مقدمه در این سفرنامه سعی شده است، در چارچوبی خارج از کلیشهها، به تجربه نگاری خودمان در سفر 9 روزه به کوالالامپور و پوتراجایا در کشور مالزی بپردازیم. منظور از عبارت "خارج از کلیشهها" ، نگاه به سفر از دریچههای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ، علاوه
پاییز 1397 بود. کمی دورتر ماشین را پارک کرده و هم چون همیشه پیاده به مقصد میرویم. در راه به کوآلالامپور رسیدیم. خیابان کوآلالامپور. خیابانی در قلب شهر گنبدهای فیروزه ای، اصفهان زیبا. خیابانی در مجاورت چهارباغ عباسی، با کمی فاصله از سی و سه
از مارماريس تا كوالالامپور- تابستان 98 چند سالي هست كه براي مسافرت تابستوني يكي از شهرهاي ساحلي تركيه رو انتخاب ميكنيم كه يك هفته اي ريلكس كنيم و براي شروع دوباره پر انرژي باشيم. امسال طبق سنت هر سال، قرعه به نام مارماريس افتاد. شهري كه
پوتراجایا یا پایتخت دوم (سیاسی) مالزی از جمله مکانهاییست که دیدنش بر هر فردی توصیه می شود چرا که نماد زندگی مدرن و مدیریت صحیح یک کشور می باشد.
این شهر کوچک که در حومه کوالالامپور قرار گرفته از مدرن ترین و متجدد ترین شهرهای دنیاست که تمام کارهای اداری در آن به صورت اینترنتی انجام میشود.
خیابانها و اتوبانهای زیبا، ساختمان و برجهای بلند،رودخانه و پلها ی روی آن و ... از دیدینیهای این شهر میباشد و ماکتی از نقاط مختلف دنیاست.
به طور مثال پل سانفرانسیسکو، پل خواجوی اصفهان، پل عشاق پاریس، مسجد صورتی کازابلانکا و ... از مکانهای دیدنی دنیاست که نمونه اش در اینجا ساخته شده و دیدنش خالی از لطف نیست
قایق سواری در رودخانه ی این شهر هم پیشنهاد می شود که با رد شدن از زیر تمام پلهایی که نام بردم لذت سفر را دوچندان میکند.
یکی از جاذبه های کشور مالزی، شهر جدید پوتراجایا، پایتخت سیاسی این کشور است که در 25 کیلومتری جنوب غربی شهر کوالالامپور و در مسیر فرودگاه بین المللی این شهر قرار گرفته است.
این شهر در سال 1995 میلادی و به دستور ماهاتیر محمد نخست وزیر مالزی برای کاهش حجم ترافیک و شلوغی کوالالامپور ساخته شد و هم اکنون بسیاری از وزارت خانه ها و همچنین کاخ نخست وزیر در این شهر قرار دارند.
پوتراجایا یک شهر مدرن با سازه هایی با معماری اسلامی و غربی و جاذبه هایی همچون مسجد پوترا(مسجد صورتی)، دریاچه پوتراجایا، پل پوترا و باغ گیاه شناسی، مقصد مناسبی برای یک سفر نیم روزی میباشد.
برای دسترسی به پوتراجایا میتونید از ایستگاه KL Sentral با پرداخت 14 رینگیت سوار قطار KLIA Transit بشید و در کمتر از 20 دقیقه به پوتراجایا برسید. اما به دلیل ضعیف بودن حمل و نقل عمومی در این شهر، میتونید از تور هم برای بازدید از پوتراجایا استفاده کنید.
پوتراجایا شهری تازه تاسیس در نزدیکی کوالالامپور است که پایتخت اداری کشور محسوب میشه و تمامی ادرات و وزارتخانه ها به اینجا منتقل شدن.
بسیار تمیز و مرتب هست و ساختمان ها و پل هایی با معماری های زیبا و برگرفته از کشورهای مختلف جهان وجود داره
مثلا بزرگترین پل شهر الهام گرفته از پل خواجوی اصفهان هست
مسجد صورتی هم بسیار دلرباست و چهره زیبایی به شهر داده.
پل آرزوها هم از مکانهای پر بازدید شهر هست که افراد زیادی برای آرزو کردن!! اونجا میرن.
#پوتراجایا شهری است در جنوب و 25 کیلومتری کوالالامپور که پایتحت اداری کشور #مالزی میباشد و در سال 1995 تاسیس شده است.
در این شهر سرسبز و زیبا شما جاذبه های زیادی را میتوانید ببینید همانند 7 پل معروف شهر که بر روی رودخانه مصنوعی شهر پوترا ساخته شده است که اصلی ترین و طولانی ترین آن برگرفته از معماری پل خواجو میباشد، #مسجدصورتی یا پوترا که به رنگ صورتی بسیار خوشرنگ و در فضای بسیار بزرگ و زیبایی قرار گرفته است، ساختمان نخست وزیری، بام شهر و قایق سواری بر روی رودخانه پوترا که بلیت آن هم 20 رینگت میباشد.
شما در این شهر اصلا ترافیکی نمیبینید و خیابان ها بسیار تمیز و بزرگ و زیبا میباشند و نکته جالب در این شهر این است که در هر خیابان این شهر لامپ های شهری که نصب شده است با خیابان های دیگر متفاوت میباشد طوریکه شما هیچ وقت در این شهر گم نمیشوید و طبق لامپ ها میتوانید مسیرتان را پیدا کنید و یا اینکه شما را پیدا کنند.
راه های دسترسی به این شهر زیبا از کوالالامپور به صورت استفاده از تاکسی های شهری و یا تاکسی های مثل گرب و اوبر و مای کار و یا استفاده از قطار میباشد .
شهر پوتراجايا پايتخت اداري، سیاسی مالزيه و فاصله اش تا كوالالامپور حدود ٢٥ كيلومتره این شهر زیبا پر از جاذبه های دیدنی و تفریحی که بیشتر جاهای دیدنی کنار یا روی دریاچه مصنوعی بنا نهاده شده، از جمله جذابیتهای پوتراجایا الگو گرفتن آن از معماری های جهانی است. مثلا پل پوترا طولانی ترین پل شهر پوتراجایا با الهام از پل خواجو ساخته شده،معماری پل سری جمیلنگ از سبک رومی الهام گرفته شده است و مسجد صورتی یا مسجد پوترا که از مسجد شیخ عمر بغداد الهام گرفته شده و ..
برای رفتن به این شهر ميتوان از كوالالامپور با قطار در مدت زمان تقریبی 30 دقيقه به پوتراجايا رسید همچنین می تونید با کرایه تاکسی های اینترنتی مانند گرب و مای کار با هزینه کمی بیشتر به راحتی به این شهر برسین.
این شهر پایتخت اداری مالزی است و معنای آن پادشاه پیروزمند است. ایده تاسیس این شهر در زمان حکومت ماهاتیر محمد نخست وزیر وقت شکل گرفت. جاذبه های این شهر مسجد صورتی, پلهای کپی شده از کشورهای دیگر از جمله پل خواجو, باغ گیاه شناسی و ... را میتوان نام برد.
تجربه شخصی: وقتی از این شهر بازدید کردم و ساخت و ساز و تکنولوژی این شهر رو دیدم بسیار برای خودمون متاسف شدم. حین بازدید ما عروس دامادها هم برای گرفتن عکس کنار پلها در رفت و آمد بودند.
در مرکز این شهر دریاچه مصنوعی ایجاد شده که پل های زیبائی بر روی آن ساخته اند که از معماری های مختلف بهره گیری شده مثلا پل پوترا از معماری پل خواجو ایران الگو برداری شده.مسجد بزرگی هم در حاشیه این دریاچه قرار دارد که بسیار زیبا ساخته شده که به مسجد صورتی معروف است. مسجد پوترا یا مسجد با مناره صورتی رنگ است.جالبه که تور گاید ما میگفت طراحی روشنایی اونجا با دانشجو های ایرانی بود .از جاذبه های دیگه این شهر سوارشدن کروز ( قایق تفریحی ) هست که توریستها را به مدت نیم ساعت می توانند پوتراجایا را از داخل آب بازدید کنند.
#تایسیز
این شهر که در کشور مالزی و در فاصله حدودا ۳۵ کیلومتری کوالالامپور واقع شده و به عنوان پایتخت سیاسی و اداری این کشور به حساب میاد. هدف از شکل گیری این شهر هم کاهش حجم ترافیک و شلوغی شهر کوالالامپور بوده. از دیدنی های جذاب این شهر میشه به مسجد پوترا، دریاچه پوتراجایا، پل پوتراجایا، بوتانیکال گاردن و... اشاره کرد. من و همسرم در بازدید نیم روزه با اتوبوس به این شهر اومدیم و از چند جاذبه این شهر دیدن کردیم.
#تایسیز
پوتراجایا، که از آن با عنوان پایتخت سیاسی مالزی نام می برند، شهر جدیدی است که در نزدیکی کوالالامپور تاسیس شده و تعدادی از ادارات دولتی کوالالامپور هم به این شهر منتقل شده. با اینکه تاکسی و اتوبوس از کوالالامپور به پوتراجایا وجود دارد ولی با توجه به اینکه حمل و نقل عمومی داخل شهر زیاد قوی نیست و باید از چند قسمت این شهر بازدید کنید، استفاده از تور به صرفه تر است. ضمن اینکه تور، بلیط کشتی را هم شامل می شود که یکی از قسمت های خوب این بازدید است چرا که با حرکت در رودخانه ی پوتراجایا، خیلی از قسمت های دیدنی را می بینیم.
مسجد صورتی، یکی از اماکن دیدنی اینجاست که طراحی زیبایی دارد و رنگبندی منحصر به فردی در آن به کار رفته. همچنین پل های زیادی به سبک پل های معروف دنیا ساخته شده که جالب ترینش پلی الهام گرفته از پل خواجوی اصفهان است. در کل توضیحات تورلیدر برای بازدید از پوتراجایا می تواند خیلی مفید و جالب باشد. با احتساب زمان رفت و برگشت، بازدید از این شهر حدود ۵_۶ ساعت طول می کشد که ارزشش را دارد.
سلام به همه دوستان
سفر مالزی یکی از خاطره انگیزترین سفرهای هر آدمی میتونه باشه. برای من هم این قضیه صحت داشت و واقعا اینطور بود. یکی از تجربه های زیبای این سفر، رفتن به شهر پوتراجایاست که به نوعی به عنوان پایتخت اداری مالزی شناخته میشه. معمولا تورهای مربوطه شما رو با هزینه های چندین دلاری به این شهر می برند، در حالی که رفتن به این شهر بسیار سادست و با هزینه بسیار بسیار کمتر میتونین خودتون از طریق مترو به اینجا برین.
بعد از رسیدن به پوتراجایا از طریق مترو، میتونین سوار اتوبوس بشین و در ایستگاه هایی که مد نظرتون هست پیاده بشین و به گردش در این شهر بپردازین. راستش رو بخواین من در سفر پوتراجایا رو شهری واقعا منظم و زیبا دیدم. شهری با خیابان های رنگی و جاذبه های قشنگ که واقعا نمادی از معماری و زیبایی رو میشه در اون دید.
نکته جالب این شهر دریاچه مصنوعی اون هستش که به گفته مالایی ها این دریاچه از طریق جمع آوری آب باران درست شده و دقیقا هر وقت بارون میاد، با یک مکانیزم کاملا درست آب های سطحی شهر از طریق کانال های کوچک و بزرگ به این دریاچه منتقل میشن. در کنار مسجد روی آب این شهر، پل خواجو پوتراجایا که در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی ساخته شده است هم خودنمایی میکنه.جاهای دیدنی پوتراجایا اکثرا کنار هم هستن. یعنی کاخ نخست وزیری و مسجد بزرگ روی آب و پل خواجو و پل دیگرشون دقیقا بغل یکدیگرن.
پیشنهادی که میتونم داشته باشم این هستش که سعی کنید جوری برنامه ریزی کنید که بتونین شب های پوتراجایا رو هم بببینین که در نوع خودش واقعا زیباست. و در نهایت اینکه اگر زمانی عازم مالزی بودین، پوتراجایا رو از دست ندین.
در سفری که سال 96 به مالزی داشتیم یک روز از این سفرمان را به دیدار از شهر پوتراجایا اختصاص دادیم. شهری که در اولین نگاه حس شهری با نقشه ای کاملا مرتب و با نظم رو در شما به وجود میاره و زیبایی معماری ساختمانها که ترکیبی از معماری اسلامی و مدرن غربی هست شما رو جذب خودش میکنه. یادم نمیره که من و همسرم وقتی سوار اتوبوس بودیم و به شهر نگاه میکردیم به ناگهان هردو بهم نگاه کردیم و گفتیم عجب شهر با انضباط و تمیزی هست. برای دیدن این شهر تقریبا یک روز کفایت میکنه و با همون یک روز میشه به قول معروف روح شهر رو بدست اورد. رفتن به پوتراجایا برای تجربه کردن شهری برنامه ریزی شده خوب هست و برای تفریحاتی مانند تفریحات شبانه مناسب نیست. من تجربیات خودم و همینطور اطلاعاتی که درباره این شهر داشتم رو توضیح میدم:
اطلاعات کلی از پوتراجایا:
پوتراجایا پایتخت جدید سیاسی مالزی محسوب می شه و این شهر در سال 1996 بدستور مهاتمیر محمد نخست وزیر وقت مالزی ساخته شد. از نظر معنای لغوی باید بگم "پوترا به معنای فرزند یا شاهزاده و جایا به معنای موفقیت هستش. پوتراجایا به شهر برنامه ریزی شده معروفه و از منظر اداره سیستم های شهری به شهر هوشمند تشبیه شده. این شهر به وسیله دوربین های مداربسته مدیریت می شه و بر پایه مولتی مدیا ساخته شده و اکثر کارکنان دولت تو این شهر زندگی می کنن. جمعیت این شهر در سال 2015 هشتاد و هشت هزار نفر بوده و بالای 90 درصد جمعیت این شهر مسلمان هستن و سایر افراد دین بودایی، هندو و مسیحیت دارن.
از نظر جغرافیایی پوتراجایا کجاست؟
از نظر جغرافیایی اگر از شهر کوالالامپور، 25 کیلومتر به سمت جنوب حرکت کنیم به پوتراجایا میرسیم که در مسیر کوالالامپور به سمت فرودگاه بین المللی کوالالامپور هست.
چطور از کوالالامپور بریم پوتراجایا؟
یکی از راحت ترین راه ها برای رفتن به پوتراجایا از کوالالامپور اینه که از ایستگاه متروی کی ال سنترال اقدام کنیم. ما بعد از رسیدن به کی ال سنترال از طریق خط klia بلیطی به قیمت نفری 14 رینگت خریدیم و با حدود طی زمان بیست دقیقه با قطار سریع السیر به پوتراجایا رسیدیم و دقیقا در همون قسمت اتوبوس هایی بودن که با یک الی دو رینگت ما رو به مرکز شهر پوتراجایا بردن.
برای برگشت به کوالالامپور هم ما تاکسی گرفتیم که هزینه 75 رینگتی داشت و زمان برگشت با تاکسی حدود 45 دقیقه بود.
سیستم حمل و نقل شهری چطوره؟
چون پوتراجایا یه شهر اداری هست و اصلا یکی از دلایل انتقال نظام اداری به این شهر کم شدن از بار ترافیک و شلوغی کوالالامپور بوده، به خاطر همین شهر کاملا از نظر سیستم حمل و نقل مرتب هستش و امکانات حمل و نقل به خوبی پیش بینی شده ، اتوبوس به اکثر مکان های توریستی میره و هزینش خیلی خیلی کم در حد یک الی دو رینگت هست و البتهبرای جا به جایی از تاکسی، مترو و منو ریل هم میشه استفاده کرد. در بین تاکسی ها هم تاکسی هایی که قرمز رنگ هستن هزینه تاکسی مترشون کمتر هست.
مکان های توریستی پوتراجایا کجاست؟
از اولین جاهایی که هر توریستی معمولا تو پوتراجایا ازش دیدن میکنه میدان اصلی این شهر هست که در دو طرف این میدان دو ساختمان باشکوه وجود داره که مسجد پوترا یا صورتی و کاخ نخست وزیری مالزی هست که هر دو این ساختمانها بسیار زیبا و خیره کننده هستن.
1- مسجد پوترا یا مسجد صورتی: مسجد پوترا یا مسجد صورتی ، با آب های دریاچه پوتراجایا احاطه شده و تنها از یک سو به خشکی راه داره و حدودا سه چهارم این مسجد در دریاچه گسترش یافته و ساخته شده به همین دلیل از دور که نگاه می کنی، انگارمسجدی وسط آب قرار داره. این مسجد به افتخار اولین رئیس جمهور مالزی، پوترا، به این اسم نامگذاری شده اما بدلیل رنگ خاصش به مسجد صورتی هم معروف هست. برای ورود به مسجد اول قومیت شما را میپرسند و بعد به خانمهایی که حجاب اسلامی ندارند رویه ای که کلاه داره و شبیه مانتو هست میدن. قبل از اینکه وارد شبستان این مسجد بشیم از حیاطی سنگ فرش شده و خوش نقش و نگار عبور کردیم که حوض های چشم نوازی داشت و برای رسیدن به شبستان از ورودی بزرگی که شبیه دروازه های قدیمی بود گذشتیم. فضای مسجد بسیار دلباز و دیدنی هست و حدود نیم ساعتی در فضای مسجد ماندیم و از معماری زیباش لذت بردیم.
2- دریاچه پوتراجایا: دریاچه پوتراجایا که در مرکز شهر قرار گرفته یه دریاچه مصنوعی هست که تقریبا ۶۵۰ هکتاره و مجهز به سامانه خنککننده طبیعی برای شهر هست. روی این دریاچه پل های زیادی قرار دادن که خیلی دیدنی هستن و مشابه سازی شده از پل های معروف جهان مثل پل خواجوی اصفهان ، پل سانفرانسیسکو، پل سیدنی هستن. تو این دریاچه میشه از بازی های آبی لذت برد.
3- از جاذبه های دیگه این دریاچه سوارشدن قایق تفریحی کروز هستش که معمولا حدود نیم ساعت داخل دریاچه میره و میشه پوتراجایا رو از داخل آب دید. داخل قایق هم معمولا به زبان انگلیسی مناطق دیدنی شهر رو معرفی می کنن. اگر ازین قایق ها سوار بشین شروع قیمتش از نفری بیست رینگت هستش.
امنیت پوتراجایا چطوره؟
طبق تجربه ما کشور مالزی در مجموع کشور امنی بوده و از بین شهرهای مالزی پوتراجایا جز امن ترین ها هستش. چون این شهر یک مکان اداری و سیاسی هستش ادارۀ پلیس شهر همیشه در آمادگی کامل به سر میبره. در کل شهر هم دوربینهای امنیتی وجود داره که باعث شده جرم در این شهر خیلی کم باشه.
آب و هوای پوتراجایا چطوره؟
پوتراجایا مثل کل مالزی آب و هوایی استوایی داره و درجه حرارتش به دلیل نزدیک بودن به خط استوا معمولا در طی سال نوسان چندانی نداره و بالا هست و معمولا کمترین درجه حرارت ۲۲ درجه و در گرمترین ساعات تا ۳۳ درجه می رسه. ماه های دسامبر تا فوریه (اواخر دی تا اواخر بهمن) معمولا خنک ترین ماه های سال هستند اما تفاوت دما در این ماه ها با ماه های دیگر سال معمولا ۲ تا ۳ درجه است. ماه های مارس تا آوریل گرم ترین ماه های سال هستند. معمولا چیزی که فصل سفر را در این کشور تعیین میکند بنظرم بیشتر از دمای هوا، میزان بارش باران هست چون باران های انجا معمولا حالت رگباری و ناگهانی و شدید دارن. بارندگی های موسمی جنوب غربی معمولا در ماه های سپتامبر تا آوریل رخ میده اما میزان بارندگی ها چشمگیر نیست و معمولا مرطوب ترین دوره بعد از این بارندگی ها از آوریل تا سپتامبر هست. مثلا ما که در اواخر ابان سفر کرده بودیم دو روز باران شدید رگباری تجربه کردیم. معمولا باران ها حدود یک ساعت و بصورت شدید هستند طوری که چتر جوابگو نیست و حتما باید زیر سقف باشید.
بهداشت و نظافت این شهر چطوره؟
خب میتونم بگم یکی از تمیزترین شهرهایی که تابحال مشاهده کردم پوتراجایا بوده و داخل شهر کاملا میشه نظافت و تمیزی رو احساس کرد و بهشون بابت این پاکیزگی تبریک گفت.
مهارت رانندگی تو این شهر چطوره؟
چه با اتوبوس داخل شهر عبور کنین چه با تاکسی کاملا راننده ها به اهستگی و بادقت رانندگی میکنن و کاملا رانندگی تو این شهر امن هست. و البته این رانندگی اهسته این فرصت رو میده که حسابی از دیدن این شهر لذت ببرین.
اشنایی با زبان انگلیسی؟
در این شهر اکثر مردم در حد معمول و البته با لهجه مالایی میتونن انگلیسی صحبت کنن و در حد رفع نیاز میشه صحبت کرد و ادم دچار مشکل زبانی نمیشه.
خورد و خوراک و رستوران این شهرچطوره؟
البته شاید برای یک روز در این شهر بودن صحبت از رستوران ها خیلی مناسب نباشه اما ما در کنار دریاچه و نزدیک مسجد صورتی به یک فودکورت رفتیم که انواع غذاهای مالایی و غذاهای دریایی رو داشت. غذاهای دریای در کل غرفه ها قیمت بالایی داشتن مثلا قیمت یک بشقاب برنج با یک شاه میگو و ماهی مرکب حدود 75 هزار تومان بود. طعم اکثر غذاهایی که تجربه کردیم با یک ادویه مالایی بود که طعمی شبیه به پوست لیمو داشت.
مراکز خرید پوتراجایا کجاست ؟
شهر پوتراجایا خیلی به مراکز خریدش معروف نیست و معمولا توریستها برای رفتن به مراکز خرید به این شهر نمیرن و ما هم با توجه به اینکه در کوالالامپور بهترین مراکز خرید رو تجربه کرده بودیم دیگه به مراکز خرید این شهر نرفتیم اما در مجموع، پوتراجایا پنج مرکز خرید داره. مرکز خرید خیابان 2 سایبر جایا، مرکز خرید دیپالز، میدان شفتسبوری، مرکز خرید آلاماندا پوتراجایا و مرکز خرید شهر آی او ای.