آتشکده یزد محل نگهداری آتش مقدس زرتشتی در شهر یزد و نیایشگاه زرتشتیان ساکن در این شهره. ورود به این نیایشگاه همیشه برای نیایش کنندگان با آدابی همراه بوده، از جمله پاکیزگی زنان و مردان. مردان باید برای ورود با کلاه سفید و زنان با روسری سفید و لباس رنگ روشن و بدون کفش وارد بشن. آتش مقدس درون مجمر بزرگی از جنس برنزه و شخصی به اسم «هیربد» مسئول روشن نگه داشتن اونه. بازدیدکنندگان این آتشکده می تونن این آتش همیشه فروزان رو از پشت دیوار شیشه ای ببینن. آتشی که درون این آتشکده میسوزه، بیشتر از ۱۵۰۰ ساله که روشن مانده . این آتش فروزه ای ست از آتش آتشکده کاریان در لارستان که به عقدای یزد آورده شد و نزدیک به ۷۰۰ سال در اونجا روشن نگه داشته شد و بعد در سال ۵۲۲ از عقدا به اردکان برده شد و نزدیک به ۳۰۰ سال هم در اردکان یزد بود و در سال ۸۵۲ از اردکان به این شهر برده شد. نخست در محله ای به نام «خلف خان علی» در خانه یکی از موبدان بزرگ به اسم «موبد تیرانداز آذرگشسب» نگهداری می شد و در سال ۱۳۱۳ پس از ساخته شدن این آتشکده به درون اون برده شد.
یکی از دیدنی ترین جاذبه های شهر یزد، آتشکده زرتشتیان هست که نگهبان آتش 1500 ساله ایران زمین است.
این آتشکده در میدان مارکار، خیابان آیت اله کاشانی قرار گرفته و دسترسی به اینجا بسیار راحت هست. بنای این آتشکده ، زیاد قدیمی نیست و مربوط به سال 1313 می باشد که شخصی به نام همابائی این بنا رو در املاک موقوفه تعدادی از زرتشتیان از جمله خانواده امانت می سازه و البته زرتشتیان پارسی هند هم هزینه ساخت رو تقبل می کنن.
داستان انتقال این آتش مقدس به این بنا هم بسیار جالبه و پیشنهاد می کنم که حتما در این خصوص مطالعه کنید.
بازدید از آتش، از پشت شیشه انجام میشه ویک راهنما در بدو ورود آداب این مکان رو برای ما توضیح دادن و خیلی محترمانه درخواست کردن که سکوت رعایت بشه.
حیاط مجموعه هم خیلی باصفا و قشنگ هست. یک حوض بزرگ گرد در وسط و درختان سرسبز در اطراف. نگاره زیبایی از فروهر هم در بالای ساختمان اصلی خودنمایی می کنه که هنرمندانه ساخته شده.
در سالن دیگه مجموعه هم موزه مردم شناسی و بخش های برای معرفی آداب و رسوم زرتشتان، نحوه عبادات شون، رسوم ازدواج و رسیدن به سن تکلیف و ... وجود داشت که خیلی جالب بود.
این آتشکده زیبا متعلق به زرتشیان بوده و زمان پهلوی اول ساخته شده ،مکان این آتشکده خیابان آیت الله کاشانی یزد بود ،در این محل طبق گفته های لیدر تور ،خانواده ها دور هم جمع میشدن و محل برگزاری جشن ها بوده ،توی حیاط آتشکده پر از درختان کاج و یک حوض بزرگ بود و ساختمان هم پر از ستون های زیبا که چشم رو خیره میکرد ،همینطور کاشی های بسیار زیبا جالبه بدونین که آتش این اتشکده ۱۵۰۰ ساله که روشنه! دیدنش رو به همه ی شما توصیه میکنم #گلفام_سفر
نیایشگاه زرتشتیان یزد و محل نگهداری آتش مقدس آن ها اکنون به عنوان یکی از مکان های اصلی گردشگری یزد در تمام طول روز پذیرای گردشگران است .
اصولا همه ما دوستدار آشنایی با دین زرتشت که دین ایرانیان در قبل از اسلام بوده ، هستیم و هرجا اثری گردشگری مرتبط با زرتشت باشد معمولا گردشگران زیادی دارد .
یک حوض مدور زیبا در جلو عمارت آتشکده به زیبایی آن افزوده است .
نگاره فروهر با جملات " اندیشه نیک " ، "گفتار نیک " و " کردار نیک " در روی کاشی های لاجوردی در زمینه طرح های آجری ، کتیبه وسیع و زیبای این عمارت را تشکیل می دهند و چهار ستون یکدست سنگی این کتیبه را استوار نگه داشته اند و مسیر ایوانی برای ورود به تالار داخل آتشکده را ایجاد کرده اند . پله های عریض و یکدست سنگی در جلو ایوان بر زیبایی این عمارت افزوده است .
تالارآتشکده شبیه یک سالن ساده است که بنرهای متعددی را برای معرفی دین زرتشت و تاریخچه آن در اطراف سالن به نمایش گذاشته اند .
آتش مقدس در درون یک مجمر برنزی در پشت یک حفاظ شیشه ای در قسمتی از این سالن در پیش چشم بازدید کنندگان قرار گرفته است .
یکی از نیایشگاه های زرتشتیان آتشکده است که در آن آتش در یک جایگاه ویژه دیده می شود و نیایش ها از جمله خواندن اوستا و گات ها در آن و در برابر آتش صورت می گیرد.
آتشکده یزد در دوران پهلوی اول ساخته شده و ارزش بسیاری برای زرتشتیان دارد. این مکان با نام آتشکده وَرهُرام نیز شناخته می شود و آتش مقدس ورهرام در آن قرار دارد.این آتش ۱۵۰۰ سال شعله ور مانده است. یک حوض درست رو به روی ساختمان اصلی قرار دارد. یکی از ویژگی های آتشکده ها، حضور آب در کنار آنهاست که در ساختار همه این بناها دیده می شود. ساختمان اصلی آتشکده در میان حیاط و بر روی سکویی قرار دارد و با پیمودن 8 پله می توان به ورودی آن رسید. حیاط آتشکده نیز سرسبز است و درختان سرو و کاج در آن خودنمایی می کنند. جلوی ساختمان اصلی سرستون های سنگی قرار دارند و پای دیوارها با سنگ های گلدار مزین شده است که همگی کار هنرمندان اصفهانی هستند. آتشکدهها ساختمان هایی ساده و بدون زرق و برق هستند و معمولا تزییناتی در هیچ یک از آنها به چشم نمی خورد. آتشکده یزد نیز از همین قاعده پیروی کرده است.
برای بازدید از اتشکده باید ۵۰۰۰تومان ورودی بپردازید
وقتی وارد آتشکده شدیم بوی خاصی می امد مثل بوی عود و موسیقی آرام و دل نشینی هم در فضا پخش می شد که به نظرم به زبان زرتشتی بود نگاره فروهر را در بالای سردر ورودی مشاهده میکنید که یکی از نیروهای مینویی (عالم روحانی) است که بر اساس باور مزدیسنان (پیروان دین زرتشت)، پیش از پدید آمدن موجودات وجود دارد و پس از مرگ و نابودی آنها، راهی عالم بالا شده و در آنجا ماندگار میشود. وارد سالنی شدیم که عکسی از زرتشت بود و انگشت اشاره اش به سمت بالا نشانه رفته که نشانه ای هست بر یکتا پرستی و اینکه خداوند واحد است .آتش مقدّس که نماد پاکی است، درون مجمر بزرگی از جنس برنز و در پشت یک محفظه شیشه ای و در جایی بلندتر از سطح زمین نگهداری می شود. دیدن آتش فقط از پشت شیشه امکان پذیر بود چرا که نفس های آدمی نباید با آتش پاک تماس پیدا کند. قدمت آتش مقدّس به بیش از ۱۵۰۰ سال می رسد. در اطراف آتشکده ساختمانی بود دو طبقه که طبقه اول بنرها و ماکت هائی از مراسم های زرتشتیان مانند جشن ازدواج، مراسم سدره پوشی، جشن نوروز را گذاشته بودند و طبقه زیرزمین که گالری از عکس های فرهنگ و آداب و رسوم زندگی زرتشتیان و جشن های آن ها بود.
آتشکده زرتشتیان یزد محل نیایش زرتشتیان و محل نگهداری آتش ۱۵۰۰ ساله می باشد و نام دیگر آن آتشکده ورهرام یا بهرام می باشد. این مکان از حیاط و بنای داخلی تشکیل شده هست که در حیاط باغی زیبا هست و درختان کاج و سرو وجود دارند و همچنین حوض قشنگی نیز هست که وجود حوض آب در کنار آتش از ویژگی های تمام آتشکده ها هست. در داخل بنا نیز آتش ورهرام نگهداری میشود که روشن می باشد. ستون های ورودی بنا بسیار زیباست و نگاره فروهر بر بالای ورودی بناقرار دارد. در یک قسمت دیگر هم آیین های مختلف زرتشتی به نمایش گذاشته شده اند.
دیدنیها و جاذبه های یزد خیلی زیاد هست و یکی از اون جاذبه ها آتشکده یزد هست. این آتشکده برای این خیلی مهم هست که آتیشی رو که شما تو این آتشکده میبینید شاید در لحظه اول تصور کنید خوب اینکه یه آتش بیشتر نیست ولی وقتی متوجه میشید این آتش ۱۵۰۰ سال هست که خاموش نشده دیدن این آتش براتون اهمیت بیشتری پیدا میکنه . این جاذبه تو مرکز شهر هست برای ورود به جاذبه باید ورودیه پرداخت کنید .در روزهای تعطیل و آخر هفته خیلی ازدحام هست . در بدو ورود شما وارد یک حیاط بزرگ مشجر می شید با یک حوض بزرگ و دیدنی و بعد از عبور از حیاط وارد یک ساختمون میشید که اونجا یک آتیشی رو میبینید که ۱۵۰۰ سال قدمت داره و خاموش نشده و شخصی به نام هیربد مسئولیت روشن نگه داشتن این آتیش رو بعهده داره. واقعا دیدن این جاذبه خیلی برای هر گردشگری جذاب و دیدنی هست.#آتشکده_یزد
آتشکده زرتشتیان یزد، محل نگهداری آتش مقدس که گفته میشه بیش از هزار سال روشن نگه داشته شده؛ یکی از جاهایی هست که در سفر به یزد نباید دیدنش رو از دست داد.
هنگام ورود به آتشکده بخشی از کتاب گاتها از بلندگو پخش میشد و صداش به گوش میرسید. روی دیوار بخش هایی از کتاب مقدس زرتشتیان به صورت تابلو به نمایش گذاشته شده بود و در محوطه چند تابلو با توضیحات فارسی و انگلیسی راجع به فروهر و مفهوم بخش های مختلف اون نصب شده بود.
در یک طبقه بخشی از آیین ها و مراسم زرتشتیان به نمایش گذاشته شده بود مثل سفره ازدواج زرتشتیان و مفهوم وسایلی که روی سفره قرار میگیره، سفره عید نوروز، مراسم سدره پوشی و... توضیحاتی روی بنر نصب شده بود و همینطور آقایی اونجا حضور داشتن که به سوالات بازدیدکننده ها پاسخ میدادن.
در قسمت زیرزمین تعدادی عکس به نمایش گذاشته شده بود که لباس پوشیدن زرتشتیان و برخی مراسم و آیین ها رو نشون میداد.
در هنگام شب که وارد این فضا شدیم قبل از هر چیز حوض پرآب روبروی عمارت منبع اصلی آرامش ما شد. در اطراف حوض تابلوهای راهنمای توضیحی خوبی وجود داره. مثلا در مورد بررسی اجزای نماد فروهر. فضا آکنده از بوی خوبی بود که متوجه نشدیم بوی درختان و گیاهان اینجاست یا بوی عود. صدای یه سرود ملایم که به نظر میومد سرود مذهبی و به زبان خود زرتشتی ها باشه در فضا شنیده میشد.
درون عمارت اصلی با نماد فروهر بر پیشونیش، سالنی وجود داره که مهمترین رکنش محفظه ای شیشه ای بود که جامی از آتش درونش نگهداری میشد؛ برای برخورد نکردن نفس آلوده انسان با آتش. آتش مقدسی که 1500 ساله روشن نگهداشته شده. 700 سال در عقدای یزد، 300 سال در اردکان و بعد هم به یزد منتقل شده. در تابلوی راهنما نوشته شده بود این آتش روزانه چند بار توسط شخصی از موبدان که مقام هیربدی داره با اضافه کردن چوب بادام و زردآلو که پایداری مناسبی داره روشن نگه داشته میشه.
در تابلوی دیگه هم نوشته شده بود زرتشتی ها آتش پرست نیستند، بلکه آتش براشون نقش قبله رو داره همونطور که کعبه برای مسلمونها.
بعد از خروج از عمارت، در سمت چپ، تالار ورجاوند وجود داره که محلیه برای آشنایی با آداب و رسوم زرتشتیها. یکی از بخش های جالب قسمت آیین ازدواج و لباسهای مرسوم ازدواج بود.
در بخشی دیگه دلیل دعای 120 ساله بشی نوشته شده بود. اینکه در زمان ساسانیان موبدان زرتشتی به جای اینکه هر 4 سال یک روز به سال اضافه کنند، هر 120 سال 1 ماه اضافه میکردند و ماه 13 ام سراسر جشن و شادمانی بوده!
با تماسی که از قبل گرفته بودیم گفته بودند اینجا تا ساعت 9 شب بازه. پیشنهاد من اینه حتما در شب از اینجا بازدید کنید.
بررگترین پایگاه مذهبی زرتشتیان تو دل شهری قرار داره که تو هر کوچهاش دست کم سه تا مسجد وجود داره. این عبادتگاه زرتشتیان به دلیل آتش همیشه روشنش معروفه که از ۵۰۰سال قبل از میلاد مسیح این آتش روشن شده و در هیچ شرایط و زمانی خاموش نشده و هنوز هم موبدانی برای روشن نگهداشتن این نور هستند. این عبادتگاه زرتشتیان شامل دو بخشه ساختمانی برای نگهداری آتش که نمادی از پاکی و نور خداوند بر زمین و یه جورایی قبله زرتشتیان برای عبادت خداوند محسوب میشه و بخش بعدی سالنی از عکسهای مناطق زیارتی و موقفه و مراسمهای مختلف زرتشتیان هستش که البته یه آب انبار هم تو این سالن قرار داره که با پایین رفتن از پله ها میشه دیوارههای این آب انبار رو دید.محیط آتشکده آرومه و به خصوص اینکه متنی اینجا از بلندگو دکلمه میشه که از بابی از اوستا هستش و خیلی هم محیط رو روحنواز میکنه.
آتشکده محل عبادت زرتشتیان است و آنها در اینجا رو به سوی نور آتش به عبادت پروردگار خود می پردازند. آتشکده یزد بنایی است نسبتا جدید و حدود ۷۰ سال پیش احداث شده است اما آتشی که درون آن روشن است، سابقه ای ۱۵۰۰ ساله دارد و شعله ای از آتش روشن در آتشکده آذرفرنبغ در کاریان فارس است که طی قرن ها از محلی به محل دیگر منتقل و روشن نگاه داشته شده تا اینکه اکنون به آتشکده یزد رسیده است. این آتش از نوع ورهرام و در واقع مقدس ترین آتش است که از ترکیب آتش ۱۶ صنف مختلف (زرگر، آهنگر، چوپان، نانوا، و ...) است و بدلیل شان بالایش به نام ورهرام (پیروزی) خوانده می شود. نام آتشکده یزد نیز آتشکده ورهرام است. در کنار آتشکده نیز نمایشگاهی از آیین های زرتشتی و سبک زندگی این هموطنان برپا شده که بسیار جالب و دیدنی است و با گوشه ای از آداب و رسوم زرتشتی می توان آشنا شد از جمله مراسم هایی مثل عقد و عروسی، سدره پوشی، گاهنبار، نوروز و ... همچنین با تقویم زرتشتی آشنا می شویم و فلسفه اینکه چرا می گویند "۱۲۰ ساله شوی"!
#آتشکده_زرتشتیان_یزد در خیابان آیت الله کاشانی #شهر_یزد در مکانی بزرگ و وسیع و سرسبز قرار دارد.
این آتشکده در ۱۳۱۳ با سرمایه گذاری یک زرتشتی پارسی به نان #همابائی ساخته شده است.
ساختمان با نگاره #فروهر و سر ستون های سنگی تزئین شده است و در زمان ورود به این مکان مقدس نوشته شده که مردان و زنان پاک وارد شوند یعنی مردان باید کلاه سفید و زنان با روسری سفید و لباس رنگ روشن و بدون مفش وارد شوند.
البته در نهایت منظور از پاک یعنی دل و ذهن پاک است.
وقتی وارد ساختمان میشوید موسیقی و نیایش #اوستایی در حال پخش شدن میباشد که واقعا به دلنشین و آرامش بخش است.
آتشی در پشت شیشه همیشه روشن است که قدمت روشن بودن این آتش بیش از ۱/۵۰۰ سال است که در ابتدا در آتشکده کاریان لارستان بوده و بعد به عقدای یزد آورده شده و ۷۰۰ سال در آنجا نگه داری میشده و سپس به اردکان روستای ترک آباد و در نهایت به خود یزد آورده شده است که در منزل یکی از موبدان نگه داری میشده و بعد از ساخت این ساختمان به این مکان انتقال داده شده است.
در زمان ورود به محوطه دور تا دور حیاط تابلوهایی میبینید که در رابطه با فروهر و اصل آن توضیحاتی داده شده است.
ساختمانی هم در سمت چپ ساختمان اصلی قرار دارد که وقتی وارد آن میشوید در رابطه با آداب و رسوم و انجام فرائض دینی و مذهبی و رسومات زرتشتی در آن توضیح داده میشود.
حتما در سفرتان به شهر یزد از این مکان مقدس و زیبا دیدن بفرمایید.
این آتشکده در داخل شهر یزد قرار دارد جالب است که آتش موجود در داخل این مکان حدود ۲۵۰۰ سال است که روشن نگهداشته شده است و برای آن از چوب درخت زردآلو که دیر سوز و کم دود است استفاده می شود ما نوروز ۱۳۹۸ به این مکان رفتیم فوق العاده شلوغ بود کلمات و لغات عربی در این متن دیده نمی شود و در ورودی آتشکده نوشته شده ما آتش پرست نیستیم و عکس های جالبی از مراسمات و تعطیلات و نماز خواندنشان در کنار آتشکده وجود دارد
ابن بنای ارزشمند در شهر یزد یکی از جاذبه های دیدنی است که هنگام سفر به این شهر نباید آن را فراموش کنید. آتش که نماد پاکی است در این آتشکده که از اهمیت بالایی هم برخوردار است قرار گرفته و به همین دلیل این مکان، با نام آتشکده ی وَرهُرام شناخته می شود. این آتشکده از اوایل دهه ۴۰ برای بازدید عموم باز بوده و در سال ۱۳۷۸ در لیست فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است. ساختمانی که هم اکنون آتش ۱۵۰۰ سال یزد در آن قرار دارد در سال ۱۳۱۳ توسط یکی از سرمایه داران یزدی به نام همابائی در قطعه زمینی از سوی چند تن از یزدی ها به نام امانت که به یاد فوت پدرشان به امانت گذاشته شده بودند، ساخته شد. ارباب جمشید امانت، سرپرستی و نظارت ساخت این بنا را بر عهده داشت. سه آتش در این بنای تاریخی وجود داشته است که به دلیل قدمت و شکوهی که داشته اند به آنها آتش ورهرام به معنای (آتش پیروزی) می گفته اند. یکی از آداب خاصی که هنگام بازدید از این آتش باید رعایت شود به طور مثال این است که هیچ کس نباید در این آتش بدمد و آن را آلوده نماید(البته دسترسی مستقیم به آن برای بازدیدکنندگان وجود ندارد) حتی نگهبان این آتش ۱۵۰۰ ساله باید با نقاب مخصوصی به نام پدام که بر روی دهان و بینی خود قرار می دهد به آتش نزدیک شود. کسی که مسئولیت روشن نگه داشتن آتش آتشکده است، هیبرد نامیده می شود. وی روزانه در چند نوبت با افزودن قطعه ای چوب خشک که مقاوم تر از سایر چوب ها، همچون چوب بادام و زردآلو است؛ این آتش را حفظ می کند.این آتشکده درشهر یزد، خیابان آیت اله کاشانی است و بازدید کنندگان باید از ورودی غربی وارد آتکشده شوند
ساختمان اصلی آتشکده در حیاط بزرگی پر از درختان سرو و کاج قرار دارد. نگاره فروهر و سرستونهای زیبایی بر سر در آن قرار دارد و حوض زیبایی در روبروی آن قرار دارد گویا این رسم است که در کنار آتشکده ها آب هم وجود داشته باشد. ورود به آتشکده مراسم خاص خود را دارد. مردان با کلاه سفید و زنان با روسری سفید و بدون کفش باید وارد شوند. آتش مقدس درون ظرفی از جنس برنز قرار دارد و شخصی به نام هیربد مسئول روشن نگه داشتن آن است و بازدید کنندگان میتوانند از پشت شیشه ظرف آتش را مشاهده کنند. بعضی از تصاویر توسط همسفران گرفته شده است.
اهمیت این اتشکده غیر از وجود گالری زیبای عکس آن و فضای سرسبز و معماری زیبایش ه آتشی است که میگویند 1500 سال حدودا روشن مانده و از آن نگهبانی کرده اند.برایتان عجیب باشد یا خیر تارخچه اش این است: 700 سال در عقدای یزد روشن بوده و بعد 300 سال در اردکان و و حالا و تاکنون در یزد .البته این بنا خودش جدید است و در زمان پهلوی اول ساخته شده.
این اتشکده زیبا در خ کاشانی یزد است.
آتشکده در حیاطی بسیار زیبا با حوضی بزرگ قرار گرفته است. بر روی سردر آتشکده نشان فروهر قرار دارد. این آتشکده در سال 1313 ساخته شد.در ساختمان اصلی آتشدانی است که آتش آن بیش از 1500 سال است که میسوزد.در ایام عید این ساختمان به شدت شلوغ است و بازدید آن بهتر است در سایر ایام سال باشد.
ما برای دیدن این آتشکده که آتشی مقدس برای زرتشتیان در آن نگهداری میشود، در ایام تعطیلات عید مراجعه کردیم. شلوغی عید بخش جدایی ناپذیر جاذبه های کشور است. این آتشکده در خیابانی به نام آیت الله کاشانی قرار داشت.پیدا کردن جای پارک مشکل اصلی بود.
ساختمان این بنا که برای پهلوی اول است در یک باغ مانندی قرار دارد. بر سر در ساختمان اصلی نشان فروهر دیده میشود. برای دیدن آتش مقدس با یک صف وارد سالنی شدیم که آتش در پشت شیشه ای دیده میشد.
بعد از دیدن آتش در قسمت دیگری از این مجموعه،نمایشگاهی برای آشنایی با لباس و آیین و مناسک و اعتقادات زرتشتیان برگزار شده بود.
وقتی بدانید، آتشی که در آتشکده زرتشتیان یزد، شعله ور است از پیش از اسلام تاکنون هموار توسط موبدان، روشن نگه داشته شده، حتما بازدید از این جاذبه تاریخی یزد را فراموش نخواهید کرد. آتشکده زرتشتیان یزد که محلی برای عبادت زرتشتیان است توسط یک پارسی مقیم هند بنا شده است. آتش این آتشکده با چوب درخت انار و گردو روشن نگه داشته می شود. در گوشه ای از این بنای تاریخی فضایی به موزه آداب و رسوم زرتشتیان اختصاص دارد. در حیاط این آتشکده هم حوض بزرگی وجود دارد که برخی از مردم براساس یک اعتقاد قدیمی، برای اجابت حاجات خود در آن سکه می اندازند. آتشکده زرتشتیان یزد در خیابان آیت الله کاشانی یزد واقع شده است.
#تایسیز
من و دوستانم در سفری به شهر یزد در اردیبهشت ماه سال ۹۶ از این آتشکده بسیار زیبا دیدن کردیم که در زمان رضاخان ساخته شده. پس از ورود با حوض بزرگی روبرو میشید که درست مقابل ساختمان اصلی قرار گرفته. معماری ساختمان در عین سادگی از زیبایی خاصی برخوردار هست و نشان فروهر درست در بالای ساختمان و در میان سردر آن خودنمایی میکنه و شما را به یاد معماری هخامنشیان می اندازه.
اب انبار بزرگی هم درون این آتشکده قرار گرفته که میتونید از اون دیدن کنید.
از دیگر جاذبه های اطراف اینجا میشه به آب انبار شش بادگیر اشاره کرد.
#تایسیز