کنار بازار وکیل یه سرای فوق العاده زیباست، پر از کاشی کاری های نفیس و ریزه کاری های چوبی با شیشه های رنگارنگ که به «مشیر» معروفه. مرحوم میرزا ابوالحسن مشیرالملک بانی این سرای زیبا بوده اما تعمیر و مرمتی که در سال ۱۳۴۸ انجام شد جون تازه ای به این اثر تاریخی داد. الان یه چایخانه توی حوضخانه بی نظیر این سرا هست که کاشی کاری و مقرنس کاری عجیبی داره. هنرهای دستی و محلی فارس هم توی اطاق های سرا نمایش داده می شن، به همین دلیل اینجا به اسم دیگه ای به نام «سرای هنر» هم معروفه.
در دل بازار وکیل، سرایی قرار دارد که مملو از فروشگاهها و کارگاههای صنایع دستی میباشد. در میان این سرای چهار ضلعی، حوضی دلنشین دلربایی میکند که نشستن بر کنار آن، حال و هوایی زیبا دارد. مغازه ها سرا، در چهار ضلع اطراف حوض و طبقه بالایی آن قرار گرفته اند. از سرای مشیر که بیرون آمدید، امتحان فالوده و یا بستنی کنار آن خالی از لطف نخواهد بود.
یکی از بازارهای سنتی و تاریخی شیراز سرای مشیر است که در دل بازار وکیل قرار دارد. سرای مشیر بورس صنایع دستی و سنتی و ارزشمند شیراز است. هرآنچه از صنایع دستی شیراز دیده یا شنیده باشید در سرای مشیر میتونید پیدا کنید از جمله قلم زنی، خاتم سازی، معرق، حکاکی روی طلا و مس و گبه بافی. یک حوض و چند تا نیمکت هم برای استراحت در این سرا تعبیه شده است. قدمت سرای مشیر یا سرای گلشن به دوره قاجار برمیگردد و در دوره پهلوی به دستور فرح بازسازی میشود. به سرای مشیر سرای هنر هم گفته میشود که فرهنگ و هنر سنتی شیراز را به نمایش میگذارد.
در بازار وکیل قدم زنان و محو در زیبایی بازار که رسیدیم به سرای مشیر،که ساخت آن مربوط به دوره قاجار است و در جنوب شرقی بازار وکیل و در مجاورت خروجی بازار قرار دارد..
بنای بازار سرای مشیر بسیار زیبا و از معماری شبیه به بازار وکیل برخوردار است..اما چیزی که آن را متمایز میکند حیاط سرسبز و حوضی زیبا در وسط حیاط است که با درختان بهارنارنج فضای دلنشینی ایجاد کرده..
سردر ورودی سرای مشیر با کاشی کاری و مقرنس و معرق کاری زینت داده شده..
غرفه های وسایل سنتی،مسی و زیورآلات دور تا دور مشغول به فعالیت هستن.
ما شب رفتیم و طبقه بالا هم سری زدیم که از بالا فضای حیاط دوچندان زیباتر بود..
سرای مشیر یکی از بازارهای قدیمیه شیرازه که راحترین راه دسترسی به این بازار رفتن به بازار وکیل و خیلی زود وقتی به خودت میای به سرای مشیر زیبا رسیدی.از پایانه زیارتی شاهچراغ هم راهی بسیار نزدیک به سرای مشیر میتوان پیدا کرد.حیاط سرای مشیر در وسط بنای هشتی قرار دارد و معماری این بنا به دوران قاجار برمیگردد.این بنا در زمان فتحعلی شاه قاجار به دستور وزیر ابولحسن خان مشیرالملک ساخته شده و به سرای گلشن نیز معروف است .از طبقه دوم حوضچه سرای مشیر شبیه یک نقاشی بسیار زیبا پیداست . داخل سرا عتیقه های قدیمی ،زیورآلات مسی،خاتم سازی، مقرنس کاری،صنایع دستی و مجسمه و نمادهای تخت جمشید برای فروش گذاشته شده است .ساعات بازدید از این سرا ۹ صبح تا ۹ شب و روزهای جمعه نیز تعطیل میباشد.
حوض آبی رنگ وسط حیاط و درختان نارنج احاطه کنندهی حوض و کلا حال و هوای حاکم بر سرای مشیر به قدری حال خوب کنه که محال و ممکنه من به شیراز برم و در اقامت چند روزم چندین و چند بار از اینجا دیدن نکنم.
سرای مشیر یا سرای هنر قسمتی از بازار وکیله که بورس صنایع دستی شیراز به حساب میاد و مهمترین مکان عرضهی این هنر زیباست.
تا قبل از دوران همهگیری کرونا اینجا پر بود از گردشگران خارجی که برای دیدن و خریدن سوغاتی میومدن و معلوم بود از دیدن این همه زیبایی به وجد اومدن و تند و تند عکاسی میکردن و لذت میبردن از بازدیدشون.
ابتدای ورودی سرا یه مغازهی فالوده و بستنی فروشیه و فالودههای خوشمزهش بین گردشگران معروفیت داره.
چند تا مغازه هم هستن که زیورآلات زنانهی سنتی میفروشن که برای خرید سوغاتی فروشگاههای مناسبی به حساب میان.
اینجا صنایع دستی خاتمکاری هم زیاد به چشم میاد که خاتم از هنرهای اصلی هنرمندان شیراز محسوب میشه.
سرای مشیر از بازارهای قدیمی شیرازه که معماری قشنگ و فضای دلچسبی داره. مغازههای اطراف رو حتما بگردین و سعی کنید چند ساعتی رو اینجا وقت بگذرونید. از پلهها میتونید بالا برید و از نمای بالا هم سرای مشیر رو ببینید. توصیه ام به شما اینه که حتما سمت غروب برید که آفتاب اذیتتون نکنه.
سرای مشیر یکی از مکان های تاریخی دوره قاجار بوده که در کنار بازار وکیل واقع شده است.سرای مشیر به دلیل معماری زیبا و قدیمی خود یکی از مکان های توریستی محسوب شده و شامل انواع مغازه های صنایع دستی، خاتم کاری، معرق، زیورآلات دست ساز نقره و طلا میباشد. حوض بزرگ و درختان نارنج اطراف فضای حیاط این سرا را دوچندان زیبا کرده است. قیمت اجناس با توجه به زیبایی و دست ساز بودن انها کاملا مناسب است.معماری و سبک ساختمان مشابه بازار وکیل بوده و در کنار خروجی در بازار وکیل قرار دارد.
اگر به بازار وکیل شیراز رفته باشید در قسمت جنوبی آن با گذر از راهرویی وارد یک هشتی می شوید که سرای مشیر نام دارد این سرا متعلق به زمان فتحعلیشاه است و گویا با دستور فرح پهلوی باز سازی شده. حوض زیبا و درختهای نارنج حیاط و همچنین دو طبقه بود اتاقهای اطراف حیاط این مکان را بسیار زیبا و متفاوت کرده . کاشیکاریها و رنگهایی که در معماری آن به کار رفته زیبایی بازار را دو چندان کرده. مغازه های مختلفی در این سرا وجود دارد مانند وسایل تزیینی و هنری و همچنین عتیقه جات و.. دیدن این قسمت از بازار در کنار بازار سنتی وکیل تجربه خوبی خواهد بود
سرای مشیر در واقع در انتهای بازار وکیل شیراز ودر سمت چپ آن واقع شده است.میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک از وزرای فارس در زمان قاجار (حدود ۱۶۵ سال پیش) این بازار را ساخته است.البته در سال ۱۳۷۱ ه.ش هم در جوار آن بازار دیگری به نام سرای نو مشیر ساخته شده و به بهره برداری رسیده است. که در هر دو بازار همه چیز یافت می شود.ما در بازدیدمان در اوایل اردیبهشت ۹۸ از این بازار ازفروشگاههای صنایع دستی آن دیدن کردیم که اجناس بسیار زیبا و خوبی داشتند و البته بسیار گران قیمت هم بودند.در این بازار هم شاهد حضور توریستهای زیادی بودیم.خاتم کاری، فرش، تابلو فرش ، طلا و جواهر ، بدلی جات و پارچه از سایر اقلامی بود که مورد توجه ما واقع شد.
سلام به همه دوستان عزیز همانطوری که میدانید بازار وکیل به خودی خود یک جاذبه زیبا به حساب می آید که می توان ساعت ها در آن گشت و خسته نشد. اما در دل این بازار، جایی نهفته است که لذت این بازار گردی رو چند برابر می کنه. سرای مشیر در انتهای جنوبی بازار وکیل قرار دارد. جایی که پر است از مغازه هایی که صنایع دستی شیراز و نماد های این شهر را می فروشند و یکی از بهترین مکان ها برای خرید این چیزهاست. هر چند که سرای مشیر بعد از بازار وکیل ساخته شده است و از آن جداست، ولی نزدیکی آنها و اینکه امروزه می توان برداشت کرد که جزئی از یک دیگر هستند، باعث شده است تا بگیم سرای مشیر در دل بازار وکیل جای دارد. در وسط سرای مشیر حوضچه زیبایی نیز قرار دارد که موقعی که ما در آن بودیم، در اطراف این حوض مراسم جالب سنتی نیز در حال انجام بود و از آن لذت بردیم. اگر گذرتون به این مسیر افتاد، بازدید از سرای مشیر رو به همه دوستان پیشنهاد می کنم.
سرای مشیر از آثار دوره قاجاریه در انتهای جنوبی بازار وکیل قرار گرفتهاست. این سرا دارای طرح و نقشهای دایرهای (هشت گوش) است.در ضلع شرقی و غربی حیاط، مغازهها و راهروهایی وجود دارد که دری مغازهها همگی ارسیهای چوبی است که با شیشههای رنگی تزیین شدهاند.در وسط آن حوض بزرگي قرار گرفته كه دورتادور ان را درختان نارنج احاطه كردن.حتي اگر قصد خريد نداريد به اينجا برويد و از تماشاي صنايع دستي و فضاي انجا لذت ببريد.بازدید از این جاذبه گردشگری رایگان است
سرای مشیر یا سرای گلشن، در کنار بازار وکیل شیراز قرار داره و یکی از زیبا ترین و رنگین ترین و پر انرژی ترین جاهای دیدنی شیرازه. این سرا در حال حاضر به سرای هنر هم معروف شده چون حجره ها و مغازه های این سرا، به فروش صنایع دستی و هنری زیبای شیراز مشغول هستند.
حتی اگر قصد خرید هم نداشته باشید، دیدن این همه کارهای دستی و هنری زیبا، شما رو ساعت ها در سرای مشیر سرگرم می کنه و گذر زمان رو متوجه نمی شید.
این سرا، توسط میرزا ابوالحسن خان مشیر الملک، در دوره قاجار بنا شده. میرزا حسن خان، حاکم فارس در زمان فتحعلی شاه بوده و اینطور که در کتیبه سر در بنا نوشته شده، این بنا رو وقف امام پنجم شیعیان کرده. البته کتیبه سر در، از فاصله دور خیلی خوانا نبود و من بر اساس اطلاعاتی که در سایت های مختلف دیدم، متوجه موضوع وقف نامه شدم.
در حال حاضر، سازمان اوقاف مسئولیت این سرا رو بر عهده داره و در واقع مالک هست و حجره داران، صاحبان سرقفلی هستند.
ورودی هشتی مانند این سرا بسیار زیباست و بعد هم حیاطی زیباتر با درختان نارنج که حوضی پر آب در وسط آن قرار گرفته. در زمان بازدید ما، یک آقایی که ظاهرا زمان های زیادی رو در این محل هستند، برای مردم آهنگ های زیبا و شاد شیرازی می خوندن و فضای دلنشین سرای مشیر، پر از شور و حرارت و شادی و نشاط شده بود.
پیشنهاد می کنم که در سفر به شیراز، حتما بازدید از سرای مشیر رو در کنار بازدید از مجموعه ارگ، در برنامه تون قرار بدید و حسابی لذت ببرید.
در مجاورت بازار بزرگ وکیل شیراز سرای پر نقش و نگاری به نام سرای گلشن یا سرای مشیر قرار دارد. ورودی آن در کوچه ای باریک قرار گرفته است که ورودی پر از طرح های گل و بته است که با تنوع و رنگبندی جذاب کاشیکاری شده است. پایین کتیبه سردر سه خط وقف نامه نوشته شده است که حقیقتاً زیبا بود اما اصلا نتوانستم خط آن را به درستی بخوانم! بعد از ورود از این سر در زیبا به حیاط سرا میرسیم که دورتا دورش را حجره هایی دوطبقه احاطه کرده است. در وسط حیاط نیز حوض مستطیلی بزرگی قرار گرفته است که بوی خوش درختان نارنج اطرافش گردشگران خسته از خرید را سرسمت می کند. عنصر همیشگی آنجا نیز پیرمردی قوی هیکل با لباس سنتی آبی رنگ و سبیل های بلند و سفید است که با روی گشاده آماده گرفتن عکس یارگاری با گردشگران است. حجره های این سرای قاجاری که ثبت ملی نیز شده است اکنون مکانی است که هنرمندان آثار خود را در آنجا به فروش می رسانند. می توانید سوغاتی های زیبای شیراز از قبیل خاتم کاری، معرق کاری، زیورآلات و سنگ های قیمتی از این مکان خریداری کنید. سایه بان های و بنرهای نصب شده بالای مغازه ها نمای زشتی به آن داده است و زیبایی ذاتی آن را مخفی کرده است. اما باز جای شکرش باقی است که با فعال ماندنش به نوعی زنده مانده است و مانند خیلی از آثار تاریخی به مخروبه تبدیل نشده است. اما اگر به طبقه دوم بروید می توانید نقش و نگارهای رنگارنگ و جذاب دیوارها را از نزدیک ببینید و نمایی زیبا از محوطه حیاط سرا ثبت کنید.
سرای مشیر در قلب تاریخی شهر شیراز در کنار آثار مشهوری چون ارگ کریم خان زند، بازار و مسجد وکیل و ... قرار گرفته. برای رسیدن به سرای مشیر میتونید با مترو به ایستگاه زندیه بیاید و بعد با ۱۰ دقیقه پیاده روی به اینجا برسید. قدمت این سرا که به دوران قاجاریه برمیگرده و در حال حاضر به عنوان آثار ملی ایران شناخته میشه.
دور تا دور این سرا حجره هایی قرار گرفته که به فروش صنایع دستی شیراز مشغول هستند. در میان این سرا حوض بزرگی قرار گرفته و اطراف اون درختان نارنج و ... کاشته شده.
پیشنهاد میکنم یک روز کامل رو برای بازدید از آثار تاریخی این منطقه که در ابتدا نام بردم تخصیص بدید.
#تایسیز