محل دفن یکی از شعرای بزرگ کشورمان است. این شاعر گرانقدر توانست با تلاش بی پایان خود قدم مهمی را در حفظ زبان پارسی بردارد. مقبره یکی دیگر از شعرای کشورمان، اخوان ثالث، نیز در باغ این آرامگاه قرار دارد. وجود کافه، رستوران و امکانات مناسب در باغ این مجموعه فرصت خوبی را برای گذراندن اوقاتی خوش به شما می دهد.
آرامگاه حکیم فردوسی در شهر توس در 20 کیلومتری شهر مشهد قرار دارد این آرامگاه در انتهای یک پارک بزرگ و زیبا واقع شده است به هنگام ورود به محوطه مجموعه بایستی بلیط ورودی به قیمت 25000 تومان تهیه کرد تا وارد مجموعه شویم پس از تهیه بلیط و ورود به محوطه در وسط مجموعه یک حوض بسیار بزرگ مستطیل شکل وجود دارد که در انتهای آن آرامگاه حکیم فردوسی قرار دارد، ساختمان بیرونی آرمگاه دارای چهار وجه می باشد که در هر طرف آن اشعاری از شاهنامه در آن کنده کاری شده است، محل دفن فردوسی در زیر بنای یادبود و آرامگاه ایشان قرار دارد که از طریق تعدادی پله وارد محوطه زیرین و داخلی آرامگاه می شویم که محل دفن در وسط محوطه داخلی قرار دارد و دورتا دور دیوار توسط نقش برجسته هایی از داستان های شاهنامه تزئین شده و در دو قسمت نیز دو سری از شعرهای شاهنامه در کنار این نقش برجسته ها در قالب های سنگی نصب شده است. در مجموعه نیز یک موزه از آثار باستانی شهر توس و نقاشی هایی از پرتره و نگاره فردوسی قرار دارد، یک فروشگاه از ظروف سنگی تزئینی و قابل استفاده به همراه بدلیجات و نقره جات برای فروش نیز در مجموعه قرار دارد. محل دفن استاد شجریان نیز در قسمت غربی محوطه و در کنار حوضچه مجموعه قرار دارد.
آرامگاه فردوسی محل دفن حکیم ابوالقاسم فردوسی است که در توس مشهد قرار داره. طرح مقبره امروزی ترکیبی از طرحهای ارائهشده توسط آندره گدار و کریم طاهرزاده بهزاد است.بنای آرامگاه فردوسی یکی از زیباترین مقبرههای ایران است که در طول زمان تغییرات زیادی کرده. ساختمان آرامگاه مساحتی برابر با ۱۰۴۳ مترمربع دارد و از همه سمت پلکان داره. ساختمان بنا به شکل مکعب است و ارتفاعی برابر با ۱۸ متر دارد.برای ورود به بخش درونی آرامگاه باید از سمت غربی وارد شد. پلههای شمالی و جنوبی به زیرزمین و اتاق مدفن میرسند. روی دیوار پلهها، ۶ نقش برجسته سنگی دیده میشه . همچنین روی دیوار های بخش درونی لوح هایی از جنس مرمر دیده میشه که اشعار فردوسی روی اونها نقش بسته. محوطه آرامگاه بسیار دلباز همراه با درختانی سر به فلک کشیده داره که بسیار زیباست. در محوطه آرامگاه، مهدی اخوان ثالث شاعر مشهور ایرانی هم به خاک سپرده شده. مزار این هنرمند در بخش غربی مجموعه قرار داره و تندیسی از او هم در بالای سنگقبر دیده میشه.
آرامگاه فردوسی در فاصله ۲۰ کیلومتری از شهر مشهد در شهر توس قرار گرفته است و از معماری دوران هخامنشی الهام گرفته شده است.این بنای ۹۰۰ متری از ستون، سنگ و کاشی ساخته شده است و در آن از عناصر تزیینی هخامنشی در ستون ها و سر ستون ها استفاده شده است. بر روی ۴ ضلع این آرامگاه نیز اشعاری از حکیم فردوسی نگاشته شده است.فضای داخلی این آرامگاه، الهام گرفته از معماری اشکانی است و در آن ۲۰ ستون مرمری در پایین بنا و ۸ ستون در بخش فوقانی به کار رفته است. این آرامگاه در مجموعه ای به همراه کتابخانه و یک موزه قرار گرفته است. موزه توس یا فردوسی، شامل ۴ بخش است که در آن ها آثاری از کاوش های باستان شناسی در توس، انواع وسایل رزمی و حماسی مثل سپر، گرز و تیر کمان که در شاهنامه بسیار به آن ها اشاره شده است، اشیای باستانی متعلق به زمان حکیم فردوسی یعنی قرن ۴ و ۵ هجری و اشیای اهدایی و آثار نقاشی به نمایش گذاشته شده است.فضای داخلی این آرامگاه، الهام گرفته از معماری اشکانی است و در آن ۲۰ ستون مرمری در پایین بنا و ۸ ستون در بخش فوقانی به کار رفته است. این آرامگاه در مجموعه ای به همراه کتابخانه و یک موزه قرار گرفته است. موزه توس یا فردوسی، شامل ۴ بخش است که در آن ها آثاری از کاوش های باستان شناسی در توس، انواع وسایل رزمی و حماسی مثل سپر، گرز و تیر کمان که در شاهنامه بسیار به آن ها اشاره شده است، اشیای باستانی متعلق به زمان حکیم فردوسی یعنی قرن ۴ و ۵ هجری و اشیای اهدایی و آثار نقاشی به نمایش گذاشته شده است.مجسمه فردوسی نیز که توسط ابوالحسن صدیقی، هنرمند ایرانی، در ایتالیا ساخته شده بود، به این آرامگاه آورده شد. امروزه در قسمت تالار آرامگاه می توانید شاهد تندیس هایی از داستان های شاهنامه که توسط فریدون صدیقی، پسر ابولحسن صدیقی ساخت شدند باشید.برای رفتن به این آرامگاه باید از شهر مشهد به سمت قوچان بروید و در محل سه راهی فردوسی به سمت راست بپیچید، چند کیلومتر جلوتر به بلوار بهارستان می رسید. در انتهای بلوار آرامگاه حکیم فردوسی واقع شده است. همچنین می توانید از طریق اتوبوس های خط ۲۰۲ در پایانه فردوسی مشهد به این آرامگاه بروید.
احیاکننده زبان پارسی، «ابوالقاسم فردوسی» است.میگویند پیکر فردوسی را به دلیل شیعه بودن به قبرستان راه ندادند و به همین دلیل در باغ شخصی خود او، در شهر تابران توس دفن شد. در بخش میانی آرامگاه سنگقبری از جنس مرمر با ابعاد یک متر در یک و نیم متر و ارتفاع نیم متر دیده میشود که محل دفن شاعر بزرگ ایرانی است. روی سنگقبر با خط نستعلیق نوشته شده است:به نام خداوند جان و خرد. این مکان فرخنده، آرامگاه استاد گویندگان فارسیزبان و سراینده داستانهای ملی ایران، حکیم ابوالقاسم فردوسی توسی است که سخنان او زندهکنندهی کشور ایران و مزار او در دل مردم این سرزمین جاویدان است.در محوطه آرامگاه، مهدی اخوان ثالث شاعر مشهور ایرانی به خاک سپرده شده است،#گلفام_سفر
در منطقه توس در 28 کیلومتری شمال غربی مشهد ، آرامگاه فردوسی و باغ و پارک وسیع پیرامون آن قرار دارد .
عمارت آرامگاه در زیربنایی به وسعت هزار متر مربع و ارتفاعی حدود 18 متر ، با شکوه تمام و همانند بناهای هخامنشی ساخته شده است . عمارتی شبیه آرامگاه کورش در پاسارگاد ، و پله های عریضی همانند پله های کاخ تخت جمشید .
طراحی داخلی آرامگاه نیز شامل سرستون های زیبای مرمری و الهام گرفته از معماری دوره اشکانی ساخته شده است .
بنای آرامگاه در سال 1313 شروع شده و نهایتا بعد از بازسازی و تحکیم بخشی در سال 1347 به اتمام رسیده است .
تندیس فروسی و سپس تندیس دیگر شخصیت های شاهنامه با زیبایی تمام در باغ و محوطه باز پیرامون آرامگاه قرار گرفته اند .
نقوش برجسته از اشعار شاهنامه و تصاویر برجسته از داستان های شاهنامه زینت بخش دیوارهای داخلی این آرامگاه است .
بر هر ضلع بیرونی این آرامگاه معبد مانند ، اشعاری از شاهنامه بر روی لوح های عظینی نقش بسته اند .
در عمارت آرامگاه ، بجز سنگ قبر فردوسی ، قسمتی برای موزه آثار تاریخی و نیز کتابخانه در نظر گرفته شده است .
گفته می شود که سالانه بیش از یک میلیون نفراز آرامگاه فردوسی دیدن می کنند .
آرامگاه شاعر معاصر ، مهدی اخوان ثالث ، نیز در محوطه باز بیرونی آرامگاه قرار دارد .
#گلفام_سفر
آرامگاه فردوسی در شهر توس قرار داره ،شهر توس شهری تاریخی است که در برخی متون بانی این شهر رو به جمشید نسبت دادند . در شاهنامه نیز از توس بسیار سخن گفته شده و از شهرهای مهم تاریخی محسوب میشده اما اکنون در کنار مشهد مانند یک شهر غریب است که از رشد و پیشرفت فاصله گرفته، آرامگاه باشکوه فردوسی یکی از زیباترین مقبره های ایران است که شکوه و عظمت شاهنامه رو تداعی میکند، در این مجموعه یک موزه نیز قرار داره که ن موزه اشیا مرتبط و آثار به دست آمده از توس و روزگار فردوسی از جمله لباس های جنگاوری قدیم، نسخه های خطی و کهن شاهنامه ، نقاشیهای قهوهخانه ای، ظروف سفالی،تیر و کمان و آثارسنگی دوران پیش از تاریخ دشت توس و اطراف کشف رود نمایش داده میشه. در کنار موزه آرمگاه اخوان ثالث قرار داره که او را فردوسی معاصر نیز می نامند.
باغ آرامگاه فردوسی مجموعه ای زیبا و درخشان است که قطعا ارزش بازدید و ساعت ها وقت گذاشتن رو داره که امیدوارم شاهد افزایش گردشگران این منطقه همچنین پیشرفت و آبادانی شهر کهن توس باشیم
آرامگاه خالق شاهنامه، فردوسی در نزدیکی شهر توس واقع شده. بنای آرامگاه بعد از طی تخریب و بازسازی های فراوان در حال حاضر به سبک معماری باستانی زیگوراتهای تاریخی ایرانی و تحت تاثیر بناهای دوره هخامنشی به صورت یک مکعب بر روی سکویی بلند با طراحی مهندس سیحون توسط انجمن مفاخر ایران در دوره پهلوی ساخته شده. بر روی حجم وسط آرامگاه کتیبه هایی از اشعار شاعر نصب شده و تزییناتی مربوط به دوره هخامنشی مشاهده میشود. پله هایی برای رسیدن به این مکعب بلند از دوطرف تعبیه شده در طبقه زیرین آرامگاه موزه ای از آثار حجاری شده از داستانهای شاهنامه روی دیوارها به نمایش گذاشته شده که واقعا شاهکار هستند و با نورپردازی مناسب حجم ها برجسته تر شدند. حیاط آرامگاه یک حوض اصلی در محور اصلی ورودی دارد که تعداد سی فواره به نشانه سی سال تلاش فردوسی برای خلق شاهنامه است. در محوطه آرامگاه مهدی اخوان ثالث و تندیسی از فردوسی نصب شده و حوض آبی با گلهای نیلوفر میبینید که در فصل بهار بسیار زیبا هستند. برای ورود به محوطه آرامگاه باید بلیط ورودی خریداری کنید. گاهی فروشگاه و نمایشگاه صنایع دستی برگزار میشود. کتابخانه و کتابفروشی هم هست. محوطه اطراف آرامگاه امکانات محدودی دارد و خیلی مکان مدرنی نیست.
#توس #فردوسی #شاهنامه
#فردوسی شاعر بزرگ پارسی سرای ایران و سراینده #شاهنامه، متولد شهر توس در استان خراسان رضوی است که آرامگاه او نیز در این شهر میباشد و او در دوره غزنویان میزیسته است.
به حق همه میدانیم که در حق این شاعر در زمان حیات و بعد از فوتش چقدر به مهری ها شده، در حال حاضر هم خیلی به منطقه ای که آرامگاه او در آنجا بنا شده رسیدگی نمیشود و شبیه به مکان دور افتاده و پرتی میباشد.
گردشگران مشتاق و علاقه مند از سراسر ایران و جهان همه ساله و در تمام فصول سال برای بازدید از مقبره این شاعر نامدار و در واقع آینده نگر می آیند.
برای رفتن به این مکان هم شما میتوانید به میدان فردوسی مشهد بروید و از آنجا سوار اتوبوس های توس شوید که مبلغ 2.000 تومان از شما دریافت میکنند که البته اگر کارت داشته باشید مبلغ کمتری باید پرداخت کنید حدود 500 تومن.
قبل از ورود به محوطه #آرامگاه_فردوسی شما بنای هارونیه را میبینید که میتوانید بازدیدی از آن هم داشته باشید، سپس به سمت مقبره فردوسی رفته و در ازای مبلغ 3.000 تومان برای بلیط در ازای هر نفر وارد محوطه میشوید، استخر آب ( حوض ) بسیار بزرگی را در وسط حیاط میبینید که دور تا دورش 30 تا آب نما قرار گرفته به نشان 30 سال زحمتی که فردوسی برای خلق شاهنامه کشیدند و درست در روبه روی حوض، مقبره سنگی سفید رنگی را که بر روی چندین پله کان و در ارتفاع نه چندان زیادی مشاهده میکنید که بسیار معماری زیبا و منحصر به فردی دارد که معماری آن متعلق به هوشنگ سیحون میباشد، مجسمه ای از فردوسی نامدار نیز در گوشه ی دیگری از حیاط میباشد.
در چهار طرف بدنه بنا شما اشعار فردوسی را به خط پارسی مشاهده میکنید که برگزیده ترین اشعارش میباشد وبسیار هم به دلنشین.
در زیر زمین این بنای منحصر به فرد موزه و مقبره خود حکیم قرار گرفته که باید از پله کان سمت چپ به پایین رفته و وارد سالن بسیار بزرگی میشوید که مقبره درست در وسط آن قرار گرفته است، بر روی دیوارها هم تابلوها و نقش برجسته هایی از پادشاهان و جنگاوران اسطوره ای قرار داشت.
دور تا دور محوطه هم با درختان و گل های زینتی آراسته شده و فضای روح بخشی را به بازدید کننده نشان میدهد. در محوطه آرامگاه فردوسی شما جاذبه های دیگری نظیر ( آرامگاه اخوان ثالث، شهر قدیمی توس ، موزه و کتابخانه و فروشگاه های عرضه صنایع دستی ) را مشاهده میکنید.
در قسمت موزه هم نسخه اصلی شاهنامه را در محفظه ای شیشه ای مشاهده میکنید همینطور هم وسایلی که از محوطه توس در اثر کند و کاوها پیدا شده.
آرامگاه با شکوه فردوسی و مجموعه پیرامون اون در منطقه ای غریب و در زمانه ای که اطراف هر بنای کم ارزشی به سرعت رنگ آبادانی و پیشرفت رو به خودش میبینه واقع شده.
در توس یا طوسی که در گذشته بسیار مهم و آباد بوده و تصویر و توضیحات باره های قدیمی (سه تصویر آخر) این شهر رو در این بررسی گذاشتم ولی الان غیر از مجموعه باغ اطراف آرامگاه، بیشتر به صومعه ای دورافتاده شبیهه!!! درصورتی که توس با اون شکوه قدیمی و وجود آرامگاه فردوسی بیشترین استعداد برای آبادنی و پیشرفت رو داراست.
محدوده هنرخیزی که شاعری شیرین کلام در گذشته و شاعر معاصر خوشکلامی چون اخوان ثالث رو در خود جای داده و کمتر کسی هست در کنار نام منطقه پهناور و خوش آوازه خراسان، نام توس را به یاد نیاره اکنون توس همچون اواخر عمر فردوسی در غربت به سر میبره.
بنای فعلی آرامگاه فردوسی مربوط به اوایل سده حاضر است و ساخت آن از ۱۳۰۵ آغاز و در ۱۳۱۳ در هزاره فردوسی افتتاح شد. به پیشنهاد ارباب کیخسرو شاهرخ، انجمن آثار ملی بلیت های بخت آزمایی چاپ کرد تا از طریق آن کمک مالی برای ساخت آرامگاه جمع آوری شود. طراحی بنای آرامگاه به مسابقه گذاشته شد و هرتسفلد باستان شناس آلمانی، آندره گدار باستان شناس و معمار فرانسوی، نیکلای مارکف معمار گرجی تبار اهل روسیه و کریم طاهرزاده بهزاد معمار ایرانی در آن شرکت کردند. سرانجام طرح طاهرزاده بهزاد در سال ۱۳۰۷ توسط انجمن مورد پذیرش قرار گرفت. ابتدا قرار بود بنای آرامگاه به صورت هرمی و بر اساس الگوی اهرام مصر باشد اما در نهایت طرح تغییر کرد و با الگوی معماری هخامنشی ساخته شد. نظارت بر ساخت بنای آرامگاه بر عهده استاد حسین لرزاده بود. بنای آرامگاه در دهه ۴۰ دچار نشست شد و مرمت آن بر عهده هوشنگ سیحون گذاشته شد که ۷ میلیون تومان برای بازسازی آن هزینه شد.
در کنار آرامگاه، موزه ای با نام موزه فردوسی نیز ایجاد شده که آثار مرتبط با شاهنامه و تابلوهای نقاشی و نسخه های قدیمی شاهنامه و اشیا کشف شده از منطقه توس در آن به نمایش درآمده است. تندیسی از فردوسی نیز در محوطه آرامگاه نصب شده که کار استاد ابوالحسن صدیقی است. آرامگاه مهدی اخوان ثالث نیز در کنار آرامگاه فردوسی قرار دارد. در جلوی آرامگاه نیز حوض بزرگی وجود دارد که ۳۰ فواره در آن نصب شده به نشانه ۳۰ سال تلاش و زحمت فردوسی برای سُرایش شاهنامه!
ابوالقاسم فردوسی توسی سراینده شاهنامه حماسهٔ ملی ایران است. فردوسی را بزرگترین سرایندهٔ پارسی گو دانسته اند. پیکر فردوسی را به دلیل مسائل دینی به گورستان راه ندادند و ناچار او را در باغ خودش درون شهر طابران توس، به خاک سپردند. این آرامگاه در مجموعه ای به همراه کتابخانه و یک موزه قرار گرفته است. در موزه توس یا فردوسی آثاری از کاوش های باستان شناسی در توس، انواع وسایل رزمی و حماسی مثل سپر، گرز و تیر کمان که در شاهنامه بسیار به آن ها اشاره شده است، اشیای باستانی متعلق به زمان حکیم فردوسی و اشیای اهدایی و آثار نقاشی به نمایش گذاشته شده است.
مقبره حکیم ابولقاسم #فردوسی از خوش شانسی ما بود که محوطه خلوت بود. برای رفتن به شهر توس، خودمون رو به میدان فردوسی مشهد رسوندیم و با اتوبوس خط 202، در آخرین ایستگاه پیاده شدیم. کرایه اتوبوس نفری 450 تومن بود انگار، البته برای کسانی که کارت حمل و نقل عمومی داشتند ولی از ما نفری 1000 تومن گرفتند برای دو مسیر ( فلکه آب تا میدان فردوسی و. میدان فردوسی تا آرامگاه فردوسی) نفری 2000 تومن پرداختیم. ورودی آرامگاه هم نفری 3000 تومن بود. از میدان فردوسی تا آرامگاه، حدود 35 دقیقه در راه بودیم که البته بیشتر بخاطر سوار و پیاده شدن مسافرها در ایستگاههای مختلف، اینقدر طول کشید هزینه اسنپ هم از خیابان امام رضا تا آرامگاه فردوسی، 25هزار تومن بود.
سرزمین زیبایمان از دیرباز مهد پرورش بزرگان نام آوری بوده است که اکنون هر یک از آنها در گوشه ای از این خاک پاک آرام گرفته اند. یکی از این بزرگان حکیم ابوالقاسم فردوسی شاعر حماسه سرای ایرانی است که طی سی سال یکی از برجسته ترین سروده های جهان یعنی شاهنامه را به جهانیان تقدیم کرد. آرامگاه او در 25 کیلومتری مشهد در شهر طوس واقع شده است. برای رسیدن به این مکان می توانید از اتوبوس های خط واحد شماره 202 مشهد که در اطراف میدان فردوسی هستند استفاده کنید. هزینه ورودی نیز 3000 تومان است. این مجموعه در واقع باغ آرامگاه حساب میشود. بنای مربعی و رفیع آرامگاه از دور مشخص است. فضای باغ بسیار آراسته و با صفا است. حوض بزرگی در جلوی بنا وجود دارد که فواره های آن زینت بخش این محیط پر آرامش هستند. در گوشه دیگری از باغ مجسمه مرمرین فردوسی در درون سکویی روی حوض قرار گرفته است. همچنان متفکر و جدی و قلم و کتاب به دست گویی که همچنان قصد ندارد شاهنامه را به اتمام برساند! بنای مرمرین بالای مزارش صلابتی خاص دارد. بنایی برگرفته از طرح های هخامنشی که ستون های آشنا و مشابه تخت جمشید معرف آن است. با طی مسیر پلکانی ختم به آرامگاه گویی به اجبار با نوعی احترام و طمانینه به بالای آرامگاه می رسیم تا بتوانیم خواننده اشعار زیبای شاهنامه باشیم که با خط زیبای نستعلیق در چهار طرف بنا حک شده است. زیرزمین بنا به نوعی تبدیل به موزه شده است که سنگ قبر مرمرین حکیم نیز در آنجا قرار دارد. در دیوارهای بیرون ساختمان نقش برجسته هایی از جنگاوران اسطوره ای و پادشاهان ایرانی خودنمایی می کند. درون زیر زمین نیز واقعاً فضایی حماسی و اسطوره ای ایجاد شده بود. فضای نیمه تاریکی که عمده نور آنجا، نور تابیده شده به نقش برجسته های بزرگی بود که دورتادور دیوار قرار گرفته و روایت کننده صحنه هایی از داستان های شاهنامه بودند. در باغ مصفای این مجموعه در گوشه ای دنج و خلوت و آرام مزار یکی از مردان سرزمینمان مأوا گرفته است: مهدی اخوان ثالث (م امید) سراینده مجموعه آثار "ارغنون" و "آخر شاهنامه" که سروده هایش اغلب در حال و احوال زندگی اجتماعی مردم آن روزگار می چرخید. بعد از بازدید از بنا می توانید با آرامش قدمی در باغ بزنید و از هوای مطبوع و با صفایش بهره ببرید. پیشنهاد می کنم از بنای هارونیه که نزدیک به آرامگاه فردوسی قرار دارد نیز حتماً بازدید کنید.
#تایسیز
شاعر بزرگ فردوسی در قرن۴ ه.ق در روستای پاژ و توس به خاک سپردهشد. فاصله ارامگاه این شاعر بزرگ تا مشهد با ماشین در نیم ساعت طی می شود. بلواری به نام شاهنامه تا نزدیک توس است.
باغ زیبایی اطراف ارامگاست و موزه ای کوچک هم دارد در سمت چپ موزه ارامگاه شاعر معاصر اخوان ثالث است. از میدان فردوسی مشهد اتوبوس هم ساعتی رفت و امد دارد. پنج شنبه و جمعه برای بازدید بهترست.
در روز بزرگداشت فردوسی که۲۵ اردیبهشت ماه است همایشی هر ساله برگزار می شود. اثر معروف این شاعر شاهنامه است.