تخت جمشید به وسیله «داریوش اول» سومین شاه سلسله هخامنشی ساخته شد اما تا زمان مرگ او این بنا به اتمام نرسیده بود و ساخت و سازها در دوره جانشینان او یعنی خشایارشا و اردشیر اول هم ادامه پیدا کرد. البته عملیات ساختمانی در تخت جمشید تا پایان دوره هخامنشی تمام نشد ولی اصل ساخت بنایی که در حال حاضر موجود است در زمان همین سه پادشاه انجام شده و به همین دلیل در محوطه تخت جمشید بقایای بناهای نیمه کاره به چشم می خورد. یکی از این بناها دروازه بزرگی است که در ضلع شمال شرقی مجموعه قرار دارد.
تخت جمشید یادگار پادشاهان هخامنشی از ۲۵۰۰ سال پیش در ایران است. با توجه به عظمت امپراتوری هخامنشیان در ایران باستان که بخش قابل توجهی از شرق جهان را شامل میشد، میتوان به شکوه مقر فرماندهی این پادشاهان در تخت جمشید پی برد.
شاید بتوان منطقه تخت جمشید و بناهای باقی مانده در آن را از مهمترین اسناد تاریخ تمدن در جهان دانست. آنچه باعث جلب توجه جهانیان به تخت جمشید میشود، تنها قدمت تاریخی این شهر باستانی نیست. باستانشناسان از مطالعه دقیق روی کتیبهها و آثار به دست آمده از این منطقه، به پیشرفتگی تمدن در ایران باستان پی بردهاند. قوانین اجتماعی دوران هخامنشیان نیز تعجب بسیاری از تاریخدوستان را برانگیخته است.
تخت جمشید بهعنوان نماد تمدن ایران زمین، در نزدیکی مرودشت شیراز قرار دارد و شکوه معماری کاخ پادشاهان در عصر ایران باستان را نشان میدهد. پادشاهان هخامنشی در اوج قدرت، کاخهای سنگی خود را در دل کوه و در نزدیکی شهر شیراز بر پا کردند تا برای آیندگان تصویری روشن از گستره فرمانروایی خود به یادگار بگذارند. ستونها، سر ستونها، کتیبهها، نقش برجستهها، کاخها و دروازههای باقی مانده در محوطه تخت جمشید، از مشهورترین آثار تمدن در جهان به شمار میآیند.
زمان آغاز ساخت بناهای تخت جمشید به سال ۵۱۸ پیش از میلاد یعنی در حدود بیش از ۲۵۰۰ سال پیش باز میگردد. داریوش اول که سومین پادشاه هخامنشیان بود، دستور به ساخت کاخی عظیم در کوههای اطراف مرودشت داد؛ اما مراحل ساخت عمارتها و مجسمههای تخت جمشید زمان زیادی به طول انجامید و در دوره پادشاهان بعدی نیز ادامه داشت.
هرکدام از کاخهای موجود در محوطه تخت جمشید در زمان یکی از پادشاهان هخامنشی ساخته شده است. شکوه و زیبایی بناهای تخت جمشید امروزه نیز باعث شگفتی طراحان و مهندسان میشود؛ تا جایی که ساخت چنین مجموعهای عظیم را در زمان حال حاضر و با وجود امکانات گسترده ساده نمی دانند.
اصلیترین ماده در ساخت بنای کاخها سنگ بود که از انواع آنها با مقاومتهای مختلف استفاده میشد. تراشیدن سنگها و صیقلی کردن آنها در قطعات بزرگ و حمل آنها به ارتفاع از جالب توجهترین بخشهای ساخت کاخها است.
ساخت و تکمیل کاخهای تخت جمشید تا اواخر حکومت هخامنشیان همچنان ادامه داشته است؛ اما بخشهای زیادی از این بناها در زمان داریوش اول، خشایارشاه و اردشیر اول ساخته و تزئین شدند.
دوران شکوه تخت جمشید تا حمله اسکندر مقدونی به ایران ادامه داشت. در سال ۳۳۴ پیش از میلاد اسکندر مقدونی بههمراه سپاهیان خود به ایران حمله کرد و پس از رسیدن به مقر پادشاهی هخامنشیان، خانهها را غارت کرد و میراث تخت جمشید را به آتش کشید. نفرت و کینه اسکندر از پادشاهان قدرتمند هخامنشی باعث شد تا اسکندر کاخ خشایارشاه را به اتش بکشد؛ اما آتش به سایر نقاط سرایت کرد و سبب نابودی قسمتهای گستردهای از تخت جمشید شد.
پیش از ویرانی تخت جمشید، کاخها و عمارتهای هخامنشیان بهدلیل قرار داشتن در یکی از بهترین نقاط ایران در پای کوه رحمت یا مهر که میترا نیز خوانده میشد، بسیار خوش منظره بود و چشمانداز زیبایی به درهها و جلگههای اطراف داشت. داخل تخت جمشید محوطهای شبیه به شهرک بود و حد فاصل بین کاخها را خیابان کشی کرده بودند. سیستم لوله کشی آب و فاضلاب در تخت جمشید از جالب توجهترین نکات معماری به شمار میرود. بین خیابانها آبراههها به شکلی حفاری شده بودند که آب باران و آبهای جاری در آنها روان و از داخل کانالها در مسیر مشخص هدایت میشدند. بهطور کلی، معماری بنای کاخها، تزیینات داخلی، محوطه سازی تخت جمشید، سبک شهرسازی، تفکیک مناطق مسکونی از سکونتگاه شاهی و طراحی تخت جمشید، با توجه به معیارهای امروزی و پس از گذشت بیش از ۲۵۰۰ سال، سندی پر افتخار از ایران باستان است.
در سالهای اخیر بهدلیل آسیبهای زیادی که به بناهای تخت جمشید وارد شده بود، بارها این محوطه را مرمت کردهاند. روند بازسازی تا سال ۱۳۱۹ ادامه پیدا کرد که منجر به کشف آثار و کتیبههای بسیاری از این منطقه شد. بخش زیادی از این آثار در موزه تخت جمشید قرار دارند و از تعدادی از آثار کشف شده در موزه ملی ایران نگهداری میشود؛ اما متاسفانه آثار زیادی نیز از کشور خارج شدهاند و در موزهها و کتابخانههای اروپا و آمریکا قرار گرفتهاند. در سالهای اخیر تدبیرهایی برای حفاظت بیشتر از محوطه تخت جمشید و آثار باستانی موجود در آن اندیشیدهاند و بازسازی بخشهای مختلف آن همچنان ادامه دارد.
در بازدید از تخت جمشید می توانید از پلکان ورودی بالا رفته و از دروازه ملل با سرستونهای معروف آن عبور کرده و از کتبه های دیدنی و کاخهای متعدد و آرامگاه شاهی و در آخر از موزه دیدن کنید.
نکته ای که برای من جالب بود این بود که همزمان با ساخت کاخهای عظیم در تخت جمشید، در دیگر امپراتوریهای بزرگ جهان، بردهداری رواج داشت و کارهای مربوط به ساختوساز و کارهای سخت و سنگین، بخشی از وظایف بردهها بود؛ اما در ایران و در مقر حکومت هخامنشیان، نهتنها زنان و مردان در مقابل کار حقوق دریافت میکردند، بلکه با توجه به مدارک به جا مانده در کتیبهها، کارگران بیمه بودند و از مزایای مختلفی نیز بهره میبردند.
بهترین زمان سفر به تخت جمشید در نیمه دوم سال است و تا اواخر فروردین ماه نیز میتوان از تخت جمشید دیدن کرد. برای بازدید از محوطه تاریخی تخت جمشید بهتر است ساعات ابتدایی روز را انتخاب کنید یا بعد از ظهر و پس از خنکتر شدن هوا از تخت جمشید بازدید کنید.
روزی که تصمیم گرفتیم به شیراز بریم آنچنان شوق دیدن تخت جمشید رو داشتم که هر بنایی رو میدیدم واقعا به چشمم نمیومد تا اینکه رفتیم تخت جمشید اونجا ابهت و شاهکار بنای ۲۵۰۰ ساله که بدون استفاده از امکاناتی که امروزه همه جورش در اختیاره و فقط زایده تخیلات شاهی که واقعا شاهنشاه بودن برازندشه بوده وجدآوره هرچه که جلوتر میرفتیم با دیدن و شنیدن اطلاعاتی که راهنما بهمون میداد تازه فهمیدم که خیلی زودترها باید این بنارو میدیدم .تخت جمشید در ۶۰ کیلومتری شیراز و ۱۰ کیلومتری مرودشت قرار دارد و در سال ۵۱۸ قبل از میلاد به دستور داریوش اول بنیان نهاد شد و ساخت کاخ و مجسمه ها تا زمان شاهان بعدی هم ادامه داشت.محل قرارگیری تخت جمشید در وسط کوههای مرودشت در کنار جلگه ای سرسبز قرار دارد هیچوقت فکر نمیکردم تخت جمشید در وسط کوهها و محیطی سرسبز باشه . بازمانده های از تخت جمشید شامل کاخ آپادانا، دروازه ملل، هدیش ، کاخ تچر میباشد . بلیط ورودی این بنای عظیم پنج هزار تومان میباشد و در بدو ورود افرادی به عنوان راهنما و توضیحاتی بسیار مفید در مورد این بنای عظیم حاضر به همراهی با بازدید کنندگان هستند و هزینه هر یک ساعت همراهی راهنما ۷۰ هزار تومان میباشد و به نظر بنده حتما از وجود راهنما استفاده کنید .دیدن این بنای باشکوه رو به شدت بهتون پیشنهاد میکنم .حتما برید و لذت ببرید.
جایی که دلم لک زده بود برای دیدن چندبارهش! واقعا هر بار که به شیراز سفر کردم اگر اینجا را نبینم انگار کلا شیراز نیومدم و اینبار هم با توجه به مدت کوتاه سفرم و آگاهی از شلوغیش اما باز هم دل رو به دریا زدم و خودم رو به تاریخ کهن سرزمینم رسوندم!
اتفاق جالب بازدید نوروزی هم این بود که یه سفرهی هفتسین قشنگ هم ورودی مجموعه پهن کرده بودن و حسابی عِرق ملی رو تحریک کرده بودن!
دیدن کاخ تچر و دروازهی ملل و سردیس هما یادآور دوران شکوه کشورمونه و اینکه روزگاری چنین تمدنی داشتیم جز افسوس چیزی باقی نمیزاره!
البته جالبه که هنوز هم بعد از بازدیدهای بیشمار، دیدن تخت جمشید برام تازگی و جذابیت داشت و حال خیلی خوبی پیدا کردم از دیدن این همه جلال و جبروت گذشتگانم و غرق تفکر عمیق بودم که یاد رستوران خوب بیرون افتادم و به این نتیجه رسیدم که اینکه در گذشتهی دور چی بودیم خیلی مهم نیست، مهم الانه که ...
پس رفتیم به سمت رستوران و یه چلوکباب مشتی هم خودمون رو مهمون کردیم که دیگه حسابی کیفم کوک شد و اشک شوق از چشمانم جاری شد و سر ذوق اومدم!
نام اصلی آن پارسه و پایتخت شاهان هخامنشی بوده است که به نام پرسپولیس نیز معروفه ،این مجموعه زیبا و سحر انگیز که در سال ۱۹۷۹ در زمره آثار جهانی یونسکو ثبت شده در ۵۰ کیلومتری شیراز و در مجاورت مرو دشت واقع شده،اینجا به دستور داریوش شاه بزرگ هخامنشی ساخته شده و قدمت اون به سال ۵۱۹ قبل از میلاد میرسه و در زمان پادشاهان بعد از داریوش از جمله خشایار شاه گسترش یافته،وجه تسمیه تخت جمشید برای این مکان هم این است که بعد از سقوط و به آتش کشیدن آن در حمله اسکندر و عدم اطلاع از تاریخ آن تا قبل از حکومت پهلوی مردم عامی اون رو تختگاه جمشید شاه اسطوره ای ایران زمین میدونستند،و در زمان پهلوی اول کاوشهای باستان شناسی اصلی انجام و از زیر خاک بیرون آورده میشه ،در اخرین بازدید ما در سال ۹۷بلیط ورودی مجموعه ۲۰ هزار تومان بود که گویا هم اکنون به ۳۰ هزار تومان افزایش یافته،برای بازدید از تخت جمشید حداقل یک نیم روز زمان لازمه، پارسه از کاخها و قسمتهای مختلفی تشکیل شده که کاخ آپادانا،دروازه ملل ،کاخ هدیش و کاخ تچر و آرامگاه های اردشیر دوم و سوم در دامنه کوه مشرف به تخت جمشید از اون جمله هستند، متاسفانه هر مرتبه که برای بازدید اینجا میرم بیشتر اندوهگین میشم چرا که شرایط آثار کهن و بی همتای موجود هر مرتبه از مرتبه قبل بدتر میشه ضمنا امکانات اقامتی و خدماتی نیز خیلی مناسب نیست
یکی از آثار تاریخی با شکوه ایران و سازه ای برای نمایش جلال و عظمت یه حکومت و یه فرامانروایی. اینجا تاریخه که حرف می زنه. به شخصه وقتی رسیدم به اینجا هم هیجان زده بودمو خوشحال از یه همچین ابهتی و هم ناراحت و دلزده از این که زمان چه می کنه! آدم هایی که حکمرانی می کردن و حکومتی که جهانبانی می کرد و الان هیچی نبود جز یه سری ستون که از غارت، آتش سوزی، دزدی و یادگار نویسی در امان مونده بودن. باز جای شکرش باقیه که همین هم مونده. یکی از زیباترین جاهایی که در تمام طول عمرم دیدم قطعا تخت جمشید بوده و هست. توی تخت جمشید بد نیست اگه یه لیدر انتخاب کنین تا گوشه به گوشش رو براتون توضیح بده یا از گوشی استفاده کنین. برای رفتن به محوطه باید بلیط تهیه کنین. در نزدیکی تخت جمشید پارکینگ و یه پارک جنگلی هم وجود داره.بازارچه و یه موزه هم قرار داره که بازدید ازشون خالی از لطف نیست. با توجه به این که دور از شهر قرار داره یه سری رستوران، کافه و همینطور یه اقامتگاه هم در نزدیکیش قرار داره.
در سفر به شیراز، برای دیدن تخت جمشید، یک شب در مرودشت اقامت داشتیم و صبح اول وقت برای بازدید به سمت محوطه این جاذبه بینظیر حرکت کردیم. پارکینگ خوبی در محوطه وجود داره. بلیط ورودی ۳۰۰۰ تومن بود و هزینه راهنما، برای حدود هفتاد دقیقه، پنجاه هزار تومن و هزینه راهنمای کامل، صد هزار تومن که ما درخواست راهنمای کامل داشتیم و خانمی از راهنمایان گردشگری اونجا ما رو همراهی کردن و توضیحات خیلی خوبی ارائه دادن. واقعا قدم زدن در این محوطه و دیدن عظمت و شکوه باستانی ایران زمین، آدم رو به وجد میاره. هر چند که خیلی از ستونها و دیوارها و کنده کاری ها از بین رفتن و خیلی از این آثار هم از کشورمون خارج شدن و در موزه های کشورهای دیگه نگهداری میشن ولی همین هایی که مونده هم خیلی جالب و دیدنی است. واقعا تصور اینکه با امکانات محدودی که در آن زمان وجود داشته، چطور این حجاری ها به این زیبایی بر روی سنگها انجام شده، سخته. ستونها همه یک اندازه و یک شکل... طراحی و محاسبات دقیق... زیبایی و ظرافت و هوش مهندسی، تو این آثار موج میزنه.
در بخشی از محوطه هم با هزینه سی هزار تومن، عینک های VR کرایه میدادن که با اونها میتونستیم صحنه های بازسازی شده از آثار رو ببینیم که جالب بود.
پیشنهاد میکنم برای بازدید از تخت جمشید در بهار و تابستان، صبح زود حرکت کنید که تا هنوز هوا خیلی گرم نشده بتونید بیشتر جاها رو ببینید. چون محوطه باز هست و آفتاب تندی رو سرتون میتابه. کلاه و ضد آفتاب هم فراموش نشه. خود راهنماها که از چتر استفاده میکردن که خیلی خوب بود. آب هم همراهتون ببرید که تو محوطه اصلی نیست.
#گلفام_سفر
نوروز امسال که باران سیلآسا سراسر ایران را فرا گرفت همه به یاد دوران باشکوه گذشته افتادند و حسرت خوردند. دلیلش هم تختجمشید بود که بعد هزاران سال در برابر سیل ویرانگر ایستاد و سیستم فاضلابش درست عمل کرد. از تخت جمشید چه بگویم که شما ندانید؟
تخت جمشید نشانه و افتخار ایرانیان که ۲۵۰۰ سال قبل و در دوره هخامنشیان احداث شده در ۶۰ کیلومتری شیراز و ۵ کیلومتری مرودشت واقع شده است در ابتدا و ورودی سایت پارکینگ هایی تعبیه شده و فروشگاههایی مثل سوپرمارکت و صنایع دستی و کلاه فروشی و ... نیز وجود دارد.
تقریبا برای بازدید از سایت حدود ۳ ساعت زمان نیاز است پس پیشنهاد می کنم امکانات لازم از جمله آب کلاه مناسب و ... را پیش بینی کنید و به همراه داشته باشید.
توصیه اکید دارم حتما تخت جمشید را با راهنما ببینید هزینه همراهی راهنما برای هر ساعت ۵۰۰۰۰ تومان می باشد
سایت اصلی تخت جمشید در ارتفاع قرار دارد که برای رسیدن به آنجا می بایست از ۱۱۰پله با ارتفاع کم بالا روید
به محض ورود به سایت اصلی در محلی دوربین های واقعیت مجازی با هزینه ۳۰۰۰۰ تومان کرایه داده می شود که در ایستگاههای مشخص شده میتوان بنای کامل و قبل از تخریب تخت جمشید را در آن مکان به صورت سه بعدی دید
تجربه استفاده از این دوربین ها برای ما رضایت بخش بود
اینجاست که شاهد شکوه و عظمت این بنا خواهید بود که بدون اغراق مایه افتخار ما ایرانیان است
دروازه ملل کاخ آپادانا کاخ تچر صدستون خزانه شاهنشاهی و ... نمونه ای است از این بنای عظیم و باشکوه
در برخی مسیرها به خوبی پیاده راه هایی چوب برای جلوگیری از تخریب بناها تعبیه شده است در مجموع شاید بتوان گفت احساس می شود هرچند دیر تلاش هایی برای حفظ تاریخ ما ایرانیان صورت پذیرفته است
حفاظ های شیشه ای، حصارکشی و پوشش سقف نمونه هایی از این تلاش است
شکوه این بنا هر ایرانی را تحت تاثیر قرار خواهد داد اینکه ۲۵۰۰ سال قبل بنایی با این وسعت و عظمت ایجاد شده بدون شک باعث بالیدن هر ایرانی به قدمت و دیرینه پادشاهی هخامنشی خواهد بود
موزه ای هم در سایت ایجاد شده که مربوط به اشیا کشف شده تخت جمشید است البته هزینه ورودی موزه جداگانه می بایست پرداخت گردد
دو مقبره مربوط به پادشاهان هخامنشی در شمال سایت و بر روی کوه وجود دارد که پیاده روی بیشتری را می طلبد
احساس غرور مهمترین حس برای من پس از بازدید سایت بود.
مگر میتوان شیراز رفت و به تخت جمشید سر نزد؟ مجموعه زیبای به جای مانده از دوران هخامنشیان، یادآور فرهنگ و ابهت ایرانیان.
از دورازه ملل گرفته تا کاخ زیبای چترا، همه و همه با شکوه و جذاب است و تامل برانگیز.
مجموعه شامل موزه جداگانه ای به نام کاخ ملکه استکه در آن آثاری مانند فیش های حقوقی آن زمان و سفالبنه ها و زیورآلات به نمایش گذاشته شده است.
همچنین امکان اجازه دوربین های واقعیت مجازی نیز وجود دارد. در برخی از نقاط تخت جمشید با کمک دوربین ها می توان نمای انیمیشنی از آنچه که که آن زمان بوده را دید.
همچنین در ورودی مجموعه امکان همراهی با لیدر ها و شنیدن توضیحات تکمیلی هر بخش از مجموعه وجود دارد.
تخت جمشید (پرسپولیس) یکی از با عظمت ترین بناهای باستانی جهانی و افتخار آمیز ایرانی است که بنا به دستور داریوش هخامنشی ساخته شده است . این مجموعه با عطمت و غرور آفرین همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار دارد. وسعت کامل کاخهای تخت جمشید۱۲۵ هزار متر مربع می باشد . بر اساس سنگ نوشته های کشف شده در تخت جمشید نام اصلی آن پارسه بوده است . اروپائیان به این مکان پرسپولیس می گویند که به معنای مرکز تمدن پارس یا شهر پارسیان است . ساخت تخت جمشید که یکی از بزرگترین بناهای جهان است ، در حدود ۲۵۰۰ سال پیش به دستور داریوش اول هخامنشی شروع شده و توسط جانشینان او ادامه یافت و تغییراتی در ساختمان آن داده شده . بر اساس نوشته های به جا مانده از ان زمان تمام کسانی که در تخت جمشید کار می کردند حقوق دریافت می کردند و در آن زمان بیمه بوده اند و نکته جالب اینجاست که زنان نیز در ساخت تخت جمشید مشارکت داشته اند . این بنا بر فراز تپه سنگی در دامنه غربی کوه رحمت و در ۵ کیلومتری مرودشت بنا شده است . و شامل ۴ بخش کلی می باشد : کاخ های پادشاهی ، سرای نشیمن و کاخ های کوچک اختصاصی ، خزانه های شاهی ، دژ و باروی حفاظتی ساختمان های موجود در این کاخ عبارتند از : دروازه ملل یا کاخ کوچک،آپادانا، بزرگترین کاخ موجود ، کاخ داریوش یا کاخ تچر یا کاخ آیینه ، کاخ صد ستون ، کاخ یا دروازه نیمه تمام ، خزانه تخت جمشید ، کاخ سه دری یا تالارشورا ، چاه سنگی ، آرامگاه اردشیر دوم و سوم ، کاخ خشایار معروف به هدیش . بلیط ورودی تخت جمشید ۵۰۰۰ تومان و بلیط موزه ان نیز ۵۰۰۰ تومان بود . پارکینگ وسیع فراهم می باشد و قبل از تخت جمشید نیز غرفه های فروش صنایع دستی ، کافی شاپ ، سوپر مارکت و رستوران موجود می باشد . در صورت سفر به شیراز دیدار از تخت جمشید، این بنای با ابهت ملی را از دست ندهید .
بعید است ایرانی باشی و به تخت جمشید و تاریخی که در پس آن است نبالی.
به نظر من هر ایرانی باید حداقل یک بار در میان تخته سنگهای بجا مانده از تخت جمشید قدم بزند تا هویت ایرانی خود را در پس آن پیدا کند.
اگر به شیراز سفر میکنید، دیدن تخت جمشید را در مرودشت، جزو اولویتهایتان باشد، حتی اگر علاقه ای به تاریخ ندارید .
#پارسه یا ( #تخت_جمشید ) از شهرهای باشکوه و با عظمت ایران باستان بوده که در #استان_فارس و در #شهر_مرودشت قرار دارد.
در ابتدا به ورودی مجموعه که رسیدید در قسمت پارکینگ ، ماشینتان را پارک میکنید و به سمت ورودی محوطه راهی میشوید و پس از دریافت بلیط ورودی به مبلغ 3.000 تومان در ازای هر نفر وارد محوطه میشوید که همه روزه از ساعات 8 صبح لغایت 17.30 عصر باز میباشد . در همان ابتدا فروشگاه هایی برای خرید محصولات هنری و دستی و فروش کلاه و عینک های آفتابی و همینطور هم نوشیدنی های خنک میبینید، چون به قدری در فصول گرم سال آفتاب این منطقه سوزان است که بدون کلاه و عینک واقعا سخت و طاقت فرساست.
دکه هایی را هم برای تور لیدرها میبینید که اگر تمایل داشته باشید میتوانید در ازای مبالغی مشخص شده که البته میشود با کمی چانه زنی قیمت را تغییر داد لیدری را در اختیار بگیرید تا این مکان منحصر به فرد را با بند بند جزئیاتش برایتان بازگو کند. که ما همین کار را انجام دادیم با پرداخت مبلغ 120.000 تومان.
فروشگاه هایی هم صرفا جهت فروش نمادها و کتاب و cd های مربوطه به پارسه وجود دارند که میتوانید از آنها نیز خرید انجام داده البته بهتر است در زمان برگشتتان باشد.
پارسه ( تخت جمشید ) در زمان کوروش هخامنشی شروع به ساختن و در زمان های خشایارشاه و داریوش یکم تکمیل شده است و در واقع پایتخت امپراتوری هخامنشیان بوده است. پارسه شهری بسیار با عظمت و کاخش بی نهایت با شکوه و بینظیر بوده است و در زمان خود بی همتا.
این کاخ شامل بخش های بسیار زیادی نظیر ( پله کان یا صفه ، کاخ آپادانا، کاخ تچر، کاخ هدیش، کاخ ملکه ( موزه )، کاخ H یا ه ، کاخ سه در، کاخ صد ستون، کاخ شورا ( سه درگاهی )، ساختمان خزانه شاهنشاهی، کاخ دروازه ملل( دروازه ی خشایارشاه )، کاخ آئینه، کاخ ج ) میباشد که طی دوران مختلف تکمیل شده است، بنا به گفته ی تاریخدانان این شهر و کاخش توسط اسکندر مقدونی در زمان حمله و تصرفش به ایران به آتش کشیده شد و اکثر بنا از بین رفت و گویی کتابخانه ها و اسناد تاریخی آن را نیز از بین بردند که من این بخش را باور ندارم چون به نظر بنده این اسناد و کتاب ها نه تنها از بین برده نشد بلکه تماما از آن استفاده و بهره برداری شده است و به نام تمدن های دیگر ثبت شده است.
از شانس خوب ما لیدرمون شخصی بود که سالیان سال زحمت مرمت بخش هایی از این سایت را به عهده داشته است و به خوبی و با جزئیات تمام توضیحات را به ما منتقل میکردند البته من چون خیلی راجع به امپراتوری هخامنشیان مطالعه و تحقیق داشتم بالغ بر 90 درصد مطالب را میدانستم خوشبختانه و باعث افتخارم بود.
تقریبا دو ساعت و نیم در مجموعه به همراه لیدرمون مشغول به گشت و گذار بودیم و وارد تک تک بخش ها و کاخ ها شدیم که هر یک به نوبه خود عظمتی داشت که زبان از وصفش قاصر است.
کتیبه های زیادی را هم در جای جای این کاخ باشکوه میبینید که هر یک داستان و تاریخی را در دل خود به جای گذاشته است.
خلاصه واقعا دل کندن و رفتن از این مکان برامون سخت بود خیلی باعث افتخار و مایه مباهات و غرور بود، داشتن و وجود چنین اثر تاریخی (در کشور عزیزمون ایران) که تا به امروز 2.500 سال از عمرش میگذرد.
هتل و مجموعه اقامتی هم به نام آپادانا در محوطه سایت قرار دارد که میتوانید در آنجا اقامت داشته باشید و روزتان را با بودن در کنار این عظمت تاریخ شروع کنید و به شب برسانید.
در مورد تخت جمشید که نماد ایران باستان است مطالب زیادی در فضای مجازی و همچنین منابع مکتوب وجود دارد و دوستان در اینجا نیز نکات مهمی را اشاره کرده اند. من فقط تجربه خودم را به اشتراک می گذارم. اولین نکته در بازدید از تخت جمشید انتخاب زمان و ساعت مناسب است. برای کسانی که علاقه مند به بازدید دقیق و یا عکاسی هستند، روزهای تعطیلی و ایام خاصی مثل نوروز به هیچ وجه مناسب نیست چرا که با ازدحام جمعیت مواجه می شوید! بازدید با دقت و دیدن جزئیات بر اساس راهنمای مکتوب یا صوتی، حداقل ۲ تا ۳ ساعت زمان نیاز دارد. برنامه بازدید ما طوری بود که ابتدا پاسارگاد و نقش رستم را دیدیم و بعد به اینجا آمدیم که باید برعکس عمل می کردیم و در خنکای صبح باید تخت جمشید را می دیدیم. ما موقعی که اینجا رسیدیم آخرین روز اردیبهشت و ساعت ۱۲ ظهر بود و هوا بشدت گرم! بنابراین نتوانستم آنطور که دلم می خواست تخت جمشید را ببینم و بازدیدمان فقط به چند تا عکس و یک گردش کوتاه در محوطه محدود شد. در زمان بازدید، من امکاناتی مثل راهنمای صوتی ندیدم و الان نمی دونم که این امکان وجود دارد یا خیر. به نظرم که وجود یک راهنمای صوتی از ضروریات بازدید از چنین اثر باستانی است. دنبال راهنمای محلی و مسلط به مجموعه نیز بودیم که بتواند جزئیات ناگفته و بخش مختلف و نکات تاریخی و معماری را به ما بگوید که البته آن نیز در دسترس نبود.
وقتی به تخت جمشید میرسیم با فضاومحیط بسیار بزرگی روبرو میشید که باید مسافتی رو پیاده طی کنید تا به گیت ورودی برسید و پس از بازرسی بدنی بهتون اجازه میدن که وارد محوطه ی اصلی بشید در بدو ورود دو طرف پله های قدیمی هستش که روشون رو باچوب پله درست کردند که از اونها میرید بالا و به سر ستون ها و ستون ها میرسید و بازدید از مجموعه رو شروع میکنید به طور کلی حس غرور عجیبی ادم روفرا میگیره و هر ایرانی حتما باید یک بار هم که شده تخت جمشید رو ببینه اونجا پر بود از توریستهایی که از کشورهای اروپایی اومده بودند و به همراهی تور لیدرشون از مجموعه بازدید میکردن من زیاد دست به قلم نیستم وعکسهایی گذاشتم که میتونید اونها رو ببینید که شاید بتونه گوشه ای از تمدن اصیل پارسی رو بهتون نشون بده.
شیراز برید و پرسپولیس یا همون تخت جمشید و نرید یعنی اصلا شیرازو ندیدید.از بس بزرگ و دیدنی هست نمیتونم راجبش چیزی توضیح بدم که حداقل دو ساعت تایم برای دیدن همه قسمتاش میبره.
فاصله اش تا شیراز تقریبا ۴۵ دیقه اس اگه وسیله ام ندارید میتونید با اسنپ برید و بیایید قیمتشم مناسبه
امکانات داخل تخت جمشید میشه به: رستوران، کافه، غرفه صنایع دستی، عابر بانک و سرویس اشاره کرد.
اگه رفتید حتما نقش رستمم برید که ۱۰ دیقه با هم فاصله دارن
تخت جمشید از جاذبه هایی است که دیدن اون برای همه ایرانی ها واجبه. انقدر رمز و راز داره که اصلا فکرشو نمی کردم. هر گوشه از تخت جمشید یه راز تو دل خودش داره و با قدم زدن محوطه تخت جمشید، احساس غرور به انسان دست می دهد. ورودیه تخت جمشید فقط ۳ هزار تومان است.
بخش مهمی از تاریخ و تمدن کشورمان در اینجا قابل مشاهده است.
از آثار بر جای مانده در تخت جمشید فهمیدن در آن زمان سیستم حقوق و دستمزد وجود داشته و حتی به مادران باردار مرخصی با حقوق داده می شده است. برای درک بهتر تخت جمشید، بهتر است از راهنمایان مستقر در جنب بلیت فروشی استفاده کنید. نرخ راهنما برای هر ساعت حدود ۵۰ هزار تومان است. به نظر من اگر تخت جمشید را بدون راهنما ببینید، انگار اصلا آنرا ندیده اید. پس توصیه میکنم حتما حتما حتما تخت جمشید را با راهنما ببینید. توضیحات در خصوص تخت جمشید انقدر زیاد است که یک ساعت زمان کمی برای آن است. بهتر است راهنما برای زمان دو ساعت ساعت رزرو شود تا کل مجموعه را بتوانید با راهنما ببینید. برای بازدید از تخت جمشید تقریبا سه ساعت زمان لازمه. اگر خسته شدید میتونید یه فالوده از فروشگاه داخل مجموعه بخرید و نوش جان کنید و کمی استراحت کنید و به بازدیدتون ادامه بدین.
نام تخت جمشيد براي تك تك ماها با حسي از غرور همراه است و اين جاذبه حسي از افتخار را براي ما به همراه دارد.ساخت اين مجموعه عظيم كه پايتخت تشريفاتي هخامنشيان بوده در سال ب512 قبل از میلاد آغاز شد و اتمام آن 150 سال به طول انجامید.تخت جمشید در مرودشت قرار گرفته كه از نظر فاصله زماني تا شيراز حدود يك ساعت راه با ماشين است. مبلغ ورودي اين بنا بسيار كم و سه هزار تومان است. هرچند انچه كه از عظمت تخت جمشید بر جای مانده با واقعيت اين بنا فاصله بسيار دارد اما ميشود با ماكتها و نقشه هاي موجود در انجا عظمت اين بنا را تصور كرد. البته پيشنهاد ميكنم از همراهي ليدرهاي راهنما در اين منطقه بهره ببريد تا با جزييات بناها و تاريخ پشت آن بيشتر اشنا شويد. براي ورود به محوطه اصلي تخت جمشيد ميبايست صدو خورده اي پله را بالا برويد كه بدليل كوتاه بودن ارتفاع (حدود ده سانت) پله ها خسته كننده نيست. در محوطه اصلي بناهايي مثل كاخ تچر، كاخ اپادانا، كاخ ملكه، كاخ هديش، مقبره ها، موزه اشيا باستاني، انواع سنگ نوشته ها، حكاكي ها و... را خواهيد ديد كه چيزي بيش از دوساعت زمان ميبرد. توصيف اين مجموعه در زبان نميگنجد و تنها بايد ديد و لذت برد.
تخت جمشید یکی از آثار ثبت جهانی ایران است که در ۶۰ کیلومتری شیراز و نزدیک شهر مرو دشت واقع شده است.پرسپولیس که در زمان حکومت هخامنشیان(۵۱۸ ق.م)توسط داریوش بنیان نهاده شد و پس از او توسط پسرش خشایار و نوه اش اردشیر با افزودن بناها این مجموعه گسترش یافت، پایتخت تشریفاتی پادشاهان ایران بود.در نخستین روزهای سال گروههای زیادی از کشورهای گوناگون به نمایندگی از ساتراپها هدایائی به شاه تقدیم میکردند.ما در اولین روزهای اردیبهشت سال ۹۸ از این اثر منحصر بفرد باستانی دیدن کردیم.در ابتدا بعد از دریافت بلیط ورودی با یک راهنما از این مکان توریستی و بسیار معروف دیدن گردیم.در ابتدای ورودی مجموعه که حدود ۱۸ متر بالاتر از جلگه مرودشت هست، در دو طرف پله هائی با ارتفاع کم به تعداد ۱۱۱ پله بالا رفتیم و اولین اثری که دیدیم، دروازه ملل یا دروازه خشایارشا بود.که ده متر ارتفاع دارد.سپس از کاخهای آپادانا، تچر،هدیش،ملکه، صدستون و شورا و همچنین ساختمان خزانه شاهی دیدن کردیم.حضور در این مکان باستانی برای هر ایرانی حس غرور و عظمت ایران باستان را به خوبی تداعی میکند.بازدید ما پارسه حدود سه ساعت به طول انجامید اما هنوز هم حس میکنم با تمام وجودم نتونستم احساسش کنم و دلم میخواد بارها و بارها به این مکان با ارزش توریستی و باستانی برم و ساعتها محو تماشای آن باشم.
خب من باز اومدم ? با یکی از شهرهای باستانی ایران که پایتخت باشکوه امپراتوری هخامنشیان بوده.مکانی بسی دلربا است البته اگه به تاریخ علاقه دارید.برای بازدید از اینجا چند ساعت کافی نیست به علاوه اگه محل اقامتتون در شیراز باشه.اگر مرودشت اقامت داشته باشید براتون راحت تر میشه چون نزدیکِ،وسعتش باعث میشه شما چندساعتی رو پیاده روی داشته باشید تا بخش های مختلف رو ببینید و اطلاعاتش رو بخونید و حتی قسمت هایی هم کوه نوردی داره پس پیشنهاد میکنم حتما فصل مناسبی برید که گرما و آفتاب اذیتتون نکنه.برای صبحانه یا ناهار هم مجموعه رستورانهایی اطرافش هستند. در فاصله حدود ۷ کیلومتری تخت جمشید هم نقش رستم قرار داره.نقش رستم که آرامگاه داریوش بزرگ/خشایارشا/اردشیر یکم و داریوش دوم اونجاست که میشه با یک تیر دو نشون.اگر وقت زیاد تری داشتید و این دو بنای با عظمت تاریخی رو دیدید میتونید به پاسارگاد هم سری بزنید.پاسارگاد آرامگاه کوروش هست که حدودا فاصله اش تا تخت جمشید ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه است.و این مجموعه ی سازه های به جا مانده از تاریخ حکومت هخامنشی واقعا نشانه شکوه و زیبایی هستند.
به جرات میگم یکی از زیباترین، باشکوه ترین، پر اصالت ترین بناها در کل تاریخ جهان از نظر من هستش و شکوه و جلال این تخت که در زمان جمشید و به دستور داریوش و بعد از آن پسر و نوه اش ساخته و تکمیل شده پر از حرفها و داستاتهای زیبا از عید نوروز ایران باستان، مادها، پارتها و ... داره، فقط آرزو میکنم یک جوری بشه کاخهای اون مجدد مرمت بشن و عظمت قبلش دوباره به صورت فیزیکی و قابل لمس برگرده تا یکی از بزرگترین قطبهای جهانگردی در کل دنیا بشه، آمین