کتاب و کتابخوانی، موردعلاقه انسان های فرهیخته و اهل مطالعه هستند. اما کتابخانه های زیبا مکان هایی هستند که حتی اگر کتابخوان حرفه ای هم نباشید، حتما از معماری و طراحی ساختمان آنها خوشتان خواهد آمد.
1. کتابخانه کالج ترینیتی – ایرلند
این کتابخانه به معنای واقعی کلمه شیک و منحصربه فرد است: طاقی دو طبقه با چوب های تیره باعث جذابیت زیاد آن شده اند. این کتابخانه بزرگ ترین کتابخانه ایرلند نیز هست. در این کتابخانه یک نسخه از همه کتاب ها و مجله های جدید وجود دارد. همچنین، Book of Kells مشهور نیز در این کتابخانه نگهداری می شود که دست نوشته ای از راهب های سلیک در حدود سال 800 میلادی است.
2. کتابخانه مرکزی بریستول – انگستان
ساخت این کتابخانه در سال 1906 میلادی پایان یافته است. دلیل شهرت این کتابخانه، طراحی و سبک معماری به کار رفته در ساختمان آن است. خروجی جلویی ساختمان به سبک مدرن طراحی شده است که با اتاق ورودی Abbey هارمونی دارد. این بنا شیب دار ساخته شده است و از روبه رو سه طبقه دیده می شود اما در واقع 5 طبقه است. از پشت که به ساختمان نگاه کنید، همان 5 طبقه را می بینید. طراحی داخلی ساختمان کاملا کلاسیک، با طاق های فراخ، کفپوش مرمرین و موزائیک های شیشه ای فیروزه ای است.
3. کتابخانه کودرینگتون – انگلستان
ساخت کتابخانه کودرینگتون در دانشگاه آکسفورد در سال 1751 میلادی تکمیل شد و از آن زمان تاکنون مورد استفاده دانشجویان است. در اواخر سال 1990 میلادی، بنای این کتابخانه مورد بازسازی قرار گرفت و در حال حاضر استفاده آسان تر و امکانات بیشتری دارد.
4. کتابخانه ملی فرانسه – فرانسه
کتابخانه ملی فرانسه یکی از زیباترین و قدیمی ترین کتابخانه های دنیا است. در سال 1988 میلادی ساختمان های جدیدی به آن اضافه و باعث گسترش آن شدند. البته ساختمان قدیمی Rue de Richelieu همچنان مورد استفاده است و جذابیت و عظمت خود را دارد. ساخت این بنا در سال 1868 میلادی تکمیل شده است و در سال 1896 میلادی به عنوان بزرگ ترین کتابخانه دنیا شناخته می شد.
5. کتابخانه الاسکوریال – اسپانیا
این کتابخانه در رویال سیت در سان لورنزو الاسکوریال، عمارت تاریخی در نزدیکی مادرید قرار دارد. پادشاه فیلیپ دوم دستور ساخت این کتابخانه را صادر کرده بود. سقف بسیار زیبای این ساختمان با نقاشی های دیواری بسیار زیبا و مجلل طراحی شده است و هر کدام نمایانگر یکی از هنرهای هفتگانه دوره رنسانس هستند: دیالکتیک، موسیقی، صرف و نحو، علم حساب، هندسه و نجوم. این کتابخانه در حال حاضر جزو میراث جهانی یونسکو است. در این کتابخانه بیش از 40 هزار کتاب نگهداری می شود.
6. کتابخانه جرال، دانشگاه کویمبرا – پرتغال
کتابخانه عمومی دانشگاه کویمبرا دو ساختمان دارد: ساختمان جدید که در سال 1962 میلادی و کتابخانه جوانینا که در سال 1725 میلادی ساخته شده اند. کتابخانه جوانینا به سبک باروک دکور شده است و کتاب ها از سال 1800 میلادی در این ساختمان نگهداری می شوند.
7. Handelingenkamer – هلند
کتابخانه پارلمان هلند شامل نسخه مکتوب شده همه مسایل مطرح شده در مجلس است. از آنجا که این ساختمان پیش از اختراع برق ساخته شده است، برای اینکه کتاب ها قابل خواندن باشند سقف بنا از گنبدهای شیشه ای ساخته شده است تا نور به راحتی وارد ساختمان شود. این کار به منظور صرفه جویی در مصرف شمع و چراغ های گازی بوده است.
8. کتابخانه دانشگاه فناوری دلفت (هلند) – هلند
با اینکه همیشه معماری های مدرن جذاب و قابل تحسین هستند، اما هرگز به پای معماری های کلاسیک نمی رسند. اما کتابخانه دانشگاه فناوری دلفت از این قاعده مستثنی است. طراحی این ساختمان با پنجره های رو به آسمان و شکل مخروطی استیل، این کتابخانه کاملا مدرن و زیبا است.
9. کتابخانه کلیسای سنت گالِن – سوئیس
این کتابخانه دوست داشتنی و زیبا تنها کتابخانه قدیمی کشور سوئیس نیست اما یکی از مهم ترین کتابخانه های کلیسای این کشور به شمار می رود. در این کتابخانه بیش از 160 هزار کتاب نگهداری می شود که قدمت برخی از آنها به قرن 8 میلادی می رسد. این بنا جزو میراث جهانی یونسکو نیز هست.
10. کتابخانه کلیسای ادمونت
این کتابخانه در سال 1776 میلادی ساخته شده است و بزرگ ترین کتابخانه کلیسا در جهان است. سقف این کتابخانه با انواع دیواره نگاری های زیبا و چشمگیر تزئین شده است. این نقش و نگارها همه مبین جنبش روشن فکری در آن زمان هستند.