به طور کاملا اتفاقی 10 فروردین 1401، از جلوی باغ ملی عبور می کردیم که دیدم درب این باغ بروی بازدیدکنندگان باز هست. اصلا اطلاعی از نحوه ی بازدید از باغ نداشتم ولی فکر می کنم با توجه به قرارگیری ساختمان های وزات امور خارجه در این باغ، فقط در ایام خاص مثل نوروز امکان بازدید از این باغ دیدنی و تاریخی وجود داشته باشه. یه دو ساعتی مشغول به عکاسی در این باغ بودیم و حسابی این باغ روزمون رو ساخت. محل باغ و نحوه ی دسترسی به این باع هم که نیاز به توضیح اضفه نداره.
سر در باغ ملی واقع در خیابان امام خمینی از بناهای جا مانده از دوران قاجاریه است که با کاشی ها و نقوش زیبا ،اینروزها به یکی از مهم ترین نمادهای تهران تبدیل شده،بعد از ورود ، در سمت راست موزه ارتباطات قرار گرفته کمی جلوتر و با گذر از سنگفرش زیبا به وزارت امور خارجه ،موزه ی ملک و...برخوردم ،کمی انطرف تر موزه ملی ،موزه دوران اسلامی و...وجود داره که هرکدام یکی دو ساعتی برای بازدید زمان میبرن ،اگر به فرهنگ و تاریخ ایرانی علاقه دارین حتما باید یک روزتون رو به بازدید از باغ ملی و موزه هاش اختصاص بدین.
#گلفام_سفر
سردر باغ ملی ابهت و ارتفاع و زیبایی کم نظیری داره .با دیدن اون و تزیینات کاشیکاری متوجه قدمت قاجاریش میشی .اسلیمی های زیبا و نقش پرچم شیر وخورشید و اسلحه های نظامی و نگهبانان ،نقوش زیبایی هست که توسط اساتید کاشیکار ساخته و نصب شده.در وسط سردر یک درب بزرگ قرار داره محل رفت و امد وسایل نقلیه بود و در طرفین آن درب های کم عرض تر برای تردد افراد پیاده وجود داره که جنسشون از چدن هست.تلفیق هنر معماری ایرانی و اروپایی در ان کاملا مشهوده.در بخش داخلی آن نگهبانانی بچشم میخوره که جایگاه نگهبانان و نقاره زنان رو مشخص کرده.بازدید از این بنای با شکوه رایگانه و برای رفتن به این مکان بلید به خیابان امام خمینی برید که دسترسیش با مترو و ایستگاه امام خمینی راحت تره.
سردرِ باغ ملی نماد تهران تا دهه ۱۳۴۰ و قبل از ساخته شدن برج آزادی بود. این سردرِ تاریخی که در واقع ورودی به میدان مشق یا باغ ملی است در دوره قاجار بنا شد و در اوایل سده حاضر مرمت و باسازی شد. جعفرخان کاشانی معمار این بنا بوده که بدستور رضاشاه مامور ساخت و مرمت سردر باغ ملی شد. یک گذرگاه یا در اصلی که قبلا ماشین رو بوده و دو در کوچک در طرفین که پیاده رو بوده است، طرح اصلی این بنا را تشکیل می دهد. نمای داخلی و خارجی بنا کاشیکاری شده و آیات قرآن، احادیث، اشعار و نقاشی هایی از سربازان قزاق و صحنه تسخیر تهران در کودتای ۱۲۹۹ زینت بخش نمای سردر باغ ملی است. درهای چدنی سه گانه در قورخانه (که تقریبا روبروی باغ ملی قرار دارد) توسط محمدعلی کرمانی ساخته شده که نام او را می توانید روی نیم دایره روی درب اصلی ببینید: “در قورخانه بدستور و مراقبت آقای خسروخان سردار اعتماد رئیس کل قورخانه ساخته و زینت بخش بنای تاریخی گردید سنه ۱۳۰۴”. در روی درب ها نیز از نقش پرنده خیالی هما به عنوان تزئین استفاده شده است. بخش بالایی سردر نیز شامل دیده بانی و نقاره خانه است که اکنون دسترسی به آن برای بازدیدکنندگان میسر نیست.
سردر باغ ملی تهران در خیابان امام خمینی(سپه قدیم) در فاصله کمی از میدان توپخانه واقع شده که در زمان رضاخان در مجاورت سر در قدیمی میدان مشق با همان الگو و ابعاد ساخته شده است. سردر قدیمی یک در ورود داشته که مربوط به دوره قاجار و ورودی بزرگترین میدان مشق سربازان بوده است. سردر جدید یک در ورود بزرگتر در وسط و دو در کوچکتر برای پیاده در دوطرف است. نقوش و تزیینات در تمام بدنه دیده میشود، در پایین تصویری از یک اسلحه نقش بسته تا کاربری فضا را به بیننده برساند.درها فلزی هستند و یک تکه ساخته شده اند. در بالای ورودی اصلی اتاقکی وجود دارد که به عنوان فضایی برای مشاهده میدان داشته و قابل بازدید نیست. این سردر به تازگی مرمت شده و در شرایط خوبی است.
در تهرانگردی و در ابتدای مجموعه میدان مشق این سردر با زیباییاش توجه بازدید کننده را جلب میکند. تقارن به کار رفته در ساخت این بنا و بلندی آن جلوهای با شکوه دارد. در بالای این سردر اتاقک مانندی هم به چشم میخورد که راه دسترسی به آن بالا پیدا نکردم. این سردر به اندازیای بزرگ است که دوربین حرفهای برای عکاسی از آن مناسبتر است.
اگر در حوالی خیابان امام خمینی تهران به پیادهروی رفته باشید، حتما قبل از رسیدن به خیابان سیتیر، بنایی باشکوه شما را شگفت زده کرده است. این بنا «سر در باغ ملی» نام دارد.
سر در باغ ملی یکی از نمادهای شهر تهران (پیش از ساخت برج آزادی) است که در ضلع شمالی خیابان امام خمینی تهران قرار دارد. این دروازه در دوره فتحعلی شاه قاجار و به منظور ورود به میدان مشق احداث شد و نام دروازه میدان مشق به آن داده شد. در سال ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۴ این دروازه توسط جعفر خان کاشانی و به دستور رضاشاه نوسازی شد. پس از برنامهریزی برای احداث اولین باغ همگانی تهران با نام باغ ملی در زمینهای داخلی میدان مشق، این دروازه «سر در باغ ملی» نام گرفت. هنوز هم با احداث ساختمانهای متعددی نظیر کتابخانه ملی، موزه ایران باستان و ساختمان وزارت امور خارجه این دروازه را «سر در باغ ملی» می نامند.
میدان مشق یک محوطه تاریخی مربوط به دوره قاجار است که در تهران در محدوده بین خیابان امام خمینی و سی تیر واقع شده است. میدان مشق در آغاز منطقهای نظامی بوده که برای کاربرد تمرین رزمی قشون در زمان فتحعلی شاه ساخته شده بود. بعد از آنکه طرح برپایی نخستین باغ همگانی (پارک) شهر تهران در زمینهای درون میدان مشق برنامهریزی و پیادهسازی شد نام «میدان مشق» به «باغ ملی» تبدیل شد. ساختمانها و بناهای این میدان مانند بیشتر ساختمانهای همدوره خود سبک ویژهای دارند. این سبک در معماری ایران که آمیزهای از معماری دوره های گوناگون تاریخی ایران و سبکهای اروپایی است، در هر بنایی به شیوهای بکار گرفته شده است. خیابان و پیادهراه میانی این میدان با نام خیابان ملل متحد، از پهناورترین پیادهراههای ایران است. در درون این میدان ساختمانها، بناها و کاخهای گوناگونی وجود دارد از جمله: سردر باغ ملی، موزه ارتباطات، موزه ملی ایران، موزه ایران باستان، کاخ شهربانی، موزه عبرت، موزه سکه، مجموعه قزاقخانه (دانشگاه هنر) که قدیمی ترین ساختمان این میدان است، وزارت امورخارجه، باشگاه افسران، کتابخانه و موزه ملی ملک، موزه علوم و فناوری. ایستگاه مترو امام خمینی نزدیکترین ایستگاه به این مکان است
سردر باغ ملی از یک سمت در خیابان امام خمینی و از سمت دیگر در خیابان ملل متحد قرار گرفته که در زمان خود به عنوان نماد شهر تهران شناخته میشد. این بنای تاریخی در زمان ناصر الدین شاه قاجار ساخته شده و سبک معماری آن تلفیقی از معماری ایرانی و اروپایی می باشد.
در بالای این سردر نقش و نگاره هایی به رنگهای فیروزه ای، آبی، زرد و ... وجود دارد که چشمان هر بازدید کننده ای را نوازش میدهد.
برای دسترسی به این بنای تاریخی می توانید از ایستگاه مترو امام خمینی استفاده کنید و همچنین از جاذبه های اطراف این مکان می توان به خیابان کوشک مصری و خیابان ملل متحد، کتابخانه و موزه ملک، موزه پست، موزه ملی ایران، پارک شهر و موزه صلح اشاره کرد.
این بنا به عنوان دروازه ورودی به میدان مشق که محوطهای نظامی و در اختیار قشون بوده، ساخته شد. چندی پس از ساختن این دروازه، طرح برپایی نخستین باغ همگانی (پارک) شهر تهران (به نام باغ ملی) در زمینهای درون میدان مشق برنامهریزی و پیادهسازی شد و از این رو نام دروازه میدان مشق به سردر باغ ملی دگرگون شد. قبل از ساختن برج آزادی، این دروازه به عنوان نماد شهر تهران شناخته میشد سر در باغ ملی و پس از آن ساختمانهای مجاور آن به دستور مستقیم رضا شاه و توسط جعفر خان کاشانی و کمک آلمانیها در تهران که پایتخت بود ساخته شد. در بخش بالایی این بنا، جایگاه دیدهبانی، نقارهزنی و گذر نیروهای نظامی طراحی شدهاست. این بنا در ضلع شمالی خیابان امام خمینی (سپه پیشین)، در ضلع شرقی وزارت امور خارجه و در ضلع غربی موزه پست و تلگراف قرار دارد..
سردر باغ ملی یکی از ارزشمندترین بناهای به جای مانده از دوران پهلوی اول است. این بنا به دستور رضاخان ساخته شده و روی کتیبههای کاشیکاری شده آن، تصاویری از تسخیر تهران در کودتای سال ۱۲۹۹ و اشعاری در وصف رضا خان دیده میشود. این بنا در ابتدا به منظورایجاد دروازهای برای ورود به میدان مشق، که پادگانی نظامیبود، ساخته شد و "سردر میدان مشق" نام داشت اما همزمان با ساخته شدن سردر، باغی عمومی در داخل میدان مشق ساخته شد ونام سردر به " سردر باغ ملی" تغییر کرد. البتهاین باغ زمان زیادی وجود نداشت و به جای آن ساختمانهای دولتی ساخته شد.