در مرکز شهر شیراز ساختمان چهار گوشی که روی بدنه بیرونی دیوارها و چهار برج اون نقش و نگارهایی ساده و زیبا به وسیله آجر به ارتفاع حدودا ۱۵ متر دیده می شه، نظر هر بیننده ای رو نسبت به حکومت پرعظمت کریم خان تغییر می ده. در این ساختمان که ارگ کریم خان نامیده می شه، خانواده خان زند و محارمش زندگی می کردن، در واقع این محل اندرونی این خانواده بوده. قلعه چهار برج داره که ارتفاع برج ها از دیوار قلعه بیشتره. در سمت غربی حیاط، تالار اصلی ارگ و منزل رسمی و استراحتگاه کریم خان زند قرار داشته. تالاری که در حال حاضر دو ستون چوبی بلند در جلوی اون قرار داره و در گذشته دو ستون سنگی داشته که آقا محمدخان قاجار دو ستون سنگی اون رو برای ساخت کاخ گلستان تهران به اونجا منتقل کرد و به جای اون دو ستون بلند چوبی کار گذاشتن.
اگر پیزای ایتالیا به برج کجش می نازد، یکی از چهار برج ارگ کریم خان زند هم به همان اندازه کج است. البته سه برج دیگر در کمال صحت و سلامت میباشند تا بتوانید میزان انحراف، پیزای شیراز را بخوبی ببینید. در حالیکه قاعدتا در پس زمینه ارگ کریمخان نباید تصویر دیگری را ببینید ولی یک هتل در حال ساخت با ارتفاع نخراشیده خود، این قاب زیبا را می خراشد. همچنین هرگز از بستنی، فالوده، ترشیجات و خوشمزه آلات پشت ارگ کریم خان غافل نشوید.
در ضلع شمال شرقی میدان شهدا و در حالی که عطر شکوفه های بهار نارنج در گذر زند پیچیده بود، در هوای نسبتا خنک بهاری مشغول تماشای دیوارها و برج های آجری ارگ کریم خانی بودیم. صدای خودروهای گیر کرده در ترافیک میدان، انسان را بر می آشفت اما حضور بی خیال مردم در زیر درختان گذر، حس انسان را متفاوت می کرد.
درب ورود ارگ در ضلع شرقی اش بود. فالگیران سعی داشتند انسان را به سوی خود بکشند. بدون برنامه ریزی قبلی به داخل ارگ کشیده شدیم. ردیف درختان حیاط منظم بود و می شد از سمتی وارد اتاق ها شد، تو در تو آن ها را طی کرد و از سویی دیگر خارج شد. از ایوان می شد عکس هایی برداشت. ارگ به سرسبزی بسیاری از خانه ها و باغ های شیراز نبود. کمتر بازدیدکننده ای به دنبال راهنما بود تا از سر ارگ بیشتر بداند.
شیراز آن قدر آثار و خانه های تاریخی دارد که حتی ارگی به این شهرت نیز در میان شان گم شود. در ضلع شمال ارگ کریم خانی، بساط بستنی و فالوده نوع شیرازی اش در مغازه های پرتعدادی پهن بود و می شد سوغات های شهر را در ویترین مغازه ها به تماشا نشست. گذر پرنوری نیز در خیابان برپا بود تا تنها تاریخ را حس نکنی و سویه های از جلوه های مدرن تر نیز قابل مشاهده و عکس برداری باشد.
نمی دانم چرا ولی حس می کردم این فضا در دل باران زیبایی افزون تر و رنگ و بوی تاریخی تر خواهد داشت. شاید دوست داشتم جای رایحه بهار نارنج، بوی خاک را استشمام کنم ...
ارگ کریم خانی یکی از جاذبه های شهر شیراز است که محل زندگی کریم خان زند بوده و به دستور شخص کریمخان معروف به وکیل الرعایا ساخته شده است. در دوره پهلوی به عنوان زندان استفاده میشده که در این دوره دچار آسیب های جدی شد و بعد از آن درگیر مرمت و بازسازی شد و در حال حاظر هم در حال بازسازی است که تبدیل به موزه بزرگ شیراز شود. این بنا در دوره زندیه محل استقرار حکومت و در دوره قاجاریه محل زندگی حاکمان بوده و معماری آن ترکیبی از معماری نظامی و مسکونی است. این بنا دارای یک استخر بزرگ در وسط و چندین آبنما و گلکاری و درختکاری زیبا در اطراف آن است، همچنین دور تا دور ارگ چندین اتاق مسکونی و ایوان و شاه نشین قرار دارد، حمام اختصاصی هم برای استفاده خانواه سلطنتی در داخل ارگ ساخته شده است که از قدیمی ترین حمام ها در این سبک در ایران بوده است. نمای بیرونی ارگ بسیار با ابهت و زیباست و دیوارهایی با ارتفاع ۱۲ متر و برج هایی با ارتفاع ۱۴ متر عظمت آنرا دوچندان کرده است که نمایی اجری و خشتی دارد و واقعا هر بینندهای رو مجذوب خود میکند، اما واقعا داخل ارگ حرف خاصی برای گفتن ندارد و یک استخر و گلکاری و ایوان و تعدادی اتاق که هرکجای دیگه ای هم دیده میشه. در داخل ارگ یه موزه کوچک هم وجود داشت که بیشتر بازدید کنندگان اصلا سراغش نمی رفتند و ما هم چون منتظر دوستان بودیم، زمان اضافه داشتیم رفتیم یه دوری زدیم که واقعا هم ارزش بازدید نداشت.
یکی از مکان های زیبایی که در شیراز باید حتما ببینید بنای زیبای ارگ کریمخان زند است که در زمان حکومت سلسله زندیه ساخته شد و مکان زندگی کریم خان بود زمانی که شیراز به عنوان پایتخت برگزیده شد.
در زمان پهلوی از ارگ به عنوان زندان استفاده شد و آسیب هایی که به بنا وارد شد مربوط به این دوران بوده.
و در سال ۱۳۵۰ به اداره فرهنگ و هنر واگذار شد و بازسازی شد و در سال ۱۳۵۱ ثبت ملی شد.
بازدید از این ارگ زیبا و ورودی ۵هزار و ساعت بازدید ۸تا ۶ عصر می باشد..
حیاط زیبا و بزرگی داره و برای من کمی دلگیر و دلتنگ،بنای اصلی از بیرون رو بیشتر به دلم نشست
ما عصر رفتیم و وقت غروب و هوا تاریکی که چراغهای اطراف ارگ روشن میشه بسیار زیباتر خودنمایی میکنه.
پشت ارگ بستنی فروشی زیادی هست که ما اونجا از شکرریز فالوده شیرازی با بستنی رو با ویوی زیبای ارگ کریم خان میل کردیم
جای همه دوستان هم سبز عالی بود
سلام. خدا را شکر فاطمه زهرا کوچولوی گلم هم عاشق طبیعت، کوهنوردی، پیاده روی و آثار تاریخیه و از این نظر به باباش رفته? مدتی بود که ازم میخواست که ببرمش ارگ کریمخان. شرمندش بودم که مدتی سرم شلوغ بود و نتونستم ببرمش. خلاصه پنجشنبه گذشته مثل دو تا رفیق سوار مترو شدیم و در ایستگاه وکیل الرعایا پیاده شدیم و از پله ها که بالا میرفتیم داشتم در مورد وکیل الرعایا، کریمخان و خدماتشون توضیح میدادم و فاطمه خیلی مشتاق بود که زودتر ارگ را ببینه. ارگ مثل همیشه استوار و پر جذبه خودنمایی میکرد. گردشگران گرچه زیاد نبودند اما مدام در رفت و آمد بودن. بلیط ارگ قیمت یه قطعه کوچک کیک بود، که برای فاطمه خریدم(حالا یا کیکه گرون بود و یا بلیط خیلی ارزون). از جای جای ارگ از جمله حیاط، اتاقها، نمایشگاه صنایع دستی، قسمت خان نشین، پنجره مشجر وحمام ارگ دیدن کردیم. موضوعی که خیلی آزارم میده و در جای جای ارگ هم میدیدم و غصه میخوردم، یادگاری نویسی بود که روی گچکاری ها و روی دیوارها دیده میشد و واقعا نمیدونم چطور یه انسان میتونه اینگونه هویت و ارزشهای مملکت خودشو خدشه دار کنه. در آخر هم یه دور کامل دور ارگ چرخیدیم. و حرکت کردیم تا از دیگر بخش های مجموعه زندیه (از جمله حمام وکیل، مسجد وکیل و بازار وکیل) هم بازدید کنیم.
ارگ کریمخانی یکی از جاذبه های دیگر شهر راز است که بسیار فاخر و ازشمند میباشد.در زمان سلسله پهلوی از ارگ به عنوان زندان استفاده میشد این بنا به دستور کریم خان زند و در دوران زندیه ساخته شده است و در سال ۱۳۵۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.ارگ کریمخانی در مرکز شهر ،شمال شرق میدان شهدا قرار دارد. محوطه و خیابانهای اطراف ارگ کریمخانی به خودی خود یک جاذبه به حساب میاید که شب های بسیار زنده و پویای دارد .بستنی شکرریز هم یگی دیگر از شگفتی های اطراف ارگ است که بستنی بسیار خوشمزه ای داشت .ساعات بازدید از ارگ ساعت ۹ صبح تا ۱۸ بعدازظهر میباشد و بلیط ورودی این مجموعه ۵ هزار تومان میباشد.
ارگ کریمخان از زیباترین دیدنی های شیرازه که در مرکز این شهر و مجاورت مجموعه وکیل قرار گرفته. این بنا متعلق به دوران زندیه هست. نمای آجری داره که ارتفاع دیواره هاش 12 متره و از بیرون بسیااار زیبا و با شکوهه. اما به این علت که در زمان پهلوی به عنوان زندان مورد استفاده قرار گرفته از داخل بسیار تخریب شده و در و پنجره هایی که دیده میشه همه بازسازی شده هستن و هیچ کدوم نمونه اصلی و اولیه نیستن(در داخل مجموعه تصاویر زیادی قرار داره که فضارو قبل از بازسازی نشون میده و حقیقتا داخل بنا موقع شروع مرمت خرابه ای بیش نبوده) حیاط مجموعه مثل همه حیاط های شیراز پر از درختان نارنج هست که در تمام فصول سال زیبا هستن. در یکی از اتاق های داخلی مجسمه های مومی کریمخان و چند تن از نزدیکانش قرار داره. یکی از برجک های ارگ به علت نشست زمین کج شده که خوشبختانه مرمت و بازسازی شده و دیگه خطری تهدیدش نمیکنه (البته کاملا عمودی نیست ولی احتمال ریزشش از بین رفته)
این مجموعه در قسمت مرکزی شهر قراره و راه های دسترسی شهری به راحتی تو دسترس
فضای بیرونی این مجموعه خودش یک فضای گردشگری و ارزش بازدید داره ،
نمای بیرونی این ارگ بخصوص در شب بدلیل نورپردازی بشدت زیبا و با ابهت ، فضای داخلی اتاق ها و بخصوص حیاط اونطور که باید خوب و با نظم نگهداری نمیشه (حداقل 5 بار از این مجموعه بازدید داشتم طی 10 سال) حتی سعی در مرمت درست و با کیفیت هم نشده اما فضای سبز و درختان زیادی داخل حیاط هست و بخصوص در بهار عالیه
یکی از برج های ارگ به دلیل اون چه که وجود خندق و سطح آب های زیر زمینی و فنداسیون ، مصالح عنوان میشه به مرور آسیب دیده و فرسوده شده .حدودا 30 درجه ای کج شده
بلیط ورودی این مجموعه (دو سری آخر فروردین و آبان97) برای هر نفر 3000 تومن بوده
و بهترین فصل مسافرت قطعا بهار (اردیبهشت) و پاییز هست .
در قسمت مرکزی شهر شیراز و در نزدیکی مجموعه بازار وکیل و میدان شهدای فعلی این اثر تاریخی قرار داره و قدمت این ارگ و بنای اون به دوره زندیه برمی گرده و محل زندگی کریمخان زند بوده، در چهار گوشه اون چهار برج ساخته شده و در محیط داخلی اون هم سرتاسر درختان نارنج فضا رو هرچه زیباتر کرده ،در سه ضلع اون ایوان هایی(شاهنشین) که هر کدام چندین اتاق رو در خود جای داده ساخته شده و هرکدام از اتاقها دارای پنجره های مشبک چوبی با تزیینات و شیشه های رنگی زیبا هستند که اونها رو سحرانگیز و جادویی میکنه،در روبروی هر ایوان نیز یک حوض قرار داره که در زمان بازدید ما خالی و خشک بود، در اتاقهای شاهنشین جنوبی مجسمه هایی با لباسهای سنتی از کریم خان زند و جلسه حکومتی اون قرار گرفته، برای بازدید از اینجا صبح زود و یا هنگام غروب آفتاب رو توصیه میکنم ،برای بازدید مفید از اینجا حداقل یک تا دو ساعت زمان لازمه
ارگ کریمخانی جز جاهای دیدنی شهر زیبای شیرازه که امکان نداره کسی بخواد بره شیراز و اینجا رو جز برنامه اش برای دیدن نذاره. این بنای تاریخی در دوره زندیه توسط کریم خان برای استفاده خاندان سلطنتی ساخته شد و در واقع یجور قصر سلطنتی حسوب می شد. تو دوره قاجار هم استفاده مسکونی داشت اما تو دوره ای که پهلوی روی کار اومد به دلیل اینکه فرماندار قاجاری نمیخواست این قلعه مورد توجه پهلوی قرار بگیره شروع به گچکاری تمام سقف ها و دیواره های طلاکاری شده می کنه و به همین دلیل در دوره پهلوی از این قلعه به عنوان زندان استفاده می شه تا جایی که در اواخر دوره پهلوی متوجه ارزش این بنا می شن و با مرمت کاری و ریختن گچکاری رویی اینجا به میراث فرهنگی تعلق می گیره برای بازدید عموم. این ارگ شامل بخش هایی نذیر حمام، شاه نشین، اتاق های تو در تو، آب انبار و ... هستش و علاوه بر اون بخشی هم در قسمت ورودی برای فروش مجسمه و کتاب های تاریخی و خرید سوغات وجود داره. برای رفتن به قلعه یا ارگ باید ورودی هم پرداخت کنین.
ارگ کریمخان یکی از جاذبه هایی است که در شهر بهارنارنج انتظارتان را میکشد.ارگ کریمخان در مرکز شهر شیراز قرار دارد.همین که به نزدیکی این بنا می رسید توجه تان به دیوار ها و برج ها جلب میشود، و با قدم گذاشتن به داخل ارگ فضایی متفاوت با دیگر ارگ ها پیش رویتان قرار میگیرد .این ارگ زمانی محل زندگی کریم خان زند بوده است. در زمان پهلوی به عنوان زندان از آن استفاده میشده و اکنون که به ثبت ملی رسیده و مورد بازدید عموم قرار میگیرد . متاسفانه یکی از برج ها به شدت آسیب دیده و در حال مرمت میباشد.تماشای فضای داخلی ارگ خالی از لطف نیست. گلفام_سفر
در مرکز مجموعه زندیه، ارگ کریمخان، بنایی با عظمت و وسیع دیده می شود. در ورودی ارگ اولین چیزی که چشم بازدید کننده را درگیر می کند، کاشیکاری بزرگی با طرح نبرد کریمخان با دیو است. حیاط ارگ مانند همه عمارت های دیگر شیراز بزرگ با حوضی بزرگ در میان آن و باغچه های گل و درخت نارنج در طرفین. همچنین در اطراف حیاط حمام تاریخی کرمخان زند قرار دارد.
ارگ کریمخان از بناهایی است که مورد بی مهری واقع شده و به آن به طور کافی رسیدگی نشده و ستون های چوبی ایوان و نقاشی های دیواری و گچبری ها تخریب زیادی داشته اند.
در قسمتی از عمارت مجسمه مومی کریمخان و مهمانانش ساخته شده و به نمایش گذاشته شده است.
#گلفام_سفر
ارگ کریم خان در نزدیکی مسجد و بازار و گرمابه وکیل قرار گرفته و همگی در زمان کریم خان زند ساخته شده. برای رفتن به این مجموعه، باید به میدان یا فلکه شهرداری شیراز برید. یه محوطه زیبا و گلکاری شده هم در مقابل ارگ قرار داره و یک نماد از شیراز که برای عکس گرفتن با بک گراند ارگ کریم خانی بسیار زیباست. داخل ارگ متاسفانه خیلی آسیب دیده. چون در زمان پهلوی به عنوان زندان هم مورد استفاده قرار میگرفته. یکی از برج های قلعه که در نزدیکی حمام ارگ بوده هم به دلیل رطوبت زیاد نشست کرده و کمی کج شده که اینطور که راهنما گفتن، ظاهرا در دست ترمیم هست و از خرابی بیشتر این بنا جلوگیری شده.
در فضای حیاط که حوض بزرگی هم داره، درخت های کهنسال زیبایی وجود داره و عطر بهارنارنج هم در فضا پیچیده.
پیشنهاد میکنم بعد از بازدید از ارگ کریم خان، به بستنی و فالوده فروشی های پشت ارگ مراجعه کنید و لذت ببرید. یکی از خوشمزه ترین فالوده ها و بستنی های شیراز رو ما اونجا خوردیم.
#گلفام_سفر
سلام. برای رفتن به این مکان تاریخی باید تشریف ببرید فلکه شهرداری. به محض اینکه به اونجا برسید دیوارهای ارگ نظر شما رو جلب خواهد کرد. این ارگ تقریبا به شکل مربعی که دارای دیوارهای بلند هستش و چهار گوشه استوانه ای شکل دارد زمانی مکان زندگی کریم خان زند بوده است. داخل این ارگ پر از درختان نارنج هستش و یک حوض بسیار طولانی و در میان این درختان صندلیهای متعدد جهت نشستن. این ارگ در مجاور مسیرش چندین راه پله داره که شما رو به داخل برخی اتاقهاش میبره. اکثر اتاقهاش پلمب هستند. داخل اتاقها از سنگهای کف مرمر ساخته شده اند و شیشه های رنگی پنجره ها و همچنین سقفها با گچبریهای بسیار زیبا و نقش و نگار خاص خواهید دید. در یکی از همین اتاقها مجسمه های بسیار زیبا که بیانگر آن دوره ها میباشد رو خواهید دید. این ارگ با مساحت 12800 متر و نمای آجر کاری کنگره دار 12 متری در سال 1180 هجری قمری توسط کریم خان زند بنا شده است و در سال 1351 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و در دهه های گذشته مرمت شده است. در این ارگ در حال حاضر کارگاه آموزشی و فروشگاه صنایع دستی هم وجود دارد.ورودی آن نفری 5000 تومان میباشد که بلیط آن را بیرون از ارگ بصورت الکترونیکی از باجه متمرکز مربوطه می بایست تهیه کنید. در سفر به شیراز اگر اهل مکانهای باستانی هستید اینجارو از دست ندید.
عمارت با ابهت و زیبای ارگ کریم خانی یادگار برجسته سلسله زندیه یکی از جاذبه های دیدنی شهر شیراز می باشد که با برج و باروهای بلند خود گردشگران را به سوی خود جذب می کند. این بنای عظیم جنب فلکه شهرداری و در نزدیکی موزه پارس ، بازار وکیل و حمام و مسجد وکیل قرار دارد که با پای پیاده می توان به آنها نیز دسترسی داشت . اطراف ارگ فضای سبز با گلکاریهای زیبا و نیمکتهایی برای نشستن و استراحت وجود دارد .در نزدیکی ارگ پارکینگ جهت رفاه حال مهمانان فراهم شده است . کریم خان در زمان خود این بنا را به عنوان کاخی برای محل سکونت خاندان سلطتنتی ایجاد نمود . ۴ برج بلند استوانه ای در ۴ گوشه عمارت دیده می شود با دیوارهای بلند کنگره دار . در ورودی حوض طویلی قرارد و در جیاط بنا درختان سر سبز نارنج که در فصل بهار با عطر خوش خود مهمانان را سرمست می کند . کف حیاط از لاشه سنگهای بزرگ پوشیده شده است . پنجرهای بزرگ با شیشه های رنگی قشنگ در ساختمان دیده می شود درون اتاقها نقاشی و گچبریهای ساده ای دیده می شود .مصالح به کار رفته در این بنا ، آجر ، سنگ و گچ می باشد .حمامی در گوشه پایین قرار دارد . در زمان پهلوی از این بنای با شکوه به عنوان زندان استفاده می شده است و استفاده از حمام باعث فرونشست برج پشتی آن شده است که آن را مهار کرده اند . البته پشت همین برج الان سرویس بهداشتی قرار دارد که امیدوارم مزید بر علت نشده باشد . چیزی که در این بناها آزار دهنده هست یادگاریهای نوشته شده توسط هموطنان است که امیدوارم در این زمینه فرهنگ سازی شود . و فالوده سنتی شیرازی پشت ارگ نیز که از بستنی بندیهای معروف و قدیمی شیراز می باشد جهت پذیرایی از مهمانان آماده است . در صورتی که با مترو به دیدار ارگ رفته باشید باید ایستگاه زندیه پیاده شوید که ارگ دیده می شود و در صورتی که با خودرو شخصی باشید در پشت ساختمان بانک ملی روبروی ارگ و کنار بستنی شکر ریز پارکینگ وجود دارد .
ارگ کریمخانی از بناهای دوره زندیه و در روزگار پایتختی شیراز بنا شد تا محلی برای زندگی پادشاه باشد و در واقع اقامتگاه شخصی کریمخان زند بود. این بنا که اکنون بیش از ۲۵۰ سال از عمر آن می گذرد، بعدها تبدیل به زندان و در نهایت موزه شده است. نمای بیرونی بنا یک ساختمان نظامی را تداعی می کند که ۴ برج دیده بانی و دیوارهای آجری بلند و قطورِ کنگره دار دارد. یکی از برج های ارگ کج شده که تداعی کننده برج پیزاست. دور تا دور ارگ نیز خندقی برای حفاظت بیشتر از آن وجود داشته است. نمای درونی ارگ اما کاملا تداعی کننده کاربری مسکونی اش است؛ ایوان و اتاق های نقاشی شده، آبنماها و باغچه ها، حمام، و ...
اطراف ارگ معمولا عصرها و شب هنگام پر از مسافران داخلی و خارجی و همچنین مردم محلی است و البته چندین فالوده فروشی مهم نیز در نزدیکی ارگ قرار دارد که می توان از آنها سفارش داد و در فضای سبز جلوی ارگ نشست و از تماشای ارگ و فالوده خوری لذت برد!
ارگ کریمخان از بیرون خیلی با ابهته و همیشه دلم میخواست اینجا رو از نزدیک ببینم.
ارگ کریمخانی محل زندگی کریم خان زند بوده و بعدها در دوران پهلوی از آن به عنوان زندان استفاده می شده به همین دلیل به زندان کریمخانی هم معروفه.
داخل ارگ کریمخان شلوغ بود.در آن مجسمه کریمخان و اطرافیانشو درست کرده بودن
مثل سایر بناها اتاقی با پنجره های رنگی وجود داشت
و قسمت جالب ترش به نظر من حمام بود که سقف و دیواره های قشنگی داشت.
از اینجا که خارج شدیم به مغازه های پشت ارگ برای خرید سوغاتی و مسقطی معروف شیراز رفتیم. همچنین مغازه های اینجا به بستنی هم خیلی معروفن ما که میل نداشتم و قسمتون نشد ولی شما اگه خواستین استفاده کنید بستنی شکرریز و بابابستنی از مغازه های معروف اینجان.
در مرکز شهر شیراز دیوار عظیم و برج و باروهای ارگ تاریخی کریمخان را می توانید ببیند که روزگاری مکان زندگی او و خاندانش بوده است. دورتادور محوطه جلوی آن باغچه کاری و گلکاری شده و به زیبایی نمای آن افزوده است. در ورودی بنا به نسبت دیوارهایش نسبتا کوچک است و بالای آن تصویری بزرگ و پر نقش و نگار از نبرد رستم و دیو سفید به چشم می خورد که البته مربوط به زمان قاجاریه است. حوضی طویل در وسط بنا کشیده شده و دو طرف آن را درختان نارنج فرا گرفته است. پنجره های چوبی و بزرگ آن دور تا دور ساختمان هایش کشیده شده و مزین به شیشه های رنگی و جذاب است. اتاق ها نقش و نگار ساده ای دارند و حکایت از کاربرد مسکونی برج دارند. حمام کوچک گوشه عمارت نیز سندی بر این ادعا است. در جلوی هر ایوان حوض های سنگی یکپاره ای قرار دارند که دورتادورشان را گلدان فرا گرفته است. این ارگ سالیان سال داستان ها به خود دیده است و اکنون آرام گرفته و پذیرای گردشگران شیراز است.
اگر گذرتان به میدان شهدای شیراز افتاده باشد، چهار دیواری آجری بزرگ ارگ کریم خان را دیده اید. ارگی که بیش از ۳ قرن پیش به دستور کریم خان زند ساخته شده است و محل زندگی خانواده او بوده است. در چهار کنج ارگ، برج هایی به ارتفاع حدود ۱۵ متر و شبیه مهره رخ شطرنج، ساخته شده است. یکی از برج ها در گذر زمان کج شده و به همان شکل بازسازی شده است. ورودیه ارگ برای ایرانیان ۳ هزار تومان است. ارگ به شکل مربع است و داخل آن حیاط بزرگی قرار دارد که درختان زیادی در آن کاشته شده است و در مرکز حیاط یک حوض قرار دارد. دور تا دور حیاط نیز اتاق و ایوان و تالار است. در داخل بخشی از تالارها، تابلوهایی نصب شده است که در آن تصاویر پیش از بازسازی ارگ با تصاویر حال حاضر مقایسه شده که نشان دهنده وضعیت اسفناک ارگ پیش از بازسازی است. دیدن تصاویر قدیمی ارگ، و مقایسه آن با حجم عملیات بازسازی، هر بیننده ای را به تحسین وا میدارد. سرویس بهداشتی در داخل ارگ فراهم است. در یکی از ساختمان ها فروشگاه صنایع دستی شیراز قرار دارد. با این اوصاف، به نظر بنده داخل ارگ ارزش وقت گذاشتن ندارد و بهتر است وقت خود را برای دیدن داخل ارگ از دست ندهید و همان نمای بیرونی ارگ به اندازه کافی زیباست و دیدن آن کفایت میکند. پشت ارگ خیابانی قرار دارد (خ پشت زندان) که مرکز فروش سوغاتی های شیراز است و با قیمت مناسب میتوانید انواع سوغاتی های شیراز را خریداری نمائید. انواع عرقیات گیاهی و مسقطی مهمترین سوغات شیراز است. بستنی و فالوده معروف شکرریز با قدمت بیش از نیم قرن در کنار ارگ و در همین خیابان قرار گرفته است. هر چند که ما پس از خرید فالوده بستنی و صرف آن، خیلی فرقی بین این بستنی معروف با سایر جاها ندیدیم و بلکه کم کیفیت تر هم بود! فضای ارگ و محیط پیرامونی آن برای شب گردی مناسب و نیمکت هایی برای نشستن وجود دارد. تابلوی معروف I love shiraz در فضای مقابل ارگ نصب شده است و مقابل این تابلو یکی از بهترین ویوهای ارگ برای عکس گرفتن است. ارگ در نزدیکی بازار وکیل است و از ارگ تا بازار بصورت پیاده مسیر درازی در پیش نخواهد بود.
ارگ کریمخان یکی از جاذبه های دیدنی شهر شیراز است.در زمان کریمخان زند در سال ۱۱۸۰ ه.ق شیراز شاهد احداث بناهای حکومتی بود.ارگ با مساحت ۱۲۸۰۰ متر مربع و زیر بنای ۴۰۰۰ متر مربع یکی از بناهای معروف آن دوران است.ورودی ارگ در شرق بنا قرار گرفته و توسط یک هشتی به داخل راه دارد.حوضی بزرگ با جهت شرقی_غربی در میان حیاط قرار دارد.در سه طرف آن، سه ایوان با اتاقها و تالارهای منحصربفرد ساخته شده است.داخل تالارها با نقاشیهای زیبا مزین شده است که دارای طرحهای اسلیمی گل و مرغ است.در قسمت جنوب شرقی ارگ هم حمام مجموعه واقع شده است.در اوایل اردیبهشت ۹۸ که در شیراز بودیم از این اثر بی بدیل ثبت ملی دیدن کردیم.در دهه های اخیر این بنا بارها مورد بازسازی و نوسازی قرار گرفته است .