خواجه شمس الدین محمد شیرازی، غزل سرای بزرگ، متخلص به حافظ و ملقب به لسان الغیب و ترجمان الاسرار، در آغاز سده هشتم هجری در شیراز متولد و در سال ۷۹۲ ه. ق. در شیراز درگذشت. حافظ، قرآن را بنابر گفته خود، بر چهارده روایت، از بر بوده و از این رو حافظ خوانده شده. وی علاوه بر جایگاه بسیار والایی که در شعر فارسی داره، جایگاه بالایی نیز در زمینه ادبیات عرب داره. این مکان به یکی از اصلی ترین جاذبه های تفریحی و توریستی در شمال شهر شیراز و در جنوب دروازهٔ قرآن معروفه که هم اهالی هم مسافران ساعات خوشی رو آنجا تجربه می کنن.
رابطه کسی که سرش در بازارهای مالی است با شعر و شاعری چیست؟ برای من، فاصله است چون درک دنیای شعر آن هم از نوع پرابهام و پررمز و راز فارسی اش، بسیار برایم دشوار است. اشعار حافظ اما گاه درک نمی خواهد. گوش جان می خواهد تا بسپاری و روحت را از تنش ها خالی کنی.
پس از زیارت سعدی، شب هنگام به دیدار حضرت لسان الغیب رفتیم. انبوهی حیرت انگیز از جمعیت، پیاده راه منتهی تا آرامگاه را پر کرده بود و صف های طولانی برای خرید بلیط و ورود به محوطه تشکیل شده بود. وارد که می شدی، میلیمتری باید راه می گشودی تا بنای مشهور مزار. در همان شلوغی می فهمیدی برخی حال خود ندارند و در گوشه ای مست تماشااند و لابد در ذهن، کلامی از حضرت را مرور می کنند. با جمعیت پیش رفتیم و از فرصت بسیار اندک لمس مزار استفاده کردیم، فاتحه ای خواندیم و به گوشه ای خلوت تر از محوطه رفتیم. جوانان دور تا دور دست جمعی نشسته بودند و حافظ می خواندند. خبری از شیطنت نبود و فضا دلهای شان را به آسمان برده بود.
فضای مزار، روحانی است و بهتر است در سکوت و خلوت زیارت شود. گوشه ای در سایه باید تفال زد به دیوان اشعار. معنی ساده ابیات را رها کرد و آهنگ شان را به گوش جان سپرد. وای که ایران با حافظ چقدر دولتمند است ...
ای که گفتی جان بده تا باشدت آرام جان / جان به غم هایش سپردم نیست آرام هنوز
شاعری بنام و پرآوازه . به سر مزارش که میروید حس خیلی خاصی بهتون دست میدهد . از معدود جاهایی هست که توی شیراز تا 10 شب باز هست . یه کافه باحال و فروشگاه صنایع دستی هم داره .
حافظ شیرازی را همه میشناسیم. این شاعر بزرگ که به لسانالغیب نیز شهرت دارد در قرن ۸ میزیسته است. حافظ با اشعار عرفانی و بیمانند خود سالیان سال است که مردم را شیفته سخنان خود کرده است. این شاعر تاریخی پیوندی محکم با فرهنگ و قلب مردم دارد و در بسیاری از مراسمات سنتی چون یلدا و پیشامدهای مهم با اشعار خود حضور دارد تا آرامشی دلپذیر را به آنان هدیه دهد. بدیهی است که با وجود این محبوبیت آرامگاه حافظ یکی از مقاصد اصلی گردشگران شیراز باشد.
حافظیه در واقع یک مجموعه قبرستان در شیراز و در بخش جنوبی دروازه معروف شیراز، دروازه قرآن است.
در طول سالهای متمادی این بنا مکررا مرمت شد (عمده تغییرات در زمان شاه عباس، نادر شاه و بخصوص کریمخان زند صورت گرفت) ولی ساخت و تکمیل بنای حافظیه بهشکل امروزی یکی از کارهای بسیار زیبا و ماندگار آندره گدار (یکی از شرقشناسان بزرگی که همواره به تاریخ و تمدن و هنر ایران عشق می ورزید) است.
حافظیه مجموعهای دو هکتاری است که از دو بخش اصلی صحن جنوبی و شمالی تشکیل شده است. این دو بخش اصلی توسط تالاری ۵۶ متری که از ۲۰ ستون سنگی به ارتفاع پنج متر تشکیل شده است از هم جدا شدهاند. آرامگاه حافظ شیرازی در صحن شمالی قرار دارد.
بهجز این دو صحن، مجموعه حافظیه امروز شامل دو بخش شرقی و غربی نیز میشود که در واقع بخش شرقی، آرامگاه خاندان معدل و بخش غربی، آرامگاه خاندان قوام است. در سمت راست حیاط شمالی، دیواری با ۱۴ طاقنما وجود دارد که در سال ۱۳۸۶ به کوشش میراث فرهنگی با تخریب خانهها و مقبرههای اطراف این محدوده، بهصورت محوطه شرقی به آرامگاه افزوده شد. در بخش غربی حافظیه قبرهای بیشتری وجود دارد که اکثر آنها مربوط به شعرا و عرفای دورههای مختلف است. دو بخش شرقی و غربی حافظیه در سالهای اخیر جهت بازدید عموم گشوده شدهاند و پیش از این دسترسی به آنها محدود بود.
بخش شمالی حافظیه که آرامگاه حافظ در آن وجود دارد، از نظر نمادشناسی نمادی از دنیای ملکوت است و وجود هشت درب ورود و خروج در این بخش و همچنین هشت ستونی که گنبد مسی مقبره حافظ روی آن قرار گرفته را نمادی از هشت درب بهشت میدانند. در ایده طراحی این باغ، آرامگاه بخش جنوبی حافظیه نمادی از دنیای مادی است؛ هرچه بهسمت آرامگاه میروید، از بندهای نفسانی و هوا و هوس آزاد میشوید و با بالا رفتن از ایوان گویی به معراج الهی میرسید. علاوه بر این، نمای بیرونی گنبد نمادی از آسمان به حساب میآید که مشابه کلاه درویشان، ترک است.
برای من حافظیه شیراز حال و هوای متفاوتی دارد. در هر سفر به شیراز، باید هم روز و هم شب این جاذبه رو ببینم.
یکی از جاذبه های شیراز آرامگاه خواجه حافظ شیرازی است که به دستور رضا شاه بازسازی شده است. حافظیه دارای دو حیاط بزرگ است که آرامگاه حافظ در وسط یکی از حیاط ها قرار دارد و این دو حیاط به وسیله یه ایوانی به طول ۵۰ متر و ارتفاع ۵ متر از هم جدا شده اند. دورتادور حیاط داخلی محل دفن بزرگان زمان بوده است.
سقف آرامگاه مانند کلاه درویشان طراحی شده است که ۱۰ متر ارتفاع دارد و از جنس مس است، نمای داخلی گنبد هم طرحی از گنبد مینا بوده و کاشی کاری های زیبایی دارد، هشت ستون هم نگه دارنده آرامگاه هستند که نشان از سده روزگار حافظ دارد. حیاط ها دارای حوض های بزرگ و گل کاری های زیبا و درختان نارنج هستند که واقعا زیبایی کم نظیری به این آرامگاه داده اند. آنچه که به نظر من خیلی جالب اومد این بود که هر آنچه در این بنا طراحی و ساخته شده یا دلیل خاصی داره و یا اشاره به مطلبی دارد. مثلا ۸ ستون آرامگاه قرن ۸ زمان زیستن حافظ را بیان میکنه، جنس مس به جای فلزات گران نشانی از فراغت از مال دنیاست، ۹ پله ایوان تداعی کننده ۹ آسمان است، رنگهای زیر گنبد آرامگاه هرکدام بیانگر نمادی هستند که در نوبه خود بسیار جالب است. بلیط ورودی مجموعه هم ۵۰۰۰ تومان بود.
مژده وصل تو کو کز سر جان برخیزم
طایر قدسم و از دام جهان برخیزم .
یکی از جاذبه های خیلی خاص شیراز حافظیه اس که خیلی مشتاق بودم ساعت ها بنشینم و از آن محیط عرفانی لذت ببرم ،شلوغی آرامگاه ،حافظ خوانی، صدای دوستانی که زمزمه اشعار میکنند همه و همه از دقایق خوبی بود که در این آرامگاه تجربه کردم.این آرامگاه در حدفاصل چهار راه ادبیات و چهار راه حافظیه قرار دارد و بهترین راه دسترسی اتوبوس و تاکسی میباشد.بلیط بازدید از آرامگاه پنج هزار تومان است . همچنین در بدو ورود دکه های سوغاتی فروشی از قبیل کتاب اشعار حافظ که به نظرم از گرانبهاترین سوغاتی هاست قرار دارد.
بر سر تربت ما چون گذری همت خواه/ که زیارتگه رندان جهان خواهد بود.
در مورد آرامگاه حافظ هیچ نمیشه گفت! یعنی واقعا زبان الکنه و اون همه شور و انرژی که اونجا نهفتهس رو فقط باید دید و درک کرد که نه در تصویر و نه در کلام نمیشه بیان کرد!
اینجا در حقیقت میعادگاه عشقه و تمام کسانی که برای بازدید اومدن با عشق و علاقهای وصف ناشدنی اومدن و فضایی بسیار روحانی حاکمه.
آرامگاه حافظ در بوستانی سرسبز واقع شده و حوضهای آبی رنگ و درختان پر بارش یادآور بهشته!
در حیاط پشتی هم آرامستانی دیده میشه که افراد مشهوری درش به خاک سپرده شدن از جمله یاران رییس علی دلواری از دلیران تنگستان.
به عقیدهی من دیدنی ترین و خاصترین جاذبهی شهر شیراز حافظیهس و حال و هواش با کلیهی جاهای توریستی که دیدم فرق داره!
حافظیه از اون دسته از دیدنی های شیرازه که بازدید ازش چه در روز و چه در شب میتونه جذاب باشه. در ورودی اصلی از چهارراه ادبیات و روبروی ورزشگاه حافظیه شیراز هست. محوطه بسیار بزرگی در اطراف آرامگاه قرار داره که پر از درخت های نارنج هست و اگر در پاییز و یا زمستان به این مجموعه برید نارنج ها، زیبایی و عطر فوق العاده ای به فضا میدن. مقبره بعد از چند پله روی بلندی قرار داره و معماری بسیار زیبایی داره . آرامگاه خانواده قوام هم در حیاط پشتی آرامگاه حافظ قرار داره که بازدید ازش رایگانه. یه کافی شاپ خیلی بزرگ هم در این مجموعه قرار داره که تخت هاشو زیر درخت های نارنج چیده. فضای بسیار دلپذیری داره اما طعم فالوده و بستنی هاش بسیار بده و ما هر بار فقط برای استفاده از فضا به این کافی شاپ میریم.
مزار حافظ شاعر بلند آوازه شیراز و ایران که به لسان الغیب معروفه از شناخته ترین مکان های تفریحی و توریستی شیراز هست که برای همه ما آشناست و در میا باغ سرسبز و زیبایی واقع شده، دیوان اشعار حافظ نیز در کنار قرآن در همه خانه های ما یافت میشه و در شبهای عید و خصوصا یلدا درکنار ما قرار داره،طرح فعلی مزار حافظ اثر آندره گدار طراح و معمار معروف فرانسوی هست و به سال ۱۳۱۶ برمیگرده،در قسمت جنوبی آرامگاه دو حوض قرار داره و در قسمت غربی نیز آرامگاه خانوادگی خاندان قوام قرار گرفته که بازدید از اون هم رایگانه،خود مزار حافظ هم بر روی یک ارتفاع حدودا ۴۰ سانتی که سه الی چهار پله داره و با یک گنبد که با هشت ستون احاطه شده قرار گرفته،برای بازدید از اینجا روزهای غیر تعطیل رو به علت عدم مواجهه با شلوغی رو پیشنهاد میکنم
اینجا برای من فقط یه آرامگاه یا فقط یه مکان تاریخی نبود. حال و هوای عجیب حافظیه چه تو روز و چه تو شب های سیراز عجیب آدمو تسخیر می کنه. آدمایی که بعضیاشون نشستن و دارن کتاب حافظ می خونن، یه سری دیگه که با اشعار حافظ دارن مشاعره میکنن، ادمایی که حتی دیدم دارن برای حافظ نماز می خونن و بعضیا هم مات و مبهوت این حجم از زیبایی و شور و اشتیاق شدن. حافظیه انگار یعنی تصویر جسم تمام اشعارشه. علاوه بر خود آرامگاه دور تا دورش بازارچه هایی وجود داره هم برای خرید سوغات و هم برای خوردن عرقیات ناب شیرازی تو گرمای تابستون و هم فالوده شیراز. دیدن اینجا رو به هیچ عنوان نمیشه از دست داد. ساعت ورودش از ۹ صبح تا ۹ شب تو شب های تابستون بود و ورودی هم داره.
مجموعه حافظیه آرامگاه حافظ شیرازی می باشد که در قسمت جنوبی دروازه قرآن قرار دارد. این مکان از جمله جاذبه های زیبای شیراز می باشد که هم در روز و هم در شب بازدید از آن صفای خاص خودش را دارد. ورودی مجموعه ۳۰۰۰ تومان می باشد و ابتدا به یک باغ زیبا و سرسبز وارد می شویم و در انتها با گذر از پله هایی به یک ایوان ستوندار می رسیم و آرامگاه از این قسمت دیده می شود. سنگ مزار مرمری بر روی سکوی چند پله ای دایره ای شکل قرار دارد و در بالای آن گنبدی با هشت ستون قرار گرفته است. فضای این بنا بسیار عارفانه و آرامش بخش است و تفالی بر دیوان حافظ در این فضای زیبا از واجبات می باشد. #گلفام_سفر
آرامگاه حافظ یکی از پر طرف دار ترین جاذبه های گردشگری شهر شیراز است. این آرامگاه در شمال شهر شیراز و در جنوب دروازه قرآن قرار دارد.
حافظ به دلیل اشعار زیبا و عرفانی اش نزد ایرانیان و جهانیان از محبوبیت زیادی برخوردار است و همین سبب شلوغی و تراکم جمعیت بازدید کنندگان از این مکان گشته است. #گلفام _سفر
مگر می شود که شیراز رفت و حافظیه نرفت؟ شیراز است و حافظ شیرازی و مزاری که همیشه پر شلوغ است. مردمانی که دیوان به دست بر سر مزار آمده اند و در گوشه گوشه باغ در حال زدن تفالی. جوانان عاشقی که به منظور شنیدن نظر لسان الغیب دست به دیوان برده اند. کجا را می توان پیدا کرد که این حال و هوا را داشته باشد.
حافظیه شیراز یکی از مهمترین جاذبه های شیراز است. سوای از فضای جذاب و پر از شعر و احساس، معماری جذاب آرامگاه در کنار گنبد سبزآبی و کاشی کاری های فوق العاده، چیزی است که به سادگی نمی توان از کنارش گذشت.
در اطراف آرامگاه فروشگاه های سوغات و صنایع دستی و شربت خانه نیز وجود دارد که می تواند لحظات لذت بخشی را به همراه بیاورد.
#گلفام_سفر
مگه میشه شیراز بری و ساعت ها در حافظیه غرق در تخیلات نشی آرامگاه شاعر پرآوازه ایرانی حافظ در شهر شیراز در یک باغ مصفا قرار دارد که در فصل بهار و خصوصاً اردیبهشت ماه بسیار زیبا و دیدنی است برای بازدید از حافظیه ابتدا بلیط تهیه کرده و سپس ساعت ها میتوانید در این مکان زیبا گشت و گذار کنید و با توریست هایی که از کشورهای مختلف جهان برای بازدید از شیراز و حافظیه آمده اند به گفتگو بپردازید در قسمتی از باغ غرفه صنایع دستی و کتاب فروشی تعبیه شده که میتونید برای دوستان و عزیزانتون کتاب شعر و فال حافظ رو برای سوغاتی تهیه کنید
در اردیبهشت ۹۸ و در نزدیکی روز شیراز در میان انبوه جمعیت به همراه جمع دوستان اهل سفر از حافظیه حدفاصل چهارراه ادبیات و حافظ دیدن کردیم
بدون اغراق از پربازدیدترین جاذبه های شیراز و شاید ایران باشد.
این نشان از عشق و علاقه و ارادت مردم به حافظ و شعر و ادب پارسی می باشد.
از درب جنوبی که وارد شدیم بلیط فروشی ارتقا پیدا کرده بود و به صورت ماشینی و با دستگاه فروخته می شد.
محوطه جنوبی شامل یک پیاده راه و پر از درخت و گلدان هاست
از پله ها که بالا رفتیم به تالار یا ایوانی با بیست ستون رسیدیم
از بالای تالار مقبره و آرامگاه گنبدی حافظ در محوطه شمالی کاملا پیدا بود
مقبره ای زیبا با هشت ستون که در ارتفاع نسبت به زمین قرار داشت.
حضور و انبوه جمعیت در کنار آرامگاه حافظ موج میزد.
علیرغم حضور جمعیت حس آرامش بخش و حال خوشی نصیب ما شده بود
کمی در این فضا حضور پیدا کردیم و جمعیت و مناظر و فضای باغ مانند محوطه شمالی را نظاره گر شدیم.
در اطراف این محوطه فروشگاهی وجود داشت که صنایع دستی مرتبط با فضا را ارائه می کرد.
به محوطه شرقی رفتیم اینجا فضا آرامتر و خلوت تر بود کمی در این مکان آرام گرفتیم و سخن گفتیم از حافظ و شیراز و ...
حافظیه احتمالا پربازدیدترین بنای تاریخی شیراز است که در برنامه سفر همه مسافران این شهر قرار می گیرد. بنابراین بهتر است در ایام تعطیلات اصلا به این بنا و آرامگاه نزدیک هم نشوید چرا که بسیار شلوغ و پرازدحام است! بازدید از این آرامگاه در شب هم صفای دیگری دارد. بنای فعلی آرامگاه حافظ شیرازی مربوط به سال ۱۳۱۵ و طراحی آن توسط آندره گدار و ماکسیم سیرو فرانسوی انجام شده است. گدار از شرق شناسان معروف بود که به خوبی با فرهنگ ایران آشنا و در طراحی آرامگاه نیز نکات جالبی را مد نظر قرار داده است. ورودی اصلی بنا در سمت جنوبی قرار دارد و پس از ورود به محوطه، از پله ها بالا رفته و به رواقی می رسیم که ۲۰ ستون دارد. چهار ستون از این رواق در دوره زندیه ساخته شده است. مقبره لسان الغیب در قسمت شمالی محوطه آرامگاه واقع شده و سازه آرامگاهی نیز به شکل کلاه فرنگی است. این کلاه فرنگی بر روی ۸ ستون بنا شده که نمادی از هشت در بهشت یا قرن هشتم است که حافظ در آن دوره می زیست. سنگ مزار نیز در ارتفاعی بالاتر از سطح زمین قرار دارد و با بالا رفتن از ۵ پلکان به آن می رسیم.
بر سر تربت ما چون گذری ، همت خواه
که زیارتگه رندان جهان خواهد شد
آرامگاه حافظ یکی از شناخته شده ترین و مشهورترین جاذبه های دیدنی شهر شیراز می باشد که در حدفاصل چهار راه حافظیه و چهار راه ادبیات واقع شده است . حافظیه در واقع باغی سرسبز و خرم است که آرامگاه ستاره درخشان شعر و ادب فارسی را در قلب خود جای داده است . خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی ملقب به لسان الغیب ، ترجمان الاسرار ، لسان العرفا و ناظم الاولیا در سال ۷۲۷ قمری چشم به جهان گشود و در سال ۷۹۲ قمری در گذشت و در زمان حکومت کریم خان زند بنایی با شکوه برای حافظ ساخته شد . حافط در طول حیاتش به یکی از سخنوران نامی جهان و شاعر بزرگ قرن هشتم ایران تبدیل شد و غزلیات ارزشمندی از خود بر جای گذاشت . در اطراف آرامگاه حافظ آرامگاه خاندان قوام و خاندان معدل را نیز می توان مشاهده کرد . بنای حافطیه در واقع یک مرکز فرهنگی محسوب می شود چرا که محل کلاس های حافظ شناسی ، شعر خوانی شاعران مشهور ، کنسرت خوانندگان به خصوص موسیقی سنتی ایرانی و کارگاه های موسیقی سنتی می باشد . فضای دلنشین آرامگاه حافظ می تواند آرامش را به شما هدیه دهد و ساعات خوشی را برای شما فراهم آورد . رستوران سنتی ، کافی شاپ ، فالوده ، بستنی سنتی شیرازی ، سرویس بهداشتی ، فروشگاه صنایع دستی و عکاسی از امکانات آرامگاه حافظ می باشد . ورودی حافظیه ۳۰۰۰ تومان می باشد .
آرامگاه حافظ یا حافظیه یکی از پر بازدید ترین و شلوغ ترین مراکز گردشگری شیراز محسوب میشه که در جنوب دروازه قرآن واقع شده . حافظیه توسط معماری فرانسوی که شرق شناس بوده ساخته شده و طی سال ها توسط حاکمان ایران در دوره های متفاوت مرمت و بازسازی شده . در بعضی از سال های گذشته حافظیه پر بازدید ترین جاذبه ایران بوده که از چندین بخش تشکیل شده و هرکدام از بخش ها نماد یک چیز بخصوص هستند مثلا گنبد حافظیه نماد آسمان است که با کاشی های فیروزه ای مزین شده. اگر به شیراز سفر داشتین وخواستین به حافظیه سر بزنید در جریان باشید که قسمت ورودی مبلغ دو هزار تومن برای هر نفر ورودی دریافت میکنند ازتون . قسمت داخلی مجموعه در سمت راست کافی شاپ و تخت قرار داره که منوش شامل انواع عرقیات و شربت ها و فالوده شیرلزی و بستنی هست در وسط مجنعه ارامکاه حافظ قرار داره و پشت قسمت آرامگاه چندین غرفه صنایع دستی وجود داره که می تونید بازدید کنید . این مجموعه معمولا تا ساعت ۱۱ شب باز هست و به نظر من اگر به شیراز سفر داشتین حافظیه رو فراموش نکنید چون براتون یه تجربه ی خوب و پر از معنویت و آرامشِ.
حافظ رو همه مون میشناسیم و حداقل یک بار فال حافظ گرفتیم. مزار حافظ در شیراز از جاهاییه که در سفر به شیراز باید حتما از اون دیدن کرد..زمان بازدید ما محوطه بسیار شلوغ بود . در گوشه و کنار مردم مشغول حافظ خوانی و گرفتن فال بودند در کل فضای معنوی و آرامش بخش است.
حافظیه در شمال شهر شیراز است و مجموعه ارامگاهی محسوب میشود. ابتدا وارد محوطه ای میشویم که آرامگاه حافظ و درختهای نارنج و دو حوض مستطیل شکل در این قسمت قرار دارد. حافظشناسی، کتابخانه و فروشگاه محصولات فرهنگی نیز در این ناحیه قرار گرفتهاست. سنگ مزار حافظ به ارتفاع یک متر از سطح زمین قرار گرفته و به وسیله پنج ردیف پلکان مدور احاطه شدهاست. بالای بارگاه گنبدی به شکل کلاه دراویش (ترک) بر روی هشت ستون بنا شده و از داخل با کاشیهای هفت رنگ کاشی کاری شدهاست. تالار حافظیه که از آثار دورهٔ زندیه است، از ۲۰ ستون سنگی، هر کدام به ارتفاع ۵ متر تشکیل شدهاست. این تالار قبلا ۴ ستون و ۴ اتاق داشته که بعدها اتاقها حذف شده اند.
حافظیه میعادگاه عاشقان لسان الغیب خواجه حافظ شیرازی و مدفن ایشان است. دیدن حافظیه باید جزو نخستین اولویت های بازدید مسافران شیراز باشد. در بیرون محوطه حافظیه فضای جالبی وجود دارد. مثلا گروه های موسیقی خیابانی با موسیقی سنتی و خواندن اشعار حافظ مشغول هستند و گاهی برنامه فردوسی خوانی در محوطه بیرونی اجرا می شود.
حافظیه تا پاسی از شب باز است و شلوغترین جاذبه گردشگری شیراز محسوب میشه. حواستون باشه نزدیک حافظیه جای پارک وجود نداره و باید خودرو را کمی با فاصله پارک کنید و به حافظیه بیائید.
سلام. حافظ شیرازی و دیوان و اشعار شاهکار اون دیگه نیازی به توضیح نداره. هر کسی به شیراز میاد مطمئنا دنبال مقبره ایشان یا حافظیه می گرده که حتما ببینه که واقعا هم دیدن داره. بلیط ورودی این مجموعه 3000 تومان برای ایرانیها و 20000 تومان برای توریستهای خارجی(که واقعا جای سوال داره چنین برخوردی با توریست) هستش. درب اصلی یا درواقع درب جنوبی مجموعه در حدفاصل دو چهارراه مشهور شهر شیراز یعنی چهارراه ادبیات و حافظیه قرار دارد که دقیقاً رو به روی مجموعه ورزشی حافظیه شیراز است. مجموعه حافظیه دارای دو درب در قسمت غربی و یک درب در قسمت شمال شرقی نیز است، اما ورود صرفا از درب جنوبی است. مساحت مجموعه حافظیه تقریباً دو هکتار است که از چهار قسمت اصلی تشکیلشده است. محوطه شمالی، حیاط غربی، حیاط شرقی و قسمت ورودی اصلی مجموعه که بانام حیاط جنوبی شناخته میشود. از درب اصلی حافظیه شیراز به داخل این مجموعه ورود کنید، آرامگاه حافظ را در ابتدا نخواهید دید. آنچه بیش از همه در این محوطه خودنمایی میکند نارنجستانها، باغچههای بزرگ، گلدانهای عظیمالجثهای که در کنار راهروها قرار دارد و رواق بیست ستونه است. برای بازدید از مقبره حافظ باید از پلههای این رواق بالا رفته و به قسمت شمالی مجموعه بروید.این رواق در دوره زندیه تنها با چهارستون ساخته شد که در فرم کنونی نیز آن چهارستون بهخوبی از ۱۶ ستون دیگر قابلتشخیص است. در قسمت غربی مجموعه نیز آرامگاه غلامحسین صاحبدیوانی و قوام قرار دارد. همچنین آرامگاه خاندان معدل در قسمت شرقی مجموعه واقع است. قسمت زیادی از این محوطه در سال ۱۳۸۶ به حافظیه اضافهشده است.حافظیه شیراز تنها اثر معماری آندره گدار معمار و طراح بزرگ فرانسوی در ایران نیست، بلکه موزه ایران باستان و همچنین مدرسه ایرانشهر که ازجمله مکانهای توریستی یزد است ازجمله آثار ماندگار او در ایران است. به شیراز اگر آمدید حتما دیدار از مقبره حافط و سعدی را در برنامه خود بگنجانید.