باسیلیکا سیسترن سرداب کلیسایی در استانبول است. این مکان را حدود 1500 سال پیش ساختهاند و به دلیل معماری خاص و قدمتش مورد توجه بسیاری از گردشگران این شهر قرار میگیرد. در باسیلیکا 336 ستون بزرگ وجود دارد که توجه هر کسی را به سوی خود جلب میکنند. جالب است بدانید که باسیلیکا در لغت به معنای مکانی برای عبادت است و بزرگترین آب انبار بهجای مانده از امپراتوری روم شرقی به حساب میآید.
سلام
در اوایل بهمن ۱۴۰۳ از این مکان بازدید کردم، مبلغ ۹۰۰ لیر معادل حدود ۲ میلیون تومان بابت ورودی پرداخت کردم. به هیییچ وجه ارزش این مبلغ رو نداره، مکان تاریخی و با قدمتی هست ولی با این تعرفه بدون انصاف برای گردشگران خارجی، ابدا نمیارزه. با این پول استانبول جاهای قشنگتری داره که بخوایید برید.
آب انبار باسیلیکا از دیدنی های معروف استانبوله که در منطقه توریستی سلطان احمد قرار گرفته. این آب انبار رو1500 سال پیش رومی ها ساختن و مجلل ترین آب انبار امپراطوری روم به شمار میرفته. باسیلیکا 336 ستون مرمری به ارتفاع 9 متر داره که در 12 ردیف به طور منظم قرار گرفتن. نورپردازی نارنجی و جالبی داره و شما فقط میتونید از مسیرهای مشخص به قسمت انتهای آب انبار برید. دو سرستون مدوسا هم در انتهای این سرداب قرار داره.در افسانههای یونان باستان، مدوسا دوشیزهای بسیار زیبا با گیسوانی دلفریب بوده، بهطوریکه این زیبایی مغرورش میکنه. آتنا هم برای تنبیهش، موهاشو تبدیل به مارهایی کریه و چندشآور میکنه تا به زشتترین و منفورترین موجود، یعنی یک گورگون تبدیل بشه. مدوسا در آخر توسط پرسئوس پسر زئوس کشته میشه.بازدید از آب انبار نیم ساعت بیشتر زمان نمیبره. البته هواش هم یکم گرفته هست و بیشتر موندن میتونه تو نفس کشیدن آزار دهنده باشه.
باسیلیکا، آب انباری عجیب است که در قرن ششم بنا شده و در مجاورت موزه ی ایاصوفیا قرار گرفته است. در قرن ششم میلادی و به دستور ژوستینیانوس اول، امپراطور بیزانس بنا شده. این آب انبار زیرزمینی بسیار عظیم است که با ستونهای سنگی بزرگی که در سرتاسر بنا به چشم میخورند سر پا نگه داشته شده است.
در گوشه ای از آب انبار با دو ستون مواجه خواهید شد که روی پایههای آنها چهرهای برعکس از مدوسا یکی از شخصیتهای افسانهای یونان باستان نقش بسته است. هوای این زیرزمین بسیار خنک است و نور خیلی کمی دارد و عکاسی در آن کاری بس مشکل می باشد.
یکی از جاذبه های نزدیک به میدان سلطان احمد در منطقه تاریخی استانبول، آب انباری زیرزمینی است. بلیط ورودی برای خارجی ها بیست لیر است و برای ترکها ده لیر، اگر ترکی صحبت کنید، همان بلیط ده لیری به شما میدهند.بعد از عبور از ورودی، نمایی از بالا از فضای داخلی را خواهید داشت. پله ها به سمت پایین و تعدادشان زیاد است.این آب انبار زیرزمینی که در دوره امپراطوری روم ساخته شده با تعداد زیادی ستون وزن سقف را تحمل میکند. وجود این ستونها باعث شده حس کنید در تالار قصر یا معبدی در حرکت هستید.نورپردازی فضا بسیار محدود است و فقط در پایه ستونها چراغی نصب شده و فضا بسیار تاریک است، طوریکه جزییات زیادی نمیبینید. قسمتهایی هم با پرده پوشیده شده، در کف آب انبار، کمی آب مشاهده میکنید و مسیری که در آن حرکت میکنید مانند پلی چوبی شمارا از بین ستونها، در میان تالار هدایت میکند. در انتهای مسیر معروفترین قسمت این مکان قرار دارد. دو سردیس از مدوسا (در مورد افسانه مدوسا در گوگل سرچ کنید)که به عنوان پایه ستون استفاده شده و تنها مکانی است که نورپردازی کاملتری دارد. در قسمتهایی از مسیر که ستونها حرفی برای گفتن داشتند نورپردازی بهتر بود. نکته جالب تنوع شکل و سبک معماری ستونها بود. مانند این بود که از جای دیگری به اینجا آورده شده اند و هرکدام ساز خود را میزدند.
در استانبول چند آب انبار قدیمی وجود دارد که باسیلیکا، معروف ترین آنها و باقی مانده از دوره بیزانس است. این اثر تاریخی ۱۵۰۰ ساله از دوره بیزانس معماری جالب و شگفت انگیزی دارد. باسیلیکا در واقع به معنای کلیساست و چون آب انبار در زیر کلیسایی که روی تپه ای در این محل بوده است، به این نام معروف شده است.
آب انبار به شکل مستطیلی و ستون های ۳۳۶ تایی با ارتفاع ۹ متری مهم ترین شاخصه این بنای تاریخی است. این ستون ها به طور منظم و در ۱۲ ردیف ۲۸ تایی قرار دارند. به دلیل همین ستون ها مرمری که از آب بیرون می آیند، در میان مردم به قصر یرباتان (فرو رفته در زمین) معروف بوده است. طاق های آجری، سرستون ها، ستون ها همگی از جلوه های زیبای معماری عصر بیزانس است که هر بازدید کنندهای را به تفکر و شگفتی وا میدارد. دو سر از مدوسا که تکیه گاه دو ستون هستند، از دیگر نکات جالب معماری این آب انبار است. البته این آب انبار برای استفاده عموم نبوده و فقط تامین کننده آب برای ساختمان های سلطنتی در این محدوده بوده است. پس از فتح استانبول، مدتی مورد استفاده قرار گرفت اما پادشاهان عثمانی آب جاری را به آب راکد ترجیح می دادند و بنابراین دست به ایجاد تاسیسات آبرسانی زدند و آب انبار متروکه شد. این آب انبار توسط یک جهانگرد هلندی به نام پتروس گیلوس در سال ۱۵۴۵ کشف شد. آب انبار باسیلیکا هر روز از ساعت ۹ تا پنج و نیم عصر باز است و بلیت آن نیز ۲۰ لیر است.
در نزدیکی میدان سلطان احمد استانبول، آب انبار بزرگی به نام باسیلیکا قرار گرفته است که روزگاری منبع تامین کل کاخ سلاطین عثمانی بوده است. آب انبار از نمای بیرون ورودی کوچکی دارد و برای بازدید از آن باید 20 لیر پرداخت کنید. از بیرون واقعا قابل تصور نیست که با چه فضایی بزرگ و فراخی روبه رو خواهید شد. وقتی وارد آنجا شوید هوای خنک و نمناک آب انبار در میان تاریکی و ستونهای متعدد بلندش شما را در فضایی متفاوت قرار می دهد. نورپردازی خفیف و زیبایی در پایه ستون ها ایجاد شده است. در ابتدای راه غرفه ای وجود دارد که در آنجا می توانید با پرداخت هزینه ای مجزا لباس های عثمانی ها را پوشیده و عکس یادگاری بگیرید.
در قسمتی از آب انبار سکه هایی زیادی را روی زمین خواهید دید که جریانش چیزی مشابه همان حوض سعدیه خودمان است! کمی که جلوتر بروید ستون مدوسا را خواهید دید، زیر یکی از ستونها به صورت وارونه با موهایی شبیه به مار که داستانش مربوط به افسانه های یونان باستان است. قبل از آن هم ستون گریان را خواهید دید که به خاطر رطوبت همیشگی اش به این نام معروف شده است. بازدید از باسیلیکا زمان زیادی از شما نمی گیرد و به نظرم ارزش دارد که در کنار سایر بناهای تاریخی اطراف میدان سلطان احمد از آن نیز بازدید کنید.
حتی اگر ندانیم که این مکان تاریک و پر ستون روزگاری آب مورد نیاز اهالی استانبول را تامین می کرده، باز هم می توانیم از دیدنش لذت ببریم. این وسعت تاریک و این همه ستون، حتی بدون سر مدوزا و ستونِ گِریانش آن قدر ظاهر رومی دارد که بازدید کننده را به سفر در تاریخ ببرد و با کمی تخیل داستان های احتمالا تیره و تار یا ماجراجویانه ای را در ذهنش شکل دهد. از آن مکانهایی است که آدمی را به واقع به سفر در تاریخ می برد.
این آب انبار در نزدیکی ایاصوفیه واقع شده. ورودی آب انبار 20 لیر برای هر نفر هستش.مدت زمان بازدید از داخل آب انبار به طور تقریبی 1ساعت است. داخل آب انبار تاریکه و نور پردازش جوری نیست که بشه خوب عکاسی کرد. داخل آب انبار از آب و ماهی که میگفتن برای اینکه چک کننده آب سالم هست و مسموم نشده خبری نبود و کاملا خشک بود. کلا سه ستون با طرح خاص اینجا وجود داره، دوتاش که داخل عکسا هستن که صورت مدوزا هستش و یکی هم اشک یتیم که روی ستون قطرات آب رو حکاکی کردن و چیز دیگه ای اینجا نیست.
اين اب انبار كه از بزرگترين اب انبار به جا مانده در شهر استانبول است در منطقه سلطان احمد قرار گرفته است. فاصله اب انبار تا مسجد ابي و اياصوفيه كوتاه است و با كمي پياده روي ميتوانيد به اين اب انبار برسيد. باسیلیکا به معنای محل عبادت است و سیسترن نیز به معنای آب انبار و یا سرداب است که در مجموع ترکیبِ باسیلیکا سیسترن در لغت می تواند برابر با آب انبار کلیسا باشد. اين اب انباراز حدودا ٩ صبح تا پنج و نيم عصر باز است و ورودي حدودا ٢٠ ليري دارد. وجود ستون هاي عظيم و سر ستون هاي مدوسا در نوع خودش جالب است و پيشنهاد ميكنم قبل از رفتن افسانه هايي كه از مدوسا گفته اند را مطالعه كنيد چرا كه تلفيق افسانه ها با تصوير مدوسا حس جالبي دارد. اگر اهل گرفتن عكس با لباس ها و شمايل تركي داريد انجا اين امكان براي شما فراهم است.
آب انبار باسیلیکا استانبول، یکی از ساختمان های قدیمی و با شکوه پایتخت قدیم ترکیه محسوب می شود که در بخش جنوب غرب مسجد ایا صوفیه واقع شده است. آب انبار باسیلیکا به دستور ژوستینیانوس اول، امپراطور دوران بیزانس ساخته شده است. این آب انبار زیر زمینی بسیار بزرگ است و مردم ترکیه به آن «یره باتان سیسترن» می گویند که به دلیل وجود ستون های مرمری زیاد در زیر زمین است. همچنین، به دلیل اینکه، مکانی که آب انبار قرار دارد، قبلا باسیلیکا یا کلیسایی قدیمی وجود داشته است، به آن، به انگلیسی بایسلیکا سیسترن نیز می گویند. برای رفتن به این آب انبار، می بایست ۵۲ پله را به زیر سطح زمین برویم. این مخزن آبی، ۳۳۶ ستون بزرگ را در خود جای داده است و هر یک از ستون های مزبور ۹ متر ارتفاع دارند. نود و هشت تای این ستون ها از سبک کورینسیان هستند و برخی دیگر سبک دورین دارند. کف آب انبار باسیلیکا، از آجر فرش شده است و روی آن را با ملاتی از آجر پوشانده اند. آب انبار مورد نظر، گنجایش ذخیره آبی در حدود ۱۰۰۰۰۰ تن را در خود دارد. غیر از تعداد معدودی از ستون های این آب انبار که اریبی و شیار دار هستند، اکثر آنها به شکل استوانه ایی می باشند. دو ستون که سر ستون هایی مدوسایی دارند در گوشه شمال غرب آب انبار قرار گرفته اند به نظر می آید این سرستون ها برای نگهداشتن ستونها به اینجا آورده شده اما افسانه هایی هم در مورد این سرستون ها وجود دارد مثلا سر ستون مدوسا که به شکل مار است، یکی از این سه خواهر محسوب می شود که دارای قدرتی است که می تواند افرادی که به سمتش خیره می شوند به شکل هیولایی شبیه خود تبدیل کند. بر همین اساس است که از نقاشی های گورگونی و مجسمه های هیولا شکل، برای محافظت از بناهای بسیار عظیم و بناهای خاص استفاده می کرده اند. در کنار این سر ستون ها ماهیهای قرمز و سفید رنگی قرار دارند. این آب انبار چندین بار و در دوره های مختلف بازسازی شده است. در دوران امپراطوری بیزانس، آب انبار باسیلیکا برای تامین آب مورد نیاز مردم و دیگر احتیاجات این امپراطوری مورد استفاده قرار می گرفت. برای دیدن این مکان شما می توانید در ایستگاه تراموای مسجد آبی پیاده شوید . این بنا روبروی ایاصوفیه قرار دارد و ورودی آن 25 لیر است. در زمان بازدید ما قسمتی از آب انبار در حال بازسازی بود و قابل دیدن نبود
زیر شهر استانبول صد ها آب انبار باستانی وجود داره که در گذشته منبع ذخیره و تامین آب برای مردم شهر بودن و بزرگترین اونا،آب انبار باسیلیکاست که به دلیل قرار گرفتن زیر محلی که زمانی یک باسیلیکا ی رومی قرار داشت به این اسم نامیده شده که باسلیکا به ساختمان بزرگ و عمومی که توی اون معاملات تجاری و قانونی انجام میشده گفته میشه.در زبان ترکی به اسم Yerebatan Sarnıcıگفته میشه که به معنی آب انبار فرو رفته در زمین هست.
این آب انبار در نزدیکی ایا صوفیه قرار گرفته و از 336 ستون نُه متری که در 12 ردیف 28 ستونه قرار گرفتن تشکیل شده که
از آجرهای خشتی ساخته شدن.اکثر ستون های آب انبار استوانه ای شکل هستن به جز ستون های مدوسا و ستون چشم پرنده.
بنا به افسانه ها مدوسا زنی زیبا بوده که خدای دریا، پوسایدون عاشق اون میشه و هنگامی که پوسایدون در معبد آتنا با او همبستر میشه آتنا خشمگین میشه و صورت اونو زشت و مو هاش رو به افعی هایی تبدیل میکنه .در گذشته باور بر این بوده که نگاه مدوسا افراد رو به سنگ تبدیل می کنه و به همین دلیل در گذشته برای محافظت از ساختمان های بزرگ و اماکن مجسمه سر های مدوسا رو اونجا قرار میدادن و به همین دلیل ستون هایی به این شکل رو توی این آب انبار میبینید.
روی یکی دیگه از ستون های این آب انبار طرح هایی از چشم پرنده، شاخه های کج و قطره های اشک کنده کاری شده که گفته قطره های اشک روی ستون برای ادای احترام به صد ها برده ای که در طول ساخت آب انبار در گذشته ان حکاکی شده.
شما با پرداخت مبلغ 20 لیر میتونین از این آب انبار زیبا دیدن کنید. در قسمتی از اون هم میتونین لباس های سلاطین عثمانی رو بپوشید و عکس بگیرید که هزینه اون جداگونه است و به عنوان یادگاری زیبا میتونین از اونجا با خودتون ببرید.
با كمي پياده روي از سمت مسجد آبي و اياصوفيه با يك دقيقه پياده روي به اب انبار ميرسيد علت شهرت اين آب انبار مجسمه در آب انبار آن می باشد كه نام آن مدوسا است. در اساطیر یونان دختری زیبا به معنای فرمانرواست که توسط الهه آب مجازات شده است در زمان های دور آب آشامیدنی را به وسیله ی رشته ای از قنات ها از بلغارستان کنونی به استانبول و اين اب انبارمی آورند. با قدم زدن در مسیرهای پیاده روی، ماهی هایی را در اطراف مشاهده می کنید که در بین ۳۳۶ ستون این بنا شنا می کنند. پس از رسیدن به انتهای مسیر سر “مدوسا” (یکی از شخصیت های خیالی یونان باستان) را مشاهده می کنید که به صورت وارونه به عنوان پایه ی یکی از ستون ها به کار رفته است
آب انبار باسیلیکا که در میدان سلطان احمد قرار گرفته، از مکان هایی است که قطعا ارزش دیدن دارد و بلیط ورودی هم 25 لیر است. باور اینکه این مکان بیشتر از هزار و پانصد سال عمر دارد خیلی سخت است و همینطور بزرگی و خاص بودنش، دید قبلی من به آب انبارها را به کلی تغییر داد. اینجا واقعا بزرگ است و تعداد بسیار زیاد ستون ها (حدود 300 ستون) با ارتفاع زیاد، اینجا را شبیه به قصری زیرزمینی و در عین حال مخوف کرده. در انتهای مسیر، دو تا از ستون ها به شکل سر مدوسا هستند که یکی از آنها کج و یکی هم کاملا وارونه قرار داده شده. داخل آب تعدادی ماهی سیاه و ترسناک در حال شنا بودند که احتمالا برای جلوگیری از آلودگی آب کمی بود که در آب انبار باقی گذاشته بودند ولی با دیدن این دالان های مخوف و تاریک، میشد تصور کرد چرا در افسانه های قدیمی همیشه موجودات وحشتناک و مارهای عظیم الجثه از داخل این سرداب ها بیرون می آمدند!
این آب انبار در نزدیکی ایاصوفیا قرار دارد. از مسجد سلطان احمد هم تا این آب انبار چندان راهی نیست. ما بعد از بازدید از ایاصوفیه از آین آب انبار دیدن کردیم. من قبل مسافرت شنیده بودم که ورود به این آب انبار برای ترک زبان ها رایگان هست و من هم به باجه بلیت فروشی همین رو اظهار کردم و از ما هم پولی نگرفت. این آب انبار بزرگ که سقفش با ستونهایی منظم و در دو ردیف مهار شده و خنکی مطبوعی داره.
افسانه هایی در باره یکی از این ستونها هست که از صحت و سقمش اطلاعی ندارم. متاسفانه به علت نور بسیار کم، عکس های خوبی نمیشه گرفت!
باسیلیکا سیسترن یا یرباتان سارنیکی یکی از جاذبه های دینی شهر استانبوله . این سرداب یا آب انبار زیرزمینی از زمان امپراطوری روم شرقی به یادگار مونده ، این آب انبار در محدوده میدان سلطان احمد و به فاصله کمی از ایاصوفیه قرار داره . اینجا هم جای جالبی برای عکاسی بخصوص سلفی گرفتنه . البته می شد نورپردازی این پایین کمی بهتر از وضعیت فعلی باشه اما در مجموع این سرداب قدیمی لااقل برای یکبار دیدن جای جالبیه . #تایسیز
باسیلیکا یا قصر یره باتان بدون شک یکی از زیباترین و عجیب ترین بناهای تاریخی موجود در استانبول است.مکانی که حس و حال خاصی توام با ترس به شما القا میکند.زیرزمینی سرد و تاریک با صدها ستون سنگی و نورپردازیِ خاصی که شما را غرق در بهت مینماید.این مکان بزرگترین آب انبار رومِ شرقی محسوب میشود.محلی که در قرن ششم میلادی ساخته شده و تمام آب مورد نیازِ قسطنطنیه را تامین میکرده است.بعدها نیز آب مورد نیاز توپکاپی از طریق همین آب انبار تامین میشده.با 336 ستونِ غول پیکر! یکی از ستون های خاص و عجیب باسیلیکا ستون اشک چشم نام دارد.دلیل این نامگذاری ظاهر همیشه خیس مانند این ستون است.برخلاف این ظاهر خیس, ستون خشک است!یا شاید نامِ اشکِ چشم از چشمانِ خیس هفت هزار کارگر اسیری گرفته شده که در این سرداب مشغول به کار بوده اند...
بی شک عجیب ترین و خاص ترین دو ستون در این مکان ستون های مدوسا هستند.مدوسا این زن زیباروی فریبنده.با چشمانی که نگاهش بر هر مخلوقی بیفتد اورا تبدیل به سنگ خواهد کرد.و حسِ دلهره ای عجیب که با وجود افسانه ای بودنِ این ماجرا زمانیکه چشم در چشم او می اندازید به قلبتان رخنه میکند.و ماهیانِ ریز و درشتی که در آب های لابه لای ستون ها در حال گشت و گذارند.و گویی سخنانِ پنهان بر لبانشان تکان میخورد...
باسیلیکا در نزدیکی کلیه ی قصر توپکاپی و بازار سنتی سرپوشیده ی استانبول است.زمانِ زیادی را از شما نخواهد گرفت.بدونِ دیدنِ این مکان از استانبول بیرون نروید!
#تایسیز
مجلل ترین آب انبار امپراطوری روم، متعلق به دوره بیزانس است. این بنای حیرت انگیز دارای 336 ستون مرمریِ قوس دار به ارتفاع 9 متر میباشد که در 12 ردیف به طور منظم قرار گرفتهاند.
نورپردازی نارنجی رنگ ستونها در کنار موسیقی هیجانانگیزی که پخش میشد، به جذابیت این مکان اضافه می کند.
دو سرستون قدیمی و غول پیکرِ مدوسا در انتهای این سرداب قرار دارد در افسانههای یونان باستان، مدوسا دختر زیبائی بود که طلسم شده و به پیرزنی زشت تبدیل شده بود و به هرکس نگاه میکرد سنگ میشد و در آخر توسط پرسئوس پسر زئوس کشته شد و سرش از بدن جدا گردید.
در کنار این سرستون های بزرگ و کمی ترسناک، حوضچه هایی پر از ماهی های ریز و دزشت و قرمز و سفید قرار دارد که کمی فضای دلهره آور سرداب را تلطیف می کنند.
در ابتدای مسیر بازدید مکانی برای گرفتن عکس های یادگاری با لباس های سنتی ترکیه وجود دارد.
در نزدیکی مناطق تاریخی استانبول، با فاصله حدود 5-10 دقیقه پیاده روی از ایاصوفیه به آب انبار باسیلیکا می رسیم. هزینه ورودی نفری 20 لیر هست. فضای تاریک اما جالب و اسرار آمیزی داره. بازدید کننده ها فقط می تونن از مسیرهای مشخص شده عبور کنند و ورود به خیلی از مسیر ها ممنوع هست. هوای اونجا سرد و مطبوع هست. به نظر من ارزش داره که حدود نیم ساعت از وقتتون رو بزارین و این آب انبار بزرگ و جالب رو ببینین.