آیا تا به حال از اینکه کدام شهرها در جهان قدیمیترین هستند شگفتزده شدهاید؟ شهرهایی که در برابر سختیهای دوران ایستادهاند و هر دو جنبه مثبت و منفی تمدن بشری را به نمایش گذاشتند. بسیاری از این شهرها برپایی و سرنگونی تمدنها و امپراطوریها عظیمی را به چشم دیدهاند. عمر تعداد کثیری از این شهرها منتهی به یک مقطع زمانی بوده است و برخی دیگر همچنان پابرجا هستند.
شهر گوبکلی تپ که در ترکیه امروزی واقع شده است، قدیمیترین شهر جهان شناخته میشود. با اینحال این مکان باستانی ویژگیهای یک شهر را ندارد زیرا خالی از سکنه است. بنابراین بگذارید نگاهی به قدیمیترین شهرهایی که تا به امروز هم پابرجا هستند بیاندازیم.
لیسبون، پرتغال، قدمت 3200 ساله
همهی ما میدانیم که لیسبون تمدنی غنی دارد، ولی آیا میدانید که قدمت این شهر چقدر است؟ درواقع حتی از رم هم قدیمیتر است. لیسبون جزء چهارشهر اروپایی قدیمیتر از رم و دومین پایتخت کهن این قاره است. اولین مهاجران فنیقی حدود 1200 سال ق.م. به لیسبون نقلمکان کردند، برخی باور دارند که این شهر نام خود را از دو کلمه فنیقی آلیس و اوبو به معنای بندر ایمن گرفته است.
لارناکا، قبرس، قدمت 3400 ساله
لارناکا از شهرهای ساحلی و زیبای مدیترانهای است که در ساحل جنوبی قبرس واقع شده است. قدیمیترین و سومین شهر بزرگ قبرس، دارای تمدنی چند قومیتی و چند فرهنگی است. لارناکا درگذشته بهعنوان مقر پادشاهی کیتون شناخته میشد. این شهر در سال 1300 ق.م. تأسیس شده است و بعدها توسط فنیقیها، آشوریها و مصریها تصرف شد، اما همیشه بهعنوان شهری پر از سکنه برای سالیان دراز باقی ماند.
بلخ، افغانستان، قدمت 3500 ساله
بلخ شهری در شمال افغانستان است و بهعنوان جایگاه تولد آئین زرتشتی شناخته میشود. زرتشت اولین تبلیغهای آئین خود را در آنجا انجام داد و بلخ را ترک کرد. بلخ همچنین زادگاه بسیاری از پارسیان مشهور مانند مولانا و بوعلی سینا نیز هست. این شهر در گذشته بسیار بزرگتر از امروزش بودهاست. جمعیت امروز بلخ حدود 77 هزار نفر است.
چانیا، یونان، قدمت 3700 ساله
چانیا یکی از شهرهای توریستی در جزیره کرت است ولی بسیاری از مردم نمیدانند که قدمت آن چقدر است. این شهر محل تولد تمدن مینوسیها در عصر برنز بود و بعد از آن به ترتیب تحت سلطه یونیانیان، رومیان، بیزانسیان، اعراب، ونیزیها و عثمانیها درآمد. امروزه جزیره کرت مکان توریستی مشهوری با شهر باستانی زیبایی است که دارای شکل و شمایلی مدرن و دلنشین است.
پارایاگرای (اللهآباد)، هند، قدمت 3800 ساله
اللهآباد یکی از مکانهای پیدایش آئین هندو است. این شهر نقشی حیاتی برای امپراطوریهای مختلف طی هزاران سال بازی کرده است. امپراطوریهای مانند مائوریها، گوپتاها و مغولها. حفاریها نشان میدهد که وجود فیلهای آهنین در این شهر به 1800 سال ق. م برمیگردد. امروزه اللهآباد دوباره به نام قبلی خود(پارایگرای) خوانده میشود و یکی از بزرگترین شهرها در شمال هندوستان با جمعیتی قریب به 1.2 میلیون نفر است.
غازی عینتاب، ترکیه، قدمت 3900 ساله
غازی عینتاب ابتدا بخشی از پادشاهی یامهاد در سال 1900 ق.م بود. و امروزه جزء بزرگترین شهرهای ترکیه است. شواهد حاکی از آن است که خانههای باستانی در این شهر به سال 3650ق.م. برمیگردد. این بدان معناست که غازیعینتاب از استامبول بسیار قدیمیتر است.
یانشی،چین، قدمت 3900 ساله
یکی از بزرگترین شهرهای چین، کنار رودخانه لوو در مرکز این کشور قرار دارد. این مکان همان محلی است که نبرد افسانهای یانشی در آن اتفاق افتاده و امروزه محل دوتا از مکانهای باستانی است که ثابت میکند بیش از 3900 سال پیش در این شهر زندگی جریان داشته است. اولی ارلیتوس که قدمت آن به 1900 ق.م. برمیگردد و دیگری یانشیژانک به 1600ق.م برمیگردد.
لویانگ، چین، قدمت 4000 ساله
لویانگ قدیمیترین شهر آسیا است که بطور مداوم پابرجا بوده است. قطعاً شهرهای قدیمیتر از لویانگ در این فهرست وجود دارد ولی بیشتر آنها در دورهای از تاریخ خود، به دلایل مختلف خالی از سکنه شدهاند. لویانگ همچنین قدیمیترین شهر چین و یکی از هفت پایتخت باستانی آن است. این شهر در تقاطع بین دو رود واقع شده است که از لحاظ زمینشناسی آن را در مرکز چین قرار داده است.
عجیب است که این شهرها توانستهاند پس از این همه سال، همچنان زنده و پابرجا بمانند!
منبع: passportsymphony.com