غار کروبریا- ورونیا در Abkhazia و نزدیک دریای سیاه واقع شده و یکی از شگفت انگیزترین پدیده های کره ی زمین به شمار می رود. طول گذرگاه این غار بیش از 13 کیلومتر بوده و عمق آن به گونه ای است که بیش از 2 کیلومتر در زمین فرو می رود. با توجه به آنچه گفته شد باور غالب این است که ورونیا عمیق ترین غار شناخته شده ی دنیا باشد. امروز این غار به یکی از جاذبه های گردشگری تبدیل شده که توجه تعداد بسیاری از گردشگران، غارنوردان و دانشمندان را به خود جلب نموده است.
غار کروبرا
سال 2001 وقتی غارشناسان اوکراینی به همراه همکاران خارجی خود به عمق 1710 متری که 80 متر پایین تر از عمیق ترین غار دنیا در آن زمان (Lamprechtsofen در اتریش) بود رسیدند، غار کروبرا رکوردشکنی کرد. هرچند اوکراینی ها به کار خود ادامه داده و توانستند عمق فعلی غار را کشف کنند. بدین ترتیب غار کروبرا دارای رکوردی می باشد که تا به امروز شکسته نشده است.
جامعه ی زیستی شگفت انگیزی در این غار ساکن هستند که از آن جمله می توان به سوسک ها، سخت پوستان، عنکبوت ها، شبه عقرب ها و ... اشاره نمود. اینجا همچنین محل زندگی جانورانی است که در عمیق ترین بخش های کره ی زمین زندگی می کنند که از آن جمله می توان گونه های بومی کشف شده در سال 2010 مانند Plutomurus ortobalaganesis را نام برد. همچنین دیدی که به سمت دیواره های غار وجود دارد احتمالا یکی از خاص ترین تجربیاتی است که یک غارنورد علاقمند می تواند در طول زندگی خود موفق به دیدار آن شود. ضمن اینکه صخره های سنگ آهکی، سنگ های گدازه ای، tuff و سایر مواد معدنی در غار قابل رویت هستند. دلایل زیادی در مورد این غار وجود دارند که علی رغم سخت بودن اکتشاف و خطرات و خستگی های احتمالی آن را به رویای هر غارنوردی تبدیل می کند.
از سال 2000، اعزام های متعددی به نام «ندای اعماق» The call of Abyss در توده ی اربیکا Abkhazia صورت گرفته تا برخی از عمیق ترین غارهای این منطقه و جهان کشف شوند؛ این هیئت ها دارای حدود 50 غارنورد از سراسر جهان بوده اند. 2013 به عنوان سال اکتشاف غار ورونیا شناخته شده و انجمن غارشناسان اوکراینی از هر غارنورد مشتاقی برای این پروژه دعوت کردند اما فرایندهای اکتشافی همواره انقدر هیجان انگیز و شگفت انگیز نیستند! به عنوان مثال برخی از غارنوردان لیتوانیایی هنگامی که تعدادی از آنها بیمار شدند، با مشکلات عدیده ای روبرو گشتند درچنین شرایطی باران نیز شرایط غار را خطرناک تر نمود به شکلی که برخی از تیم ها به مدت 24 ساعت گم شدند. خوشبختانه هیچ کس آسیب ندید و اکتشاف ورونیا – این جاذبه ی طبیعی که هر روز شگفتی های بیشتری برای ما به ارمغان می آورد- همچنان ادامه دارد.
منبع : eightthingstodo