افراد کم توان هم می توانند از سفر و گردش لذت ببرند؟

4.3
از 6 رای
تقویم ۱۴۰۳ لست‌سکند - جایگاه K - دسکتاپ
باور کنید که این افراد هم می‌توانند از زندگی لذت ببرند و سفر کنند! +تصاویر
23 مهر 1398 10:00
1

در سال‌های اخیر و با توجه به همه‌گیر شدن گردشگری، زیرشاخه‌هایی متناسب با نیازهای خاص هر گروه از جامعه در این صنعت به وجود آمده است، گردشگری در دسترس نیز یکی از انواع گردشگری است که همه افراد را قادر می‌سازد از خدمات گردشگری استفاده کنند و تجربه‌ای لذت‌بخش را داشته باشند. افراد کم‌ توان معمولاً نیازهای اساسی دارند که می‌تواند هنگام مسافرت یا همراهی تور به‌عنوان مانعی جهت سفر قلمداد شود، ما در لست سکند قصد داریم به مناسب روز جهانی عصای سفید، معرفی کوتاهی از این نوع گردشگری و نکات اساسی آن داشته باشیم، پس اگر علاقه‌مند هستید از این نوع گردشگری بیشتر بدانید، با ما همراه باشید.

موانع مسافرت افراد کم‌ توان چیست؟

گردشگری افراد کم‌ توان؛ یک ضرورت و منفعت دوسویه

مسافرت برای افراد کم‌ توان معمولاً یک چالش به‌ حساب می‌آید. دسترسی به اطلاعات خدماتی که می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند، کارهای مربوط به جا به جایی چمدان و وسایلی از این‌ دست، رزرو اتاقی که با شرایط جسمی و فیزیکی آن‌ها متناسب باشد و... احتمالاً کمی سخت و شاید پرهزینه باشد.

گردشگری افراد کم‌ توان؛ یک ضرورت و منفعت دوسویه

به‌طورکلی می‌توان چالش‌های سفر افراد کم‌ توان را به‌صورت زیر صورت‌بندی کرد:

  • وجود کارکنانی که در رابطه با مشکلات آن‌ها اطلاع داشته باشند و بتوانند در مورد مسائل و مشکلات دسترسی آن‌ها به افراد کم‌ توان مشاوره لازم را بدهند.
  • کمبود فرودگاه‌هایی که برای راحتی دسترسی آن‌ها مناسب‌سازی شده باشد.
  • کمبود رستوران‌ها، اتاق‌ها، حمام‌ها، فروشگاه‌ها، دستشویی‌ها و اماکن عمومی سازگار با شرایط جسمی آن‌ها.
  • عدم مناسب‌سازی خدمات حمل‌ونقل عمومی باقابلیت دسترسی برای افراد کم‌ توان.
  • عدم وجود اطلاعات کافی درباره امکانات، خدمات، هزینه تجهیزات در سفر و همچنین جاذبه‌های گردشگری قابل‌ دسترس.
  • نداشتن اطلاعات کافی برای مناسب‌سازی و دسترس‌پذیر کردن افراد، چراکه سطح کم‌توانی و نیاز به دسترس‌پذیری در این گروه از جامعه متفاوت است.
  • نبود امکاناتی که افراد دارای کم‌ توانی مثل نابینایی یا کم بینایی بتوانند به اطلاعات گردشگری دسترسی داشته باشند یا رزرو هتل و خدماتی از این قبیل را انجام دهند.

اهمیت گردشگری در دسترس برای افراد کم‌ توان

گردشگری افراد کم‌ توان؛ یک ضرورت و منفعت دوسویه

به‌طورکلی وجود زیرساخت و ایجاد تسهیلات برای استفاده‌کنندگان از خدمات سفر و گردشگری به‌عنوان یکی از فاکتورهای اصلی موفقیت در زیرشاخه‌های مختلف صنعت گردشگری محسوب می‌شود. دسترس‌پذیر کردن به‌عنوان یک اصل در حوزه مسئولیت‌پذیری و یک فرصت توسعه بازار به‌عنوان نگاهی تجاری می‌تواند هم به افراد کم‌توان و هم به سرویس‌دهندگان نفع برساند؛ بنابراین به‌نوعی با گسترش این نوع از گردشگری تقاضای افرادی که تا به امروز جزء مصرف‌کنندگان محسوب نمی‌شدند تحریک‌ شده و باعث گسترش بازار هدف صنعت گردشگری می‌شود، تعداد افراد کم‌ توان در جهان حدود 15% جمعیت جهان (یک میلیارد نفر) است.

گردشگری افراد کم‌ توان؛ یک ضرورت و منفعت دوسویه

 البته این دسترسی‌پذیری علاوه بر موارد ذکر شده حتی می‌تواند برای افرادی که در حال حاضر کم‌توان محسوب نمی‌شوند نیز با اهمیت باشد، چراکه خیلی از افراد زمانی که به سن پیری برسند برای استفاده از خدمات به این نوع از دسترس‌پذیری نیاز دارند؛ بنابراین اگر از دید نوپا بودن به این شاخه از گردشگری نگاه کنیم، احتمالاً به‌عنوان یک فرصت سرمایه‌گذاری مطلوب نیز محسوب می‌‎شود.

معرفی یک پروژه موفق در زمینه گردشگری دسترس‌پذیر برای افراد کم‌توان (TUR4all)

برنامه تور فور آل (TUR4all، گردش برای همه) در زمینه گردشگری دسترس‌پذیر برای گردشگران کم‌توان در اسپانیا فعالیت می‌کند. این برنامه رایگان است و توسط شرکت ودافون (Vodafone) در اسپانیا ایجاد شده است. هدف از این برنامه ارائه اطلاعات به کم‌توان‌ها و سایر مردم در مورد دسترسی به بیش از 1300 منطقه‌ی گردشگری در اسپانیاست که میزان دسترس‌پذیری این نقاط در برنامه مشخص‌ شده است.

 این برنامه به‌راحتی امکان برنامه‌ریزی همراه با شناخت کافی از مقصد موردنظرشان را به کاربران ارائه می‌دهد و امکانات را در مکان‌هایی مانند اقامتگاه‌ها، رستوران‌ها، دفاتر گردشگری، بناهای تاریخی، موزه‌ها و مراکز فرهنگی، نمایشگاه‌ها و همایش‌های تجاری، سواحل و طبیعت منطقه، فعالیت‌های تفریحی، امکانات ورزشی و تورهای شهری، فراهم می‌کند.

گردشگری افراد کم‌ توان؛ یک ضرورت و منفعت دوسویه

 همچنین از دیگر قابلیت‌های برنامه امکان نشان دادن نزدیک‌ترین نقطه به محل حضور گردشگر و همچنین راه دسترسی مناسب برای رسیدن به آنجا است. اطلاعاتی که از هر مرکز گردشگری ارائه می‌شود شامل اطلاعات عمومی، دسترسی فیزیکی، امکان خواندن توسط نابینایان (خط بریل)، امکانات برای ناشنواها و یا کم‌شنواها و سایر افراد کم‌توان را شامل می‌شود.

به نظر شما تا چه میزان به ظرفیت و زیرساخت این نوع از گردشگری در کشور ما پرداخته‌ شده است؟

منابع:

smartertravel.com

disabled-tourist-guide.com

accessibletourism.org

کیانوش جهانمردی
کیانوش جهانمردی