حمام دزفول که موزه مردم شناسی دزفول هم هست که در جاده ساحلی روبه روی قصر روناش قرار گرفته و مربوط به اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجار است
این حمام به اسم حمام کرناسیون است که کرناس نام کوهستان های شمال غرب دزفول است.
معمار بنا استاد معزی می باشد و الان این حمام موزه مردم شناسی دزفول است با مجسمه های که نشان از آداب و رسوم دزفول را نمایش میدهد.
ساعت بازدید ۹صبح تا ۷عصر است
یکی از اماکن تاریخی دزفول حمام کرناسیون میباشد که در سال ۱۳۸۵ از حمام به موزه مردم شناسی دزفول تغییر کاربری داد.و در بافت کهن دزفول محله کرناسیون قرار دارد.در این موزه هر قسمت از حمام به حجره های که هرکدام به مشاغل و لباسهای زنان و مردان در دوره های مختلف تغییر پیدا کرده.این مشاغل شامل خیاطی ،آهنگری،نمدمالی،نخ ریسی ،جاجیم و غیره میباشد.قسمت زیورآلات زنانه از قسمتهای جذاب برای خانم ها میباشد.همچنین در ورودی حمام غرفه ای از صنایع دستی دزفول قرار دارد.ساعات بازدید در نیمه دوم سال از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر میباشد.ورودی به ازای هر نفر ۵ هزار تومان میباشد.
حمام کرناسیون در مرکز قدیمی شهر دزفول قرار دارد. قدمت این بنا به دوران اواخر زندیه برمیگردد. این حمام به موزه مردم شناسی تبدیل شده است و در ان مجسمه هایی از مشاغل مختلف محلی در معرض نمایش است. البته کیفیت ساخت مجسمه ها معمولی است. مسئول حمام آقای خوش برخوردی بودند و توضیحات خوبی ارائه کردند.
حمام دارای دو قسمت زنانه و مردانه است که از ورودی از یکدیگر جدا می شوند. بخش زنانه کوچکتر است اما شامل بخشهای مختلف گرمخانه و ... هست.
کرناسیون محلی بوده است که عشایر از کوه های کرناس به این محل کوچ کرده بودند و این محله کرناسیون نام دارد و حمامی که در ان بنا شده نیز همین نام را دارد.
در بازدید از شهر درفول از این حمام زیبا دیدن کنید و حتما از مسئول ان بخواهید توضیحاتی در مورد بنا و تاریخ ان به شما بدهد.
حمام کرناسیون یکی از بناهای زیبای اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه در شمالی ترین قسمت بافت قدیم دزفول می باشد.کار مرمت و بازسازی این بنا از سال ۸۲ شروع و در سال ۸۵ به اتمام رسید و هم اکنون بعنوان موزه مردم شناسی شهر دز فول، همه روزه جهت بازدید عموم باز است.علت نام گذاری این حمام به کرناسیون :چون این حمام در محله کرناسیون واقع شده و علت نامگذاری این محله به دلیل سکونت عشایری است که در زمانهای قدیم از قسمت شمالی شهرستان دزفول و از کوهای موسوم به کرناس به این قسمت شهر کوچ کرده بودند، می باشد.این حمام به نامهای دیگر هم معروف بود: حمام نو و حمام حاج نصیر .مساحت بنا حدود ۸۸۰ مترمربع میباشد .نام معماربنا هم استاد مغزی بود.دارای سردری کوچک، زیبا و با تزئینات ساده آجرکاری است.حمام از دو قسمت زنانه و مردانه ساخته شده است که راههای عبور هردو مجزا از هم می باشد.هر کدام دارای دالان ورودی،سربینه،گرمینه،آتشخانه و...است..قسمت مردانه، بزرگتر از قسمت زنانه است.سقف سربینه ها و گرمخانه ها بصورت گنبدی ساخته شده بود و بالای آنها دریچه ای جهت استفاده از نورطبیعی و تهویه فضاها تعبیه شده بود که بوسیله درپوشی به نام گلجام باز و بسته می شد.در حمامهای قدیمی شغلهائی مانند:دلاکی،حجامت،کیسه کش،کارگرآتش خانه، حمامی(مدیرحمام) و دندانکش وجودداشت که مجسمه مومی هریک از آنها ساخته شده و در بخشهای مختلف حمام گذاشته شده است.درداخل موزه مردم شناسی همچنین مجسمه هایی از شغلهای دلوری(ساخت وسایل چوبی کشاورزی از جمله خیش،دسته بیل، تبر، داس و...)،نمدمالی،کلاه مالی، جاجیم بافی، مسگری، ورشوسازی و آهنگری وجوددارد.
این بنای زیبا در محله قدیمی کرناسیون و با دستان توانای استاد معزی معمار بنا شده و قدمت آن به اواخر دوران زندیه و اوایل قاجار میرسد. حمام از دو بخش مردانه و زنانه تشکیل شده است که در حال حاضر قسمت مردانه تبدیل به موزه مردم شناسی شده است و بخش زنانه نیز اخیراً جایگاه قسمتی از صنایع دستی دزفول میباشد. قبل از ورود حلقه چاه قدیمی حمام دیده می شود که در کنار آن لنگه در چوبی قدیمی و فرسوده ای قرار دارد که گویی در قدیمی حمام بوده است. فضای داخلی شامل چند قسمت مجزا است که ابتدا به سربینه های شش ضلعی رسیده که دارای چندین حجره جهت تعویض لباس میباشد و دورتا دور حوض وسط واقع شده اند. هر حجره با دو ردیف پله آجری به حوض وسط منتهی میشود. یکی از حجره ها مزین به کمدی فلزی جهت قرار دادن البسه است که روی آن فانوسهای کوچک نفتی یکی در میان در بین رادیوهای قدیمی قرار گرفته اند. فضای اصلی حمام اختصاص به نمایش نمادین مشاغل سنتی این دیار قدیم دارد که پیکره هایی با البسه قدیم مشغول به کسب پیشه خویش هستند. زحمت، ذوق و علاقه قشر زحمتکش به خوبی در پیکر این مجسمه ها تداعی شده است. بعد از بازدید میتوانیم از قسمت ورودی به پشت بام بنا نیز بروید و نمای بیرونی نورگیرها از نزدیک ببینید.