این موزه در مجاورت کلیسای حضرت مریم واقع در خیابان میرزا کوچک خان در تهران قرار دارد که شامل اشیای قدیمی زیادی است. خانم شاه مرادی بسیار خوشرو و مطلع در موزه حضور دارند که در مورد تمامی اشیای موجود توضیحات جامعی را ارائه می کنند. از انواع لباس ها تا کتاب های خطی و تابلوهای نقاشی و عکس ها و حتی دستگاه شمع سازی قدیمی در این موزه مشاهده می شوند. لباس ها شامل لباس اسقف سابق، خادمان ایشان، لباس های سنتی عروس و مردم عادی و بچه ها، اسکناس های رایج در زمان های گذشته، انواع جواهرات اهدایی، فرش بسیار قدیمی که از شدت کهولت دیگر نخ نما شده است و ظروف نقره متداول در عهد قدیم و حتی کارت شناسایی و پاسپورت اسقف سابق متوفی در این موزه قابل مشاهده است. بیشتر از همه، زیباترین چیزی که توجه ما را جلب نمود نقاشی های بسیار ظریف و ریز روی دستبندهای نقره قدیمی بود که با ظرافت خارج از تصور نقش بسته بود.
موزه اسقف آرداک مانوکیان یا موزه ارامنه در محوطه کلیسای حضرت مریم در خیابان سی تیر (یا بهتر بگیم خیابان میرزاکوچک خان بالاتر از جمهوری) قرار داره و در یک زیرزمین برپا شده است. بلیت ورودی موزه برای ایرانی ها ۵ هزار تومان و از دوشنبه تا پنج شنبه قابل بازدید است. موزه نسبتا جدید و تقریبا اکثر اشیای آن اهدایی است که بسیاری از آنها اهدایی اسقف اعظم فقید ارامنه، آرداک مانوکیان، است. یکی از نقاط ضعف موزه این بود که بسیاری از اشیا توضیحات نداره و در حد یک اسم هست. نکته دوم اینکه اینجا همه چیز پیدا میشه از اشیای قدیمی و عکس ها گرفته تا مجسمه های ساخته شده توسط هنرمندان معاصر رو در بر داره که شاید در آینده با گسترش موزه اینا هم تفکیک بشن. سالنی اختصاص به لباس های سنتی ارامنه داره که توسط زنان خیاط ارمنی و از روی عکس ها و اسناد تاریخی دوخته شده است. در گوشه ای از سالن موزه هم می توانید نشریه آلیک را ببینید که قدیمی ترین روزنامه ارامنه هست از سال ۱۳۱۰ تاکنون. همچنین عکس هایی از کلیساهای ارمنی ایران در شهرهای مختلف را می توانید در سمت راست سالن موزه ببینید. یکی از جالب ترین اشیا موزه دستگاه شمع سازی بود که البته در جای خوبی به نمایش نگذاشته شده بود. خانم شاهمرادیان راهنمای موزه بسیار خوش صحبت و با اطلاعات کافی است و هر سوالی بپرسید جواب میده. در ورودی موزه هم برخی از نشریات و کتب مربوط به ارامنه فروخته میشه.
بعد از بازدید از کلیسای مریم مقدس تهران، در محوطهی آن و جانب شمالیاش ساختمانی قرار دارد که با چند پله به پایین به موزه مردم شناسی ارامنه یا موزه مردم شناسی اسقف اعظم آرداک مانوکیان میرسد. در این موزه در بخشی با کلیساهای ارمنی کشور که نام، تصاویر و پلانهای آنها به نمایش درآمده است آشنا خواهید شد. بخشی از موزه به نمایش کتب مقدس پرداخته است که دستنویس هستند. قدیمیترین کتاب بنا به گفتهی راهنمای موزه ۶۰۰ سال قدمت دارد. علاوه بر آن لباسها و پوشش ارامنه در بخشی دیگر به نمایش گذاشته شده است. راهنمای این موزه شاید نقطهی قوت این موزه باشد که با صبر و حوصله به تمامی سوالات جواب میدهد. از تاریخ ارامنه تا رسم الخط و ترجمه کتب به این زبان تا انتخاب اسقف اعظم خلیفهگری ارامنه تا آنچه نسل کشی ارمنیان توسط دولت عثمانی در تاریخ ثبت شده است. در زمان بازدید من یک گروه چند ده نفری تهران گردی هم برای بازدید از موزه مراجعه کردند که یک روحانی ارمنی توصیحاتی را برایشان ارایه میکرد. شاید بدترین اتفاق همان بازدید این گروه بود. آنجا که دوست داشتم بعد از نیم ساعتی صحبت نظر راهنمای خوب و مطلع موزه را در مورد قره باغ بپرسم. میپرسم ولی پدر با گروهش وارد میشود، راهنمای موزه میرود روسریاش را سر کند. سوالم بی پاسخ میماند. آه پدر! حالا چه وقت آمدن بود آخر...
اگر به بازدید خیابان سی تیر ، موزه ملی و موزه آبگینه رفتید، می تونید از کلیسای مریم مقدس به همراه موزه اسقف اعظم مانوکیان هم در شمال خیابان جمهوری و در خیابان میرازکوچک خان دیدن کنید. البته جاذبه های بیشتری در این خیابان سنگفرش شده هست مثل مدرسه زرتشتیان فیروزبهرام و آتشکده آدریان و این محله به گذر ادیان معرف شده. روزی که همراه تور کلیسا گردی سفرنویس به این کلیسا رفتیم، جشن وارتان در حال انجام بود و دیدن داخل کلیسا بیش از چندلحظه میسر نشد، اما دیدن موزه اسقف مانوکیان خیلی لذت بخش بود، جدا از مواردی که به موزه اهدا شده بود و به نمایش دراومده بود، به نظرم جاذبه اصلی موزه ، سرکار خانم آلیس شاهمرادی بودند اینقدر مهربون، خوشرو و خوش زبون بودند که حد نداشت. اگه خیلی هم اهل موزه گردی نیستید، توضیحات این خانم شیرین زبون رو از دست ندید، ورودی موزه هم سه هزار تومان هست. #ایران #ایرانگردی #تهران #تهرانگردی #کلیساگردی #کلیسا
موزه مردم شناسی ارامنه ایران که نام دیگر آن موزه اسقف اعظم آرداک مانوکیان است در خیابان میرزا کوچک خان جنگلی (بخشی از سی تیر سابق) و در مجموعه کلیسای مریم مقدس (س) قرار دارد.برای ورود به موزه هم باید وارد مجموعه شد و به سمت درب قرمز رنگ گوشه سمت چپ حیاط رفت.این موزه همه روزه به جز دوشنبه ها باز است و در روز جمعه تا ساعت 13 باز می باشد.در روز سه شنبه که من به این موزه مراجعه کردم دو خانم میانسال از هموطنان ارامنه مسئول راهنمایی موزه را بر عهده داشتند که اطلاعات خوبی درباره آثار موزه ارائه دادند.داخل این موزه به جوانب مختلفی از زندگی ارامنه پرداخته شده است.از جمله:نوع پوشش زنان و مردان ارامنه در طی سالیان,هدایا و عکس های اسقف های اعظم و عصای ایشان,هدایایی افراد,معرفی شخصیت های مهم و تاثیر گذار ارامنه ایران,آثار هنرمندان معاصر ایران و نیز کتاب ها و عکس های کلیسا های ایران همراه با کمی توضیحات درباره آنها,در گوشه ایی از موزه هم یک دستگاه شمع سازی وجود دارد که طی 32 سال 37373500 شمع برای کلیساهای ایران ساخته است به نمایش گذاشته شده است.بازدید از این موزه را به همه علاقه مندان پیشنهاد می کنم.
#تهران #تهرانشناسی #موزه #موزه_مردم_شناسی_ ارامنه #مسیحیان #کلیسا