطاعر عریان که بسیار زیباست .
یکی درد و یکی درمان پسندد
یکی وصل و یکی هجران پسندد
من از درمان و درد و وصل و هجران
پسندم آنچه را جانان پسندد.
باباطاهر همدانی ، عارف، شاعر و دوبیتی سرای اواخر سده چهارم و اواسط سده پنجم هجری بوده است. باباطاهر زاده روستای ایرانه ملایر بوده و شهرتش بیشتر به خاطر دوبیتی های عاشقانه ، شعرهای کوتاه و عاشقانه درمورد عشق و فراق یار و زندگی است.
آرامگاه بابا طاهر، بنایی از عصر سلجوقی است. البته این سازه در سال 1344توسط هوشنگ سیحون و محسن فروغی طراحی شده که طراحی آرامگاه فردوسی هم از آثار این دو معمار بزرگه. سقف آرامگاه کاشی کاری های بسیار زیبایی داره و روی دیوار ها دو بیتی های زیبای باباطاهر نوشته شده که به زبان لری هستن. این بنا هشت ستون داره و شکل مثلثیش به آسمان اشاره داره. نمای کلی از سنگ ساده هست اما داخل و بالای آن کاشیکاری شده .محوطه اطراف آرامگاه هم بسیار سرسبز و زیباست. زمان بازدید ما یکی از مریدان ایشان بالای قبر اشعار را با لحجه بسیار زیبای لری میخوندن که فضای بسیار عرفانی رو به وجود آورده بود.
آرامگاه باباطاهر در شهر همدان در مرکز میدانی مستطیل شکل، زیبا، سرسبز، با گنبدی فیروزهای شکل، بر قاعدهای هشت ضلعی بر بالای تپهای قرار گرفتهاست. سقف آرامگاه کاشی کاری معرق میباشد.
در محوطه داخلی آرامگاه دو بیتی سرودههای باباطاهر بر روی سنگ مرمر نوشته و نصب شدهاست.
نما و فرش بنای آرامگاه باباطاهر همدان از سنگ است و در داخل آن کتیبههایی از کاشی وجود دارد.
در
زمانی که ما در داخل محوطه بودیم یک خواننده محلی خوش صدا تمام شعرها را با صدای بسیار زیبا و لهجه محلی اجرا کردند که خاطره به یاد ماندنی برایمان رقم خورد
برای گذراندن نیمه دوم تعطیلات نوروز به همدان رفتیم و هنوز هوا سرد بود.تصمیم گرفتیم به آرامگاه باباطاهر هم سری بزنیم.ظهر بود و باران می بارید ولی مردم زیادی برای بازدید آمده بودند که نشان از علاقه مردم به این شاعر بزرگوار است.قیمت ورودی نفری ۵۰۰۰ تومان و ساعات بازدید ۹_۱۷ است.حالا سری به تاریخچه این شاعر بزنیم.
بابا طاهر عریانی از شاعران قرن پنجم هجری است.بابا لقبی بوده که در گذشته به پیروان وارسته میدادند و عریان به دلیل بریدن وی از تعلقات دنیوی میباشد.دو بیتی های باباطاهر به زبان لری سروده شده است.از آثار وی میتوان به دو قطعه،چند غزل با لهجه لری،مجموعه کلمات قصار به زبان عربی و کتاب سرانجام اشاره کرد.باباطاهر در یکی از دو بیتی های مشهورش سال تولدش را به حروف ابجد نوشته است که سال ۱۳۲۸ هجری قمری میباشد.وی پس از ۸۵ سال عشق و شور وفات یافت. آرامگاه باباطاهر در شمال شهر همدان،در میدانی به نام وی قرار دارد.در قرن ششم مقبره او برجی آجری و ۶ضلعی بوده که در دوران پهلوی بنای آجری دیگری به جای آن ساخته شد.در جریان این بازسازی لوح کاشی فیروزه ای رنگی مربوط به قرن هفتم بدست آمد که دارای کتیبه ای به خط کوفی برجسته و آیاتی از قرآن مجید میباشد و هم اکنون در موزه ملی ایران نگهداری میشود.احداث بنای جدید در سال ۱۳۴۴ با همت انجمن آثار ملی و شهرداری همدان انجام شده.برخی از بزرگان و ادیبانی که در جوار مزار باباطاهر آرمیده اند عبارتنداز : محمد ابن عبدالعزیز از ادبای قرن سوم هجری،ابوالفتح اسعد از فقهای قرن ششم،حاجی میرزا علی نقی کوثر از دانشمندان قرار سیزدهم و مفتون همدانی از شاعران قرن چهاردهم.این مکان درسال ۱۳۷۶ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است.
مقبره باباطاهر
بابا طاهر یکی از مشهور ترین دوبیتی سرا های ایرانه که ارامگاهش تو شهر همدان و تو میدونی به همین اسم قرار داره. بنای خود ارامگاه تقریبا هشت ضلعیه از جنس سنگ سفید. تو محوطه داخلی و خود ارامگاه هم تعدادی از دوبیتی های معروفش روی سنگ مرمر حکاکی کردن و به دیوار اویزون کردن.
بنای اولی ارامگاه تو زمان سلجوقیان ساخته شده اما به مرور زمان تغیر کرده . در کنار باباطاهر چهره های ادبی معروف دیگه ای هم دفن شدن. مردم همدان اینجا رو خیلی دوست دارن و جونایی که مشکلات عشقی دارن واسه درد و دل سر قبر بابا طاهر میان و باهاش درد و دل می کنن.
سلام به همه عزیزان. من اوایل مهر ۹۸ به همدان سفر داشتم و یکی از جاهای دیدنی و زیبای همدان، آرامگاه باباطاهر هست. ورودی آرامگاه ۲۵۰۰ تومان برای هر نفر و زمان بازدید از ۸/۵صبح تا ۶ عصر بود. من حدودا ساعت ۴ بعدازظهر رفتم که خیلی خلوت و خوب بود. بعضی از افراد میگفتن که غروب ها در کنار آرامگاه آقایی اشعار باباطاهر رو میخونه و ساز میزنه. این آرامگاه واقعا زیبا بود وداخل آن، دور تادور دوبیتی های باباطاهر بر روی سنگ ها نوشته بود.
محوطه بیرونی ارامگاه، قبر مفتون همدانی که یکی از شعرای همدان بود، هم قرار داشت.
در کل در سفر به همدان، دیدن این ارامگاه بزرگ و زیبا و خواندن فاتحه ای بر مقبره باباطاهر رو از دست ندید.
باباطاهر از شعرای قرن پنجم و عصر سلجوقی است که لقب عریان به خاطر رهایی از تعلقات دنیوی به او داده شده است. آرامگاه او در شمال شهر همدان و در میدانی مستطیلی شکل و بر فراز یک تپه کم ارتفاعی قرار دارد. مقبره این شاعر پرآوازه بارها بازسازی و تخریب شده و مقبره فعلی در سال ۱۳۴۴ توسط انجمن آثار ملی ساخته شده است. بر گرداگرد محوطه داخلی این مقبره ۸ ضلعی، ۲۴ دوبیتی معروف باباطاهر بر روی سنگ مرمر نگارش شده است. در کنار آرامگاه باباطاهر، مزار مفتون همدانی از شاعران دوره معاصر قرار دارد. آرامگاه تحت نظر میراث فرهنگی قرار دارد و بنابراین فقط در ۶ روز تعطیلی رسمی کشور، تعطیل است
آرامگاه باباطاهر در میدان باباطاهر شهر همدان بر روی تپه ای قرار دارد. ورودی برای هر نفر ۲۵۰۰ تومان هست. این آرامگاه به شکل گنبد فیروزه ای رنگ هست که داخل این بنا دیوارها و سقف به شکل زیبایی کاشیکاری شده اند و بر روی دیوارها اشعاری از این شاعر بر روی سنگ حک شده است. بیرون بنا سرسبز است و آب و هوای خوبی دارد. همچنین اطراف آرامگاه مغازه های سفال فروشی هستند که برای خرید جنسهای سفالی جهت سوغات و یادگاری مناسب هستند.
آرامگاه باباطاهر در یکی از خیابان های همدان قرار گرفته که مثل یک میدان بزرگ میماند برای دسدن این آرامگته باید بلیط تهیه کنید آرامگاه وسط میدان قرار گرفته و دور تا دور این میدان برای خرید خوبه داخل خودم آرامگاه بسیار زیباست و گزیده ای از اشعار باباطاهر رو روی سنگ روی دیوار قرار دادن زمانی که ما رفتیم اونجا یک پیر مردی با زبان محلی اشعار بابا طاهر رو می خوند که خیلی جالب بود اطراف آرامگاه تمیز بود همچنین خود آرامگاه و اشعاری هم که برروی دیوار هسا بسیار زیبا بود
مقبره باباطاهر در میدان باباطاهر همدان هست پیدا کردنش برای ما خیلی راحت بود. این بنای زیبا روی یک تپه قرار داره و میشه از کمی دورتر هم دیدش. داخل بنا مقبره این شاعر بزرگ هست. و روی دیواره های اطراف داخل بنا اشعار این شاعر روی سنگ نوشته شده. فضای اطراف هم در فصل بهار برای استراحت خیلی مناسب و طبیعت خوبی داره.
بابا طاهر از معروفترین دو بیتی سرایان ایرانیست که ارامگاه او در همدان و میدانی به همین نام قرار دارد،داخل مقبره هشت ضلعی است،با کاشی کاری بسیار زیبای ایرانی و زیبایی این کاشی کار در سقف و در محل تلاقی این هشت ضلعی است.همچنین ۲۴ دوبیتی از اشعار بابا طاهر رو روی سنگهای مرمر نوشتن و دور تا دور مقبره نصب کردن.وقتی ما اونجا بودیم پیرمردی همدانی داشت شعرهای بابا طاهر رو میخوند و جو بسیار خوبی رو ایجاد کرده بود و ما هم کلی لذت بردیم.
آرامگاه باباطاهر عریان بالای تپه ای در یک میدان مستطیل شکل زیبا و سرسبز در شهر همدان قرار دارد باباطاهر در همدان بدنیا آمده است آرامگاه او دارای گنبدی فیروزه ای رنگ و شکل منشوراست سقف آرامگاه به شکل زیبایی کاشیکاری شده ۲۴دوبیتی از این شاعر برروی سنگ حک شده و برروی دیوار آرامگاه نصب شده است
ارامگاه بابا طاهر در میدانی سرسبز به همین نام قرار داره . ورودی ارامگاه فکر کنم ۱۵۰۰ یا ۲۰۰۰تومن باشه (یادم نیس دقیقا). نکته ی بارز فضای داخلی سقف مقبره و دوبیتی های از همین شاعر هست که روی سنگ حک شده . دور میدان ارامگاه سفال فروشی های جذابی وجود داره و برای کسایی که نمیخوان تا لالجین برن میتونن از همونجا سوغاتیاشونو بخرن ?
باباطاهر، ملقب به باباطاهر عریان، از شاعران معروف و قدیمی ایرانی است که دوبیتی هایش شهرت بسیاری دارند. آرامگاه این شاعر بزرگ این روزها تبدیل به یک جاذبه گردشگری برای بازدید مسافران شهر همدان شده است. برای ورود به این مقبره تاریخی باید بلیطی با قیمت ۲ هزار تومان تهیه نمود. در کنار آرامگاه باباطاهر چندین شخصیت بنام دیگر نیز دفن شده اند. ۲۴ دوبیتی از دوبیتی های برتر این شاعر نیز بر دیوار مقبره او خطاطی شده اند.
شاید پر بیراه نباشد که شهر باستانی همدان توانست عنوان "پایتخت تاریخ و تمدن ایران" را نصیب خودش کند. شهری پر از جاذبه های تاریخی و فرهنگی با آب و هوایی تمیز و دلپذیر. از بین میراث های تاریخی ارزشمند آن قصد دارم آرامگاه شاعر پرآوازه همدانی یعنی باباطاهر عریان را برای شما معرفی کنم. باباطاهر دوبیتی سرای معروف سده چهارم هجری است که اشعارش را با لهجه شیرین لری سروده است. آرامگاهش در وسط میدانی بزرگ به نام میدان باباطاهر در همدان قرار دارد. البته بد نیست بدانید میدان در واقع مستطیل شکل است. نمای بیرونی آرامگاه از دور به صورت برج بلندی است که 8 ستون گرانیتی دورتادور آن وجود دارد که به گنبد فیروزه ای چند ضلعی کوچکی ختم می شود. در واقع بر بالای مزار شاعر واقع شده است. آرامگاه روی تپه ای کم ارتفاع بنا شده که بعد از طی چند سری پله به ورودی آن می رسید. زیبایی کاشیکاری های سقف شیفته تان خواهد کرد. آنقدر که دلم میخواست راحت کف آرامگاه دراز بکشم و چند دقیقه ای راحت تماشایش کنم. درون طرح های مثلثی شکل هنر زیبای ایرانی با رنگهای جذاب سورمه ای و فیروزه ای و نارنجی خود نمایی میکرد. وسط بنا سنگ مزار ساده و بی هیچ نام و طرحی آرام گرفته بود. ظاهراً از روی کتیبه ای که قبلاً در سر در بنا وجود داشته آرامگاه را به ایشان منتسب دانسته اند (کتیبه اکنون در موزه ایران باستان است). اما به نظرم یکی از نقاط قوت بنا 24 دوبیتی زیبا از باباطاهر بود که روی سنگهای مرمرین دورتادور فضای درونی بنا نقش بسته بود. این حس و حال خوب را صدای گرم پیرمردی که همیشه در آرامگاه حضور دارد و اشعار باباطاهر را از حفظ و به زیبایی با صدای بلند می خواند کامل میکند. اگر هم خوش شانس باشید که مهمان نی نوازی اش خواهید بود.
این منطقه در عید نوروز بسیار پر رونق است و غرفه های صنایع دستی کنار آن بر پا می شود. همچنین دورتادور میدان را مغازه های سفال فروشی احاطه کرده است که مطمن ام با ورود به هر کدام از آن ها دست خالی بر نخواهید گشت!. البته متاسفانه در سال های اخیرا تعدادی از آنها تبدیل به مغازه های اغذیه فروشی شده است. امکان درشکه سواری دور میدان نیز وجود دارد که امتحان آن خالی از لطف نخواهد بود. هتل بین المللی باباطاهر نیز مجاور با این بنا واقع شده است و با فاصله اندکی 5 دقیقه ای نیز می توانید سری به شهر هگمتانه بزنید. ورودی بنا نیز 2500 تومان است و به راحتی با گرفتن آدرس میدان باباطاهر می توانید آن را پیدا کنید.
#تایسیز