با تاریخی به قدمت 2000 سال ، شهر خیوه در استان خوارزم ازبکستان ، شهری است با مجموعهای از بناهای تاریخی که در حصاری از خشت و گل به ارتفاع ده متر قرار گرفته است که به آن «ایشانقلعه» یا «ایچانقلعه» گفته می شود.
یکی از جذاب ترین ساختمان های این منطقه مناره "کالتا مینور" است که تماما از کاشی سرامیک های رنگی زیبا و چشم گیر پوشیده شده است که به محض ورود به دروازه غربی شهر در نگاه اول نیز جذابیت آن به چشم می آید. رنگهای به کار رفته در این مناره در تضاد رنگهای ساختمان های اطرافش است که همین باعث می شود تا زیبایی این بنا بیشترشود. این مناره در سال 1852 به دستور حکمران آن زمان ازبکستان ، محمد امین خان ساخته شد.
این مناره قرار بود بلندترین مناره شهر باشد تا بتوانند کل حد فاصل بین شهر بخارا را که تا این شهر 400 کیلومتر بود ببینند. برخی می گویند این مناره باید تا 70-80 متر ارتفاع می داشت و برخی دیگر نیز بر این باورند که از آنجایی که قرار بود این مناره بلندترین ساختار در کل آسیای مرکزی باشد ارتفاع آن قرار بود تا 110 متر باشد. اما هیچیک از اینها به واقعیت تبدیل نشد چرا که سه سال پس از شروع کار ساخت این مناره ، محمد امین خان در جنگ با ترکمنستان کشته شد و به همین دلیل ساخت مناره متوقف شد و امروزه همچنان ناتمام باقی مانده است.
در حال حاضر این مناره فقط 26 متر ارتفاع دارد به همین دلیل است که به "مناره کوتاه" یا همان "کالتا مینور" مشهور شده است. هرچند این مناره بلندترین بنا در شهر نشد اما همچنان یکی از زیباترین هاست چرا که بدنه ای کاملا پوشیده از کاشی سرامیک های رنگارنگ که بیشتر آنها در رنگهای آبی و سبز هستند ، دارد و تاریخ را در خود نگاه داشته است. بنابراین اگر به دیدن ساختمان های رنگارنگ و تاریخی علاقه مند هستید می توانید سری به این مناره بزنید.
منبع : youramazingplaces