حمام نواب یکی از حمام های قدیمی تهران است و از جمله آثار دوره قاجاریه شهر تهران است و در یکی از قدیمیترین محلههای تهران به نام عودلاجان، خیابان ۱۵ خرداد شرقی فعلی و در کوچه بیک دامغانی ( بازارچه نواب سابق) قرار گرفته است. حمام نواب از جاذبههای تاریخی گردشگری تهران به حساب میآید و مانند اغلب حمامهای تاریخی ایران دارای سیستم گرمایشی جالب و جاذبههای معماری با ارزش است.
این حمام زیبا که در منطقه پانزده خرداد قرار دارد ساخت این بنا به دوره قاجار برمی گردد در ساخت ان از ساروج و اجر اهک وسنگ استفاده شده که در بازسازی این بنا از سیمان استفاده شده در قدیم برای اینکه گرمای حمام حفط شود در سطح زیرین زمین حمام احداث میشده که در ساخت این حمام هم همین طور هستعلت معروفیت این حمام یکی لوکیشن فیلم قیصر بوده دوم در محله ای قدیمی بوده و چاله حوض اب سرد هایی که در این حمام وجود دارد از بزرگ ترین ها در تهران بوده که جوانان در فصل تابستان از ان استفاده زیاد می کردند این بنا معماری بسیار زیبایی دارد و دیدنش را توصیه می کنم مسیر دستررسی با مترو و ماشین راحت هست ورودی نفری ۵ هزار تومان هست سرویس بهداشتی در انجا هست
شهرت این حمام تاریخی پایتخت به خاطر یک فیلم سینمایی است و از قضا فیلمی هم که اینجا لوکیشن آن بوده است از مهم ترین فیلم های تاریخ سینمای ایران است: قیصر. بنابراین جای تعجب نداره که در داخل حمام نیز عکس هایی از این فیلم و بازیگران آن روی دیوار ببینید.
حمام نواب در محله عودلاجان و خیابان امامزاده یحیی و کمی قبل از بازارچه قرار دارد. این حمام در اواخر دوره قاجار توسط دو خواهر که دختران حاج نواب از رجال عهد قاجار بودند بنا شد و تا سال ها به مردم منطقه خدمت ارائه می داد. حمام نواب ساختار مشابهی مثل همه حمام های قدیمی دارد و از چند سالن و اتاق تو در تو تشکیل شده که هر کدام کاربری خاصی خود را داشته است. در مقایسه با سایر حمام های تاریخی، حمام نواب از نظر معماری در سطح بالایی نیست اما نسبت به بازدید قبلی ام، تر و تمیز و منظم شده بود. برای وارد شدن به این حمام باید چند پله را پائین بروید و در حقیقت حمام نواب در ارتفاع پائین تری نسبت به کوچه قرار دارد. همچنین سقف حمام هم قابل بازدید هست و می تونید معماری جالب و گنبدهای آن را ببینید.
این حمام تاریخی اکنون تحت تملک شهرداری تهران است و بلیت بازدید آن نیز ۵ هزار تومان است.
ماشین را به علت نبود جامناسب در اطراف پارک کردیم و پیاده در محله های عودلاجان گشت زنی و تهرانگردی می کردیم. به سمت حمام نواب رفتیم ، ورودی برای هر نفر 5 تومان بود ، یک راهنما در حمام توضیحات می داد.با پله هایی پیچ خورده رو به پایین وارد حمام شدیم ، این پیچ در معماری حمام برای گرم نگه داشتن دما در حمام و محفوظ بودن آن است.
سالنی شش ضلعی که تا نیمه کاشی آبی رنگ دارد و دیوارهایی با عکسهای قدیمی.
در قسمت هایی از حمام نورپردازی شده اما به علت تاریکی کیفیت عکسها کمی پایین می آمد..
قسمتی مخصوص برای لوکیشن فیلم قیصر بود و عکسهای این فیلم نصب شده بود.
بعد از بازدید از داخل بر روی بام حمام رفتیم که معماری جالبی داشت عکس انداختیم اما متاسفانه نمای ساختمان های اطراف بسیار کثیف و نامرتب بود.
صندلی و میزهایی روی بام بود که انگار قبلا کاربری کافه داشته است اما من چیزی از امکانات خدماتی ندیدم.
میتوان از این بناهای قدیمی بیشتر حفاظت کرد!
از امام زاده یحیی، امام زاده مشهور محله عودلاجان تهران تا حمام نواب چندان راهی نیست. از خیابان ری که از خیابان امیر کبیر، همان چراغ برق و چراغ گاز سابق، هم راه چندانی تا حمام نواب نیست و کافی است که وارد کوپهی نعیمی سپهر بشوید.
اگر قبلا حمامهای زیبایی چون حمام سلطان امیر احمد کاشان، حمام فین، حمام علی قلی آقای اصفهان را دیده باشید، این حمام و سبک معماریش چندان خاص نخواهد بود. در ورود به حمام که در حقیقت در دل زمین بنا شده است، قیمت بلیت ۵۰۰۰ تومانی شما را شوکه خواهد کرد. این قیمت برای این حمام واقعا غیر منصفانه است، مخصوصا اگر با قیمت بلیت سایر مجموعههای ارزشمندتر چون کاخ گلستان یا موارد مشابه مقایسه کنید. البته یک نقشهی گردشگری خوب و ارزشمند هم تحویل میشود.
حمام ثاجاری به مانند پلان اکثر حمامها، یک فضای رخت کن بزرگ و سپس ورود به خزینه و سایر قسمتها دارد. نهایت تلاش برای حفظ گرمای محیط با ترفندهای معماری در این بناها میشود.
سقف حمام تقریبا با کوچهی مجاور همسطح است و نمای بهتری از پلان حمام مشخص میکند. عمدهترین شهرت این حمام به خاطر نمایش نام و محل آن در یک فیلم سینمایی بوده است. برای من این سوال وجود دارد که نمای درشت از سر در و نام این حمام در فیلم قیصر آیا با انگیزهی تبلیغاتی برای این حمام در آن زمان بوده است؟ عکسهایی از نماهای فیلم قیصر در گوشهای از حمام به نمایش گذاشته شده است.
حمام نواب در محله اودلاجان،نزدیک بازارچه نواب قرار گرفته
قدمت این حمام به دوران قاجار برمیگردد که در سال ۱۳۸۵ توسط شهرداری منطقه ۱۲ بازسازی شده و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آن را جزو آثار ملی ایران به ثبت رسانده
این حمام از جمله حمام های مهم دوران قاجار به حساب می آید و لوکیشن فیلم قیصر بوده از این جهت مورد توجه اهالی این منطقه قرار دارد و همانطور که خودشان میگویند چندین بار از تخریب آن جلوگیری کرده اند.
نور پردازی داخل حمام بسیار زیبا بود ولی متاسفانه بازدید کننده بسیار کمی دارد بطوری که ما خیال کردیم تعطیل است ولی بعد راهنما به استقبالمان آمد و چراغ ها را روشن کرد و توضیحاتی در اختیارمان قرار داد.
به امید اینکه آنقدر آسوده خاطر باشیم تا بتوانیم از وجب به وجب کشورمان لذت ببریم.
بارها و بارها این جمله را چه به شوخی چه جدی شنیده ایم" قیصر کجایی داداشتو کشتن"
این دیالوگی از فیلم قیصر با بازی بهروز وثوقی و ملک مطیعی از استوره های سینمای قبل از انقلاب ایران، است.
صحنه ی کشتن استوره ی فیلم در این حمام فیلمبرداری شده، و خوشبختانه این حمام زیرمجموعه ای از آثار میراث فرهنگی شده و از آن نگه داری میشود.
متاسفانه برای ورود به این حمام باید یا با متصدی که به سختی راضی به بازدید می شود به توافق برسید یا با گروه های تهرانگردی که در تعداد بالا هستند، به دیدن این محل ناییل شوید!.
دیدن این موزه را در سلسله تهرانگردیهای محله ی عودلاجان قرار دهید
حمام نواب صفوی توسط دو زن در زمان صفویه ساخته شده که دختران فردی به نام نواب بودند.
این حمام از سربینه و تنظیف و گرمخانه و خزینه و استخر تشکیل شده است.
برای من از خود حمام پشت بام حمام جذاب تر بود.
کل زمان برای دیدن این حمام ۱ ساعت یا کمتر میباشد.
ورودی حمام نفری ۵۰۰۰ تومان بود که نسبت به عمارت ها و موزه ها به نظر من زیاد بود.
نزدیک ترین ایستگاه مترو به حمام نواب صفوی مترو پانزده خرداد میباشد.
اگر به این حمام سر زدید حتما حتما پشت بام حمام رو ببینید.
راستی یک تیکه از قیلم قیصر هم داخل این حمام بازی شده است.
اين حمام در خيابان پانزده خرداد شرقي كوچه بيك دامغاني واقع شده است.
يك عمارت تاريخي زيبا مربوط به دوره قاجار است و علت شهرت اين حمام فيلم برداري بخشي از فيلم بسيار محبوب و شناخته شده قيصر در اين حمام است كه باعث شده طرفداران علاقه مند به سينما براي بازديد از آن وقت بگذراند. من بازديد از اين بناي تاريخي را حتما توصيه ميكنم
حمام نواب در محله عودلاجان و کوچه بیک دامغانی در دوره ی صفویه توسط دو خواهر که دختران شخصی بنام نواب بودند و برای حفظ نام پدرشون ساخته شد.در دوره قاجار بازسازی و تاکنون ۱۷ الی ۱۸ بار مرمت گشته و ساختار اصلی برخی جاها کلا بهم ریخته و در دو مرمت اخیر قسمتی از اتاقی که کریم آب منگل به قتل رسید را دستکاری نکردند که درعکس ۸ مشهود است.معروفیت این حمام بعلت بازی کردن بهروز وثوق در فیلم قیصر در این حمام میباشد .در حال حاضر حمام عاری از تزیینات میباشد .ساختار این حمام و نحوه خروج آب از آن هنوز مشخص نیست و شبهات فراوانی را درربرداشته.چراکه سطح حمام پایینتر از کوچه بوده و خروج آب با سیر صعودی بسمت سقف و سپس کوچه صورت میگرفته که هنوز دلیل مشخص و علمی نداره.بازدید های گروهی ده نفره به بالا با پرداخت ۳۰۰۰ تومان و بازدید افراد با تعداد کم هزینه ی ۵۰۰۰ تومانی در بر دارد.
حمام نواب که در محله قديمي عودلاجان واقع شده خيلي معروف بوده و محل فيلم برداري فيلم قيصر بوده، نسبت به ساير حمام هاي بازسازي شده اي که تا به حال ديده بودم خيلي کوچک بود و زواي بصري در محوطه بيرونيش هم زياد بود. در کل چندان براي من جذاب نبود. #ایران #ایرانگردی #تهران #تهرانگردی
حمام نواب از جمله حمام های خزینه ایی دوران قاجار است که بنای آن بازسازی و حفظ شده است.این حمام در محله عودلاجان و نزدیک به بازارچه نواب قرار دارد.برای جلوگیری از اتلاف گرما و استفاده بهینه از آب قنات ها,پایین تر از سطح زمین ساخته شده است.حمام نواب در سال ۱۳۸۵ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۱۶۲۲۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و به عنوان محلی برای عرضه صنایع دستی بکار گرفته شد اما هنوز هم این حمام زیبا بسیار خلوت است و آنطور که باید برای تبلیغ و شناساندن آن کار نشده است.
جالب است بدانید که این حمام لوکیشن فیلم قیصر بوده است و همین موضوع باعث شده که مردم محل از تخریب آن در سالیان جلوگیری نمایند.هنوز ساعات مشخصی برای بازدید از آن مطرح نشده است اما می توان با هماهنگی دفتر مدیریت گردشگری منطقه 12 واقع در سرای کاظمی ,از این حمام زیبا بازدید کرد.
#تهران #تهرانشناسی #آثار_تاریخی #جاذبه_های_گردشگری