مسجد امام خمینی که نام سابق آن مسجد شاه یا مسجد سلطانی بود از بناهای مهم دوره قاجار در تهران و دومین مسجد تاریخی پایتخت است. در دوره فتحعلیشاه قاجار سه مسجد به نام سلطانی در تهران، قزوین و بروجرد ساخته شد. بانی مسجد شاه تهران، آسیه خانم مادر فتحعلیشاه بود که نذر به سلطنت رسیدن پسرش بود.
معماری مسجد امام از نوع مساجد چهار ایوانی است و مسجد سه ورودی در شمال، غرب و شرق دارد. سردر شمالی از سمت خیابان ۱۵ خرداد است که البته باید ۱۷ پله را پایین رفت تا به در مسجد رسید. درب اصلی، چوبی و دو لنگه است و بر بالای آن کتیبه ای سنگی قرار دارد. هر سه ورودی ابتدا به هشتی و سپس به صحن اصلی منتهی می شود که وسط آن حوض بزرگی قرار دارد. گنبد مقصوره مسجد در ضلع جنوبی و محراب و منبر مرمری ۱۲ پله ای نیز در اینجا قرار دارد. بر ورودی گنبدخانه نیز نام «السلطان فتحعلی شاه قاجار» دیده می شود. دو مناره مسجد و ساعت بین آنها بر بالای ایوان شمالی قرار گرفته که در دوره ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است.
این مسجد در وقایع سیاسی نیز نقش داشته است. در دوره مظفرالدین شاه قاجار و به حکم علاالدوله حاکم تهران تعدادی از قندفروشان بازار را به دلیل گرانی قند در محوطه مسجد به فلک بستند و بر پای شان چوب زدند که یکی از نقاط سرآغاز مشروطیت بود. مسجد شاه برای مجالس ختم علما و شخصیت های بزرگ مورد استفاده قرار می گرفت و در سال ۱۳۲۹ ترور حاجعلی رزمآرا نخست وزیر که برای شرکت در یک مجلس ختم به اینجا آمده بود، در مسجد شاه صورت گرفت.
در دل بازار تهران مسجدی با زیباییهای چشم نواز وجود داره که قسمتهای مختلفی از بازار بزرگ رو بهم وصل میکنه.مسجد صحن و حوض زیبایی داره که با وارد شدن به اون به کلی از فضای شلوغ و پر سروصدای بازار دور میشید و به نظرم همین تجربه تداخل فضاهایی با جو متفاوت،خودش یکی از جذابیتهای این مسجد به حساب میاد. با توجه به محل مناسب این مسجد در شلوغی بازار تهران که هم از از خیابان پانزده خرداد و هم تیمچه های بازار ورودی داره لذا محلی مناسب برای استراحت یا عبادت و در صورت علاقه، دیدن یه بنای تاریخی با کاشی کاریهای زیبا هم هست. قدمت این مسجد مربوط به دوره قاجاره، و در زمان فتحعلیشاه ساخته شده و به همین دلیل قبل از انقلاب نام این مسجد، مسجد شاه بوده از طرفی به دستور فتحعلیشاه همزمان با ساخت این مسجد مساجد سلطانی قزوین و بروجرد ساخته شده بنابراین به مسجد سلطانی هم معروفه. معماری این مسجد از لحاظ کاشیکاری،طاقها، نماها،سردر و دیگر قسمتها بسیار زیبا و جالبه.
این مسجد ابتدا نامش مسجد شاه یا مسجد سلطانی بوده است. از مساجد زیبا و از آثار فاخر دوره قاجار در تهران و در دل بافت بازار تهران قرار گرفته است. ورود من به صحن این مسجد از سمت ورودی بازار بین الحرمین بود. همین مسجد و مسجد جامع باعث نامگذاری این بازار شده است که تقریبا از مسجد جامع به این مسجد در راستای شرقی-غربی کشیده شده است. از دالان مانندی وارد صحن مسجد میشوم. این دالان در سمت غربی هم که مسجد را به بازار بزازها یا همان بازار بزرگ متصل میکند، وجود دارد.
بازدید من از شبستان جنوبی مسجد بود. دو شبستان که به واسطهی دری از هم جدا شده بودند.
در ورودی و زیر طاق مقرنس در یکی از پایههای آن کتیبهای نصب شده است که به وضوح نام ناصرالدین شاه در آن دیده میشود. در شبستان اول یک منبر سنگی سفید قرار دارد که بسیار زیباست. در شبستان شرقی اما زیبایی تزیینات معماری به حد اعلای خود رسیده است. سقفها، گنبدها، دیوارها همه با رنگهای چشمنواز و با طرحهایی زیبا آراسته شدهاند. در بخش پایین دیوارها خوشبختانه مقابل دیوارها شیشههایی نصب شده است که به حفظ آثار کمک شایانی میکند. شبستان شرقی به نظر میرسد همیشه باز نیست و تا ساعتی بعد از زمان نماز باز است، چون در زمان حصور من کلیددار میخواست که کسانی که نماز خود را تمام کردهاند، آن بخش مسجد را ترک کنند. البته عدهای در حال خواب و استراحت بودند!
در بخش شمالی مسجد یک طاق با تزیینات و البته دو گنبد و یک ساعت دیده میشود. گفته میشود این ساعت با ساعتی که بر بالای شمس العماره در کاخ نیاوران است، همزمان نصب شده است.
یک مسجد قاجاری با کاشی های فوق العاده زیبا در بازار تهران است که در زمان فتحعلیشاه شروع به ساخت و در زمان ناصرالدین شاه تکمیل شد.این مسجد مثل هر بنا و مکانی که نام شاه داشت بعد از انقلاب به مسجد امام تغییر نام داد و در سالهای طولانی نماز جماعت درآن برگزار میشد.رزم ارا در این مسجد با گلوله کشته شدو مراسم تشییع افراد مهمی همچون میرزای شیرازی،ایت الله بروجردی در این مسجد برگزار شد.ورودی مسجد از سمت خیابان پانزده خرداد و در حیاط اول پر است از مغازه های قفل و کلید و سنگ و نقره فروشی وصحن ورودی بسیار زیبا با کاشی های خیره کننده ، بعد از ورود به دالان با طاق های بسیار زیبا و رسمی بندی شده و شیر سنگی آب برخورد میکنید و در حیاط اصلی مسجد هم حوض بزرگ و وسیع و کاشی های فوق العاده زیبا و برج ساعت وجود داره.دسترسی به این مکان از طریق ایستگاه اتوبوس و مترو ۱۵ خرداد میسر میباشد.
سلام. این مسجد که کاملا قدمت و کهنسال بودنش مشخصه در دل بازار تهران واقع شده است. هر وقت بخواین در بازار بزرگ و بی انتهای تهران گشتی بزنید امکان اینکه از این مسجد هم گذری عبور کنید وجود دارد.این مسجد با قدمتی در حدود ۱۸۰ سال از زیباترین مساجد تاریخی تهران است. بانی آن فتحعلیشاه قاجار (۱۲۱۲–۱۲۵۰ هـ. ق) بود و از این رو در آغاز آن را مسجد شاه مینامیدند. بنابر شواهد تاریخی این مسجد دومین مسجد جامع بزرگ تهران بعد از مسجد جامع بازار یا جامع عتیق بود. بنابر کاشینوشتهها و کتیبههایی که در ایوان جنوبی مسجد به جای مانده، زمان تقریبی شروع ساخت آن سال ۱۲۱۲ یا ۱۲۲۴هـ. ق است. در سال ۱۳۰۷هـ. ق به دستور ناصرالدینشاه قاجار درِ اصلی در جهت شمال تعمیر و نیز به دستور وی دو مناره در دو طرف گلدسته مسجد ساخته شد؛ بنابراین تکمیلکننده اصلی آنرا میتوان ناصرالدینشاه قاجار نامید.
با اینکه هربار که بازار میرم از این مسجد عبور میکنم ولی تا حالا انقدر با دقت به کاشیکاریها و اشعار و دیوارنوشته هاش نگاه نکرده بودم.مسجد امام خمینی ،معروف به مسجد شاه،واقع در خیابان پانزده خرداد یه مسجد قدیمیه که خودش یکی از جذابیتهای بازار تهران بشمار میره،اگر اینبار از اینجا گذر کردین بیشتر برای دیدنش وقت بزارین،برای رسیدن به قسمتهایی از بازار در طول روز صدها نفر از صحن این مسجد گذر میکنن.
اگر با مترو خط یک خودتان را به ایستگاه ۱۵ خرداد برسانید و در خیابان ۱۵ خرداد به سمت شرق پیاده بروید، بعد از عبور از بازار بزرگ، به دری آهنی میرسید. عبور از این در شما را به دومین مسجد تاریخی تهران با کاشی کاریها و صحنی زیبا میرساند.
مسجد شاه یا مسجد امام خمینی با قدمت حدود ۱۸۰ سال، یکی از زیباترین مساجد تهران است. این مسجد که در زمان فتحعلی شاه قاجار ساخته شده است، بعد از مسجد جامع بازار (جامع عتیق) دومین مسجد بزرگ تهران است.
در سال ۱۳۰۷هـ. ق به دستور ناصرالدینشاه قاجار درِ اصلی در جهت شمال تعمیر و نیز به دستور وی دو مناره در دو طرف گلدسته مسجد ساخته شد.
این مسجد، بنایی چهار ایوانی است و معماری کلی و نیز پارهای از جزئیات آن از مسجد وکیل شیراز گرفته شده.
مسجد امام خمینی که تا پیش از پیروزی انقلاب با نام های مسجد سلطانی و مسجد شاه شناخته میشده در بازار تهران و در نزدیکی تقاطع خیابان پانزده خرداد و خیابان ناصر خسرو قرار گرفته و در حال حاضر بیشتر مورد استفاده کسبه و بازاریان قرار میگیرد. ساخت این مسجد به زمان پادشاهی فتحعلی شاه قاجار برمیگردد که بعدها مورد ترمیم واقع شده است. از ویژگی های این مسجد ساعت بزرگی می باشد که در بین دو مناره آن قرار گرافته و ساختش به دوران ناصر الدین شاه قاجار برمیگردد. اگر از سمت خیابان پانزده خرداد به سمت مسجد بروید می بایست تعدادی پله سنگی را به پایین رفته تا به مسجد برسید. این سردر همان سردر شمالی و اصلی مسجد می باشد. اگر به دقت بالای درب مسجد را نگاه کنید کتیبه ای را میبینید که گواه از قدمت مسجد است (عکس این کتیبه در تصاویر آورده شده). با گذر از درب مسجد وارد صحن مسجد می شوید که به شکل مربع ساخته شده و در میان آن حوض بزرگی قرار گرفته. این مسجد همچنین دارای شبستان، ایوان، گنبد خانه و رواق می باشد که با کاشی کاری های زیبا توجه شمارا به خود جلب میکند. در صورت بازدید از بازار تهران دیدن این مکان رو به شما توصیه میکنم. از دیدنی های اطراف این مسجد می توان به کاخ گلستان، سرای روشن، مدرسه دارالفنون، سبزه میدان، محله تاریخی عودلاجان و ... اشاره کرد.