قبرستان خالد نبی در شهر گنبد به سنگ قبرهایش مشهورش است. این قبرستان در ارتفاعات کوهستانی استان گلستان، کمی با فاصله از زیارتگاه خالد نبی، روی یکی از تپههای بیشمار این منطقه، تندیسهای سنگی زیادی را به شکل پراکنده در کنار خود جمع کرده است.
مجموعه گورستان و زیارتگاه خالد نبی در ارتفاعات و مناطق کوهستانی استان گلستان موسوم به کوه تانگری داغ در ارتفاع ۷۰۰ متری قرار دارد، محل تدفین خالد نبی و همچنین میزبان تندیسهای سنگی متعدد و کوچک و بزرگی است.
بهدلیل واقع شدن این محوطه ۱۲ هکتاری در ارتفاعات دورافتاده، مسیر دسترسی به گورستان و زیارتگاه خالد نبی تنها از گنبد، مراوه تپه و کلاله امکانپذیر است. بنابراین، برای بازدید از مجموعه خالد نبی ابتدا باید به گرگان رفته و سپس وارد جاده گرگان–بجنورد شد. پس از عبور از آزادشهر و مینو دشت به گالیکش میرسید. پس از طی مسافتی کوتاه کیلومتر وارد دوراهی سمت چپ شده و از جاده گرگان – بجنورد خارج شوید و مسیر را ادامه دهید تا به کلاله، آخرین شهر مسیر برسید. از کلاله باید مسیر مراوه تپه را در پیش بگیرید؛ اما در میانه راه، همان جا که در ابتدای یک جاده فرعی تابلوی راهنمایی ادامه مسیر را تا مقصد نشان میدهد، وارد جاده فرعی شوید. حالا دیگر حال و هوای ترکمن صحرایی کاملا مشهود است. از اینجا جاده خالد نبی آغاز میشود که با توجه به راه باریک و پر پیچ و خم توصیه می شود که با احتیاط رانندگی کنید.
خالد نبی آخرین مبلغ دین مسیح است و 84 سال قبل از رسول اکرم به دنیا آمده است. به نقل از کتاب ناسخ التواریخ، خالد بن سنان ۶۱۲۳ سال بعد از به دنیا آمدن آدم و در سال ۵۳۰ میلادی بر تخت نبوت نشسته است. او در سرزمین عدن واقع در یمن میزیست. خالد نبی در زمره پیامبران تبلیغی بدون کتاب و آخرین مبلغ دین مسیح بوده و رسالتش ایجاب میکرد که بهعنوان مبلغ دینی به همه جا سفر کند و مردم را به پذیرش دین مسیح دعوت کند.
کمی دورتر از زیارتگاه خالد نبی، روی یکی دیگر از تپههای این منطقه، تندیسهای سنگی متعددی در کنار یکدیگر و بهطور پراکنده، مانند یک گورستان، از زمین قد برافراشتهاند. بر اساس مستندات و شواهد، قدمت این گورستان تاریخی به هزاران سال پیش مربوط میشود.
با مطالعاتی که در این منطقه صورت گرفته، نظریههای متفاوتی برای شکل خاص این سنگها مطرح است. برخی بر این باورند که تندیسهای بزرگ نشانگر مردانی هستند که کلاه بر سر و شال بر کمر دارند و همچنین تندیسهای کوچک بهشکل زنان هستند. عدهای نیز برخی از این سنگها را به صلیب تشبیه کردهاند. در نظریه دیگری این تندیسهای بزرگ و کوچک به اندامهای مردان و زنان نسبت داده شدهاند. با تمامی این اوصاف، تقریبا در یک موضوع همه این نظریهها به اتفاقنظر رسیدهاند و آن بیانگر این است که این تندیسهای سنگی، حکم سنگ مزار قبرها را برای ساکنان این منطقه داشته است.
تنها موضوعی که اکنون مهم است، جایگاه ویژه این منطقه در بین جاذبههای گردشگری شمال ایران است که متاسفانه با بیمهری و کملطفی در سالیان اخیر مورد گزند، آسیب و تخریب قرار گرفته است.
متاسفانه با تمامی این اوصاف، این مکان در مقاطع گوناگون مورد تخریب قرار گرفته است. تخریبهایی مانند شکستن سنگها که در پی کمتوجهی به گورستان خالد نبی، بهعنوان یک اثر ملی، بخشهای بسیاری از آن را شامل شده است. آخرین مورد نیز مربوط به رخ دادن آتشسوزی در محوطه این قبرستان است.
خالد نبی جادهای بسیار خوشمنظره و رویایی به طول 60 کیلومتر دارد که بهدلیل وجود شیب تند و پیچهای تند در 40 کیلومتر انتهایی، رانندگی در آن در تمام شرایط آبوهوایی مقدور نیست.
اگر در کنار زیارتگاه خالد نبی بایستید، چشماندازی مسحورکننده را مشاهده خواهید کرد. این صحنه زیبا را تپه ماهورهای اطراف زیارتگاه شکل می دهند که چون فرشی در پیش پای شما گسترده شدهاند. از تپه ماهورهای نزدیک به زیارتگاه تا دشتهای سرسبز اطراف آن و لالهزارهایی که در کنار مزارع گندم موجود هستند و در طول مسیر قرار گرفتهاند، گستره وسیع و زیبایی را در مقابل چشم هر بینندهای به نمایش میگذارند.
زیارتگاه خالد نبی بهدلیل دوری راه و فقدان وسیله نقلیه، کمبود تسهیلات رفاهی در محل و گرمای شدید تابستان و سرمای زمستان مناسب نیست. بنابراین بهترین زمان برای زیارت و سیاحت در این منطقه، ماههای فروردین و اردیبهشت در فصل بهار است. ما در انتهای فروردین به این منطقه رفتیم واز مسیر بسیار زیبائی که تا آرامگاه طی کردیم بسیار لذت بردیم ولی به علت گرمای 38 درجه باد تند نتوانستیم کل مسیر رو طی کنیم.
محوطه تاریخی خالد نبی در شهرستان کلاله استان گلستان قرار دارد. بهترین فصل سفر به این منطقه اردیبهشت ماه هست که کوه های زیبای اطراف پوشیده از مخملی سبزرنگ است. البته ما موفق به سفر به این منطقه در بهار نشدیم و به ناچار در شهریور ماه به این سفر رفتیم. گرچه سرسبزی و زیبایی بهار را نداشت اما باز هم بسیار زیبا و عظیم بود. مسیر کمی کوهستانی است و بخصوص پس از ورود به محوطه زیارتگاه باید بخشی از کوه را با ماشین بالا بروید که مسیر خاکی و نامناسبی است. در نزدیکی مقبره خالد نبی پارکینگی قرار دارد. در این محوطه مقبره چوپان خالد نبی و مقبره خود خالد نبی قرار دارد. خالد نبی یکی از پیامبران بعد از حضرت عیسی بوده است که در یمن زندگی میکرده و از دست دشمنان فرار کرده و به این منطقه امده است. زیارتگاه بسیار مورد احترام و توجه محلی هاست که افراد زیادی برای زیارت به این محل امده بودند. در این محل غرفه های فروش محصولات محلی و سوپرمارکت و سرویس بهداشتی وجود دارد. با بیست دقیقه پیاده روی در یک مسیر کوهستانی به گورستان تاریخی مجاور مقبره خالد نبی خواهید رسید که بخاطر شکل خاص سنگ قبرهای ان معروف است و چندین مرتبه مورد هجوم و اتش سوزی برخی افراد نااگاه و متعصب قرار گرفته است. این قبرستان چندین هزارسال قدمت داشته و داستانهای مختلفی در مورد ان وجود دارد. حتما بازدید از این منطقه زیبا و عجیب را در برنامه های ایرانگردی خود قرار دهید.
خالد نبی اسم منطقه ای رویایی و زیبا در نزدیکی شهر گنبد کاووسه گلستانه. این منطقه دز همسایگی روستا ی گچی سو قرار داره و برای دیدنش باید مهمان ترکمن های نازنین بشید.
خالد نبی پیامبری عرب از سرزمین عدن در یمن امروزی بوده و نسبش به حضرت اسمعیل میرسه. که طبق گفته های تاریخی 40سال قبل حضرت محمد بوده و مردم رو به دین مسیح دعوت میکرده. اسم کامل این پیغمبر خالد این سنان که است که ترکمن ها به اسم خالد نبی میشناسنش و ارادت زیادی بهش دارن.
زیارتگاه خالد نبی همراه دوتا از مریداش به اسم چوپان آتا و عالم بابا که پدر خانمش بوده در بالای کوه های گوگجه داغ قرار داره و برای ترکمن ها خیلی قابل احترامه.
قبرستان خالدنبی یک محوطه باستانی وسیع در شهرستان کلاله استان گلستان است که یک سمت آن شامل بقعه خالدنبی و چوپان آتاست و یک سمت دیگر نیز شامل قبرستان باستانی با سنگ قبرهای عجیب و غیرمعمول است. به جز اهمیت تاریخی، طبیعت این منطقه نیز بسیار زیبا و شگفت انگیز است. این محوطه باستانی رو به تپه های ماهوری قرار داره که به هزاردره مشهوره و واقعا با هیچ عکس و فیلمی نمی توان زیبایی آن را نشان داد. فقط باید دید و دید و ساعت ها خیره شد به دره ها و تپه ها و تفکر کرد در این همه زیبایی.
بهترین زمان سفر به این منطقه اوایل بهار و پائیز است. از خردادماه به بعد هوا به شدت گرم و پیاده روی در مسیر قبرستان خالدنبی طاقت فرسا می شود.
#گورستان_زیارتگاه_خالد_نبی در 90 کیلومتری گنبد کاووس و 55 کیلومتری کلاله و 6 کیلومتری #روستای_گچی_سو در بخش #مراوه_تپه و بر روی قله کوه #گوگچه_داغ قرار گرفته است.
برای رسیدن به این زیارتگاه باید از مسیر پر پیچ و خم و بسیار زیبا به همراه تپه ماهورها بگذرید تا به بقعه برسید مسیری که زیباییش وصف ناشدنی میباشد و در کلام ها نمیگنجد ، به قدری محو زیبایی های این طبیعت میشوید که شاید زمان از دستتان در برود و ساعت ها بنشینید و خیره به زیبایی ها شوید.
این مجموعه شامل مقبره #خالد_بن_سنان و #بقعه_عالم_بابا(پدر خانم خالد نبی) و #بقعه_چوپان_آتا و قبرستان تاریخی می باشد که همگی آنها در کنار یکدیگر میباشند.
در محوطه زیارتگاه بازارچه های سنتی و یک زائر سرا برای اقامت مسافران و مغازه های فروش خوراکی و رستوران نیز میباشد که میتوانید از آنها هم در صورت لزوم استفاده بفرمایید.
برای وارد شدن به 3 بقعه نیازی به پرداخت ورودی ندارید ولی برای وارد شدن به محوطه قبرستان باید مبلغ 2.000 تومان به ازای هر نفر پرداخت کنید.
اطلاعات هر یک از این 4 جاذبه را میتوانید دقیقا در اینترنت مطالعه بفرمایید.
تقریبا برای گشتن در این منطقه و دیدن هر 4 تا جاذبه باید حداقل 2 تا 3 ساعت وقت بگذارید تا بتوانید لذت ببرید از این محوطه تاریخی زیبا.
بهترین زمان برای بازدید از این منطقه فروردین و اردیبهشت ماه هر سال میاشد که همزمان با سرسبزی تپه ها میتوانید شقایق ها را هم در دشت شقایق ببینید، بهتر است برای اقامت هم از اقامتگاه های بومگردی روستای گچی سو استفاده کنید مخصوصا روستای گچی سوی پایین و منزل آقای حلیم میرعطا که بسیار شخص مهمان نواز و دوست داشتنی هستند، ایشان در حیاط منزلشان دو چادر ترکمنی و چندین اتاق برای اجاره دارند به همراه غذاهای محلی مخصوصا چکدرمه.
مسیر زیارتگاه خالد بن سنان ( ع) معروف به خالد نبی در شهرستان کلاله در حدود ۶۵ کیلومتری گنبد کاووس قرار گرفته است. و مسیر آن در ماههای فروردین و اردیبهشت بسیار زیبا پر از گلهای قرمز شقایق و مزارع زیبای گندم و کلزا است . اگه به استان گلستان اومدید. زیارتگاه خالد نبی رو فراموش نکنید یه قبرستان خیلی قدیمی اونجا هست.
گورستان خالد نبی در منطقه ای کوهستانی و در فاصله 90 کیلومتری شهرستان گنبد کاووس قرار گرفته است. با توجه به آب و هوای منطقه بهترین زمان رفتن به این منطقه اردیبهشت و خرداد ماه است. خالد نبی نام پیامبری است که ظاهرا در سال 530 بعد از میلاد مسیح به نبوت رسیده است. در کنار بقعه این پیامبر و کمی پایینتر بر روی تپه ای مشرف به کوهستان نیز بقعه چوپان آتا قرار گرفته است. مسیر رسیدن به خالد نبی در منطقه ای کوهستانی پرپیچ خم زیبایی است که اوایل بهار حسابی سرسبز و اواخر بهار خشک وگرم است. حدو شش کیلومتر مانده به گورستان نیز جاده خالی سنگلاخی وجود دارد. کنار مقبره خالد نبی تعدادی اتاقک جهت اسکان زایران وجود دارد. سرویس بهداشتی و تعدادی دکه فروش محصولات و صنایع محلی هم هست و میتوان حتی شب را در این منطقه ماند. برای دیدن سنگ قبرهای معروف خالد نبی که در گذشته حدود 600 عدد بوده که متاسفانه در اثر سهل انگاری میراث تعدادی از آنها از بین رفته یا دزدیده شده است باید ده دقیقه ای مسیری سراشیبی را پیاده روی کنید. تعدادی سنگ قبر افقی و سنگهایی شبیه به صلیب دیده می شود. در مورد داستان پشت سر این سنگها در نت زیاد نوشته اند که می توانید آنها را مطالعه کنید. اما اگر گذرتان به آن سمت از ایران افتاد دیدن این قبرستان خالی از لطف نیست.
ارامگاه خالد نبی در یک منطقه کوهستانی نزدیک آی تمر از توابع بخش مراوه تپه واقع شده ، بهترین زمان رفتن ب اونجا اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت هست ک طبیعت غیر قابل وصف و زیبایی منحصر بفردی دارد، این ارامگاه از نظر زیارتی مورد توجه افراد زیادی از سراسر ایران است. مسیر این ارامگاه بسیار زیبا اما خطرناک است ک بدیل کمبود امکانات و دور بودن از شهر کمتر رسیدگی شده است. پیشنهاد میکنم نوروز ۹۸ این مکان رو از دست ندهید.
قبرستان و زیارتگاه خالدنبی در نزدیکی شهر گنبدکاووس، یکی از مکان های دیدنی استان گلستان است که البته راه دسترسی چندان آسانی ندارد. حدود یک ساعت و نیم آخر مسیر واقعا خسته کننده و جاده بسیار ناهموار بود و تنها چیزی که دیده می شد برهوت و خشکی بود. از قسمتی که برای پارک ماشین ها در نظر گرفت بودند، هم تا زیارتگاه فاصله ی خیلی زیادی است هم تا قبرستان. که ما اول به قبرستان رفتیم و درنهایت هم انرژی برای دیدن زیارتگاه نداشتیم. چون یک ساعت پیاده روی لازم است و هوا در آن ناحیه به شکل عجیبی گرم و خفه کننده است! حتما کلاه و ضدآفتاب به همراه داشته باشید. خوشبختانه یک دکه در قسمت پارکینگ بود که نوشیدنی های خنک می فروخت وگرنه معلوم نبود این گورستان چند نفر تلفات می داد.
این قسمت ، نمای خیلی قشنگی دارد و دیدن آن همه کوه که زیر پای ما بود واقعا جالب بود. در قسمت ورودی قبرستان، دروازه زده بودند و باید بلیط تهیه می کردیم و نگهبان به همه می گفت مراقب سیگار و فندک ( اگر دارند) باشند چون ظاهرا قبلا باعث آتش سوزی اینجا شده بود. جالب بود که در آن تاریخ ( خرداد) کل شمال خنک و سرسبز بود ولی اینجا همه چیز زرد شده و سوخته بود و هوا هم مثل جهنم. در اینترنت خواندیم که این قبرها متعلق به دوران پارینه سنگی است و واقعا هم به ظاهرش می خورد که چندهزار سال قدمت داشته باشد. ولی در کل چیز زیادی دستگیرمان نشد و به نظر من اصلا ارزش این همه راه را نداشت. شاید برای باستان شناسان جذاب تر باشد.
هميشه براي من ديدن قبرستان خالد نبي و دانستن تاريخ و فلسفه اين قبرستان بسيار جالب بود. تا اينكه سال قبل فرصت رفتن به انجا را داشتيم. مسيرمان از سمت #گنبد و #كلاله بود و بعد از طي اين مسير به جاده اي رسيديم كه اطراف فقط كوه و دشت بود و بسيار خاص و زيبا.
مسير تا خود قبرستان مناسب براي با ماشين رفتن نيست و ما حدود نيم ساعت پياده روي سربالايي به سمت قبرستان داشتيم.
فضاي بالاي كوه بسيار بسيار زيباست و زير پاي شما صدها كوه است.
قبرستان بسيار جالب و سوال برانگيز بود و ميشد ساعتها انجا نشست و به انچه انجا اتفاق افتاده بود فكر كرد.
ولي متاسفانه مراقبت اصولي ازين قبرستان انجام نميشود و رو به تخريب است.
پيشنهاد ميكنم حتما اواسط فروردين و ارديبهشت به انجا برويد چون حتي پايان ارديبهشت كه ما رفتيم ديگر سرسبز نبود.