این کلیسای قدیمی واقع در خیابان میرزا کوچک خان در تهران و در مجاورت موزه مردم شناسی ارامنه قرار گرفته است و دارای معماری زیبایی است. در روزهایی که مراسم در آنجا برگزار می شود امکان بازدید وجود ندارد. ساخت ان از سال 1309 اغاز شد و در سال 1317 به پایان رسید.
از سال ۱۳۰۹ و همزمان با افزایش ساکنان ارامنه پایتخت تصمیم گرفته شد کلیسای تازه ای به سبک معماری ارامنه بنا کنند و در همین زمان قرار شد مجمع ارامنه کلیسایی با گنجایش هزار و دویست نفر بسازد.جمعیت روز به روز بیشتر میشد و ساختن کلیسایی با گنجایش آن همه جمعیت کاری نه چندان آسان بود و از نظر اقتصادی نیز مشکلاتی در بر داشت
در این میان رومان ایسایف اظهار تمایل کرد که در ساختن این کلیسا همکاری کند با این شرط که کلیسا به یاد مادرش شادروان زاروارت نامگذاری شود.
در سال ۱۳۱۷ ساخت کلیسا به پایان رسید و در سال ۱۳۲۴ به دست شادروان گاره گین کاتولیکوس به نام کلیسای حضرت مریم تقدیس شد.
در این مکان با استفاده از لباس ها و یادبودهای قدیمی آیین دین را بخوبی به نمایش گذاشته اند و حس و حال جالبی را به شما انتقال میدهد.
ورودی:۵۰۰۰ تومان
زمان بازدید: ۹_۱۷
ادرس:خیابان جمهوری ،خیابان میرزا کوچک خان،پلاک ۱۵
این کلیسا در خیابان میرزا کوچک خان تهران قرار دارد. مکان این کلیسا شاید جالب باشد. این سمت خیابان کلیسایی مسیحی و روبرویاش نیایشگاه پیروان زرتشت قرار دارد. علامت صلیبی که بر روی درب کلیسا نقش بسته است شما را متوجه این کلیسا خواهد کرد. پیشنهاد من این است که قبل از بازدید از خود کلیسا از موزه مردم شناسی ارامنهی مجاور آن بازدید کنید. مسئول موزه اطلاعات خوبی از معماری و آیینهای کلیسا ارائه میدهد.
عکس برداری از داخل کلیسا ممنوع است و گویا بعضی وقتها تنها به تورهای خاص که مجوز عکاسی دارند این اجازه داده میشود.
کلیساهای ارتدکس بر خلاف کلیساهای کاتولیک معمولا بسیار ساده و بدون هیچ تزیین خاصی هستند. پلان کلیسا از بالا شبیه یک صلیب است و این یک طراحی سمبلیک است اما گفته میشود شاید نشانگر مسیر حرکت انسان به سوی تعالی در باور مسیحیت هم باشد.
مسئول موزه قبلا گفته است که جز روحانیون مسیحی افراد عادی نباید وارد بخش جلویی کلیسا بشوند و تنها در زمانهای خاص دینی میشود به این قسمت رفت. مطابق گفتهی وی در سمت محراب که به سوی شرق است، تنها تصویری از مسیح و مریم مقدس دیده میشود. کمی عقبتر اما دو تصویر دیگر وجود دارد که این دو شخصیت بزرگ برای مسیحیان ارمنی بسیار محترم هستند و مبدع خط ارمنی و مترجم بسیاری از کتب به زبان ارمنی هستند. خانم مسئول موزه میگوید عکس این دو نفر هم حتما در کلیساهای ارمنی نصب میشود.
در هر صورت انتظار دیدن یک کلیسای پر زرق و برق خاص را نباید داشته باشید. این کلیسا البته زمان ساخت چندان زیادی ندارد و قدمتش به دورهی پهلوی اول میرسد.
کلیسای مریم مقدس از قدیمی ترین کلیساهای ارمنی تهران است که در خیابان میرزاکوچک خان و بالاتر از جمهوری واقع شده است. ساخت کلیسا از اوایل دهه ۲۰ شمسی آغاز و در سال ۱۳۲۴ تقدیس و افتتاح شد.کلیسا در جایی بنا شده که در گذشته جمعیت ارمنی زیادی داشت و هنوز هم برخی از بناهای مربوط به آنها در اینجا باقی مانده از جمله باشگاه آرارات در خیابان نوبهار و مدرسه کوشش در کنار کلیسا. در مورد مدرسه گفتنی است در کنار اکثر کلیساهای ارمنی، مدرسه ای هم بنا می شد و البته معماری جالب و طرح منحنی این مدرسه هم جالب است. معمار کلیسا، نیکولای مارکوف معروف بوده که در محدوده مرکز شهر بناهای زیادی از او به یادگار مانده است. این کلیسا از دهه ۲۰ تا ۴۰ مقر خلیفه گری ارامنه تهران بود و اکنون نیز برای انجام اعمال مذهبی ارامنه فعال است.
طرح کلیسا به شکل صلیب و یک در ورودی اصلی و دو در در طرفین و البته عقب تر از درب اصلی قرار دارد. بنا داراری دو گنبد که یکی ناقوس خانه و دیگری گنبد بر بالای محراب کلیساست. همچون اکثر کلیساها، تابلوهایی از حضرت مریم و مسیح و البته تابلوی معروف شام آخر بر دیوارهای کلیسا دیده می شود. حوض غسل تعمید کودکان، اتاق های اعتراف در کنار محراب، محراب با ۱۲ شمع و ۷ پله، و ... همه و همه که هر کدام نیز فلسفه و داستانی دارد از جزئیات این کلیسای قدیمی است. اگر تمایل داشته باشید می توانید شمع به قیمت هزار تومان از دکه داخل حیاط خریداری و نذر کلیسا کنید.
در محوطه کلیسا نیز آرامگاه یپرم خان ارمنی از چهره های تاریخ مشروطه و همچنین هوانس ماسیحان اولین سفیر ایران در ژاپن و همچنین مترجم آثار شکسپیر به فارسی دیده می شود که البته این دو قبر سال ها بعد و پس از ساخت کلیسا به اینجا منتقل شده است.
خیابان میرزا کوچک خان بدلیل قرار گرفتن کلیسای حضرت مریم و آتشکده آدریان برای ارامنه و زرتشتیان از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. این کلیسا در سال ۱۳۲۴ ساخته شد تا پاسخگوی جمعیت ارمنیان ساکن این منطقه باشد.
با توجه به اینکه این کلیسا در منطقه ۱۲ و منطقه ای پر تردد قرار گرفته توصیه می کنم برای بازدید از وسیله شخصی اجتناب و برای رفت و آمد از ایستگاه مترو سعدی واقع در خط ۱ (تجریش - کهریزک) به فاصله ۱۲ دقیقه و ایستگاه فردوسی واقع در خط ۴ (کلاهدوز - ارم سبز) به فاصله ۱۲ دقیقه و یا اتوبوسهای خطوط شماره ۴۰۷ (از میدان بهارستان - میدان جمهوری)، ۳۵۶ (پل کریم خان - میدان جمهوری) و ۳۵۹ (میدان راه آهن - میدان هفت تیر) استفاده نمایید.
کلیسا مربوط به دوره پهلوی و دارای یک گنبد دوازده ضلعی با دوازده نورگیر می باشد و محراب کلیسا طبق سنت دیرینه ارمنیان در سمت شرق قرار گرفته.
بازدید از این کلیسا با معماری زیبا را به علاقه مندان به آشنایی با اقلیت های مذهبی توصیه میکنم. بازدید از این کلیسا از ساعت ۹ صبح تا ۱ عصر امکان پذیر می باشد و هزینه ای هم برای بازدید ندارد.
همچنین از جاذبه های اطراف این کلیسا می توانم به خیابان کوشک مصری، خیابان ملل متحد، سردر باغ ملی، موزه پست، موزه عبرت، کتابخانه و موزه ملی ملک، موزه آبگینه، آتشکده آدریان و موزه جواهرات ملی اشاره کنم.
کلیسای مریم مقدس تهران به مسیحیان ارتُدوکس تعلق دارد.این کلیسا در خیابان میرزا کوچک خان جنگلی (بخشی از خیابان سی تیر سابق) قرار دارد.این کلیسا از جمله مهمترین کلیساهای تهران می باشد.بازدید از کلیسا را باید با هماهنگی انجام داد اما در روزهای مراسم هیچ فرد غیر ارمنی و غیر عضو کلیسا را راه نمی دهند.بازدید من. و جمعی از تهران شناسان از این موزه با هماهنگی ستاد گردشگری شهرداری تهران در روز سه شنبه صورت گرفت.نمای سنگی بیرون کلیسا من را کمی یاد کلیسای سامبای تفلیس انداخت اما قطعا نه به آن عظمت.
داخل کلیسا شدم و انتظار یک کلیسای پر نقش و نگار و نقاشی روی سقف را داشتم اما برعکس کلیسا کاملا ساده و دیوار و سقف کاملا سفید بود و اثری هم از دود و سیاهی شمع نبود.فقط چند تابلو بر دیوارها نصب شده بود.قسمت محراب هم مانند همه کلیسا ها به حضرت مریم (س) تقدیم شده بود و عکسی از ایشان در پشت محراب نقاشی شده بود.جنس محراب از نقره بود و می توان گفت ساده و کم تزئینات بود.اما دو نکته در این کلیسا برایم جالب بود.یک اینکه از برق در این کلیسا استفاده شده بود در حالی که کلیساهای اصیل و قدیمی ارامنه از شمع و نور خورشید برای روشنایی استفاده می کنند و نکته دوم هم همان نبود سیاهی و دوده شمع بر در و دیوار و در فضای کلیسا بود که این مسئله بخاطر اختصاص اتاقی مخصوص برای شمع ها همراه با تهویه هوای مناسب بود.جالب اینجاست که این کلیسا پذیرای مسیحیان ارمنی الاصل(پدر و مادر ارمنی) است و دعا و سرود آن نیز به زبان ارمنی می باشد.کشیشی که در کلیسا بود به خوبی درباره کلیسا و تاریخچه آن برای حضار توضیح داد و به سوالات نیز پاسخ داد.در کنار این کلیسا موزه مردم شناسی ارامنه ایران نیز قرار دارد.
#تهران #تهرانشناسی #جاذبه_های_گردشگری #کلیسا #مسیحیان #توریسم