در شهر میبد یزد در بلوار قاضی میرحسین، کاروانسرای شاه عباسی که به سبک صفوی بنا شده است قرار دارد. کاروانسرای عباسی به شیوه چهار ایوانی معروف و با آجر ساخته شده است. ساختمان آن متشکل از ساباط، ایوان های بیرونی، هشتی ورودی، حیاط مرکزی، حوضخانه و مهتابی و چهار هشتی، فضاهای سر پوشیده شرقی و غربی و یکصد ایوان و اتاق است. در وسط حیاط حوضچه کوچکی قرار دراد که آب قنات در آن جاری است. یکی دیگر از اجزای این مجموعه آب انبار بزرگی است که در کنار آن تعبیه شده است که دارای یک گنبد آجری و چهار بادگیر بلند است. بر کتیبه ورودی آب انبار، آب انبار کلار حکاکی شده است.
کاروانسرای میبد یکی از 999 کاروانسرایی است که در دوره صفویه جهت تسهیل مسافرت و ایجاد راه های ارتباطی و سایر دلایل در آن دوره ساخته شد. این کاروانسرا از نظر معماری، طراحی داخلی و جایگاه جغرافیایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. کاروانسرای میبد به شیوه چهار ایوانی ساخته شده و دارای 100 حجره است که 24 تای آن در حیاط کاروانسرا قرار گرفته اند. درِ ورودی این بنا در قسمت جنوبی و در بخش مرکزی حیات یک حوض آب هشت گوش وجود دارد که از طریق قنات آبرسانی می شود. بخش های دیگر کاروانسرا شامل بخشهایی مانند ساباط، ایوان بیرونی، هشتی ورودی، حیاط مرکزی، حوضخانه، مهتابی، چهار هشتی زیبا و صد ایوان و اتاق برای استفادهی کاروانها میشود.
این کاروانسرا امروزه چند کاربری متفاوت دارد که یکی از مهم ترین های آن موزه زیلو و پلاس میبد، در بخش شرقی بناست که از سال 1381 فعالیت خود را شروع کرده و مشتمل بر انواع زیلو و پلاس های بافته شده از قرن 8 هجری تا امروز است. علاوه بر خرید و بازدید از زیلوها شما می توانید در کارگاه بافندگی از نزدیک با روش بافت زیلو و پلاس نیز آشنا شوید.
یک کاروانسرای بزرگ و زیبای تاریخی مربوط به دوره صفوی در مجموعه بافت تاریخی شهر میبد ، تو را برای دیدار به خود می خواند .
دروازه این کاروانسرا ، زیبا و رفیع در زیر گذری مسقف ( شبیه بازارچه ) در مجموعه تاریخی شهر میبد خود نمایی می کند و شبیه دروازه یک برج و بارو می ماند چون در بالای این دروازه ، فضایی و روزنه ها ای ایجاد کرده اند برای ریختن آب جوش و قیر داغ برسر دشمنان و مهاجمانی که قصد تسخیر این کاروانسرای دژ مانند را داشته بوده اند .
یک فضای زیبا و شبیه آب انبار درست در وسط حیاط بزرگ این کاروانسرا است که در حقیقت حوضچه زیبایی در یکی دو سه متر پایین تر از سطح حیاط است ، که روی آن را سقفی پوشانده است که از بیرون شبیه یک تخت بزرگ در وسط حیاط کاروانسرا می ماند .
این حوضچه مسقف از دو طرف با یکی چند پله به داخل فضای حیاط کاروانسرا راه دارد . فضای دور حوضچه نیز نشیمن گاه هایی دارد که بویژه در یک روز گرم و آفتابی کاملا مناسب است برای استراحتی در سایه و خنکای این محیط .
همچنین از سقف عمارت روی این حوضچه به عنوان بارانداز شترها در وسط حیاط کاروانسرا استفاده می کرده اند .
دور تا دور این کاروانسرا تعداد زیادی اتاق و سالن قرار دارد که مشخص است برای استراحت کاروانیان و یا چهارپایان آن ها کاربرد داشته .
بعد از انقلاب ، این کاروانسرا تا مدت ها به عنوان مامن و مسکن پناهندگان جنگ کاربرد داشته و اکنون با مرمتی که انجام شده تعدادی از این اتاق ها در اختیار صاحبان صنایع دستی میبد قرار گرفته است .
این کاروانسرا به سبک صفویه در میبد میباشد و روبروی یخچال میبد و در کنار آب انبار و چاپار خانه میباشد. کاروانسرا بر روی بنای قدیمی تری ساخته شده است. کاروانسرا دارای بخشهای مختلفی ازجمله هشتی ورودی، حیاط مرکزی، ایوان، ساباط، حوضخانه، مهتابی،هشتی ، اتاق و... میباشد. امروزه برخی قسمتهای آن به سازمان میراث فرهنگی و مرکز اسناد و موزه زیلو اختصاص دارد. همچنین در اطراف حیاط چند غرفه ی فروش صنایع دستی ازجمله پارچه ،سفال و چرم قرار دارد. بازدید از کاروانسرا رایگان میباشد
کاروانسرای شهر میبد بخشی از سامانه کاروانی در کنار چاپارخانه، یخچال و آب انبار است. تاریخ دقیق ساخت آن مشخص نیست اما بنای آن به دوره قاجار نسبت داده می شود. اگرچه برخی عقیده دارند بنای اولیه کاروانسرا مربوط به دوره صفویه و یکی از ۹۹۹ کاروانسرای طرح شاه عباس است. کاروانسرا از نوع چهار ایوانی و بیش از یکصد ایوان و اتاق برای استفاده کاروانیان داشته است. در حال حاضر بخشی از کاروانسرا به موزه زیلو اختصاص یافته و بخش دیگر نیز تبدیل به رستوران شده است.
این کاروانسرا که گویا بر جایگاه کاروانسرای قدیمی تری ساخته شده از جمله کاروانسراهای سبک صفوی و یکی از کاملترین کاروانسراهای بین راهی بشمار میرود.این کاروانسرا به شیوه معروف ۴ ایوانی و با آجر ساخته شده وبه لحاظ برخورداری از فضاهای متنوع و تجهیزات ایمنی قدیم و جریان همیشگی آب و جهات بهداشتی یکی از رباط های کم نطیر منطقه بوده ووهست.ساختمان شامل:ساباط(با پوشش یزدی بندی)،ایوانهای بیرونی،هشتی ورودی،حیاط مرکزی،حوضخانه و مهتابی وچهار هشتی و فصاهای سرپوشیده ی(سول)شرقی و عربی و جمعا صد ایوان و اتاق و اجاق برای استفاده کاروانیان بوده است.در حال حاضر در حجره ها صنایع دستی زیبایی بفروش میرسد و فروشگاه های مختلفی در آن مشغول بکار هستند.
#کاروانسرای_عباسی _میبد در بلوار قاضی میرحسین و در کنار آب انبار و چاپارخانه و در مقابل یخچال شهر قرار گرفته است.
این کاروانسرا همانطور که از نام آن پیداست متعلق به زمان صفویه میباشد و دارای یک حوض در وسط و اتاق های زیادی در دورتادور حیاط میباشد که هر یک از این اتاق ها را در حال حاضر به ارائه صنایع دستی یزد و #میبد اختصاص داده اند همانند زیلوبافی ، سفال گری و...
حس آرامش خاصی را در زمان بازدید از هر یک از کاروانسراها میتوانید تجربه کنید من تا به حال کاروانسراهای زیادی را در شهرها و استان های مختلف ایران دیدم که هر بار یکی از آن ها را که میبینم همان حس بار اول را دارم واقعا برای من زیبا و تکرار نشدنیه.
زمانی که روی ایوان یکی از این اتاق ها مینشینید و به آسمان و اطرافتان خیره میشوید واقعا حس آرامش عجیبی را میتوانید تجربه کنید.
کاروانسرای شاه عباسی میبد
این کاروانسرا مربوط به زمان صفویه و در کنار چاپارخانه و آب انبار قرار گرفته است.در کنار این کاروانسرا یک آب انبار قدیمی هم ساخته شده است که احتمالا هردو در یک زمان ساخته شده اند. این کاروانسرای خشتی دارای حوض مرکزی، ایوانهای دورتا دور و حیاط مرکزی است. در مجموع هم دارای 100 حجره یا اتاق است.یک کارگاه زیلو بافی نیز در یکی از بخشهای کاروانسرا دایر است.