در کنار بقعه امامزاده یحیی در محله عودلاجان تهران، موجود زنده کهنسالی وجود دارد که به تنهایی یکی از جاذبه های گردشگری پایتخت است. تهران شهر چنارهاست و یکی از چنارهای کهنسال در این امامزاده تاریخی قرار دارد. دور تا دور این چنار حفاظ قرار داده شده و بخشی از تنه درخت هم با زنجیر بسته شده تا بیشتر از این شکسته نشود. بنظرم این درخت نیاز به یک پیرایش و البته اقدامات زیباسازی نیاز دارد و به شکل بهتری باید از آن نگهداری شود. چنار امامزاده یحیی قطری حدود ۷ متر دارد و عمر آن حدود ۹۰۰ سال تخمین زده می شود. گفته می شود در سال های دور یک کفاش حفره بزرگ روی درخت را درست کرده که آنجا محل کار و زندگی اش بوده و به نوعی به این درخت کهنسال آسیب زده است.
چنار نهصد ساله تهران در حیاط امام زاده یحیی در محله عودلاجان قرار دارد. این درخت تنومند قرنهاست که استوار در این محل بوده است. این درخت به ثبت ملی رسیده است و در داخل ان سوراخی وجود دارد. قطر زیاد درخت نشان ار عمر بالای ان دارد و برخی به ان دخیل نیز بسته اند. جالب است که گرچه بخشی از درخت خشک شده است اما همچنان به حیات خود ادامه میدهد. اطراف درخت برای حفاطت بیشتر حصاری کشیده شده است. بازدید از این جاذبه رایگان است.
کهنسال ترین چنار تهران در بقعه امامزاده یحیی و محمد در محله اودلاجان تهران قرار دارد و عمر این درخت به ۹۰۰ سال میرسد که نیمی از آن متاسفانه خشک شده و نیم دیگر را توانسته اند حفاظت کنند و قطر زیاد آن نشان از عمر طولانی آن دارد
این چنار که دقیقا اشاره نشده در چه سالی ۹۰۰ ساله بوده است و مثلا کی ۱۰۰۰ ساله میشود در کنار امام زاده یحیی قرار دارد. در قیاس با چنارهای قدیمی که در خامنه و اسکو، دو شهر آذربایجان شرقی دیدهام، این چنار سن کمتری دارد. حفاظ دور آن و سیم بکسلهایی که به دور آن جهت حفاظتش پیچانده شده و حتی ان تابلوی معرفی درخت، در کمال بی سلیقگی اجرا شدهاند. تنهی اصلی درخت تقریبا پوسیده است و تنها یکطرف آن وضعیت بهتری دارد و قسمت سرسبز درخت بر روی آن استوار است. این چنار یا جاذبههایی از این دست، از جمله جاذبههایی هستند که به تنهایی ارزش بازدید ندارد و مثلا در قالب تور عودلاجان گردی بازدید از این چنار هم خالی از لطف نیست.
در حیاط امامزاده یحیی کهنسال ترین موجود زنده تهران با 900 سال سن که درخت چناری است زندگی می کند. این درخت به ثبت ملی رسیده و در گذشته محلی برای دخیل بستن و شفا گرفتن به حساب می آمده . در حال حاضر تنه ای که چندان به تنه درخت شبیه نیست در قسمت جلویی آن قرار دارد و دور آن هم با زنجیرهایی به هم بسته شده اند. سوراخی در تنه درخت وجود دارد که به گفته گذشتگان کار کفاشی بوده که در آن کار و زندگی میکرده و بعضی هم معتقدند این حفره به خاطر روشن کردن شمع و چراغ نذری در آن بوده.
این چنار کهنسال، در کنار درب ورودی امامزاده یحیی، در محله قدیمی عودلاجان قرار داره. اینطور که می گن، قدیمی ترین چنار زنده است. واقعا عجیب بود. با اینکه بخشی از داخل درخت خالی شده و شکافته شده و بخشی رو هم موریانه خورده، باز هم این درخت زنده مونده و برگ های سبز داره. به علت جلوگیری از تخریب بیشتر درخت، دورش یک حفاظ کشیدن و خود درخت رو هم با یک سیم آهنی بستن تا بیشتر از این شکافش عمیق نشه. ولی به نظرم روش بستن درخت خیلی غیر اصولی بود و درخت رو هم زشت کرده بود. در کل دیدن این موجود زنده کهنسال، حس خوبی بود و انگار یه جورایی به آدم می گفت: زندگی جریان داره، امیدوار باش !!
این چنار که تو محله قدیمی عودلاجان تهران و در کنار امامزاده یحیی و محمد قرار داره کهنسال ترین چنار تهران یا به قولی جد بزرگوار چنارهای تهران (!) هست! عمری نزدیک به ۹۰۰ سال داره که از ظاهر و قطر درخت معلومه! مثل تمام آثار و بناهای قدیمی کمی آسیب دیده هست و به بدریخت ترین شکل ممکن توسط سیم بکسل و زنجیر و... داره ازش محافظت میشه! اما با همه این نواقص، خیلی جالبه که این درخت با اینهمه سال عمر هنوز زنده هست و داره نفس میکشه!! اونم تو این تهران بزرگ و دود گرفته! همچنین این چنار عجیب، بیشتر قطر تنه داره تا ارتفاع! برای دیدن این درخت قدیمی باید با پای پیاده به محله عودلاجان برید. پانزده دقیقه زمان کافی هست واسه بازدید از این درخت قدیمی و عظیم الجثه... #تهران #چنار #چنار_نهصدساله
قدیمی ترین چنار تهران که به چنار 900 ساله نیز مشهور می باشد در بقعه امام زادگان یحیی و محمد در محله عودلاجان از قدیمی ترین محله های تهران واقع شده (محله ای که در گذشته محل زندگی قشر مرفه جامعه، کلیمیان و زرتشتیان بوده است).
با توجه به اینکه این درخت کهن در منطقه ۱۲ و منطقه ای پر تردد قرار گرفته توصیه می کنم برای بازدید از وسیله نقلیه شخصی اجتناب و برای رفت و آمد از ایستگاه مترو پانزده خرداد واقع در خط ۱ (تجریش - کهریزک) به فاصله 23 دقیقه و یا با اتوبوسهای خطوط شماره 312 (میدان قیام – میدان رسالت)، 317 (میدان شوش – میدان بهارستان) در ایستگاه چهار راه سیروس به فاصله 8 دقیقه تا این محل، استفاده نمایید.
این چنار در حیاط این امام زاده و در کوچه و پس کوچه های محله عودلاجان جای گرفته و بازدید از آن بهتر است با راهنما انجام گیرد. این درخت که به ثبت ملی هم رسیده است در شکاف بزرگ تنه خود تا چندین سال محل امرار معاش و زندگی یک کفاش بوده است. در حال حاضر دور تا دور این درخت حصار فلزی کشیده شده و دور تنه آن نیز بوسیله دو سیم بکسل برای جلوگیری از فروپاشی محکم شده است.
از جاذبه های اطراف اینجا می توانم به بازارچه تاریخی عودلاجان، کلیسای عزرا یعقوب، تیمچه اکبریان، کنیسه حاداش، کنیسه ملاحنینا، حسینیه سادات، حمام نواب، بازارچه نواب، موزه مدرس، میدان باغ پسته بک، موزه عمارت کاظمی، سبزه میدان، بازار تهران، خیابان ناصر خسرو، مسجد و میدان امام خمینی و ... اشاره کنم.
شاید تعجب کنید اگر بشنوید که چناری با امری حدود 900 سال در تهران سالم و زنده باقی مانده باشد.اما دست تقدیر با این چنار یار بوده و این چنار در کنار امامزاده یحیی(ع) در محله عودلاجان تهران هنوز زنده,سرسبز و پا برجاست.قطر تنه درخت حدودا 1.5 متر یا بیشتر است و با آنکه بدنه آن را موریانه کمی خورده است و حتی بخشی از بدنه چنار داخلش کاملا خالی شده است اما هنوز هم پا برجاست و نشان دهنده امید به زندگیست.
گفته می شود تا چند وقت پیش پیر مردی بساط کفاشی خود را داخل آن برپا می کرده اما بعد ها برای محافظت از این درخت تنومند دور آن را کابل فلزی و نرده کشی کردند تا از گسسته شدن و تخریب آن جلوگیری شود.
اگر به محله بازار و عودلاجان سری زدید سعی کنید از این چنار کهن سال و معروف این محله دیدن کنید.
#تهران #تهرانشناسی #توریسم #جاذبه_های_توریستی #چنار #محیط_زیست #طبیعت #درخت