آبشار شيوند ايذه آبشاری زیبا در استان خوزستان، ۳۰ کیلومتری ایذه در روستای شیوند واقع شده است. ارتفاع این آبشار ۹۰ متراست و در دامنه های شرقی کوه منگشت قرار دارد. روستای شیوند به دلیل همجواری با دریاچه سد و رودخانه کارون از یکسو و رشته کوههای زاگرس با جنگل های بلوط، رودخانه ها، آبراهها، آبشارها، صخرهها و نیز برخورداری از طبیعت مطلوب از سوی دیگر از جذابیت های بی نظیری برای گردشگری برخوردار است. منطقه شیوند بخشی از مناطق حفاظت شده شالو و منگشت است.روستای شیوند از سه روستای بزرگ شیوند، روستای نوشیوند و پشت آسیاب تشکیل شده و از توابع دهستان دنباله رود شمالی، بخش دهدز شهرستان ایذه محسوب می شود. این روستا در دل منطقه حفاظت شده منگشت و شالو واقع شده که رودخانه کارون از شـــرق آن می گذرد. آبشار بلند و مرتفع روستای شیوند نیز از دل کوه فاصله ای حدود چهار کیلومتر را طی می کند و به دریاچه می ریزد.
آبشار شیوند ( Sheyvand ) ، متشکل از چند رشته آبشار است که از رشته کوه منگشت ( Mongosht ) در رشته کوه زاگرس سرچشمه گرفته و در نهایت بعد از آخرین آبشار( با ارتفاع پنجاه متر ) و با عبور از کنار روستای شیوند به کارون در محل دریاچه پشت سد کارون 3 می پیوندد .
مسیر دسترسی به آبشار شیوند فقط از طریق عبور از دریاچه کارون 3 امکان پذیر است .
برای عبور از دریاچه کارون 3 ، از بارج ( شناورهایی برای حمل افراد و ماشین ها ) و یا قایق های تندرو استفاده می شود .
اسکله کوچکی به نام اسکله رکعت ( شالو ) ، محل سوار شدن بر بارج یا قایق است . این اسکله در پنج کیلومتری سد تاج قرار دارد و از جاده دهدز به ایذه قابل دسترسی است . طول مسیر از اسکله رکعت تا اسکله روستای شیوند حدودا 15 کیلومتر است که بارج ها این مسافت را در یک ساعت و نیم طی می کنند در حالیکه قایق های تندرو ، در نصف این زمان به اسکله روستای شیوند می رسند .
اسکله شیوند تا محل روستای شیوند دو سه کیلومتر مسافت جاده خاکی ، فاصله دارد . نیسان ها برای انتقال مسافران تا روستا و یا جلوتر از آن در این اسکله آماده اند .
معمولا در روستای شیوند امکان کرایه اتاق یا خانه برای شب مانی وجود دارد .
از روستای شیوند تا محل زیر آبشار شیوند حدودا سه ربع ساعت پیاده روی در یک شیب رو به بالا است که از میان کوچه باغ های روستا و سپس باغات حاشیه روستا . از کنار مسیر آبی می گذرد که از آبشار آمده و می رود تا به دریاچه بپیوندد .
آبشار شیوند ارتفاعی حدود پنجاه متر دارد و دیواره های بلند خزه بسته کوه نمای زیبایی به این آبشار داده . می توان زیر آبشار رفت و از برخورد آب خنک بر بدن لذت برد .
بجز این آبشار ، رشته آبشارهای دیگری در بالادست این آبشار وجود دارد که معمولا کوهنوردان برای دیدار از آنها ، یک روز دیگر به برنامه خود در دیدار از زیبایی های این منطقه اضافه می کنند .
اگر در فصل پاییز به دیدار این آبشار بیایید از دیدار انارهای رسیده این منطقه نیز بهره مند می شوید . منظره دانه های انار پهن شده روی سقف خانه های روستایی در این فصل واقعا زیباست .
#گلفام_سفر
آبشار شیوند و طبیعت اطراف آن یکی از زیباترین مناطق خوزستان است بخصوص در فصل بهار سرسبز یا پائیز خزان. برای رفتن به این آبشار زیبا هیچ راه زمینی وجود ندارد و باید از روی دریاچه سد کارون ۳ عبور کنید با قایق یا بارُج. روستای شیوند هم کوچه باغ های زیبایی دارد که از آنها عبور می کنیم و بعد از یک پیاده روی دلچسب به آبشار مرتفع شیوند میرسیم که از کوه های منگشت جاری و پس از طی مسیری از اینجا فرو می ریزد و در نهایت به کارون می پیوندد. دیدار از آبشار شیوند یک روز وقت شما را می گیرد چرا که رفت و برگشت به این آبشار خود حکایت جداگانه ای است.
دغدغه های زندگی روزانه شهری راه چاره ای باقی نمی گذارد تا برای کسب آرامش راهی طبیعت شویم. تنها شنیدن نام آبشار و رود و کوهسار کافی است تا مرا راهی طبیعت سحرانگیز کند. لذا در بهار 1396 راهی بازدید از آبشار شیوند شدیم.
برای رسیدن به این آبشار باید راهی جاده ایذه – دهدز شوید. کمی بعد از سد کارون 3 جاده خاکی انحرافی وجود دارد که به اسکله قایق رانی می رسد. به جز گذر از آب راهی برای رسیدن به روستا وجود ندارد! شاید به همین دلیل است که این روستا همچنان طراوت و شادابی خود را حفظ کرده است.
مسیر این روستا از چند نظر جذابیت خاصی دارد: قایق سواری روی کارون، وانت سواری در میان کوچه باغ های سرسبز و پر از انار، پیاده روی در میان روستایی با صفا و نهایتاً کسب خنکای آبشار زیبای شیوند!
برای رسیدن به روستا سوار شناورهای بزرگی به نام بارج خواهید شد که علاوه بر افراد وسایل نقلیه را هم جابجا میکنند. این بارج ها به آرامی حرکت می کنند و بعد از یک ساعت و نیم به روستا خواهید رسید. لذا میتوانید با آرامش از زیبایی های کارون لذت ببرید. این بارج ها برای جابه جایی هزینه ای دریافت نمی کنند. آن طرف رود وانت ها منتظرند چراکه میتوانید مسافت 15 دقیقه ای را طی کنید تا به مسیر رسیدن به آبشار برسید (هر وانت پر هزینه ای حدوداً 50 هزار تومان دریافت میکند). البته پیاده هم می شود رفت که کمی بیشتر طول خواهد کشید.
دورتا دورتان را باغات انار و میوه احاطه کرده است و پیاده روی دلچسبی را کنار رودی زلال و گوارا پیش رو دارید.
در قسمت هایی از مسیر نیز میتوانید انجیر خشک و رب انار را از اهالی روستا تهیه کنید. بعد از یک تا یک ساعت و نیم پیاده روی به آبشار خواهید رسید. زیبایی و بلندی حدوداً 90 متری آن از دور قابل دید است. تعجب نکنید اگر هر از گاهی فریادی از شادی شنیدید چراکه احتمالا گردشگری مشتاقانه به زیر آب آبشار رفته است فارغ از اینکه آب آبشار بسیار سرد است! که البته توصیه می کنم حتما این کار را بکنید.
نزدیکی آبشار مکان تخت برای نشستن و یا چادر زدن وجود ندارد. پس برای اسکان در شب می توانید در روستا بمانید. این روستا گردشگر پذیر است و اهالی روستا عادت به پذیرش مسافران در خانه و باغ هایشان دارند.
برای برگشت دقت کنید که بارج ها هر دو ساعت یکبار حرکت می کنند و آخرین حرکت برگشت آنها ساعت 6 الی 7 عصر است. اگر هم به بارج نرسیدید نگران نباشید قایق های موتوری تندرو نیز با گرفتن کرایه مسافران را جابه جا می کنند (فکر کنم هر قایق با 6 نفر سرنشین صد هزار تومان میگیرد که البته 20 دقیقه ای به آن سمت رود می رسید). امیدوارم بازدید از این روستای زیبا را حتما در برنامه های سفرتان قرار دهید.