سواحل جنوبی کشور و آثار باستانی تاریخی در شهر شیراز و اصفهان حالا یکی از عمده مکان هایی است که با ذائقه روس ها تا حدی جور در می آید.
محمد حسین نجاتی: تنشهای ایجادشده بین روسیه و ترکیه صنعت گردشگری این کشور را نیز در امان نگذاشت. به طوریکه براساس دستور مستقیم مقامات روس، سفر اتباع این کشور به به ترکیه از این پس با محدودیت هایی مواجه خواهد شد. همین مسئله زمینه ساز ایجاد پتانسیلی برای ایران شده است تا از این موقعیت استفاده کند و اقدام به جذب توریست های روسی کند.
سواحل جنوبی کشور و آثار باستانی تاریخی در شهر شیراز و اصفهان حالا یکی از عمده مکان هایی است که با ذائقه روس ها تا حدی جور در می آید. آمار ها نشان می دهد درآمد ارز خارجی ترکیه از توریست های روسی به شکل میانگین سالانه بیش از 6 میلیارد دلار است و حتی نیمی از این رقم هم اگر در ایران محقق شود می تواند زیرساخت های بسیار مناسبی را ایجاد کند.
با این حال از سازمان میراث فرهنگی خبر می رسد معاون گردشگری این سازمان قرار است چهارشنبه هفته جاری برای رایزنی با همتای خود به مسکو برود تا شاید دروازههای ایران و روسیه به روی گردشگران دو کشور گشودهتر شود.
در همین رابطه علیباقر نعمتی، مدیرکل بازاریابی و تبلیغات گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گفت: مطالعات جامعی درباره سلیقه گردشگران روس صورت گرفته و ما بر اساس نتایج آن مطالعات، حرکت خواهیم کرد.
او درباره سفر هیاتی به سرپرستی مرتضی رحمانیموحد، معاون گردشگری کشور با همراهی تعدادی از مدیران دفاتر خدمات گردشگری و تورگردانان ایرانی به مسکو توضیح داد: قرار است دیدارهایی با مقامات، بخش خصوصی و دولتی گردشگری روسیه صورت گیرد تا زمینههای همکاریهای دراز مدت برای توسعه گردشگری بین دو کشور فراهم شود.
«نعمتی درباره قراردادها و توافقهای قبلی ایران و روسیه در موضوع گردشگری، گفت: قراردادهای قبلی چارچوب حقوقی داشتند، ولی این سفر رویکردی اجرایی دارد و به منظور تسهیل کردن زمینه همکاریها بین دو کشور، رو در رو قراردادن بخش خصوصی ایران و روسیه و پشتیبانی کردن از همکاریهای فیمابین انجام میشود تا این بخش با اطمنیان از حمایتهای دولتی تعاملات دراز مدتی را آغاز کند.
وی همچنین از هماهنگی با روسها برای حضور رییس آژانس گردشگری فدرال روسیه به همراه تعدادی از تورگردانان این کشور در نمایشگاه بینالمللی تهران که بهمنماه امسال برگزار میشود، خبر داد و افزود: تلاش میشود در حاشیه این نمایشگاه، مذاکرات مسکو در ایران ادامه پیدا کند تا به نزدیکی بیشتر تورگردانان دو کشور منجر شود.
در نمودار زیر سهم روس ها از بازار گردشگری ترکیه در سال ۲۰۱۳ را ببینید.
سهم چهار میلیونی ایران از یک و نیم میلیارد گردشگر جهانی
براساس آمار منتشرشده در سال 2013 از مجموع یک و نیم میلیارد در جهان، سهم ایران فقط چهارمیلیوننفر بوده است. در سال 2013 در کل جهان هزارو 250میلیارددلار از محل جابهجایی گردشگران درآمد کسب شده که بنابر آمار منتشرشده سهم ایران در همین سال از محل جذب گردشگر فقط پنج میلیارددلار بوده است.
اهمیت درآمد صنعت توریسم زمانی مشخص میشود که میزان درآمد آن را با میزان صادرات نفت و گاز ایران بسنجیم. درآمد ایران از محل صادرات نفت خام و میعانات گازی در سال 92، 41 میلیارد و 610میلیوندلار بودهاست که این رقم یعنی درآمدی برابر با درآمد سالانه صنعت گردشگری ایتالیا!
اما دورنمای گردشگری ایران نشان می دهد بازار گردشگری ایران که چند سالی تحت تأثیر تحریمها کساد شده بود، بعد از توافق جانی تازه ای گرفته. همزمان با طرح توافق بزرگ تاریخی ایران با کشورهای 5+1، موج جدیدی از ابراز علاقه کشورهای اروپایی و آمریکایی برای سفر به ایران به راه افتاد. بعد از آن نیز در مقاصد گردشگری که از سوی رسانههای خارجی برای سفر مردم به اروپا و آمریکا پیشنهاد میشد، ایران نقطه مشترک همه این فهرستها بود.
نشنال جیوگرافی، سیآنان، تلگراف و یورونیوز ازجمله رسانههایی بودند که راه را برای توسعه گردشگری ایران هموار میکردند اما بعد از چند ماه برخلاف همه این تبلیغها کنگره آمریکا در ضدیت با این اهداف و برخلاف جریان رسانهای طرح «لایحه محدودیت مسافرتی به آمریکا»، را به تصویب رساند که اجرائیشدن آن میتواند محدودیتهایی برای سفر به ایران ایجاد کند.
کسانیکه به کشورهای ایران، عراق، سودان و سوریه سفر میکنند، باید برای سفر به آمریکا ویزا اخذ کنند. درصورتیکه تا قبل از آن براساس رأی گردشگران انگلیسی و مدیران ارشد صنعت گردشگری، چین، مکزیک و ایران، سه کشوری بودند که در بازار جهانی سفر 2015، به عنوان سه مقصد نخست و محبوب برای سفر در سال 2016 انتخاب شدهاند. بر همین اساس می توان امید داشت که جذب توریست های روسی به ایران نیز بتواند تا حدی زمینه ساز دور زدن قانون جدید آمریکا باشد.
منبع: ایسنا