بگذارید یک راست برویم سر اصل مطلب، تا به امروز 300 کوهنورد در کوه اورست جان خود را از دست دادهاند و اجساد سهچهارم آنها هنوز در آنجا رهاشده است. پس میتوان اورست را به نوعی گورستان کوهنوردانی هم دانست که با سودای صعود و فتح قلهی آن، جان خودشان را به خطر انداختهاند. اما چه بر سر این اجساد آمده است؟
- کوه اورست از اولین تلاش انسانها در سال 1921 برای فتح آن تا به امروز، جان 300 کوهنورد را گرفته است.
کوه اورست از زمانی که ادموند هیلاری و تنزینگ نورگای برای نخستین بار در سال 1953 تصمیم به فتح آن گرفتند تا به امروز شاهد کوهنوردان زیادی بروی قله خود بوده است. بر اساس گزارش فاکس نیوز، تاکنون 5200 نفر به قله کوه رسیدهاند که این به معنای رها شدن زبالههای بیشماری در کوه است که داوطلبان حالا در تلاش برای جمع کردن آنها هستند.
طی دو هفته اخیر، این کمپین جدید التاسیس پاکسازی اهل کشور نپال 6613 پوند زباله و جسد 4 انسان را یافتهاند. هرچند این ابتدای کار است، زیرا طبق یک تخمین رسمی، پس از 45 روز این مقدار به 11 تن خواهد رسید.
درحالیکه هنوز 30 تن زباله در اورست باقیمانده است و طی این پروژه زیستمحیطی تمامی آنها جمعآوری نخواهند شد، میتوان این اقدام را یک تلاش قلبی دانست که از مدتها پیش برایش برنامهریزی میشده است. مخصوصاً برای نپال و مردمانش، نوسازی بخش به بخش شاخصترین قسمت دیدنی کشورشان بسیار مهم است.
به گفته داندو راج گیمیر، مدیر گردشگری نپال«هدف ما پاکسازی هرچه بیشتر اورست و بازگرداندن شکوه قبلی به این کوه مرتفع است، اورست تنها تاج جهان نیست، بلکه غرور ماست.»
تلاش این گروه سبب گرد همآیی گروههای مختلفی از کوهنوردان نپالی، دولت محلی و دپارتمان گردشگری نپال شده است. جالب آنکه کمپین پاکسازی اورست در نوع خود اولین پروژه قابلتوجه در جهت احیای این کوه است.
به گفته تیکا رام گرورنگ، دبیر انجمن کوهنوردی نپال: «هر چیزی در اورست بهجز برفها و سنگها از آن خارج خواهد شد. هدف رساندن این پیام است که ما باید آلودگی را از این کوه مرتفع دور کنیم.»
طبق گزارش CNN، حالا این گروه 14 نفره به کمپ اصلی رسیدهاند. در این کار از هلیکوپتر ارتش نیز برای جابجایی زبالهها کمک گرفته شده است. بعلاوه، پروژه فراهم نمودن هرگونه وسیله و مواد مورد نیاز برای گروه را که داوطلبان به آن نیاز دارند، تضمین مینماید.
به گفته گیمیر: «گروه ما هماکنون باهدف پاکسازی محیط، به کمپ اصلی اورست رسیده است. تمام موارد لازم مانند غذا، آب و سرپناه در این کمپ قرارگرفته است.»
- بدن تی سوانگ پالجور که به کفش سبز نیز معروف بوده است، یکی از جاذبههای معروف در اورست شناخته میشود.
البته این اولین باری نیست که اجساد کوهنوردان از اورست جمعآوریشده است. در گذشته تلاشهای بسیاری برای بازگرداندن اجساد کوهنوردان از ارتفاعات خیرهکنندهی این کوه موفقیتآمیز بوده است، گرچه این مأموریتها خطرناک و چالشبرانگیز هستند. بیشتر اوقات، اجساد را در همانجایی که قرار دارند دستنخورده باقی میگذارند.
در ماه گذشته، به لطف تغییرات آب و هوایی حاصل از آب شدن یخها که زودتر از حد انتظار بود، اجساد بسیاری در کوهستان کشف شد.
به گفته انگ تی شرینگ شرپا، رئیس سابق انجمن کوهنوردی نپال: «به خاطر گرمای جهانی، صفحهها و یخچالها بهسرعت در حال ذوب شدن هستند و اجساد کسانی که در این مکانها یخزده بودند، حالا در حال کشف شدن است.»
- جسد جورج مالوری که در کاوش تحقیقاتی سال 1999 توسط مالوری و آروین کشف شد.
تنها در همین سال، طبق آمار 775 نفر در تلاش برای صعود به کوه هستند که متأسفانه شاید هیچیک از آنها هرگز بازنگردند. هرچند حتی با وجود میزان موفقیت در صعود، کوهنوردان معمولاً زبالههای بسیاری مانند قوطیهای خالی و ظروف پلاستیکی از خود بهجای میگذارند.
اولین تلاش برای صعود به اورست برای حدود یک قرن پیش و در سال 1921 صورت گرفت. از آن تاریخ به بعد این کوه محل ماندگاری 300 کوهنورد شده که سه چهارم آنها در ارتفاعات یخزده و زیر یخ و برف ماندهاند.
- داوطلبی که بخشی از زبالههای 30 تنی بجا مانده در ارتفاعات را با خود حمل میکند.
با در نظر داشتن مزایای ذکرشده در بالا درباره تغییرات آب و هوایی، بیشتر اجساد حالا در معرض دید قرار گرفته و لذا میتوان آنها را از محل خارج نمود. یکی از افسران دولتی که توانسته در سالهای اخیر 10 جسد را از کوه خارج کند، میگوید: «بهوضوح مشخص است که حالا تعداد بیشتری از اجساد قابلمشاهده هستند.»
در پایان، این بومیان و کوهنوردان باتجربه، در حال استفاده از مزایای تغییرات آب و هوایی هستند. میتوان گفت که زمان پاکسازی کوه دوستداشتنی تا حد امکان فرارسیده است. متأسفانه، سالانه نزدیک به 1000 نفر به این کوه صعود میکنند که با این تفاسیر توقف ریختن زباله در ارتفاعات به این زودی پایان نخواهد یافت.
منبع: allthatsinteresting.com