مسجد کبود را باید سرآمد تمامی مساجد تاریخی شهر تبریز و البته از نمونههای شاخص مسجدسازی در ایران دانست. جاذبهای در نوع خود بیبدیل که بیش از هر چیز به واسطه شکوه کاشیهای فیروزهایاش در تاریخ معماری جهان اسلام حائز اهمیت است.
در ادامه همراه لست سکند باشید که با استفاده از منابع مستند، اطلاعات مهمی از این مسجد را با شما به اشتراک بگذاریم.
مسجد کبود تبریز، تنها یادگار به جای مانده از دوران حکمرانی قراقویونلوها در تبریز محسوب میشود و جالبتر آنکه تنها یادگار به جای مانده از یک مجموعه بزرگتر به نام مظفریه است. بدون شک، مسجد کبود را میتوان از مهمترین جاهای دیدنی تبریز دانست. به همین دلیل، لازم است با این مسجد دقیقتر آشنا شویم.
جهانشاه، نامآورترین پادشاه قراقویونلو دستور ساخت مجموعه بنایی به نام مظفریه را صادر و مسئولیت ساخت آن را به همسر خود خاتون بیگم خاتون واگذار کرد. احداث این مجموعه با ساخت مسجدی به سال 870 هجری آغاز شد که اصلیترین عنصر این مجموعه به شمار میرود و همان مسجد کبود است.
مسجد کبود تبریز در کنار پارک خاقانی و موزه آذربایجان در قسمتی از بافت قدیم تبریز در نزدیکی فلکه ساعت این شهر قرار دارد .
مسجد کبود تبریز، طبق کتیبهٔ سردر آن، در سال ۸۴۵ هجری شمسی و در زمان سلطان جهانشاه، مقتدرترین حکمران سلسلهٔ قراقویونلو و به دستور دختر او، صالحه خانم بنا شدهاست. در زلزله سال ۱۱۵۸ شمسی، آسیب فراوانی به مسجد وارد آمد و در اثر این زلزله، گنبدهای مسجد فرو ریخت. بنابر این آنچه در حال حاضر از این مسجد می بینیم در بخش هایی، حاصل بازسازی های دوران اخیر است . در قسمتی از مسجد نیز آرامگاه جهانشاه و همسرش قرار دارد.
مسجد کبود یکی از قدیمی ترین مساجد تبریز است که ساخت آن به قرن ۹ هجری قمری برمیگردد.مقبره جهان شاه هم در این مکان قرار دارد که موسس مسجد کبود میباشند. به فیروزه جهان اسلام شهرت داره ، در اثر زلزله به شدت آسیب دیده و به دست استاد رضا مرمت شده.
تمامی کاشی های به کار رفته رنگ آبی دارن
بخش اعظمی از محوطه واگذار شده و الان مجتمع تجاری شده.
ورودی برای هر نفر ۵ هزارتومنه
برای اتباع خارجی ۵۰هزارتومن
#گلفام_سفر
از قدیمی ترین و زیباترین مسجدهای ایران که در زمان قراقویولونها و به دستور دختر سلطان جهانشاه ساخته شده .
محوطه قدیمی مسجد از چیزی که الان باقی مونده خیلی بیشتر بوده و قرائت خانه های زیادی داشته که الان تبدیل به پارک و موزه و پاساژ شده .
معماری سبک اصیل دوران اسلامی رو داره و از کاشی های فیروزه ای و سرمه ای در ساخت بنا استفاده شده که باعث شده بهش لقب مسجد فیروزه ای جهان اسلام رو بدن.
ورودی برای هر 5 هزار تومنه.
داخل مسجد زیبایی خاصی داره و در قسمت پشت و زیر محراب مقبره جهانشاه رو میشه دید.
قسمتی از بنا و کاشی ها توسط یک معمار در دوران قبل از انقلاب بازسازی شده.
برای عکاسی هم که عالیه
#مسجد_کبود( مسجد جهانشاه ) تبریز که به فیروزه اسلام شهرت دارد در خیابان امام، جنب بوستان خاقانی در #شهر_تبریز میباشد.
این بنا متعلق به ( قرن نهم هجری ) و در دوره قراقویونلوها و در زمان جهانشاه بنا شده البته به دستور دختر ایشان. دلیل شهرت آن به فیروزه اسلام هم به دلیل کاشی کاریهای فیروزه ای و لاجوردی رنگ است .
بر روی کتیبه ای که در سر در ورودی مسجد قرار گرفته شما نام نعمت الله ابن محمد( خطاط) و عمارت مظفریه را مشاهده میکنید.
در زلزله ای که سالیان قبل اتفاق افتاده بود اکثر بخش های مسجد و حتی گنبدهایش نیز از بین رفتند و در حال حاضر این بنا در حال مرمت میباشد.
مسجد کبود در واقع بنایی آجری میباشد و دارای 7 گنبد نیز می باشد.
در قسمت جنوبی صحن مسجد در زمان بازسازی نیز محل دفن جهانشاه و دخترش پیدا شد، همینطور هم در قسمت جنوبی صحن شما آیه های حجاری شده قرآن را بر روی سنگ مرمر مشاهده میکنید.
در قدیم اینجا به عمارت مظفریه شهرت داشت که شامل ( مسجد، خانقاه، صحن و کتابخانه ) بود که در حال حاضر فقط مسجد کبود بقایایش را در اینجا مشاهده میکنید.
رواق هایی را هم در کنار مسجد میبینید که آنها جدیدا به اینجا اضافه شده اند.
همه روزه میتوانید از صبح تا عصر با مبلغ 2.500 تومان ورودی از این مسجد زیبا دیدن کنید.
این مسجد در خیابان امام خمینی تبریز قرار دارد و به نسبت مسجد جامع جدید تر است و ساخت آن به قرن ۹ هجری قمری میرسد . این مسجد به دستور جهانشاه حکمران مقتدر تبریز ساخته میشود و مقبره ی او و همسرس نیز در سرداب همین مکان قرار دارد .
بارز ترین مشخصه ی این مسجد کاشی های آبی لاجوردی رنگ آن است که به آن زیبایی خاصی میبخشد و دلیل اصلی نامگذاری این مکان نیز میباشد .بنا به گفته ی متولی مسجد بر اثر زلزله ی سالهای دور بنای آن به طور کلی تخریب شده و تنها بخش کوچکی از بنای اولیه باقی مانده است و باقی مسجد از جمله دو گنبد آن مرمت و بازسازی شده اند .
مسجد کبود از معدود مسجدهای آبی دنیاست.آنچه باعث شده اینجا به مسجد کبود معروف شود وجود کاشی های لاجوردی رنگ آن است که چشم هر بیننده ای را به خود خیره میکند.این مسجد را جهانشاه هم مینامند که در خیابان امام تبریز کنار بوستان خاقانی قرار دارد.نگاه کردن به معماری بی نظیر آن همراه با رنگهای فیروزه ای و لاجوردی وکاشی کاری های متنوع در کنار نقش و نگارهای آن بسیار جذاب بود.البته به دلیل رخ دادن زلزله و تخریب هایی که در طول زمان اتفاق افتاده آسیب های زیادی را به مسجد شاهد بودیم که تا حدودی به مرمت و بازسازی آن پرداخته اند و حتی باقی مانده های آن هم شکوه معماری آنرا به خوبی نشان میدهد...
مسجد کبود در تبریز قرار دارد و یکی از شاهکارهاي معماري اسلامي میباشد ؛ با ورود به یک حیاط بزرگ به درب ورودی مسجد که می رسیم باید از گیشه بلیط تهیه کنیم و وارد مسجد زیبای کبود شویم این مسجد زمان بازدید ما هیچ گونه راهنمایی نداشت و هیچ ماموری هم داخل ان برای حفظ دو نگهداری نبود, خوشبختانه دوست خوبمون اقا نادر که اهل تبریز هست همراه ما بود زحمت کشید و اطلاعاتی که از این مسجد داشت در اختیارمون گذاشت که این مسجد توسط ابوالمظفر جهانشاه از امراي قراقوينلو ساخته شده که نظارت ساخت آن را همسرش به عهده گرفت ؛یکی از جذاب ترین و چشمگیرترین قسمتهای مسجد کبود بخشی از سقف ان است که با طلا و لاجورد کار شده بود , مسجد دارای دو گنبد بزرگ بود که زیر صحن گنبد داخلی یه گور دخمه کشف شده بود که ظاهراش شبیه به دو قبر بود که اطلاعات کافی ازش نداشتیم
یکی از چهار مسجد کبود معروف دنیا در ایران عزیزمان و شهر تبریز قرار دارد که در سفر به تبریز حتما باید آن را ببینیم. دیگر مساجد کبود در مزارشریف، استانبول و ایرووان واقع شده اند. مسجد کبود تبریز شاهکار هنری و تنها بنای باقی مانده از دوره فرمانروایی قراقویونلوها در ایران است. نادر میرزا قاجار از مورخان نامدار دوره قاجار درباره مسجد کبود می نویسد: "روزگار بگذرد که چشم روزگار چنین بنایی را نخواهد دید". اگرچه به دلیل آسیب دیدن مسجد از زلزله ۲۴۰ سال پیش، بسیاری از کاشی کارهای زیبای آن دچار آسیب و فرو ریخته، اما همچنان زیباست و با کاشی های زیبای معرق لاجوردی، چشم نواز و پرابهت به شما خوش آمد می گوید. یکی از زیبایی ها مسجد نگارش سوره فتح به صورت سفالینه و برجسته دورتادور محراب در شبستان اصلی که بی نظیر است. این مسجد که بخشی از یک مجموعه بزرگ به نام مظفریه بوده است، شامل سردر، شبستان اصلی و گنبد بزرگ، شبستان های جانبی شرقی و غربی، و شبستان کوچک که در زیر گنبد کوچک واقع شده و مقبره جهانشاه قراقویونلو و همسرش در سرداب واقع در آن قرار گرفته است.
مسجد کبود یا مسجد جهانشاه، بکی از مساجد قدیمی ساخته شده در شهر تبریز هستش که حدود ششصد سال پیش توسط زن و شوهری ساخته شده، با ورود به این مسجد یک سری طاق های آجر سه سانتی زیبا توجهتون جلب می کنه، خود مسجد چیز زیادی ازش باقی نمونده و نماش که به رنگ لاجوردیه و سبک معماری آذری زیبایی داره، یکبار هم در زلزله سال ۱۱۹۳ این مسجد ریخته و مجددا مرمت شده، هم اکنون هم از نماهای بیرونی و داخلی مسجد اکثر جاها ریخته ولی هنوز هم زیباست. داخل این محوطه سرویس بهداشتی و بوفه پیدا می کنین و چون درون شهر قرار گرفته دسترسی به اینترنت هم خوبه، این مسجد در بلوار امام، بین خیابان خاقانی و چهار راه منصور بنا شده. #مسجد_کبود #تبریز #سفرباطلوع
این مسجد در مرکز شهر قرار داشت داخل مسجدهنوز بافت قدیمی خود را حفظ کرده بود. در صحن کوچک مسجد سردابه های بود که دو مقبره هنگام باز سازی کشف شده بود که این دو مقبره مطلق به جهان شاه و دخترش بود. که من از راهنمای مسجد در باره این مقبره پرسیدم ایشون گفتند که داخل مقبره را حفاری کرده اند و اسکلت های داخل آن را برداشت اند.والان فقط یک مقبره خالی به جا مانده .
مسجد کبود یکی از مسجدهای معروف و تاریخی ایران و تبریز است و در زمان حکومت قراقویونلوها و به دستور صالحه خانم دختر جهانشاه در قرن نهم هجری ساخته شده. ژان دیولافوا باستانشناس فرانسوی که همراه همسرش در ایران کاوش های استانشناسی اکجام میدا ن در یادداشت هاشون از این مسجد به اسم مسجد ابی یاد کردن. در حال حاضر مسجد حال خوبی نداره و بسیاری از کاشی های این مسجد زیبا ریخته . بهترین زمان بازدید از این مسجد روز جمعه صبح اول وقت که می تونید در سکوت و ارامش از این مسجد زیبا دیدن کنید. ورودی بازدید کنندگان نفری ۳ هزارتومن هست
این مسجد تاریخی در زمان سلطان جهانشاه مقتدرترین سلطان سلسله قراقویونلوها و طبق کتیبه ای که در سر در مسجد قرار دارد در سال 845هجری شمسی ساخته شد و به دستور دختر سلطان بنا شد.
کتیبه ای که در سر در مسجد بنا شده و کتیبه های دیگر به دست خط نعمت اله البواب خوشنویس معروف سده نهم میباشد.
این مسجد در زلزله سال 1158آسیب فراوانی دید و گنبدهای آن فروریخت،بیش از 150سال خرابه های این مسجد باقی ماند و سپس بازسازی آن دوباره شروع شد.
مسجد کبود با تنوع و ظرافت کاشی کاری و انواع خطوط به کار رفته در آن و بخاطر لاجوردی بودن کاشی کاری های معرق به فیروزه جهان اسلام شهرت یافته است.
این مسجد در وسط محوطه بزرگی قرار دارد و دور تا دور آن به صورت گنبدی میباشد که در فصل بهار و تابستان در اختیار صنایع دستی قرار میگیرد.
مسجد کبود یا مسجد جهانشاه از مسجدهای تاریخی تبریز مربوط به دوران حکمرانی قراقویونلوها در قرن نهم هجری است.
این مسجد طبق کتیبهٔ سردر آن در سال ۸۴۵ هجری شمسی و در زمان سلطان جهانشاه مقتدرترین حکمران سلسلهذقراقویونلو و به دستور دختر او صالحه خانم بنا شدهاست. پاسکال کوست در گذشته از این مسجد با نام مسجد سنی و مسجدی که شیعیان تمایلی به استفاده از آن ندارند یاد کردهاست.کتیبهای کاشی کاری سردر اصلی مسجد کبود به سال ۸۷۰ (قمری) نصب شدهاست. پس از زلزله سال ۱۱۵۸شمسی آسیب های زیادی به این بنا وارد شد و در سال ۱۳۱۸ کار مرمت مسجد آغاز شد و مرمت بعضی قسمتها هنوز هم ادامه دارد.
مسجد کبود با تنوع و ظرافت کاشیکاری و انواع خطوط بهکاررفته در آن و به ویژه به دلیل رنگ لاجوردی کاشیکاریهای معرق آن به «فیروزهٔ اسلام» شهرت یافتهاست. سبک معماری این بنا به شیوه آذری است.صحن بزرگ مسجد مربع شکل است که حوضی برای وضو در آن قرار داشت و شبستانهایی نیز جهت پناهگاه مستمندان، و درس خواندن در آن وجود داشته .
بنای اصلی مسجد کبود بنایی آجری میباشد. این بنا دارای گنبد اصلی و گنبد جنوبی میباشد که بر روی صحن بزرگ و صحن جنوبی کوچکتر واقع شدهاند. بنا دارای هفت گنبد کوچکتر میباشد که سقف شبستانهای شرقی و غربی و ورودی مسجد را پوشاندهاند. در ساختمان گنبدهای مسجد کبود از هیچ سازهای استفاده نشدهاست.
بنای مسجد شامل یک صحن کوچک نیز میباشد که در قسمت جنوبی مسجد و زیر گنبدی کوچکتر واقع میباشد. در جنوبیترین قسمت مسجد (در جنوب صحن کوچک) سردابهای وجود دارد با دو مقبره که در هنگام بازسازی مسجد کشف شدهاند و تصور میشود این دو مقبره متعلق به جهانشاه و دخترش باشند. در حیاط مسجد در شمال و شرق رواقهایی وجود دارد.
کاشیکاریهای ایوان ورودی مسجد که با کاشیکاریهای معرق تزئین شدهاست و کتیبهای دارد به خط رقاع که در سال ۸۷۰ (قمری) نصب شدهاست.این کتیبه و دیگر کتیبههای سردر مسجد به سبک خط کوفی و ثلث نوشته شده اند.
مسجد کبود تبریز یکی از جاذبه های مهم این شهر است. درستاست که در زلزله صدمه زیادی دیده ولی هنوز ابهت و شکوه خود را حفظ کرده است. کاشیکاری های زیبای لاجوردی، صحن وسیع و قدمت بالای این مکان مهمترین علت پرطرفدار بودن این جاذبه دوست داشتنی است.
مسجد کبود یا مسجد جهانشاه از مسجدهای تاریخی تبریز مربوط به دوران حکمرانی قراقویونلوها در قرن نهم هجریه. مادام ژان دیولافوا، مهندس راه و ساختمان و باستانشناس فرانسوی که همراه همسرش از سوی دولت فرانسه برای انجام کاوشهای باستانشناسی به ایران سفر کرد در کتاب خود از این مسجد با نام مسجد آبی تبریز نام بردهاست.
خیلی دیدنیه این معماری
#تبریز
#تایسیز
رفتنم به مسجد کبود با یه smsبود چند روزی بود رفته بودم دانشگاه تبریز تو سلف دانشگاه تو صف غذا بودم که ادریس بهم sms داد نوشته بود من عصر بیکارم و تبریز روبلدم دلت میخاد کجا رو ببینی منم به پوسترای سلف نگاه کردم نوشتم مسجد کبود و داستان گشت وگذار و سفرهای ما دوتا شروع شد و تا الان که چهار ساله ازدواج کردیم ادامه داره !
حالا بگم از مسجدکبود؛حدود ۸۰۰سال قدمت داره و از یه زلزله جون سالم به در برده قسمت های خیلی کمی از کاشیها باقی مونده .داخل مسجد دوتا مقبره هست میگن متعلق به جهانشاه و دخترشون هست ! برخلاف بقیه مسجدا اینجا همیشه پر جوون و حداقل یه نفر داره گیتار میزنه ! پارک خاقانی چسبیده به مسجده و همیشه نمایشگاه های مختلف برگزار میشه
عکسها رو ادریس بهرام پور گرفتن صفحه شونو ببینید پر از عکسای قشنگه !
هزینه ورودی نداره
آدرسش:خیابان امام خمینی روبروی کوچه صدر جنب پارک خاقانی#تایسیز
این بار بازدید من از مسجد کبود برای یک نشست تخصصی درباره این بنا در همان محل مسجد کبود بود. شخصی که چندین سال کار مرمت این بنا را انجام داده بود.و مطالعات زیادی بر روی این بنا انجام داده بود.
مسجد کبود فعلی تنها پانزده درصد از کل عمارت و بنابی بوده که در زمان احداث بنا ساخته شده است.
نام مظفریه به خاطر پیروزیهایی که قراقویونلوها کسب کرده بودند بر این عمارت نهاده شده است. این بنا حدود ۱۸۰ سال بدون هیچ گونه رسیدگی رها شده است.
این مسجد در بخش جنوبی خود که دو آرامگاه دارد در بخش گنبد، دارای تزییناتی طلایی بوده که امروز از بین رفته است.
بر قسمت میانی بنا سوره کهف نقش بسته است. بنا به اظهار کارشناس این بنا، سوره کهف سورهای است که ۱۱۰ آیه دارد و لابد به خاطر ارادت سازندگان به حضرت علی(ع) داشته اند این سوره را انتخاب کرده اند. بر روی محراب مانندی که در ضلع جنوبی است دو آیه از آیت الکرسی نقش بسته است.
گنبد اصلی این بنا مورد مرمت کلی قرار گرفته است. این گنبد دوپوش است و ضخامت بین گنبد بیرونی و پاخلی به ۱.۵ متر هم می رسد.
تنها بخشهایی که کاشی کاری دارد باقی مانده بنای اصلی است و بقیه بنا مرمت شده است.
ما به پیشنهاد همسرم ک تعریفش را شنیده بود به این مسجد رفتیم. با پرداخت مبلغی ب عنوان ورودی به داخل رفتیم. از درب اصلی وارد ساختمان مسجد شدیم و واقعا بزرگ و شگفت اور بود. چنداقا داخل مسجد درباره قدمت و تاریخچه توضیح میداد. در انتهای مسجد اجسام کنده شده از دیواره و .. نگهداری میشد که از دور میتوانستیم ببینیم. و همینطور مقبره شاه احمد هم در زیر زمینی داخل ساختمان مسجد بود.داخل حیاط هم بسیار تمیز و بزرگ بود
#تایسیز
معرفی: مسجد کبود تبریز مشهور به مسجد فیروزه ای، مسجدی در شهر تبریز واقع در استان آذربایجان شرقی می باشد. این مسجد به دستور " ابوالمظفر جهانشاه" ساخته شد. در ساخت این مسجد ترکیب آجر و کاشی های آبی، فیروزه ای باعث جذابیت بسیار این بنا شده و به همین دلیل آن را "فیروزه اسلام" می نامند. این مسجد همچنین در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده.
دسترسی: با توجه به قرار گرفتن این مکان در مرکز شهر به راحتی می توانید با تاکسی یا اتوبوس BRT به ایستگاه مسجد کبود بروید.
تجربیات شخصی: من و همسرم در تیر ماه سال 95 در سفری کوتاه به تبریز از این مکان دیدن کردیم. فضای فیروزه ای و لاجوردی مسجد احساس آرامش بی نظری منتقل می کرد و دوست داشتیم ساعت ها در اینجا باشیم. بخشی از سقف مسجد با طلا و لاجورد کار شده بود که بسیار جذاب بود.
مسجد همچنین دارای سردابه ای بود که دو قبر در آن وجود داشت که بنا به روایات تاریخی جسد جهانشاه و همسرش پس از مرگ به اینجا منتقل شده.
در پایان، من بازدید از این مسجد آرامش بخش رو به شما توصیه می کنم.
مسجد کبود در خیابان امام تبریز مابین خیابان خاقانی و بهشتی قرار دارد. برای بازدید از این مسجد اگر با وسیله نقلیه شخصی هستید معمولا جای پارک در حاشیه خیابان کمتر پیدا میشود. در روزهای کاری که پیدا کردن جای پارک در این منطقه کار سختی است. چون جاذبههای زیادی در این منطقه قرار دارد بهتر است ابتدا جای پارک مناسبی پیدا کنید.
قیمت بلیت این مجموعه مثل اکثر جاذبههای تبریز 2500 تومان است. از در ورودی، وارد محوطه این مجموعه میشویم. در اطراف محوطه طاقهای پیوستهای دیده میشود که زمان زیادی از بنای آنها نمیگذرد و نوع آجرچینی آن با معماری مسجد به نوعی هماهنگ است. ورود به مسجد از دری درسمت شمال آن است و باید از سمت راست مسجد را دور بزنید. بر روی دیوار های بیرونی مسجد در سمت راست آن وقتی رو به شمال ایستاده ایم، بازمانده طرح کاشی ها و آجرها دیده می شود.
درب ورودی به مسجد و طاقهای بالای ان با ان رنگ آبی تیرهاش بسیار زیباست و چه حیف که قسمتهای زیادی از آن ریخته ولی بنا همچنان شکوه و عظمت خود را حفظ کرده است.
در ورودی ابتدا کفش کن قرار دارد. این مسجد هچنان فعال است و نماز جاعت در آن برگزار میشود. کاشیکاری قسمت های از سقف و باقی مانده و زیبایی خاصی دارد. بعد از قسمت اصلی مسجد در سمت جنوب یا همان قبله در قسمتی پایین تر از کف مقبره ای قرار دارد که راهنمای موزه توضیحاتی در باره وی و تاریخ وفات وی ارایه می دهد. در یکی از بازدیدهای من از این مسجد چند نفری بر روی سنگهای قسمت قبله مسجد در حال مراقبه بود.
قسمت هایی از این بنا به گفته راهنمای این مجموعه در زلزلههای مهیب تبریز از بین رفته است. امیدوارم صحبت های راهنمای موزه از جایی کپی نشده باشد! عظمت این بنا و رنگ به کار رفته در کاشی ها و خط های نوشته آن حس خوب و روحانی القا می کند.