شاید عجیب به نظر رسد اما یکی از بزرگ ترین جاذبه های کلانشهر بزرگی مانند توکیو، گزینه های متداولی مانند برج، مجسمه، موزه یا پارک نیست بلکه خط عابر پیاده است! شما حتما این خط عابر پیاده ی معروف را در پخش خبر، فیلم ها و برنامه های تلویزیونی دیده اید. این تقاطع در میانه ی منطقه ی خرید مد روز توکیو قرار گرفته و با چراغ های نئون و بیلبوردهای عظیم تبلیغات پوشیده شده و در واقع به خودی خود خاص و شگفت انگیز نیست. اما آنچه که در محل خط عابر پیاده ی شیبویا جالب و دیدنی است زمانی اتفاق می افتد که چراغ های ترافیکی برای خودروها قرمز می شوند.
مانند بسیاری از خطوط عابر پیاده دیگر در ژاپن، زمانی که چراغ ها در این تقاطع قرمز شوند، همگی آنها در تمام جهات قرمز می گردند. به عبارتی ترافیک وسایل نقلیه متوقف شده و جمعیت عابرین پیاده منتظر در چهار گوشه ی تقاطع یکباره به داخل آن سرازیر می شوند. نویسنده ای این حرکت را به «بیرون ریختن تیله ها از درون یک جعبه» تشبیه نموده است. این افراد در میانه ی مسیر وارد یک جمع آشفته می شوند اما به جای اینکه به یکدیگر برخورد کنند، ماهرانه با پیچ و تاب خاصی از کنار هم حرکت می کنند. دیدن این میزان تواضع، ادب و هرج و مرج سازمان یافته برای هر فرد غیر ژاپنی بسیار هیجان انگیز بوده و شما را به فکر فرو می برد که چه چیز این سیستم را کنار هم نگه می دارد و چگونه مردم می توانند تا این میزان خوش رفتار و آداب دان باشند؟
این تقاطع به مدت یک دقیقه به عبور افراد پیاده اختصاص یافته و پس از آن چراغ ترافیکی تغییر کرده و بار دیگر خودروها برای حرکت در مسیر اولویت می یابند. در همین حال گوشه های تقاطع نیز بار دیگر و به آرامی با افراد منتظر پر می شود. در میان این افراد می توان خریداران، مسافران، دختران مدرسه ای و نوجوانانی را مشاهده نمود که همگی منتظر فرا رسیدن نوبت خود هستند و بالاخره چراغ عابر سبز شده و بار دیگر هرج و مرج نظام یافته نمایان می شود.
تقاطع شیبویا آنطور که از گفته ها و شنیده ها برمی آید شلوغ ترین تقاطع در تمام جهان است و در زمان های اوج، حدود 2500 نفر با هر بار تغییر چراغ عابر پیاده از آن عبور می کنند که این رقم به عددی بالغ بر 2 میلیون نفر در روز می رسد.
نام دیگر شکل خاص خطوط عابر شیبویا، تقاطع آشفته Scramble intersection است که در بریتانیا با نام خطوط عابر پیاده X و در آمریکا با عنوان خطوط عابر پیاده ی مورب Diagonal شناخته می شود. این نوع تقاطع با نام رقص بارنز Barnes Dance نیز شناخته شده و در حقیقت نام خود را از اسم مهندس ترافیکی به نام هنری بارنز گرفته که در دهه ی 40 میلادی و زمانی که به عنوان کمیسر خیابان در دنور خدمت می کرد باعث محبوبیت آن شد. اما جایگاه واژه ی «رقص» در این ترکیب از آنجا ناشی شد که گزارشگری در خبر عنوان کرد که این خط عابر پیاده آنقدر باعث خوشحالی مردم شده که مردم تمام مسیر را برای عبور از خیابان با رقص طی می کنند!
تقاطع آشفته در سال 1969 وارد ژاپن شد و این مصادف با زمانی بود که آمریکا و کانادا به بهانه ی ناکارآمدی کم کم این سیستم را کنار می گذاشتند و جالب است بدانید که از آن زمان تعداد این تقاطع ها در ژاپن به طور ثابت افزایش داشته و امروز بیش از 300 تقاطع آشفته در سراسر ژاپن وجود دارد.
اینگونه گفته می شود که بازدید از ژاپن بدون تجربه کردن خطوط عابر شیبویا ناقص است. اما اگر باز کردن راه عبور از مرکز یک تقاطع شلوغ برای شما جذاب نیست، می توانید آن را از فاصله ی دور تماشا کنید. بهترین مکان برای تماشای این منظره ی جالب و مسخ کننده از پنجره ی طبقه ی دوم استارباکس آن طرف خیابان در جبهه ی شمالی تقاطع می باشد.
منبع : amusingplanet