اين باغ در جبهه شمال شرقي و در سمت جنوب تنگ آب خان و در بستري کوهستاني واقع شده است. قرار گرفتن این باغ در کنار قناتی موسوم به ماریز سعدی و واقع شدن در محدوده قلعه ای موسوم به کهندژ است. باغ دلگشا يکي از باغ هاي تاريخي شيراز است که در نزديکي آرامگاه سعدي واقع شده است. سابقه آباداني و رونق باغ دلگشا به دوران پيش از اسلام و به دوره حکومت ساسانيان نسبت داده شده است. باغ دلگشا در دوره صفويه نيز از باغ هاي مهم و تفريحي شيراز بود. به طوري که در تصاوير به جا مانده از جهانگردان اروپايي به اين باغ اشاره هاي فراوان شده است. اين باغ که 5/7 هکتار مساحت دارد، هم اکنون از گردشگاه هاي ديدني شيراز است.
در دوره تسلط تیمور گورکانی از غایت آبادانی برخوردار بوده است، که تیمور پس از دیدن آن، در سمرقند باغی به همین نام بنا کرد. باغ دلگشا در دوره ی صفویه نیز بسیار مشهور و در دوره افشاریه نیز همچنان آباد بوده است. این باغ در فاصله ی دوره نادرشاه تا سلسله زندیه آسیب های فراوانی دید که در زمان کریمخان زند دوباره احیا شد.
در مقابل عمارت، حوض سنگي بزرگي وجود دارد. عمارت اين ساختمان به صورت يك تالار با چهار شاه نشين به سبك معماري كاخ هاي ساساني بيشاپور ساخته شده كه داراي سه طبقه و ايواني با دو ستون است، كه از معماري زنديه بوده و همچنين داراي آيينه كاري هايي به همراه نقاشي هايي از رنگ روغن با سقف هايي از چوب و گچ بري هايي تزيين شده با نقوش گل و بته است در اطراف سقف ايوان بر روي گچ، اشعاري از شوريده به خط نستعليق نوشته شده كه در نوع خود بي نظير مي نمايد اولين كلاه فرنگي در ايران نيز در اين باغ به ثبت رسيده است
بیشتر درختان آن را مرکبات مخصوصاً نارنج و پرتقال تشکیل میدهند. عمارت این باغ نیز به شکل سه طبقه با دو ورودی در دو طرف و ایوانی در طبقه میانی که مشرف به استخر مقابل عمارت است، خبر از روزگار شکوه و عظمت باغ میدهد. طی چند سال گذشته این بنا چندین بار دستخوش حریق شده و به شکل مخروبه درآمده است.
باغ دلگشا که در فهرست آثار ملی با شماره ۹۱۲ به ثبت رسیدهاست.
باغ دلگشا از باغ های قدیمی و بسیار زیبای شیرازه که نزدیک به آرامگاه سعدی قرار گرفته و تقریبا همیشه خلوته. برای من که زیاد به شیراز سفر میکنم جاذبه جدیدی نیست ولی اینقدر زیباست که همیشه برای قدم زدن و گذروندن یک نیمروز در آرامش انتخابش میکنم. بعد از ورود به باغ، خیابانی نسبتا طولانی در مقابلتون قرار داره که دو طرفش درختان نارنج و نخل های بلند قرار داره و وسطش داخل حوض های کاشی آب جریان داره. خوشبختانه هروقت به این باغ رفتم حوض ها پر از آب بودن و زیابیی باغ رو چند برابر کردن. در وسط باغ هم یک امارت سه طبقه وجود داره. با اینکه نوروز به این باغ رفتیم مطلقا خبری از بوی بهار نارنج بود. گویا درختان در اجاره هستن و بهار نارنجشون مرتب چیده میشه و به فروش میرسه و برای رضای خدا روی یکی از درخت ها شکوفه بهار نارنج نبود که بوش تو باغ بپیچه اما در محوطه بیرون تا دلتون بخواد فروشنده بهارنارنج بساط کرده بود. به نظرم باغ دلگشا در تمام فصل های سال برای قدم زدن و عکاسی و لذت بردن از طبیعت از زیباترین جاهای شیرازه.
از قدیمیترین و قشنگترین باغهای شیراز همین باغ دلگشاست. نزدیکیش به مقبرهی سعدی باعث شده که هر بار من به دیدار استاد سخن پارسی میرم به اینجا هم سری بزنم.
ابتدای ورودی با باغی بزرگ و سرسبز روبهرو میشیم و بعد از طی کردن مسافتی و رد شدن از کنار حوضی باریک و بلند و آبیرنگ به عمارت زیبای باغ میرسیم که نمونهای کامل از باغهای ایرانی رو شاهد خواهیم بود.
درختای محوطه بیشتر نارنجه و در بهار و اردیبهشتماه عطر بهار نارنج کل فضا رو فرا میگیره و البته درختان نخل سر به فلک کشیده هم به زیباییهای اینجا کمک زیادی کرده.
مقابل عمارت حوضی بزرگ قرار گرفته و خود عمارت هم از سه طبقه تشکیل شده. سقفها و دیوارهای داخلی مقرنسکاری شده و با هنر گچبری و آینهکاری مزین.
این باغ با همهی زیباییش از جاذبههای کمتر دیده شدهی شیرازه و بیشتر اوقاتی که من رفتم خلوتتر بوده نسبت به بقیهی اماکن دیدنی!
پن: تصاویر این بررسی در سفرهای مختلف من عکسبرداری شده.
باغی شامل یه عمارت در وسط باغ که بهش می گن دلگشا چون درختکاری شده و جوی آبی از لابه لای درختا رد می شه و باعث میشه هوای گرم شیراز رو توی نیمه اول سال خنک کنه و نشستن تو این باغ رو دلپذیر. البته به جز این ها دیدن پیرمردهای بازنشسته ای که دور هم یه گوشه از باغ نشستن و آواز می خونن قطعا بیشتر می تونه دلگشا باشه. متاسفانه عمارت وسط باغ نه تنها که برای بازدید باز نیست بلکه هیچ رسیدگی بهش نشده و در و دیواراش کلی کنده کاری و نقاشی و خاطره نویسی داره. علاوه بر اون به دلیل کمبود آب تو سال های اخیر همیشه آبی در حوض و جوی جاری نیست و باید خوش شانس باشین تا این صحنه زیبا رو ببینین. همین طور به فضای باغ و درختا هم رسیدگی چندانی نمیشه. برای رفتن به باغ ورودی باید پرداخت کنین. من خودم با وجود اینکه دفعه سوم بود شیراز می رفتم این باغ رو به خاطر فضاش و شعر خونی مردمش دوس داشتم دوستام هم ببینن که متاسفانه از هیچکدومش خبری نبود و همه بهم گفتن باغ ودرخت که تو شهر خودمونم بود.
باغ دلگشا باغی است مصفا که در بلوار هفت تنان ، محله سعدی شیراز و در نزدیکی آرامگاه سعدی قرار دارد . با ورود به باغ و در امتداد خیابانی که به عمارت منتهی می شود آبنمایی طویل با فواره های درون آن مشاهده می شود به همراه استخری روبروی عمارت که باعث طراوت و زیبایی باغ می شود . در دو سمت این خیابان درختان مرکبات و بیشتر نارنج به شکل انبوه قرار دارد و به گفته راهنما ۴۵۰۰ درخت نارنج درون باغ وجود دارد . در پشت عمارت کلاه فرنگی نیز علاوه بر درختان سرو درختان انبوه نارنج قرار دارند که در فصل بهار عطر دل انگیز شکوفه های سفید رنگ بهار نارنج بازدیدکنندگان را سر مست می کند . آب باع از قنات سعدی تامین می شود . عمارت از یک ساختمان ۳ طبقه تشکیل شده است که در تقاطع خیابان شمالی و جنوبی باغ قرار دارد و دو درب ورودی در دو طرف ساختمان دارد و شامل یک تالار بزرگ و چهار شاه نشین می باشد . درون ساختمان موزه ای از سکه و اسکناس های ادوار مخلتف ، رادیو و تلوزیون ، گرامافون ، پنکه ، منقل ، سماور زغالی و ... را می توان مشاهده کرد .تالار آینه نیز یکی از قسمتهای ساختمان است که از زیبایی خاصی بر خوردار است . بنابر گفته راهنمای موزه قدمت باع به زمان ساسانیان برمی گردد و در زمان صفویه و قاجاریه نیز از باغات سرسبز و تفریحی و مهم بوده است . در زمان زندیه قوام الملک شیرازی باغ را خریداری نموده ، به ساختمان افزوده و آن را به شکل کنونی درآورده است . در جای جای خیابانهای باغ نیمکتهایی برای نشستن و لذت بردن از زیباییهای باغ وجود دارد . در ورودی باغ نیز دستفروشانی هستند که بهار نارنج برای فروش عرضه می کنند . بلیط ورودی باغ هر نفر ۱۵۰۰ تومان و برای ورود به موزه نیز هر نفر ۱۵۰۰ تومان بود .
بعد از بازدید آرامگاه سعدی، قصد داشتم تا دروازه قرآن و باغ جهان نما را پیاده بروم که روی گوگل مپ توجهم به این باغ جلب شد و بنابراین وارد آن شدم. باغ دلگشا که اسم قشنگی هم دارد، کهن ترین باغ شیراز است که قدمت آن به دوره ساسانی برمی گردد و حدود ۶ هکتار وسعت دارد. توصیف این باغ نیز در سفرنامه های جهانگردان اروپایی عصر صفوی آمده است. بیشتر درختان باغ از نوع نارنج است و البته گل کاری های زیبایی هم در این باغ بخصوص فصل بهار انجام می شود. عمارت وسط باغ نیز در دوره قاجار ساخته شده که یک بنای ۳ طبقه است که در طبقه همکف و دورِ هشتی، چهار شاه نشین دارد. ایوان بزرگ عمارت که رو به استخر و با دو ستون میانی اش، این کوشک را از دیگر نمونه های مشابه در شیراز متمایز می کند. در دهه ۱۳۴۰، شهرداری شیراز این باغ را خریداری و بازسازی کرد. در زمان بازدید من، عمارت که قرار بود موزه باشد بسته بود.
باغ دلگشا در شیراز در نزدیکی آرامگاه سعدی و در دامنه کوه فهندژ قرار گرفته و ما بعد از بازدید سعدیه پیاده به این باغ رفتیم. قدمت باغ به زمان ساسانیان می رسد و در آن عمارتهایی که متعلق به دوره قاجاریه هست وجود دارد. دوستون در قسمت جنوبی عمارت قرار دارد و حوض آبی در وسط باغ موجود است. درختان نارنج زیادی در این باغ وجود داشت که در زمان بازدید ما هنوز چند تایی نارنج روی درخت بودند. این باغ از باغهای تاریخی و مهم شیراز در دوره های مختلف بوده و آب آن هم از چشمه قنات آرامگاه سعدی تامین می شود
باغ دلگشا نبش خیابان بوستان سعدی و نزدیک سعدیه قرار دارد. با مصماترین نامی که می شد برای این باغ انتخاب کرد دلگشا است.
باغی زیبا و پر از درختان بهار نارنج که در هنگام سفر ما شکوفه کرده بود و فضای باغ با بوی بهار نارنج عطرآگین شده بود. عمارتی در وسط باغ قرار دارد که طبقه پائین آن موزه است و برای بازدید از موزه باید بلیت جداگانه تهیه کرد. در محوطه باغ گل کاری انجام شده و باغ را بسیار زیبا کرده است. شیراز دارای باغ های زیبائی است که یکی از یکی زیباتر است. ولی این باغ جز اولویت های درجه دوم هنگام بازدید از شیراز است. اگر در اردیبهشت این باغ را ببینید، در مقابل آن دستفروشانی را خواهید دید که شکوفه بهار نارنج را با مبلغ کیلوئی ۴۰ هزار تومان می فروشند.
سلام. این باغ بسیار بزرگ که در نزدیکی مقبره سعدی واقع شده در منطقه ای با همین نام هستش. بسیار زیبا و جذابه. آبنماهای متعدد داره و مملو از درختان نارنج هست که اگر در فصل بهار بیاید از بوی بهار نارنج مست خواهید شد. این باغ در حقیقت یکی از جاذبه های گردشگری شهر شیراز و به تمام توریستها پیشنهاد می کنم در یکروز مقبره حافظ،سعدی و این باغ رو در برنامه شان بگنجانند.
باغ دلگشا مربوط به دوره ساسانیان، صفویه و قاجاره. عمارت داخل آن هم مربوط به دوره قاجاریه و با الهام از معماری کاخ های ساسانیانه.
داخل عمارت موزه لوازم و طبقه بالا آن موزه رادیوست که البته ورودی جداگانه داره (نفری 3 تومن و ورودی خود باغ نفری 1500) . داخل ساختمان رو تا حدی بازسازی کردن و از حالت قدیمی خارج شده.
نمای باغ از طبقه سوم واقعا دیدنی ست.
باغ دلگشا در نزدیکی سعدیه شیراز قرار دارد.این باغ مربوط به دوره آل مظفر در قرن ۸ ه.ق است.دارای یک عمارت کلاه فرنگی در وسط باغ است که بسیار زیبا است.ما در عصر یکی از روزهای اوایل اردیبهشت به این باغ زیبا رفتیم.آب نماها و آبشارهای این باغ محیطی بسیار با طراوت ایجاد کرده بود.وجود درختان بسیار زیاد نارنج و عطر گلهای بهارنارنج لذت زیادی به ادم می دهد .حتی در برخی از درختان هنوز میوه نارنج موجود بود.آب این باغ از آبهای قنات سعدیه تامین می شود.حاج قوام الملک شیرازی حدود ۲۰۰ سال پیش این باغ را خریداری میکنه و به املاک خودش اضافه میکنه.باغ دلگشا دارای ۳۹۰ متر درازا و ۱۶۸ متر پهنا است.قدم زدن، نشستن روی نیمکتهای باغ در عصر یک روز بهاری واقعا خیلی لذت بخش بود .باغ دلگشا واقعا زیبا، باصفا و با عطر گلهای بهارنارنج محیط بسیار زیبائی دارد.
باغ دلگشای شیراز یکی از باغهای قدیمی که خاطرات تاریخی مختلفی رو در دلش داره و در نزدیک آرامگاه سعدی قرار گرفته، تاریخ ساختش به قبل از ورود اسلام به ایران میرسه و همیشه یکی از تفرجگاههای مهم هر دوره بوده،و تمام مشخصه های یک باغ ایرانی رو داره،از زیباییهای باغ آبنمای زیبا و درختان بهارنارنج خوش عطرش هست، کوشک زیبای باغ در انتهای محور آبنما در سه طبقه به زیبایی ساخته شده و درحال حاضر موزه رادیو تلویزیونه، مثل بیشتر باغها یک حوض در مقابل بنا ساخته شده که انعکاس عمارت در آب زیباست، بنا مرمت کمی شده و وضع عالی ای نداره،پیاده روی درباغ و تنفس عطر بهارنارنج در فصل بهار از جذابیتهای این باغ هست.
خوشا شیراز و وصل بی مثالش! مطمن ام هر قدر هم که در شیراز بگردید دیدنی های این شهر پر انرژی تمامی ندارد! طی سفرهایی که به شیراز داشتم یکی از باغ های آن را همیشه بازدید می کنم و از دیدنش خسته نمی شوم. این باغ جایی نیست جز باغ دلگشا! خوشبختانه این باغ نزدیک آرامگاه سعدی قرار دارد و به راحتی می توانید با چند دقیقه پیاده روی به دیدن این باغ بروید که بوی نارنج های سرکشیده از پشت دیوارهایش دلتان را خواهد برد! واقعاً اسمش بیانگر حال و هوایش است. درختان نارنج و پرتقال و نخل های بلند و برافراشته در ترکیب با آب نماهای وسط باغ فضای روح انگیزی را ایجاد کرده است. انتهای باغ عمارت کلاه فرنگی سه طبقه ای قرار دارد که وسط آن ایوان دو ستونه کوچکی قرار گرفته و دیوارهای اطرافش مزین به نقش و نگارهای متقارن و خوش فرم است. طبقه اول طاق بندی های زیبایی دارد. حقیقتاً زمانی که وارد آن شدم یاد سمساری های قدیمی افتادم! تقریباً اشیا متنوعی در آن بود از سکه و اسکناس گرفته تا ظروف و لباس قدیمی. اما همه آنقدر برایم جذاب بودند که با حوصله تک تکشان را بررسی کردم به خصوص روند تولید اسکناس در ایران. کمی آنطرف تر اتاقی بود که تمام دیوارهایش آیینه کاری شده بود و از زیبایی می درخشید! عبور نور از پنجره های کوچک رنگی تلالو نور دلنشینی را در کف اتاق ایجاد کرده بود. پلکانی چوبی شما را به طبقه بعدی هدایت می کند. جالبترین مورد در این طبقه عکس های قدیمی از روزگار پهلوانی آن زمان و به توپ بستن متهمان جلوی لوله توپ بود که تا حالا تصویری از آن ندیده بودم. در دیوار یکی از راهروها نقاشی جالب قرار داشت. تقریبا تصویر تمام پادشاهان ایرانی از هوشنگ و فریدون شاهنامه گرفته تا نادر شاه و آقا محمد خان قاجار در آن جای گرفته بودند!
طبقه سوم شامل چند اتاق وسیع بود که اختصاص به موزه رادیوهای قدیمی داشت که مرتب و منظم روی چهارپایه هایی کوتاه قرار گرفته بودند که البته همه تقریباً به یک سبک و سیاق بودند. از پنجره های بزگ و چوبی این اتاق ها هم غافل نشوید چراکه نمای زیبایی رو به باغ خواهید دید. بعد از بازدید توصیه میکنم شروع به گردش در باغ کنید و از خنکای سایه درختان نارنج و بوی سحرانگیزشان نهایت استفاده را ببرید که جای دیگری نخواهید یافت!
#تایسیز
شیراز پر از باغ های زیبا و دیدنی هست که آوازه ای جهانی دارند؛ باغ دلگشا هم یکی از باغ زیبای این شهر هست که ساخت اون به دوران ساسانیان برمیگرده و جزو آثار ملی ایران هم به حساب میاد. برای رسیدن به این باغ زیبا میتونید در پایانه اتوبوس میدان نمازی سوار اتوبوس بشید و به راحتی به اینجا برسید. با توجه به اینکه ساخت این باغ به دوران ساسانیان برمیگرده در ساخت عمارت این باغ از کاخ های زیبای بیشاپور الهام گرفته شده. عمارت زیبای این باغ دارای آیینه کاری بسیار چشمگیری هست و سقف چوبی آن یکپارچه نقاشی شده و بسیار مجلل به نظر میرسه.
از دیگر آثار تاریخی این منطقه میشه به سعدیه اشاره کرد که با تنها ۱۰ دقیقه پیاده روی میتونید به اونجا برسید.