گنبد علویان در چهار باغ علویان در نزدیکی میدان امامزاده عبدالله شهر همدان قرار گرفته و این اثر یکی از شاهکارهای معماری و گچ بری بعد از اسلام در شهر همدانه. این گنبد یکی از یادمانهای متعلق به اواخر دوره سلجوقیان در قرن ششم هجری است که توسط خاندان علویان ابتدا به عنوان مسجد احداث شده بود. در دوره های بعد با ایجاد سردابی در زیر زمین به مقبره آن خاندان تبدیل شد.
در یک ظهر آفتابی تابستان به دیدار گنبدعلویان همدان میرویم..
بنایی تاریخی در نزدیکی میدان امامزاده عبدالله و آرامگه باباطاهر..
پیاده در اوج گرما به شوق دیدن این بنای تاریخی زیبا راه افتادیم..
یکی از شاهکارهای معماری و گچ بری بعد از اسلام و متعلق به اواخر دوره سلجوقیان در قرن ششم هجری است که توسط خاندان علویان در ابتدا به عنوان مسجد احداث شده بود..
بنای زیبا و متفاوت و قدیمی در وسط حیاط که با 7 پله ارتباط بیرون و داخل بنا میسر میشود..
در ابتدا با شنیدن نام گنبد چشمم به دنبال گنبد بود و اما خبری از گنبد در این بنای تاریخی نبود...
دیواره های این بنا مکعب شکل بوده تا خط آغاز گنبد باقی مانده ولی در گذشت زمان خود گنبد فرو ریخته و از بیت رفته است..
بنایی که در ابتدا به عندان مسجد احداث شده بود در دوره های بعد با ایجاد سردآبی در زیرزمین به مقبره آن خاندان تبدیل گردیده است..
در نزدیکی میدان امام زاده عبدالله و چهارباغ علویان همدان قرار گرفته است.
این گنبد به اواخر دوره سلجوقیان در قرن ششم برمیگردد که توسط خاندان علویان ابتدا به عنوان مسجد و بعدها به سردابه تبدیل شده است.که دو تن از خاندان علویان در زیرزمین این بنا مدفون میباشند .
این بنا از نمونه های منحصر به فرد و به جا مانده از معماری دوره اسلامی میباشد و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
شکل ظاهری این گنبد شبیه به گنبد سرخ مراغه میباشد که متاسفانه گنبد این بنا تخریب شده است.
ساعات ورودی این بنا از ساعت ۹ صبح تا ۱۹ بعدازظهر میباشد.
گنبد علویان بنایی هست که در زمان سلجوقیان به عنوان مسجد ساخته میشه. اما بعدا بهش سردابی اضافه میشه و به مقبره خانواده سلجوقیان معروف میشه.این بنا بر خلاف اسمش اصلا گنبد نداره. و گنبدش طی سال ها تخریب شده.به علت علاقه مردم به سادات و حضرت علی این بنا در تمام این سال ها مورد توجه بوده.
این گنبد مخصوص خاندان علویان بود و به منظور مسجد احداث میشه بعد از مدتی سردابی درست میکنند و تبدیل به مقبره خانوادگی آنها میشه ساختمان معماری متحصر بفردی داره و گچ بری های زیبایی رو می توانید ببینید در زمان محرم اونجا رو تکیه می کنند برای عزا داری به اینجا گنبد سبز هم گفته میشه داخل خود بنا انتها چندتا پله داره که به سرداب میرسه و مقبره خانوادگی رو میتونید ببینید فضا با نور سبز تزئین شده و بوی گلاب هم کل فضا رو پر کرده در حیاطش یک موزه هم هست که وسایل قدیمی بسیاری داره من اسم موزه رو نمیدونم ولی چرخ ریسندگی و خیلی چیز های قدیمی اونجا هست که حتما توصیه میکنم ببینید
گنبد علویان از آثار تاریخی باقیمانده از دوران فرمانروایی سلجوقیان در همدان است. این بنا توسط خاندان علویان احداث و دارای گنبدی بوده که در طول زمان فرو ریخته و بعدها در دوره معاصر پوششی از چوب و شیروانی برای آن ساخته شده است. درباره کاربری این بنا گفته می شود ابتدا به عنوان مسجد مورد استفاده بوده و اکنون در سرداب آن مقبره دو تن از خاندان علویان قرار دارد. در سفر به همدان بازدید از این بنای زیبا با گچبری های منحصربفرد را فراموش نکنید.
من حدودا ۱۷ ساله همدان زندگی میکنم و هنوز خیلی از جاهای دیدنی همدان رو ندیدم امسال تصمیم گرفتم این جاهارو ببینم و به شمام نشونبدم چون خیلی جاهایش رو توریست ها نمیشناسن این عکس ها هماز عید ۹۸ تو گالریم بود و اپلود نکرده بودم اینجا گنبد علویان شاهکار معماری و گچ بری و اجر چینی منحصر به فرد بعد از اسلام هست در دوره سلجوقیان است
یکی از نمونه های زیبای گچبری دوران اسلامی را میتوانید در بنای گنبد علویان همدان ببینید. این بنا تنها نامی از گنبد را به دوش میکشد چرا که در واقع گنبد آن کاملاً فرو ریخته است. ورودی این محوطه مشرف به باغچه هایی با گلگاری زیبا است. بنا عمارتی است که دیوارهای کناری آن به زیبایی آجرکاری شده است و در ردیف بالای آنها با خط زیبای کوفی آیاتی از قرآن کریم دیده میشود. در نمایی روبرویی گنبد نیز گچکاری هایی با طرح گل و بته به چشم میخورد که با وجود فرسایش و گذر زمان هنوز میتوان مهارت دست استادکاران آن زمان را در آنها مشاهده کرد. فضای درونی گنبد در حال حاضر خالی است و سقف ریخته زیر گنبد را با چوب مرمت کرده اند. لوستر سبز رنگ قدیمی زینت بخش آنجا است که البته به نظرم با ساختار آن منافات دارد چرا که در روز از طریق دریچه های بالایی دورتادور گنبد هنرمندانه روشنایی ملایم گنبد تامین میشود. از طریق راه پله ای به سرداب گنبد میرسیم که فضای بسیار خنکی دارد و در آنجا مقبره چند تن از خاندان علوی نگهداری میشود. آدرس: میدان امامزاده عبداله، چهارباغ علویان.
گنبد علویان در خیابان چهارباغ علویان همدان واقع شده .این عمارت در واقع مقبره ی خاندان علویان هست(فکر کنم فقط دو تا قبر اونجا دیدم من نمیدونم چرا مقبره خاندان علویان میگن بهش) این بنا در واقع گنبدی نیست اما فکر کنم در زمان های گذشته گنبد هم داشته ?.چیزی که تو این بنا خیلی جذابه گچبری های داخلی و خارجی بناست که متاسفانه برخی جاهاش ریخته .دو قبری که در بنا وجود داره تو قسمت سرداب (زیر زمین) واقع شده .بازدید از این بنا ورودیه در حدود ۲۵۰۰ یا ۳۰۰۰ تومن داره.