«موزه ارامنه» که از اسمش مشخصه گنجینه هنر و فرهنگ ارمنیه و در جلفای اصفهان قرار داره. آثار و یادبودهائی که توی این موزه قدیمی نگهداری میشن، نه تنها از دیدگاه باستانشناسی و هنر و استتیک جالبن، بلکه سرنوشت «ارامنه» رو در سیر تاریخی طولانی بازگو میکنه و از اونجا که سرنوشت ارامنه با بخشی از تاریخ و فرهنگ ایران گره خورده، برای ما خیلی جالبه. توی این موزه در حال حاضر ۷۰۰ جلد کتاب خطی و بیشتر از ۴۵۰ قطعه اشیاء گوناگون مثل تصاویر و فرامین پادشاهان، عتیقهها و تابلوهای نقاشی نگهداری میشن.
از دیدنیهای محوطهی کلیسای وانک میشه به موزهی خاچاطور کساراتسی اشاره کرد که کلی آثار دیدنی رو در خودش جای داده.
نقاشیها و آثار خطی قدیمی، اولین ماشین چاپ ایران، لباسهای جاسلیقها و اسقفهای ارامنه، ادوات هنری که برای اولین بار در ایران استفاده شده و خیلی چیز دیدنی دیگه در این موزه دیده میشه اما تاسفبار ترین قسمت موزه بر میگرده به دیدن بخش قتل عام ارامنه توسط دولت وقت ترکیه، در این بخش فیلم و عکسهایی هم از این رویداد به نمایش گذاشته شده.
از اونجایی که ارامنه پیشتاز هنرهای تجسمی در ایران بودن، در بخش جنبی این موزه به معرفی هنرمندان و هنر ارمنیها پرداخته شده که بسیار دیدنی و جذابه!
در این موزه نقاشیهای برجسته تاریخی، کتب نفیس خطی و آثار ارزشمند قدیمی نگهداری میشود که تا پیش از ساخت موزه در انباری متروک در کلیسا قرار داشتند. به نظر من یکی از اصلی ترین اشیای موزه ی کلیسای وانک که برای دیدنش صف بسته میشه و واقعا باعث حیرت همگان است تار موی دختر 18 تا 20 ساله ایست که جملهای از تورات به زبان ارمنی با قلمی از الماس روی آن نوشته شده است. واهرام هاکوپیان هنرمند ارمنی در سال ۱۹۷۴ میلادی این اثر را خلق کرده و در سال ۱۹۷۵ میلادی این تار مو به موزه وانک اهدا شده است و آن جمله:
به جهت دانستن حکمت و عدل و برای فهمیدن کلمات فطانت (از کتاب امثال سلیمان)
در کل اشیای موزه بیشتر یادگاری های فرهنگی ارامنه ی اصفهان و کتب تاریخی و فرهنگی میباشد، اولین کتاب چاپی ایران که توسط خاچاطور کساراتسی بهعنوان خلیفه ارامنه اصفهان چاپ شد و دلیل اون سفرشان به لهستان و آشنا شدنشون با صنعت چاپ بود.
در داخل محوطه کلیسای وانک اصفهان ساختمان بزرگی به موزه ای زیبا و دیدنی اختصاص داده شده است .
در فضای دلنشین این موزه دو طبقه ، اشیا عتیقه و کتاب های خطی ارمنی را هر دو با رنگ و لعاب زیبایی که شما را به خود جذب می کند به تماشا خواهید نشست . از دیدن این موزه خسته نخواهید شد .
موزه کلیسای وانک در ضلع شمالی و داخل مجموعه کلیسا قرار داره و حدود صد سال پیش برپا شد و البته ساختمان جدید موزه در دهه ۷۰ میلادی بنا شده است. موزه در دو طبقه هست و بخش های مختلفی داره که باید حداقل ۲ ساعت برای دیدن دقیق آن زمان اختصاص داد. بخش های مختلفی در این موزه وجود داره مثل کتب نسخه خطی شامل انجیل و تورات های قدیمی و خطی، تابلوهای نقاشی و ظروف فلزی و چینی، منسوجات، فرمان های تاریخی درباره ارامنه، صنعت چاپ و سکه ها ...همچنین غرفه ای هست که اشیای شخصی یپرم خان در آن به نمایش دراومده. یک بخشی هم اختصاص داره به ماجرای نسل کشی ارامنه در جریان جنگ جهانی اول.
موزه به افتخار "خاچاطور کساراتسی" خلیفه ارامنه اصفهان در قرن هفدهم و همچنین موسس اولین چاپخانه در خاورمیانه به نام او نامیده می شود.
در قسمت انتهایی حیاط کلیسای وانک موزه ای وجود دارد که قدمت آن به صد سال میرسد این مکان در ابتدا هم کتابخانه هم محل نگهداری نوشته های خطی بوده که با گذشت زمان به موزه تبدیل شده. این موزه در دو طبقه است که شامل کتابها و نسخه های خطی، تابلوهای نقاشی ، آثار فلزی، لباسهای قدیمی، ظروف چینی و... است همچنین آثاری از چاپخانه و فرمانهای قدیمی هم که نوشته میشده از جالبترین آثار موزه است. غرفه ای هم در مورد نسل کشی ارامنه توسط عثمانیها وجود دارد. وقتی ما در موزه بودیم صف طویلی تشکیل شده بود برای دیدن نوشته ای از انجیل با میکروسکوپ روی موی دختری جوان که چون شلوغ بود منصرف شدیم. در کل موزه کلیسای وانک آثار متفاوت و جالبی در خود جا داده بود. ورودی آن با ورودی کلیسا یکی بود که در بهمن ۹۷ هشت هزار تومن بود
موزه مردم شناسی کلیسا وانک در قسمت ابتدای حیاط و قبل از بنای اصلی کلیسا قرار دارد و به شکل مستطیل کشیده میباشد.طراحی موزه توسط تیم گرافیک و معماری قوی در چهار بخش انجام شده و با موزه هایی که تاکنون دیده بودم متفاوت بود.در قسمت ابتدایی ،لوله هایی کوتاه روی دیوار نصب شده و در کنار هرکدام توضیح نقاشی داخل لوله دیده میشود.دراین موزه،فرهنگ و آداب و رسوم،هنر، لباس ، وسایل زندگی همچنین تجارت و ادوات موسیقی ساکنان محله ارمنی نشین جلفای اصفهان به نمایش گذاشته شده است. در بخش چهارم آن تصاویر ۳۰ نفر از نامداران محله جلفا همراه با عکسهای ارنست هولستر عکاس نامدار آلمانی که در دوره قاجار به ایران آمد به نمایش درآمده است.این موزه در اول تیر ماه ۹۸ رسما افتتاح شد.البته ما ۲۸خرداد ماه از آن بازدید کردیم
در منطقه جلفای اصفهان و در حیاط کلیسای وانک یک موزه در دو طبقه است که محل نگهداری اشیای قدیمی مسیحیان بوده. در این موزه آثاری چون کتب خطی ظروف سفالی، اشیای مردم شناسی و دیگر آثار ارزشمند مسیحیان میباشد. بلیط ورودی ۳۰۰۰تومان است که با همان ورودی کلیسا میتوانید موزه را هم بازدید کنید.
این موزه که در کنار کلیسای وانک قرار گرفته است در دو طبقه ساخته شده است و وسایل و اشیای جالبی در آن قرار گرفته است. موزه بخش های مختلفی از قبیل پوشش، وسایل رزم، کتب خطی، صنعت چاپ، ظروف و ... دارد. چیزهای عجیب غریبی از قبیل لاک لاک پشت هم وجود دارد.
کلیسای وانک در مرکز محله جلفای اصفهان آن قدر شهرت دارد که بین بازدیدهای اصفهان از قلم نیفتد. اصفهان هم از آن شهرهاست که در فهرستِ سفرهای سابقِ کمتر کسی غایب است و در فهرست سفرهای آینده همانها هم همچنان حاضر است. در باز دیدن شهرها معمولا به دنبال جاذبه های کمتر شناخته شده می گردیم و برای دوباره دیدن جاذبه های شاخص معمولا باید بهانه های قوی در خودمان ایجاد کنیم. کلیسای وانک سعی کرده یکی از این بهانه ها را به دستمان بدهد: موزه ای جدید به مجموعه اضافه کرده؛ موزه مردم شناسی. هم بعضی صنایع دستی ارامنه در این موزه معرفی شده ، هم بعضی رسومشان و بعضی البسه سنتی و مذهبی. چیدمان و معرفی اشیا هم حرفه ای و با بازدیدکننده مهربان است!
این موزه خیلی بزرگ نیست . بخش های مختلف موزه شامل کتاب ها و نسخه های خطی-تابلوهای گچبری و نقاشی و منسوجات و همچنین ظروف چینی و سفالی و غیره است. زمانی که مراجعه کرده بودم عکسبرداری داخل موزه ممنوع بود. برای اطلاعات بیشتر به وبسایت رجوع کنید:
موزه وانک در محوطه کلیسای وانک پر از اشیای ارزشمند و قدیمی بود که اکثرا مربوط به دین مسیحیت و کتاب های دعای چندصدساله می شد. شاید در نگاه اول به چشم نمی آمد ولی توضیحات تورلیدری که همراه با گروهی بود، توجه ما را به بعضی از هایلایت های موزه جلب کرد. یکی از جالب ترین ها، کوچکترین کتاب دعای جهان بود که دعایی به هفت زبان روی کاغذی میلی متری نوشته شده بود.
بلیط این موزه به همراه کلیسای وانک بود و 3 هزار تومان قیمت داشت. این موزه قطعا ارزش بازدید دارد.
موزه کلیسای وانک واقع در حیاط با صفای آن اعتبار ویژه ای به ان میبخشد.در این موضوع اثار جالب و منحصر به فردی است که با وجود وسعت نه چندان زیادش ساعت ها گردشگر را مشغول میکند نظیر نقوش زیبا روی یک تار مو که با میکروسکوپ قابل دیدن است و تصاویر زیبا از حضرت مریم و عیسی مسیح ،همچنین دستگاه چاپ،کتب خطی و قدیمی انجیل بر جذابیت ان می افزاید. دیدار و آشنایی با گردشگران خارجی از دیگر اتفاقات هیجان انگیز دیدار این مکان تاریخی برایمان بود .در خروجی موزه روزنامه هایی به رایگان قرار دارد که وقایع وحشتناک کشتار مسیحیان توسط عثمانیان را بازگو میکنند .بالای پله دو مجسمه زیبا خود نمایی میکند و پای پله ها یک تندیس زیبا آجری ست که برای ثبت یک تصویر خاطره انگیز بسیار جذاب است
#تایسیز