رئیس جمهور ترکیه به همراه چند تن دیگر از سران در یک مراسم بزرگ فرودگاه جدید استانبول را که هزینهای بالغ بر ۱۱/۷ میلیارد دلار را دارد، افتتاح کرد. به گفته رجب طیب اردوغان و مسئولان این پروژه بزرگ، فرودگاه جدید استانبول بزرگترین فرودگاه دنیا و یکی از شلوغترینها خواهد شد. با این که مراسم افتتاحیه فرودگاه برگزار شد اما شروع به کار عملیاتی آن تا ماه ژانویه تاخیر دارد. پروژه این فرودگاه در چند فاز تکمیل خواهد شد و اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود در سال ۲۰۲۸ فرودگاه به ظرفیت کامل خود و به فاز نهایی خواهد رسید که در آن صورت بزرگترین فرودگاه دنیا خواهد بود. این فرودگاه میتواند تجربه تور استانبول را هم دگرگون کند.
بعد از شروع به کار فرودگاه تا چند ماه آینده ظرفیت اولیه آن ۹۰ میلیون مسافر در سال است و ظرفیت نهایی آن ۲۰۰ میلیون مسافر در سال برنامهریزی شده است. در دو ماه اول شروع به کار فرودگاه، تعداد کمی پرواز بین ترکیه، آذربایجان و قبرس به این فرودگاه منتقل میشود. در نظر داشته باشید که بزرگترین فرودگاه فعلی دنیا بر اساس تعداد مسافر فرودگاه بینالمللی هارتسفیلد-جکسون آتلانتا است که در سال گذشته آمار ۱۰۴ میلیون مسافر را ثبت کرد اما برای فرودگاه جدید استانبول ۲۰۰ میلیون مسافر در نظر گرفته شده است.
مقامات ترکیه برای دستیابی به هدف خود یعنی تبدیل استانبول به هاب پروازی منطقه، جدی هستند و رقبای فعلی استانبول، دوحه قطر و دبی هستند که با سرعت هم در حال پیشرفتاند اما استانبول یک موقعیت عالی برای این هدف دارد چون فاصله پروازی آن با ۱۲۰ کشور، ۶۰ پایتخت و سه قاره دنیا در حدود سه ساعت است.
اردوغان در سخنرانی افتتاحیه خود که همزمان با روز بنیانگذاری جمهوری ترکیه بود گفت: این فرودگاه با نام «فرودگاه استانبول» شناخته خواهد شد و با شروع به کار این فرودگاه، فرودگاههای اروپایی مجبور به تغییراتی خواهند شد. این فرودگاه میزبان بخش بزرگی از پروازهای بین قارهای خواهد بود.
تصاویر منتشر شده از فرودگاه نشان میدهد که پروژه فرودگاه جدید استانبول بسیار بزرگ است و امکانات زیادی در آن تعبیه شده است و معماری آن کاملاً مدرن است، هرچند که در فازهای بعدی است که نمای کلی آن تکمیل خواهد شد. شرکت پیمانکار فرودگاه، IGA، در سال ۲۰۱۴ پروژه را آغاز کرد و ظرف مدت ۴ سال توانست مرحله اول را اجرا کند که در مقایسه با دیگر فرودگاههای جدید ساخته شده سرعت بالایی در ساخت محسوب میشود.
قابل توجهترین بخش این فرودگاه سقف بزرگ و مرتفع ترمینال است که نگاهها را خیره میکند. در واقع این بزرگترین ترمینال فرودگاهی مسقف در دنیا است. فرودگاه وقتی تکمیل شود شش باند پروازی خواهد داشت و مساحت کل آن به ۷۶ میلیون متر مربع خواهد رسید. از نظر مساحت فعلاً فرودگاه پکن با ابعاد ۲۳ میلیون مترمربع نزدیکترین است که یک سوم مساحت نهایی فرودگاه جدید استانبول محسوب میشود. خط مترو بین فرودگاه تا شهر استانبول هم تا سال ۲۰۲۰ افتتاح خواهد شد.
نکته دیگری که مدیر پروژه از آن به عنوان یک افتخار یاد میکند، سیستم امنیتی پیشرفتهی فرودگاه است. در فرودگاه بیش از ۹ هزار دوربین امنیتی نصب میشود که مجهز به سیستم تشخیص چهره خواهند بود.
مسئولان ترکیش ایرلاین اعلام کردند که فعلاً بخشی از پروازهای داخلی و چند پرواز خارجی به این فرودگاه منتقل میشود تا این که کارهای تکمیل فاز نخست پروژه به اتمام برسد.
در همین مراسم اعلام شد که فرودگاه آتاترک در نهایت برای پروازهای تجاری تعطیل خواهد شد و از فضای آن هم برای نمایشگاههای هوایی استفاده میشود. اردوغان اضافه کرد که در زمینهای بلا استفاده هم پارک ساخته خواهد شد.
منبع: ranker.com