برای پیدا کردن امامزاده چهل تن بازار تهران که به تازگی درباره ش خوانده بودم راهی بازار شدم. یکی از بهترین و سریع ترین راه های دسترسی به بازار تهران ایستگاه 15 خرداد خط 1 مترو تهران است. البته در اسفند ماه هر سال این ایستگاه به دلیل شلوغی زیاد معمولا مسافرگیری نمی کند و باید یک ایستگاه قبل یا بعد پیاده شد و پیاده به سمت بازار رفت. خیابان 15 خرداد مثل همیشه شلوغ و پرهیایو بود. با کمک نقشه گوگل امامزاده را سرچ کردم و به سمت امامزاده راه افتادم. راسته اصلی بازار تهران همیشه برایم حکم ورودی اصلی به بازار را داشته و از این راسته وارد بازار شدم. این راسته به دلیل بازسازی ها و نوسازی اغلب حجره ها همیشه پر زرق و برق بوده و تزئینات سقف آجری آن نیز به زیبایی آن کمک کرده. از سمت راسته اصلی بازار حدود 45 دقیقه پیاده راسته های مختلف را مستقیم پیمودم. با دیدن حجره ها و بافت های خیلی قدیمی بازار و سقف هایی از جنس ایرانیت هیجان زده شده بودم چراکه با دنیای دیگری از بازار تهران آشنا شده بودم و از دیدن حجره هایی خیلی قدیمی بازار که تصور میکردم دیگر وجود خارجی نداشته باشد و فقط در سریال های قدیمی باید آن ها را دید, خوشحال بودم. زمانی که به چهارسوق بازار تهران رسیدم با دیدن فضای چهار سوق ذوق زده شده بود ارتفاع سقف چهارسوق خیلی زیاد نیست و با وجود خرابی بیشتر گچ بری ها, فضای چهارسوق واقعا تماشایی است. به یمن کنجکاویم درباره امامزاده چهل تن راسته های مختلف بازار تهران را از نزدیک دیدم. در این مسیر 45 دقیقه ای پیاده روی در بازار تهران تفاوت های تغییر ارتفاع سقف هر راسته, حجره های امروزی شده, حجره های قدیمی و تنوع اجناس بیشتر به چشمم آمد. هرچند به دلیل شرایط کووید 19 با در بسته امامزاده رو به رو شدم. اما از این کنجکاویم خوشحال بودم چرا که با بازار تهران بیشتر آشنا شده بودم.
بازار قدیمی و در عین حال شلوغ تهران در منطقه ی ۱۲ قرار داره ، بازار تهران از بخشهای مختلفی مانند سراها، پاساژها، بازار و بازارچهها، مرکز و مجتمع تجاری، تیمچهها و دالانها تشکیل شده، بازار تهران معماری خاص و پیچیده ای داره، راهروهای پیچ در پیچ، طاق های ضربی و هواکش های سنتی از ویژگی های این بازار هست. از لوازم خانگی تا خورد و خوراک و پوشاک از جنس مرغوب و برند گرفته تا جنس های درجه چندم چینی در این بازار یافت میشه. بازار طلا فروشا کاملا مشخصه و راحت پیدا میشه ، اما اگه دنبال بازار کیف و کفش میگردین از همون ابتدا آدرس بازار مشیر خلوت رو بگیرید ، لوازم التحریر و لوازم هنری که مورد علاقه من هم هست رو هم میتونید از بازار بین الحرمین تهیه کنید، برای ورود به این بازار میتونید از در مسجد وارد بشید. با اینکه شلوغه ولی گاه وقتی نه تنها برای خرید بلکه برای گردش و خوردن یک نهار دلچسب در رستوران های قدیمی و معروف بازار میتونه بسیار لذت بخش باشه و پیشنهاد میشه، بازار بزرگی که مساحت آن در حدود ۱۰۵ هکتاره.
بازار تهران، قلب بافت مرکزی تهران است. در نگاه اول شلوغی بیش از اندازه بازار، عرض کم ورودیهای بازار شاید شما را از دیدن بازار منصرف کند. ولی باید پرید وسط این شلوغی آدمها! اگر بار اول است که از این بازار بازدید میکنید باید خودتان را برای گم شدن در بازار بزرگ تهران آماده کنید. اگر از دالانها و راستههایی که گویا انتهایی ندارد و معلوم نیست از کدام خیابان سر در میآورید شما را آشفته میکند، سراغ بازار تهران نروید. از قبل بازدید یک نقشه خوب از بازار تهران دانلود کرده بودم و چندباری هم مرورش کرده بودم. تازه فکر میکردم جهت یابی قوی دارم ولی دوبار در بازار دور خودم چرخیدم. میدانید که مردها گم شدن را به پرسیدن آدرس ترجیح میدهند! البته گاهی این گم شدنها هم جالب است. در انتهای سرای مشیر خلوت به دیگهای بزرگ نذری آش رسیدم! حتی اگر فرصتی برای خوردن آن آش نبود، بودن در آن فضا حس خوبی داشت.
قرار بود نقشه شماتیکی از بازار بکشم که فرصتش قبل از مسافرت مهیا نشد. بهترین راه ورود به بازار همان بازار بزازها از خیابان پانزده خرداد است. شلوغی ابتدای این بازار و تعداد زیاد افرادی که از ورودی دیده میشوند، شاید از بازدید بازار منصرفتان کند. در طول این بازار سرای حاجب الدوله، چهار سوق کوچک و در ادامه آن چهار سوق بزرگ را خواهید دید. علاوه بر دو مسجد قدیمی و نام آشنای مسجد جامع و مسجد امام(شاه) مساجد مهم دیگری که ثبت ملی شدهاند هم در بازار خواهید دید. مسیر دیگر بازار گردی، ورود به بازار از پلههای نوروزخان و دیدن مسجد جامع و بعد عبور از بازار بین الحرمین تا مسجد امام است. در بازار بین الحرمین از دیدن ساختمان سابق موزه ملک غافل نشوید. البته در بازار تهران انتظار این که آثار معماری زیادی را ببینید نداشته باشید و باید به صورت موردی آنها را شناسایی و بازدید کنید. متاسفانه تابلوهای راهنما به صورت کامل در تمام بازار دیده نمیشود و نام بخشهای مختلف آن در همه جا درج نشده است. علاوه بر آن به نظر میرسد تلاش چشمگیری جهت حفظ ارزش تاریخی بازار انجام نمیشود و ملموس نیست.
در مورد پیشینه و تاریخ و برخی جزییات مربوط به بازار تهران کلی مطلب در اینترنت موجود است ! بنده فقط تجربه وحشتناک خودم را از بازدید و کلا حضور در بازار بزرگ تهران اینجا می نویسم. اگر خارجی هستید و به زبان فارسی آشنا که این نوشته را می خوانید، بله ممکن است برای شما اندک جذابیتی داشته باشد ! اما هم وطنان عزیز ! بنده در روز شنبه و صبح !! برای دیدن بازار بزرگ تهران رفتم...نهایتی از بی نظمی و اختشاش و شلوغی...هنوز هم جای کبودی اصابت گوشه های این چرخ دستی های زحمتکش روی پشت ساق پام موجوده ! محیطی کثیف با ازدحامی غیرقابل تحمل ! واقعا اینجا اصلا چطور میشه خرید کرد ؟ از بازارهای کوچک تر و به مراتب تمیز تر شهرهای کوچک تر خودتان لذت ببرید ! اینجا مگر کسی مجبور باشد وگرنه بعید است شخصی برای بازدید توریستی اینجا بیاید ! البته با روحیات بنده !! محال است دیگر آنجا بروم.
بازار تهران بازاری واقع در مرکز تهران (منطقه ۱۲) است که در میان خیابانهای مولوی در جنوب، مصطفی خمینی در شرق، پانزده خرداد در شمال و خیام در غرب قرار دارد و یادگاری از دوره ناصرالدین شاه قاجار می باشد. میدان پانزده خرداد در بیرون از محدوده بازار و سبزهمیدان در محدوده بازار قرار دارد. بازار تهران از بخشهای زیادی مانند پاساژها، بازار و بازارچهها، مرکز و مجتمع تجاری، تیمچهها دالانها و سراها تشکیل شده است. این بازار برای خرید پوشاک، خشکبار، طلا و جواهرات و ساعت، لوازم خانگی، کیف و کفش و لوازم التحریر بسیار مناسب می باشد. از رستوران های معروف بازار میتوان به رستوران مسلم، شرف الاسلامی و شمشیری اشاره کرد. قهوه خانه کوچک و باصفای حاج میرزا در بازار هم مکان مناسبی برای خوردن یک چای خوش طعم می باشد. در واقع بازار تهران مقصد تجاری و گردشگری و تفریحی مهمی در جنوب پایتخت است. بازار بزرگ طلا و جواهر و پاساژ رضا از جمله مکان های مهم خرید در بازار هستند که تا ساعت ۵ عصر باز می باشند. جهت رفتن به بازار میتوان از ایستگاه مترو امام خمینی یا پانزده خرداد استفاده کرد.
بازاری با عمرصفوی که سقف و طاقش عمری قجری دارد که از مهمترین بناهای تهران میباشد.
دسترسی به این بازار از طریق رسیدن به ۱۵ خرداد میباشد که امکان تردد با مترو و پیاده شدن در ایستگاه ۱۵ خرداد بهترین انتخاب میتونه باشه.
گردشگران و بازدید کنندگان و مراجعه کنندگان بسیاری در طول روز به این بازار برای خرید و ..سر میزنند .
بازار رو درصورت بلد بودن مسیر تا انتها برید که اگر مسیر رو اشتباهی برید ممکنه سر از کوچه های تنگ و تاریک در بیارید و ساعتها نتونید از اون منطقه بیرون برید.این بازار همونطور که از اسمش پیداس برای خرید انواع مایحتاج فردشگاه های مختلفی داره.
این بازار که به جا مانده از دوران قاجار می باشد در منطقه 12 تهران قرار دارد و از طریق خط 1 مترو و ایستگاه 15 خرداد قابل دسترسی می باشد.
این بازار به حدی بزرگ می باشد که اگر بخواهید تمام قسمت های آن را ببینید فکر میکنم نیاز به دو روز کامل داشته باشید.
این بازار که به نوعی قلب اقتصاد ایران محسوب می شود دارای راسته های مختلف میباشد که می توان جهت خرید خرده و اغلب عمده محصولات به آنها مراجعه نمود.
کاخ زیبای گلستان در نزدیکی این بازار قرار دارد.
اگر در بازدید یا خرید از بازار گرسنه شدید حتماً یک سر به رستوران مسلم یا شرف الاسلامی بزنید و از خوردن غذاهای لذیذ این رستوران ها لذت ببرید.
سلام. برای رفتن به بازار تهران کافیه با متروی خط یک ایستگاه پانزده خرداد پیاده بشین. بازار بزرگ تهران بحدی وسیع و گسترده هست که حتی بخواین با سرعت بالا قدم بزنید بدون اینکه هیچ مانعی سر راهتون نباشه شاید یک صبح تا عصر هم تمام نشه. خیلی خیلی بزرگه و فراتر از تصوره. در خصوص برخی اقلام نظیر برخی پوشاکها و لوازم بهداشتی و لوازم التحریر و ساعت و ... مرکز پخش در کل ایران محسوب میشه. یه جورایی قلب تپنده اقتصاد ایران محسوب میشه. به نظر من بهترین رستورانهای ایران(از نظر کیفیت و کمیت به نبست قیمت) در این بازار هستش(نظیر رستوران مسلم و شرف الاسلام). هر چی بخواهید در این بازار بصورت عمده و گاها خرده می تونید پیدا کنید. بسیار شلوغه و جذاب. سنگ فرش شده و عبور و مرور ماشین ممنوعه. یه قطار کوچک داره که شما رو به نزدیکیهای میدان توپخانه میرسونه. کاخ گلستان هم در نزدیکی همین بازار هستش. اگر تهران رفتید حتما به بازار سر بزنید.
امروز جز چند کاخ سلطنتی و مسجد و امامزاده، عمارت شمس العماره و یکی از دروازه ها که نگه داشته شده، تنها بازار تهران است که از قرن نوزده یادگارانی در خود دارد.بازار تهران یادگار دوران ناصرالدین شاه قاجار است. به ظاهر، گرمای تابستان های تهران است که ساخت بازاری مسقف را ایجاب می کند و سرمایه داران و اشراف هم با وقف تیمچه ها و بازارچه ها بر آن می افزایند، ناصرالدین شاه هم عمارتی بزرگ به سبک “اپراخانه های فرنگ” برای تغزیه و برگزاری مراسم رسمی در نزدیکی آن می سازد(تکیه دولت) و بزرگ ترین مسجد را چسبیده به آن برپا می دارند (مسجد امام ) تا در نزدیکی کاخ های سلطنتی، شهری شکل گیرد. بازار امروز معماری خاص و پیچیده ای دارد، راهروهای پیچ در پیچ، طاق های ضربی و هواکش های سنتی از زیبایی های معماری بازار تهران می باشد. اما این زیبایی و پیچیدگی ها در ابتدای ساخت بازار وجود نداشت. به مرور زمان بازار تهران توسعه و گسترش یافت؛ این توسعه ها در فضاهای خدماتی نیز صورت گرفت به طوری که قهوه خانه ها، زورخانه ها، حمام، مسجد، سقاخانه و حسینیه های بسیاری در این بازار ساخته شد. در هر بخش، راسته هایی تازه ساخته شد که مختص به خرید و فروش کالای به خصوصی بوده و هر کدام حکم یک بازار و بازارچه را داشت. بازار تهران از بخشهای مختلفی مانند سراها، پاساژها، بازار و بازارچهها، مرکز و مجتمع تجاری، تیمچهها و دالانها میباشد. هر قسمت هم مخصوص فروش کالای خاصی است شما می توانید خریدهای مورد نیاز خود را مانند خشکبار، طلاو جواهرات، لباس زنانه و...در قسمت اختصاصی آنها انجام دهید علاوه بر آن رستورانهای معروفی مانند مسلم، نایب، شمشیری، قدح و..وجود دارد که بعد از خستگی گردش در بازار می توان در آنجا غذا خورد. بازار تهران در مرکز شهر تهران و در منطقه ۱۲ شهری آن است. این بازار در میان خیابانهای مولوی در جنوب، مصطفی خمینی (سیروس سابق) در شرق، پانزده خرداد (بوذرجمهری سابق) در شمال و خیام در غرب قرار گرفتهاست. ایستگاه متروی پانزده خرداد و خیام نزدیکترین ایستگاه به بازار است. بازار در طرح ترافیک قرار دارد و با خودروی شخصی به سختی میتوان به آنجا رفت
بازار بزرگ تهران در منطقه 12 تهران در نزدیکی تقاطع خیابان پانزده خرداد، ناصر خسرو و سبزه میدان قرار گرفته.
پیشینه این بازار به قبل از دوران قاجار بر میگردد اما شکوفایی این بازار در زمان آقا محمد خان قاجار بود. در آن زمان در این بازار حجره ها و سایر قسمتها مورد بازسازی قرار گرفت و رونق بسیاری پیدا کرد. امروزه این مکان علاوه بر داد و ستد به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری تهران نیز شناخته می شود. از رستورانهای خوب این بازار می توان رستوران مسلم و رستوران شرف الاسلامی را نام برد.
از جاذبه های اطراف اینجا نیز می توان به مسجد امام خمینی، سرای روشن، کاخ گلستان، مدرسه دارالفنون و محله تاریخی عودلاجان اشاره کرد.
بازار بزرگ تهران که به بازار سبزه میدان هم معروف است، یادگاریست که از دوران قاجار به ما رسیده. بازار تهران شامل دالان ها و تیمچه های مختلف است و قلب اقتصادی تهران هم به شمار می رود. معماری سنتی، حجره های قدیمی و مغازه های رنگارنگ از ویژگی های این محل تاریخی و گردشگری است. با پیاده شدن در ایستگاه ۱۵ خرداد مترو تهران، سر از اول بازار بزرگ در می آورید. درشکه سواری در این بازار شما را به یاد تهران دهه ۳۰ می اندازد.
#تایسیز