برای رفتن به این منطقه زیبا و خوش آب و هوا،از جاده ی مرزی جلفا _پارس آباد که از بخش شمالی ارسباران میگذرد به کلیبر رفتیم و از کلیبر بسمت عاشقلو که از بخش شرقی جنگل رد میشه گذر کردیم ،جاده ی پر پیچ و خم و نه چندان پر رفتو آمدکه با هر پیچ جاده پوشش گیاهی اش تغییر میکرد هیجان گردشگران رو بیشتر میکرد و همچنین رودهای و جوی های اب روان و چشمه های فراوان و تفرجگاه ها ،فضای روحنوازی ایجاد کرده بودند،آینالو سهل الوصول ترین بخش بکر و زیبای ارسباران میباشدکه در اواسط جاده ی کلیبر به عاشقلو قرار گرفته،بوته های تمشک و سماق و زرشک و انار و درختان بلوط و سیب فراوانی درمسیر دیده میشد. به همین منوال تنوع جانوری فراوان هم در این منطقه ممکنه مشاهده کنید.سفر من درفروردین سال ۱۴۰۰ بود که خیلی از تفرجگاه های این منطقه بدلیل پیک سوم کویید ۱۹ بسته بود ولی بومگردی و سوییت های فراوانی در روستاهای منطقه وجود دارن که میتونن شبهای بیادموندنی رو براتون رقم بزنند .
علفزارهای آلپی و زمین خاری های تا قله ی کوه و کاشت جو و گندم تا قله های کوه و مراتع و جنگلهای پوشیده از گیاهان مختلف و تغییر ناگهانی آب و هوا از آفتابی به مناطقی که برف زیادی دراون بخش باریده بود،رضایت رو برای هر کس باهر علاقه ای حاصل میکرد،هوا بصورت استثنایی درزمان بازدید من خیلی گرم بودولی حتما لباس گرم همراهتون باشه و باک بنزینتون رو پر کنید و بزنید به دل جاده
جنگلهای ارسباران منطقه وسیعی از شمال استان اذربایجان شرقی رو در برمیگیره ، طبیعتش کاملا بکر هست و امیدوارم همینطور باقی بمونه . ما از کلیبر به سمت رود ارس رفتیم و یکی از جاهایی که توقف کردیم ، منطقه حفاظت شده اینالو بود که اونجا تونستم اهوهای خوشگل رو از نزدیک هرچند پشت قفس ببینم . امکانات رفاهی اونجا وجود نداره و هرچی لازم داره با خودتون از قبل ببرین .برای اتراق شبانه جای امنی به نظر نمیومد.بعد از ناهار به سمت جلفا را افتادیم که در مسیر ازکنار رود ارس و درخت های انار که با انارهای کوچیک و قرمز خودنمایی میکردن،رد شدیم.#گلفام_سفر
منطقه حفاظت شده ارسباران بخشی ارزشمند از جنگل های هیرکانی ایران را در بر دارد و به عنوان یک ذخیرگاه کره زمین از سوی یونسکو مورد توجه است. این منطقه که به فسیل زنده نیز معروف است، مساحتی در حدود ۸۰ هزار هکتار دارد که البته بخشی از اون قابل بازدید برای گردشگران است. جنگل های ارسباران از رود ارس در شمال آغاز و بخش بزرگی از آن در محدود شهرستان کلیبر واقع شده است. جاده خداآفرین به کلیبر از میان این منطقه سرسبز می گذرد و سرسبزی و زیبایی جنگل و مراتع کنار جاده بی نظیر است. منطقه حفاظت شده ارسباران از نظر تنوع گونه های گیاهی و حیوانی بسیار غنی و برای طبیعت دوستان جذاب و دیدنی است. در داخل محدود منطقه نیز تعداد زیادی آثار تاریخی و باستانی از جمله کلیسا، قلعه و گورستان وجود داره. فصل بهار و حتی تابستان زمان خوبی برای تماشای این منطقه زیباست و البته پائیز نیز با رنگ های جذابش اینجا را به یک تابلوی نقاشی تبدیل می کند! تقریبا در هر جایی که از من توصیه ای برای سفر بخواهند، من منطقه ارسباران و البته محدوده ارس را معرفی می کنم!
در تیرماه 98 برای دیدن جنگل ارسباران و دیدن قلعه بابک به این منطقه سفر کردیم که با وجود افتاب هوای خوب و خنکی (البته تو سایه) داشت ؛ هنگام ورود ابتدای جاده منطقه حفاظت شده کانکسی برای دریافت عوارض ورود هست که هر ماشینی 5000 هزار تومان ورودی دریافت میکنند ؛ جاذبه های این منطقه میشه به قلعه بابک خرمدین و جنگل ارسباران اشار ه کرد ؛ تعدادی از مردم برای جنگل نوردی و کوهنوردی و یا شب مانی در جنگل از این منطقه استفاده میکنند و همچنین مکانهایی در این منطقه وجود دارد که برای اقامت در چادر و یا سرویس افرد برای مسیر قلعه بابک خدمات میدهند
یکی از بکرترین و زیباترین مناطق ایران
وسط تابستون هم برید حداقل شبها سردتون میشه
طبیعتش خداروشکر هنوز دست نخوردست و ویلاسازی رو شروع نکردن.
تو قسمت حفاظت شده راحت میتونید حیواناتی مثل آهو رو ببینید
در ادامه مسیرتون هم میتونید از کنار رود زیبای ارس عبور کنید
همیشه وقتی از گرما خسته میشیم زود پناه میبریم ارسباران ،منطقه بی نظیر و بکر و خنک .همراه با کلی آثار باستانی و آبشار و رود و جنگل و هر چی که لازمه برای استراحت و لذت بردن از طبیعت .البته باران شدید که تابستون و ... نمیشناسه و ممکنه غافلگیرت کنه
ارسباران یا قره داغ، ناحیه کوهستانی وسیعی است در شمال آذربایجان شرقی که از شمال کوه قوشاداغ در جنوب اهر تا رود ارس گسترده است. ارسباران در شرق با مشکین شهر و مغان، در جنوب با سراب، در غرب با تبریز و مرند هم مرز است. این ناحیه محل زیست تعداد زیادی کوچ نشین است. از نظر جغرافیای گیاهی ارسباران محل برخورد سه اقلیم مختلف خزری، قفقازی و مدیترانه ای است و در آخر، چشمه های آب گرم ارسباران جزئی از جاذبه های گردشگری این منطقه هستند که اخیرا مورد توجه قرار گرفته اند.
چیچکلی یعنی پر از گل و این نام برای منطقهای است در منطقه ارسباران. برای رسیدن به چیچکلی باید از جاده تبریز به اهر به سمت ورزقان پیچید. بعد از رسیدن به ورزقان مسیر را به سمت شرق ادامه می دهیم و از شهر خارج میشویم. این جاده مسیر دسترسی ورزقان به خاروانا است. بعد از خروج از ورزقان و قبل از رسیدن به روستای مرزعه شادی، از سمت راست جاده اصلی با دیدن تابلوی منطقه چیچکلی خارج میشویم.
از اینجا به بعد فاصله ما تا چیچکلی تنها 15 کیلومتر است که به علت آسفالت نبودن مقداری از راه و پر پیچ و سربالایی بودن مسیر حدود نیم ساعت و بیشتر طول می کشد. در مسیر در روستای شرف آباد رودخانهای با آب خنک حتی در اواخر خرداد ماه جاری است. رنگ سنگها در این منطقه به علت وجود مقادیر زیادی مس و فلزات دیگر به سرخی میزند. بعد از روستا تقریبا آسفالت تمام میشود. یک راهنمای محلی گفت تعقیب دکلهای برق بهترین راه برای نپیچیدن در فرعیهاست.
منطقه چیچکلی که حالا ماشین های شخصی به راحتی به اینجا میرسد منطقه سخت در سال های قبلتر بود و بکر تر.
اینجا امکانات خیلی کمی برای گردشگران در نظر گرفته شده است و متاسفانه نبود سرویس بهداشتی یکی از مشکلات این منطقه است. اواخر هفته برای فرار از گرمای شهر میتوان به خنکی اینجا که برای کودک همراه ما بیشتر هوای سردی بود، پناه برد.
همیشه آروزی من داشتن ماشین آفرود برای ادامه مسیر از منطقه چیچکلی به سمت ارس است که بکرترین مناطق منطقه ارسباران است. روستایی در این مسیر قرار دارد که به گویشی موسوم به تاتی صحبت میکنند.
ارسباران یا قرهداغ نامی است که به بخش وسیعی از شمال استان آذربایجان شرقی اطلاق میشود. جمله قبل همان تعریف ویکیپدیایی این منطقه است. از اهر هر چقدر به سمت شمال و شمال شرق و حاشیه ارس پیش برویم وارد منطقه ارسباران میشویم. جنگلهای ارسباران در منطقه وسیعی از این ناحیه قرار دارد. آینالو و مکیدی از شناخته شده ترین این جنگلها هستند. ما از سمت ورزقان و مسیر مس سونگون راهی این جنگلها شدیم. بعد از مس سونگون جاده آسفالت تقریبا تمام میشود و مسیر جادهای است عشایری که در نهایت به حاشیه ارس میرسد.
این جاده بیشتر مهآلود است و باید توان رانندگی در مسیر گاها سنگلاخی با دستانداز را داشته باشید. اما بعد تحمل سختی های این راه به منطقهای بکر میرسید.صدای عبور نسیم هم شنیده میشود. خوشبختانه به علت دشواری مسیر گردشگران یا در حقیقت گردشگرنماهای کمتری به این مسیر آمدهاند و زباله تقریبا در طول مسیر دیده نمیشود. این جاده هر چقدر که به ارس نزدیکتر می شویم از دل جنگل و درختهای بلند عبور میکند. به حاشیه ارس که نزدیک میشویم بوته های تمشک هم در کنار جاده پیدایشان می شود و چیدن و خوردن تمشکهای وحشی خالی از لطف نیست.
در سفر به شمال غرب کشور و استان آذربایجان شرقی از دیدن جنگلهای زیبا و باشکوه ارسباران غافل نشوید. من و همسرم در سفری به این استان از این منطقه زیبا دیدن کردیم و یک شب را در هتل آنزا شهر کلیبر اقامت داشتیم. بهترین زمان برای سفر به این منطقه از خرداد تا شهریور ماه هست که دمای هوا مناسب می باشد. از دیدنی های نزدیک به اینجا قلعه بابک خرمدین و روستای زیبای اشتبین می باشد.
#تایسیز
جنگلهای بسیار زیبا و وسیع در کلیبر واقعا زبان از بیان زیبایی های ارسباران قاصر است !در دل این جنگلها میتوان قلعه بابک را دید و از چشمه های آبگرم (آب خیلی داغ البته) آبش احمد لذت برد در آینالو مارال ها را دید و در دره مکیدی در ابرها غرق شد و تجربه زندگی در چادرهای ایل شاهسون را داشت.آلوهای جنگلی و تمشک در دو طرف جاده دالانی زیبا خلق کرده اند #تایسیز