آژانس فضایی اروپا (ایاِساِی ESA) بهتازگی اعلام کرد که ربات خودنابودگر خود را جهت نخستین مأموریت پاکسازی فضا به مدار زمین خواهد فرستاد. هدف این مأموریت با نام کلیِر اِسپِیس وان (ClearSpace One) پاکسازی ماهوارههای از کار افتاده، موشکهای رهاشده، ذرات رنگ و دیگر خرده قطعاتی است که اکنون در مدار زمین جمع شدهاند.
این ربات را یک استارتاپ سوئیسی به نام کلیر اِسپِیس طراحی کرده است و عملکردش اینگونه است که به خردهها میچسبد و سپس بهسوی زمین شیرجه میزند. پس از آن نیز خود دستگاه و زبالههای چسبیده به آن همگی در جو میسوزند.
لوک پیگِت بنیانگذار کلیراِسپِیس میگوید: «اکنون بهترین زمان برای چنین مأموریتی است، زیرا این روزها مسئله زبالههای فضایی بیش از پیش دغدغهبرانگیز شده است. امروزه بیش از 2000 ماهواره زنده و فعال و بیش از 3000 ماهواره خراب در مدارهای زمین وجود دارد.»
نخستین مأموریت که پرتاب آن در سال 2025 روی خواهد داد، وِسپا Vespa، یکی از موشکهای مخروطی شکل آژانس فضایی اروپا را که سال 2013 در مدار ماند مورد هدف قرار خواهد داد.
در حال حاضر این ربات میتواند تنها یک قطعه زباله را یکباره بردارد، اما برنامههایی برای آن ریخته شده است تا در آینده بتواند فقط در یک سفر چندین شیء را از آسمان برباید. طبق گفته آژانس فضایی اروپا این کار زحمت فراوانی را در بر خواهد داشت چراکه اکنون بیش از 900.000 قطعه زباله فضایی بزرگتر از 1 سانتیمتر در مدارهای زمین شناورند.
جان وورنِر مدیرکل آژانس فضایی اروپا بیان کرد: «به این بیندیشید که اگر همه کشتیهایی که طی تاریخ گم شدهاند اکنون بهصورت شکسته روی آب شناور بودند، دریانوردی و اقیانوس نوردی چقدر دشوار میشد. وضعیت مدار زمین نیز الآن مانند همین است و این روند نباید ادامه پیدا کند.»
آژانسهای فضایی، افزون بر برداشتن زبالههایی که در مدار زمین هستند، قصد دارند تکنولوژیهایی را توسعه دهند تا از ایجاد هرچه بیشتر زبالههای فضایی پیشگیری به عمل آید.
منبع: matadornetwork.com