روستای میمند شهر بابک در استان کرمان یکی از سکونتگاههای صخرهای جهان است که همچنان حیات مردم در آن ادامه دارد. این روستا در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. میمند به دلیل استحکام دفاعی در طول تاریخ کمتر دستخوش تحول شده است. مجموعهای از آثار بسیار قدیمی همچون خانههای صخرهای پراکنده، معبد، قلعه و برجهای مختلف مربوط به هزاران سال پیش وجود دارد که میمند را از یک روستا به یک مجموعه با تمدن خاص تبدیل میکند.
روستای میمند در ۳۸ کیلومتری شمال شرقی شهر بابک استان کرمان واقع شده است. این روستا یکی از سکونتگاههای صخرهای جهان و نوزدهمین اثر جهانی ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
میمند از دو لغت می (نوشیدنی) و مند (مست) تشکیل شده است. بر اساس داستانهایی که نقل شده است، مردم این روستا پس از نوشیدن، قلم و تیشه دست میگرفتند و شروع به کندن حفرهها در دل صخره میکردند. عده ای دیگر معتقدند میمند به معنی میمنت و مبارکی است.
از آثار بسیار قدیمی این روستا می توان به خانههای صخرهای پراکنده، معبد، قلعه و برجهای مختلف که مربوط به هزاران سال است، اشاره نمود. چندین شهر وروستای گوناگون دیگر به نام میمند وجود دارد، اما قدمت میمند کرمان از نظر تاریخی بالاتر از همه آن ها ست.
چندین نظریه در رابطه با پیدایش سازههای زیرزمینی میمند مطرح شده است:
نخست این که مجموعه میمند در قرون هشتم و هفتم پیش از میلاد همزمان با قوم ماد که در غرب ایران آثار معماری صخرهای متعددی را به یادگار گذاشتهاند، توسط گروهی از اقوام آریایی به وجود آمده است.
همچنین این احتمال نیز وجود دارد که بناهای صخرهای میمند ناشی از اعتقادات آیین مهرپرستی بوده است، چرا که یکی از ارکان این آیین مبتنی بر جاودانگی پدیدهها است و همین عقیده آنها را به سوی تقدیس کوهها کشانده است.
علاوه بر نظریههای فوق بسیاری از کارشناسان پیشینه این روستا را بین ۸ تا ۱۲ هزار سال میدانند. نقوش سنگ نگاره موجود در منطقه که قدمت آن را به ۱۲هزار سال پیش نسبت میدهند، یکی از شواهد این کارشناسان است.
این روستای باستانی که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، از معدود موارد معماری صخرهای است که به شکلی گسترده در تمامی ساختار روستا استفاده شده است. مهمترین شاخصه این روستا، مسکونی بودن واحدهای صخرهای میمند است. بر خلاف دیگر مکان ها که افراد برای ساخت کاشانه خود، سنگ بر روی سنگ قرار می دهند، در این روستای شگفت انگیز با برداشتن و کنده کاری سنگها خانه ها بنا شده اند. اگر دقت کنید متوجه می شوید که سقف هر خانه حیاط خانه دیگر است و کوچه یا پیاده رو معنای چندانی ندارد.
در این روستای صخره ای ۴۰۰ خانه در دو تا پنج طبقه بر روی یکدیگر قرار گرفته اند که با نام کیچه شناخته می شوند. این کیچه ها دارای درب های کوتاهی هستند که برای داخل شدن از آنها باید کمی سر خود را خم کنید. از نمای بیرونی، کیچه ها اندازه های متفاوتی دارند اما مساحتشان از نود متر مربع بیشتر نیست. در دیواره اتاق ها طاقچه هایی کنده شده است که محل قرار گیری ظروف، رختخواب و یا چراغ است.
روستای میمند در ۳۸ کیلومتری شمال شرقی شهربابک استان کرمان واقع شده است. برای بازدید از روستای میمند هزینه ای دریافت نمی شود و همه روزه و ۲۴ ساعته می توان از روستا بازدید نمود. برای بازدید از این روستا حدود ۲ تا ۲.۵ساعت زمان نیاز است.
روستای تاریخی و دستکند میمند با قدمتی چند هزار ساله در نزدیکی شهرستان شهر بابک استان کرمان قرار دارد و بی تردید از نخستین سکونتگاه های بشر در ایران است.
بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که بناهای صخره ای میمند ناشی از اعتقادات آیین مهر پرستی بوجود آمده اند ، نظریه دیگری هم وجود دارد که این دخمه هایی که در دل کوه هستند به عنوان محلی برای دفن مرده ها بوده اند.
بدلیل عدم استفاده از ملات ، خشت و آجر در هر یک از اتاق ها تاقچه هایی با اندازه های مختلف کنده شده که به عنوان جا رختخوابی ، ظروف ، صندوق و .... استفاده می شده به این سبک خانه ها در زبان محلی کیچه گفته می شود و وجود اجاق داخل اتاق و سوزاندن هیزم در طی سالیان زیاد موجب سیاهی سقف و بدنه اتاق و همچنین باعث استحکام دیواره ها شده است.
مشخصه بارز این روستا جاری بودن زندگی سنتی در آن و تعامل انسان با طبیعت می باشد البته اکثر ساکنان روستا کهنسالان مهربان و مهمان نواز هستند که با محصولات محلی از شما پذیرایی می کنند.
اقامت در این دخمه های هزار ساله تجربه بی نظیری بود که به همه دوستان پیشنهاد می شود. بازدید از موزه روستا هم ارزش دیدن دارد.
در تیر ماه 1390 روستای ارزشمند میمند شهر بابک به عنوان 19 اثر جهانی ایران در سازمان یونسکو ثبت جهانی شد.
در 40 کیلومتری شمال شرقی شهربابک در غرب استان کرمان ، و در دره های کم عمق یک ناحیه کوهستانی ، روستایی تاریخی و نسبتا بزرگ قرار دارد که خانه های آن در دل صخره های دو طرف دره ای کم عمق و و نسبتا پهن ، کنده شده است . نام این روستا ، میمند است و یکی از مشهورترین روستاهای صخره ای در ایران و جهان است که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است .
قدمت این روستا را چند هزار سال تخمین می زنند . اشیاء سفالین کشف شده از این روستا متعلق به دوره ساسانیان و اشکانیان است که حداقل قدمت روستا را به نزدیک به سه هزار سال قبل می رساند درحالی که سنگ نگاره ها و نقاشی های کهن مربوط به شکار بر روی صخره ها در چند کیلومتری پیرامون این روستا متعلق به حدود ده هزار سال قبل است که در این صورت شاید بتوان قدمت روستای صخره ای میمند را به همان زمان نسبت داد .
مهمترین ویژگی روستای میمند آن است که هنوز مسکونی باقی مانده است . مدرسه و مسجد و حسینیه و حمام دارد که همگی دردل کوه کنده شده اند .
ما به داخل خانه های صخره ای ساکنان روستا که غالبا پیرمر و پیرزن هستند رفتیم و از نزدیک محیط سنتی و بدوی اتاق های کنده شده در کوه را دیدیم . با حداقل امکانات ولی با تمام عناصریک اتاق مانند تاقچه و محل ظروف و غیره که تماما در دل دیواره های کوه کنده شده بود .
پیرمرد و پیرزن هایی که ما مهمان خانه هاشان بودیم بسیار خونگرم و صمیمی و باصفا بودند و عشق بین زن و شوهر پیر را می شد از طرز صحبت و تعاملشان متوجه شد .
گردشگران زیادی برای بازدید از روستای صخره ای میمند به این محل می آیند . به همین جهت تعدادی از خانه ها و اتاق های صخره ای این روستا به عنوان اقامتگاه بوم گردی و مهمانسرا و رستوران برای پذیرایی از گردشگران در نظر گرفته شده است.
هر خانه روستایی متشکل از چند اتاق و انبار و فضای نگهداری حیوان می باشد . به هرخانه ، کیجه می گویند. در روستای میمند حدود 400 کیجه متشکل از حدود 2500 اتاق کنده شده در دل کوه وجود دارد.
برای دسترسی به روستای میمند باید از جاده شهر بابک به رفسنجان استفاده کنید. ده کیلومتری که از شهر بابک دور شدید به فرعی سمت چپ بپیچید و مجددا در این جاده به اولین فرعی دست چپ بپیچید تا به روستای میمند در این جاده آسفالته برسید .
دره ای که خانه های صخره ای میمند در آن ساخته شده از دره سرسبز دیگری منشعب شده که محل باغات و کشت و زرع اهالی میمند در امتداد آن قرار دارد .
کوهی که دره میمند در دامنه جنوبی آن قرار دارد یک کوه منفرد با ساختاری شبیه کوه های آتشفشانی است .
ترجمه یک متن از یک کتیبه تاریخی در روستای میمند در فضای مجازی معروف شده است بدین مضمون :
" هنگامی که کوهها در میمند شکاف بردارند و افسانههای میمند به حقیقت بپیوندند گنجینه میمند پدیدار خواهد گشت و فقط یک نفر میتواند به آن دست پیدا کند که او از سوی خورشید میآید. "
میمند روستای سنگی دستکندی است که در استان کرمان و در نزدیکی شهربابک قرار دارد. ابهت این روستا وصف ناشدنی است. خانه های طبقاتی در دو طرف دره در دامان کوه کنده شده اند. خانه هایی که هزاران سال قدمت دارد. دو هزار سال پیش و حتی بیشتر. این روستا تنها روستای ثبت جهانی ایران در یونسکو میباشد که قدمتی بین سه هزار الی 12 هزار سال دارد و هنوز مطالعات باستان شناسی دقیقی در آن انجام نشده است. این روستا در سال 1394 ثبت یونسکو شده است و ساختار آن کاملا حفظ شده است. البته تعدادی خانه جدید (با حفظ ساختار سنگی) در روستا احداث شده است که یونسکو دستور تخریب آنها را داده است. این روستا تا حدود 40 سال پیش یک روستای کاملا فعال بوده است و شامل مدرسه، مسجد، حمام و ... بوده است اما به تدریج براثر خشکسالی و از بین رفتن مشاغل کشاورزی و دامداری ساکنین به شهر کوچ کرده اند و در حال حاضر تنها افراد کمی که اکثرا مسن هستند در روستا ساکن هستند. علاوه بر خانه های عجیب و طبقاتی روستا، این روستا شامل یک آتشکده، حمام، مسجد، حسینیه و مدرسه میباشد که برخی از آنها قابل بازدید است.
میمند یکی از عجایبی است که حتما باید دید.
روستای تاریخی میمند در ۳۸ کیلومتری شهرستان شهربابک در استان کرمان واقع شده و از اولین سکونتگاههایی است که در دوره ماد به وسیله آریاییان ساخته شده. برخی به وجود آمدن میمند را ناشی از اعتقادات مهرپرستی ساکنان اولیه آن میدانند و میگویند معتقدان به آیین مهرپرستی بر شکست ناپذیری و جاودانگی اعتقاد داشتند و از این رو خانه هایی در دل صخره ها با دستان خود ساختند که همچنان پابرجا هستند و از لحاظ اینکه این روستا همچنان مسکونی است منحصر به فرد است.
خانه های غار مانند این روستا به نام " کیچه " در حفره هایی داخل دامنه رسوبی کوه ساخته شده اند ودر آنها تاقچه در اندازههای مختلف برای رخت خواب، ظروف، صندوق، چراغ و … کنده شدهاست. این روستا 406 کیچه دارد که روشن کردن اجاق در اتاقها و سوزاندن هیزم در آن باعث سیاهی رنگ سقف و دیواره های خانه ها شده که البته این کار باعث ایزولاسیون میشده و عمر خانه ها افزایش میافته. این روستای باستانی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و نوزدهمین اثر جهانی ایران است که در یونسکو ثبت شده و به عنوان هفتمین اثر فرهنگی_طبیعی و تاریخی جهان جایزه مرکوری را هم دریافت کرده و همچنین در مهر ماه ۱۳۸۵ به عنوان روستای نمونه ملی گردشگری معرفی شد.
در این روستا همچنین حمام سنتی ،آتشگاه، مدرسه، مسجد وحسینیه هم به همین سبک ساخته شده.
میمند از دو کلمه می و مند، می به معنی شراب و مند به معنی مست و مستی است و گفته میشود مردم این ناحیه می میخوردند و مست که میشدند، حفره ها را در دل کوه با دست میکندند. اگرچه عده دیگری نیز معتقدند میمند به معنی میمنت و مبارکی است.
روستای صخره ای میمند یکی از جالبترین و عجیبترین روستاهای تاریخی کشور است که در فاصله ۳۸ کیلومتری شهر بابک کرمان قرار گرفته است و فاصله شهر بابک تا کرمان ۲۳۸ کیلومتر است. این روستا از اولین سکونت گاههایی است که در دوره مادها بدست آریاییها ساخته شده است و قدمتی دویا سه هزار ساله دارد که در دل کوهها وبا کندن صخره ها ساخته شده است و به ثبت یونسکو رسیده است و روستایی صخره ای و دستکند میباشد و کمی شبیه به روستای کندوان تبریز است .در گویش مردم آنجا هنوز هم کلمات پهلوی ساسانی شنیده میشود.
روستای میمند ازتوابع شهر بابک کرمان است که در30 کیلومتری شهربابک قرار دارد. این روستای تاریخی بخاطر خانه های کنده شده دردل کوه بسیار دیدنی وجالب است که حدود چندهزارسال قدمت دارد. این بناها که احتمالا ازنخستین سکونتگاه انسان بشمارمی رود. البته هنوز نمیدانند که به دست چه کسانی وبه چه منظوری ساخته شده است. اما درزمانی بوده که ایرانیان کوه رامقدس می شمردند. خانه های آن ها ساده وبیشتر دارای یک اتاق برای زندگی میباشد. زنان آنجا غذاهای محلی وگیاهان دارویی آن مناطق رامیفروشند.
روستای میمند در استان کرمان و در نزدیکی شهر بابک قرار دارد و بخاطر خانه های کنده شده در دل کوه، شهرت پیدا کرده است و بسیار زیبا میباشد و قدمت زیادی دارد. سبک خانه های اینجا همانند کندوان است با این تفاوت که در کندوان خانه ها بصورت کله قندی میباشند ولی در میمند بصورت صاف میباشد.