مسجد جامع یزد به شیوه یک ایوان در دل کویره که حدود ۱۰۰ سال و سه دوره بنا شده. پایه های اصلی مسجد رو ساسانیان و بنای فعلی مسجد، از لحاظ شیوه معماری متعلق به دو دوره موسوم به آذریه. بنای گنبد خانه متعلق به دوره ایلخانی و سر در رفیع مسجد متعلق به زمان شاهرخ و دوره تیموریه. این بنا از لحاظ خوابیدگی گنبد، سردر رفیع و بلند و همچنین کاشیکاری زیبا و منحصربه فرد، شهرت داره و فوق العاده زیباست.
مسجد جامع یزد به شیوه یک ایوان در دل کویر میباشد و در طی حدود 1000 سال و سه دوره بنا شدهاست. پایههای اصلی مسجد در زمان ساسانیان بر روی یک آتشکده گذاشته است ولی بعد از اسلام در دوره ایلخانی و تیموری بصورت مسجد تکمیل شده است. بنای گنبد خانه متعلق به دوره ایلخانی و سر در رفیع مسجد را متعلق به زمان شاهرخ و دوره تیموری دانستهاند. این بنا از لحاظ خوابیدگی گنبد، سردر رفیع و بلند و همچنین کاشیکاری زیبا و منحصربهفرد، شهرت دارد. این مسجد به چند دلیل حایز اهمیّت است: نخست آن که قدیمترین نمونهٔ معماری است که طی قرن نهم هجری قمری، در معماری مذهبی ناحیّهٔ یزد از آن تقلید شدهاست؛ این طرح مرکّب از یک مقصورهٔ گنبددار و یک شبستان مستطیل بلند و کشیدهاست. چهارگوش بودن پلان مسجد برگرفته از الگوی معماری کعبه است. بنایی کاملاً قدسی و متعالی در اسلام دارد و به عنوان نمادی کیهانی در الگوهای معماری مسلمین مورد استفاده قرار میگیرد. خانم ها برای ورود به مسجد جامع یزد باید چادر میگرفتند و بدون چادر اجازه ورود به این مکان رو نداشتند که دلیلش رو هم متوجه نشدم. اما معماری و زیبایی این مسجد برام بسیار جالب بود.
دورهی بچگی و نوجوانی ما اسکناسهایی رایج بود و کاربرد داشت که نسل جدیدتر حتی از وجودشون هم بیخبرن! یکی از اون اسکناسها ۲۰ تومنیهای آبیرنگ بود که میشد باهاش ۱۰ تا شیشه شیر خرید یا چندتا نون سنگگک! اما الان نه اثری از اون پولهای کاغذی هست و نه اثری از اون قیمتها... حالا بحث ما بیارزش شدن پول ملی و تورم و گرفتاری مردم نیست! بحث سر همون اسکناسهای ۲۰ تومنی زیباس که در طراحیش از تصویر مسجد جامع یزد استفاده شده بود. در دوران کودکی پدرم برام از این مسجد تعاریف زیادی کرده بود؛ از تاریخ و قدمت و معماری بینظیرش! همیشه هم دوست داشتم به بازدیدش برم که فرصت و قسمت نشده بود!
در سفر اخیرم به یزد و در بازدیدی که از قسمت قدیمی شهر داشتم این خواسته برآورده شد و در همون نگاه اول جذب منارههای بلند و گنبد خاص مسجد شدم. هنر فراوان به کار رفته در ساخت بنا این مسجد رو به یکی از خاصترین و زیباترین مساجد ایران کرده، هنرهایی مثل مقرنسکاری، یزدیبندی، کاشیکاری، مشبک و آجرچینی.
از اونجایی که مسجد جامع در یکی از قدیمیترین محلههای یزد (فهادان) واقع شده در بازدید ازش میشه کلی جای دیدنی دیگه از جمله بازار شهر، خانهی لاریها، زندان اسکندریه، میدان ساعت و ... رو مشاهده کرد!
مسجد جامع یزد یکی از زیباترین و مهمترین جاذبههای این شهر است که در محله دروازه شاهی این شهر واقع شده که در گذشته در میان حصار شهر قدیم بوده است.گفته میشود این مسجد زیبا در عصر ساسانی و بر روی آتشکده ساسانی پایه گذاری شد و در دوره های ایلخانی و تیموری کامل شد و در دوره قاجار به شکل امروزی درآمد. این بنای باشکوه که 900 سال قدمت دارد دارای هفت ورودی است و بلندترین مناره ها را در این شهر دارد که ارتفاع آنها 52 متر میباشد. این مسجد که در طول سال های مختلف تکمیل ، بازسازی و مرمت شد گفته میشود کاشی های آن با خاک کربلا و گلاب ساخته شده اند.#گلفام_سفر
سردر بسیار رفیع با دو مناره زیبا در بالای آن اولین منظره ای است که از مسجد جامع یزد می بینی .
گنبد مسجد در سطحی پایین تر از مناره ها در سمت چپ تحت الشعاع سردر عظیم و مناره های زیبا قرار گرفته است .
مسجد برپایه های اولیه بنا ( احتمالا آتشکده ) که مربوط به دوره ساسانی بوده به تدریج و در طی سه دوره بعد از اسلام ساخته شده است و مجموعا از زیباترین مساحد دوره تیموری محسوب می شود . در کتیبه سردر مسجد ، نام شاهرخ تیموری و سلطان جهان شاه و سال 861 آمده است .
کاشی کاری های زیبای معرق و منحصربه فرد این مسجد نیز شهرت عام دارد .
ظاهرا در ابتدا این مسجد متشکل از سه مسجد جداگانه در جوار یکدیگر بوده که در دوره قاجاربا ایجاد یک صحن وسیع ، آنها را تبدیل به یک مسجد واحد کرده اند .
بعضی از بخش ها و دیواره های مسجد ، کاشی کاری نشده اند و به همان صورت آجری باقی مانده اند که نمای متفاوتی را نسبت به سایر مساجد به این مکان داده است .
مسجد جامع یزد در خیابان امام خمینی و در یکی از محلههای قدیمی این شهر قرار دارد . این مسجد که
از زیباترین و مهمترین جاذبههای شهر یزد است بیش از ۹۰۰ سال قدمت دارد و ساخت آن در دوره های مختلف تاریخی انجام شده است و ساخت آن یک قرن به طول انجامیده .
این مسجد که گفته میشود بلندترین مناره ها را در دنیا دارد یک ایوان بلند، گنبدخانه، دو شبستان و یک صحن بزرگ مستطیل شکل نیز دارد.
با وجود اینکه مسجد در دوره های مختلف ساخته شده اما هر کدام از دورهها به سازندگان دستور می دادند تا مقداری از خاک کربلا را به عنوان تبرک در آن استفاده کنند. نشان صلیب شکسته یا آخشیخ یا گردونه مهر در مسجد جامع یزد در چهار طرف گنبد مسجد جامع گذاشته شده است. دقیقا زیر اسم حضرت علی این نشان ها آورده شده است.به گفته آقای دکتری که تور لیدر بودند: در زمان آریائی ها ( که در ابتدا چوپان بودند) خواستند به ایران بیایند که اگر دوست داشتند در همین جا بمانند و اگر دوست نداشتند نشانی بگذارند(صلیب شکسته) و بروند. پس آن ها ایران را دوست نداشتند و رفتند و نشانی گذاشتند. یکی از زیبائی ها مسجد این است که روشنایی آن غیر مستقیم به وسیله انعکاس نور بر روی گچ سفید گنبد و پس از آن به دیوارها و فضای درون مسجد است. در چهار طرف گنبد اسم علی آورده شده است با این تفاوت که در 3 طرف آن اسم حضرت علی 3 بار آورده شده است و در ورودی آن فقط 2 بار به این دلیل که اگر نور خورشید بر این ها بتابد ممکن است نام علی که در وسط است بر زمین بیافتند که محل عبور مردم است پس 2 بار نوشته شده است. دو مناره اصلی مسجد جامع یزد از بلندترین مناره های جهان هستند که ارتفاع تقریبی دو مناره 52 متر و قطر آن 8 متر است. ایشان می گفتند این مسجد بخت هم باز می کند . روزهای جمعه دختران در پشت بام گردو با پوست و انار را به همراه کلید مناره ها را زیر پا می گذارند و سر ظهر 2 رکعت نماز حاجت می خوانند .
مسجد جامع یزد یکی از زیباترین مساجد ایران است که در سفر به یزد حتما بازدید از آن را پیشنهاد میکنم، این مسجد در بافت قدیمی یزد خیابان امام خمینی قرار دارد و برای رسیدن به مسجد باید از یک خیابان سنگ فرشی عبور کرد که دو طرف خیابان مغازه های صنایع دستی و پوشاک قرار دارد. پایه های اولیه ساخت این مسجد به دوره ساسانیان بر میگردد و زمان ساخت آندر سه دوره بوده است.این مسجد به کاشیکاری های آبی و لاجوردی زیبا و مناره های بلند و گنبد خوابیده آن معروف هست، فضای معنوی و آرامش بخشی دارد و در شب نورپردازی های زیبای آبی رنگی دارد.
قدمت مسجد جامع یزد به دوره ایلخانی بر میگردد. اما طی ۱۰۰ سال و ۳ دوره ساخته شده است. سبک معماری مسجد شیوه آذری و تک ایوانی است. دو مناره بلند و گنبد خوابیده از ویژگی های منحصر بفرد مسجد به شمار میرود. مسجد از تزیینات کاشی معرق و گچبری و کتیبه های زیبا بهره میبرد. پلان مسجد به الهام از کعبه بصورت چهار گوش بوده و گنبد آن دو پوسته میباشد. همچنین محراب و تزیینات آن خاص و چشم نواز است. روزنه های داخل دیوار(فخرو مدین) در قسمت گنبد خانه باعث یهره گیری از نور غیر مستقیم آفتاب میشود. در این مسجد به واسطه استفاده از رنگ آبی درکنار آجرکاری، فضا آرامش بهش و روحانی است و ساعتها میتوان در این مکان از دیدن زیبایی ها لذت برد.
مسجد جامع یزد تو قسمت بافت قدیمی یزد ساخته شده . قدمتش برمیگرده به نهصد سال قبل و این جاذبه یکی از مهمترین و دیدنی ترین جاذبه های یزد هست و از مهمترین مسجد های ایران و شهر یزد به حساب میاد. این جاذبه تو ضلع غربی میدون امام خمینی هست و برای دیدن این جاذبه نیازی به پرداخت ورودی نیست. باید برای رسیدن به این جاذبه از یک خیابون سنگفرش که دوطرفه تون پا از مغازهای صنایع دستی هست عبور کنید تا به این جاذبه برسید . که این صحنه و این مسیر من رو یاد واتیکان تو رم رو یاد من میاره. مخصوصا برای عکاسی این جاذبه میتونه سوژهای فوق العاده ای برای عکاسی به دوستانی که اهل عکاسی هستن بده. #مسجد_جامع#یزد#ایران_گردی
یکی از زیباترین سردرهایی که تو عمرم برای یه مسجد دیدم. همینطور خیابونی که رد میشین تا به مسجد برسین تو شب که نورپردازیش عالیه و یه حس آرامش عجیبی میده. معماری داخلی مسجد زیاد متفاوت نبود به نظرم البته. اطراف مسجد هم باغچه های مسقف وجود داره که قدم زدن چه تو روز و چه شب اطراف مسجد رو دلچسب میکنه.امکان نداره برید یزد ولی این مسجد با کاشیکاری های آبی و زیباشناسی رو از دست بدین.
اصولا مساجد جامع هر شهر نمادی از تاریخ معماری آن هستند، مسجد جامع یزد نیز یکی از همین مساجد است. مسجدی که معماری آن زبان زد دنیاست. ارتفاع منارههای مسجد جامع یزد، با بیش از ۵۲ متر و قطری برابر با هشت متر، لقلب بلندترین مناره در بین مساجد تاریخی را از آن خود کرده است. متاسفانه از قسمتهای کهن مسجد، اثری برجای نمانده است و آنچه که امروزه به عنوان ساختمان مسجد اعظم یزد مشاهده میشود، به همت شماری از صاحب منصبان، رجال دینی و مملکتی دوران مختلف، نوسازی و بنا شده است. بنا بر اسناد بجا مانده از گذشته این مسجد در مدت زمان یک قرن و در دوران مختلف تاریخی احداث شده از جمله دوران ایلخانی، صفویان، تیموریان قاجاریان و ... این اثر تاریخی شگفتانگیز، متشکل از یک ایوان مرتفع، دو شبستان، دو گرمخانه واقع در ضلعهای شرقی و غربی شبستانها، گنبدخانه، دو پایاب و یک صحن بزرگ به شکل مستطیل است که نشانگر معماری و طراحی ساخت جالب و زیبای ایران باستان است. مخصوصا درب ورودی آن که چوبی یک تیکه دارد.
#مسجد_جامع_یزد #سفرباطلوع
به رسم اکثر شهرهای ایران که مسجد جامعی را در دل خود دارند یزد هم #مسجد_جامع بسیار زیبایی را در دل خود نهفته است که بنا و پایه های اصلی آن را به دوره ساسانی و سبک و سیاق فعلی آن را آذری و گنبدخانه آن را ایلخانی و سر در آن را تیموری دانسته اند.
علت شهرت #مسجد_جامع_یزد را هم خوابیدگی گنبد و سردر بلند و همچنین کاشی کاری های منحصر به فردش میدانند.
کتیبه هایی به خط کوفی و خط ثلث در مسجد وجود دارد که که در کتیبه سر در نام شاهرخ تیموری و سلطان جهانشاه دیده میشود.
در دوران پیش از اسلام در این مکان و مساجد جامع دیگر احتمالا آتشکده ساسانی برپا بوده است و بعد از اسلام تبدیل به مسجد شده است.
این مسجد همانند مساجد جامع دیگر شامل سردر ورودی و جلوخان،صحن وسیع، شبستان های ستون دار،رواق های جانبی صحن،گنبد خانه، ایوان، کتابخانه و کتیبه های و سنگ نبشته های تاریخی و غیر تاریخی میباشد.
این مسجد در نزدیکی میدان ساعت و در قسمت قدیم یزد واقع شده است و ثبت یونسکو نیز شده است داستان جالبی برای مناره های آن وجود دارد که ظاهرا هر دو مناره را یک شاگرد و استاد با هم رقابت (کل کل ) داشته اند که شاگرد به شرط اینکه از روی دست استاد که در حال ساخت یکی از مناره بوده ،نگاه کند اقدام به ساخت مناره دوم می کند وهمچنین شرط می کنند که اگر خراب شد هزینه را شاگرد متحمل شود ولی پس از ساخت می بینند که کاملا قرینه آن می شود با یک تفاوت اساسی در راه پله داخل مناره که از نظر مهندسی بسیار فنی و نادر است که توسط شاگرد ساخته می شود و باعث تعجب استاد می شود. هر دو نفر در جلوی مناره دفن شده اند.
سلام دوستان خواستم بگم هیچ چیز برای من دلنشین تر از قدم زدن در کوچه های پشت #مسجد_جامع_یزد نیست چون کوچه های قدیمی کاه گلی سرشار از آرامش هستند که بوی زندگی گذشتگانمان را میدهند بوی آرامش بوی خاک آنقدر این کوچه ها دلنشینند که فقط باید محو تماشایشان شد که کلام من نمیتواند احساسم را در این باره بیان کند به شما پیشنهاد میکنم خودتان به #یزد سفر کنید و این حس را تجربه نمایید.
#نوروز #سفر_دوستان #کویر_گردی
مسجد جامع کبیر یزد يکی از با ارزش ترين ميراث تاريخی هنری و گنجينه ای از معماری اسلامی است. بانی ساختمان اصلی را علاء الدوله گرشاسب آل بويه – قرن ششم هجری – می دانند ولی مسجد کنونی مربوط به آل مظفر و تيموريان قرن هشتم و نهم هجری است. از امتيازات هنری و معماری اين مسجد می توان قدرت و استواری ،کاشيکاريهای نفيس و جالب، سر در بلند، دو کتيبه نفيس يکی به خط کوفی و ديگری به خط ثلث بر روی کاشی لاجوردی معرق در کنار سر در باشکوه، دو مناره زيبا و تزئينات کاشی کاری شده ديوارهای داخلی شبستان و زير گنبد و خارج گنبد را نام برد. پایه های اصلی بنا را متعلق به آتشکده ای از دوره ساسانیان میدانند. بنای گنبد خانه متعلق به دوره ایلخانی و سر در رفیع مسجد را متعلق به زمان شاهرخ و دوره تیموری دانسته اند. این بنا از لحاظ خوابیدگی گنبد، سردر رفیع وبلند و همچنین کاشیکاری زیبا و منحصربه فرد، شهرت دارد. سبک معماری این بنا به شیوه آذری است. ارتفاع مناره های آن حدود 48 متر و ارتفاع سر در آن در حدود 24 متر می باشد. دو مناره مسجد دارای قطری در حدود هشت متر است که در دوره صفوی به بنا افزوده شده اما در سال۱۳۱۳ هجری شمسی فرو ریخت و دوباره تجدید بنا شد. کتیبههای مسجد یکی به خطّ کوفی آجری و دیگری به خطّ ثلث سفید بر روی کاشی لاجوردی است. در بسياري از کشورها مسجد جامع يزد به عنوان نمادي ازاين استان است. این مسجد درخیابان امام خمینی، مقابل برج ساعت، انتهای خیابان مسجد جامع قرار دارد
ساخت هر قسمت این مسجد نمونه ای از دوره خاصی از گذشته است. ابتدای ساخت به قبل از اسلام و اتمام کار به دهه اخیر میرسد و یکی از زیباترین بناهای دوره تیموری است که از نظر کاشی کاری، سردر رفیع، کتیبه و مناره ها جزء زیباترین معماریهای قرن نهم هجری قمری است. کتیبه های مسجد به خط کوفی آجری و ثلث سفید بر روی کاشی لاجوردی است. این مسجد با بلندترین مناره، در دوران پیش از اسلام پایه ریزی شده و بعد از اسلام تبدیل به مسجد شده و به مرور زمان در دوره های ایلخانی و تیموری کامل شده و در دوره قاجار به شکل کنونی درآمده است. طبق مستندات این مسجد قبلا آتشکده بوده که در زمان اسلام تبدیل به مسجد شده است. برای تهیه خاک کاشیها و خاک مصالح از گلاب و خاک کربلا استفاده شده است و زمانی عکس این مسجد پشت اسکناسهای 20 تومانی بوده است. تصویر دوم توسط یکی از همسفران گرفته شده است. ما قبل از ظهر برای بازدید رفته بودیم که تعدادی دانش آموز پسر در مسجد بودند و مشغول تهیه روزنامه دیواری و کارهای فرهنگی بودند و عکس دسته جمعی با اونها گرفتیم.
مسجد جامع یزد:
این مسجد طي صد سال در دل کویر ساخته شد و ظاهرا پایه های اصلی آن از زمان ساسانیان باقی مانده است. کاشی کاری های زیبا و سردر و مناره بلند 48 متری آن که از دوردستها به خوبی دیده می شود نفس هر بیننده و توریستی را به خود میخکوب می کند.
ما برای رسیدن به این مسجد از میدان امیرچخماق با پیادهروی تقریبا بیست دقیقهای به این مسجد رسیدیم. مسیر رسیدن به این مسجد که قسمتی هم از بافت قدیمی یزد بود. پیشنهاد من همان استفاده از مسیر پیاده برای رسیدن به این مسجد است.
بیشتر از هر چیز کاشیکاریهای زیبا و رنگهای جلوهگرشان بیشتر به چشم میآید. ایوانی که در سمت جنوبی مسجد قرار دارد با شبستانی که به آن متصل است، معماری زیبایی دارد و حس خوبی از نشستن و تماشای این همه زیبایی در انسان به وجود میآید. در بخش شرقی و غربی مسجد هم ایوان مانندهایی قرار دارد. منارههای بلند این مسجد گویا عنواندار بلندترین مناره مسجد در جهان است.
کوچه های پشت مسجد جامع یزد
از مسجد جامع یزد که بگذریم ، کوچه های پشت مسجد جزو جاذبه های بسیار زیبای شهر یزد هست. کوچه ها با بافت خشتی و باریک و پیچ در پیچ، آرام و زیبا هستند. قدم زدن در این کوچه ها شما را در گذشته های این شهر غرق میکند. هر از گاهی شاید یک دکان هم ببینید که سبزی و میوه یا مایحتاج دم دستی مردم را به همان شکل قدیمی میفروشند.
در نزدیکی آن بازاری جدیدی ساخته شده که کاملا معماری بازارهای سنتی را دارد و پر از طاق و حجره با درب های چوبی هست. و حجره ها هم صنایع دستی میسازند و میفروشند. باورتان نمیشود که این خانه های خشتی با بادگیرهای بلند و پابرجا، و درب های کوتاه و قدیمی، هنوز قابل استفاده و مسکونی هستند. متاسفانه با وجود قدیمی و سست بودن این بافت قدیمی، هنوز هم ماشین در همین کوچه های باریک تردد دارد که نه تنها چهره آن را مخدوش میکند بلکه امکان دارد به این قسمت های تاریخی شهر آسیب بزند که امیدوارم به زودی فکری برای آن بشود. اگر دوباره گزارم به این شهر زیبا بیافتد اولین و اصلی ترین جایی که جزو برنامه ام خواهد بود قدم زدن در همین کوچه های زیبا و آرام هست.
#تایسیز
اگر مثل ما کمی بعد از غروب آفتاب به مسجد جامع یزد برسید، نورپردازی کاشی های آبی و فیروزه ای این بنا شما را مجذوب خواهد کرد. مسجد جامع یکی از مهم ترین جاذبه های تاریخی و گردشگری یزد است و لقب «مسجدی با بلندترین مناره» در دنیا را هم با خود به یدک می کشد. این بنا که در چند دوره تاریخی مختلف ساخته شده شامل بخش تابستانه و زمستانه است. این مسجد در مرکز شهر و در قلب بافت تاریخی یزد واقع شده است. در سفر به یزد، بازدید از این شاهکار معماری را از قلم نیندازید.
#تایسیز