یکی از چیزهایی که ما انسانها را از دیگر گونههای حیوانی متمایز میکند، گرایشمان به داشتن رسوم و سنت درباره خیلی مسائل است. در واقع انسانها آنقدر این کارها را دوست دارند که جهان از همان ابتدای پدیدار شدن تمدنها، هزاران فرهنگ متفاوت به خود دیده است. بیتردید، یکی از مهمترین جنبههای هر فرهنگی رمز و راز آداب معاشرت آن است. در این مطلب به 11 رسم عجیب در نقاط مختلف جهان میپردازیم، پس همراهمان باشید.
اشاره کردن با لب در نیکاراگوئه
گرچه معمولاً این حرکات دست هستند که در فرهنگهای گوناگون رایجاند و البته از نظر معنایی تفاوت دارند، اما عده کمی میتوانند تصورش را بکنند که این پدیده به حالات لب نیز کشیده شود. در نیکاراگوئه مرسوم است که بهجای اشاره با شست یا انگشت اشاره مانند دیگر نقاط جهان، با لبهایشان اشاره میکنند. دارید فکر میکنید که چطور میشود با لب به چیزی اشاره کرد؟ نخست لبها را جمع میکنند. وقتی لبهای نیکاراگوئه ایها جلو آمد، آنها را بهطرف جلو یا چپ و راست هدایت میکنند تا نشان دهند که به چه چیزی اشاره دارند. اشاره لب را معمولاً هنگام مکالمه استفاده میکنند تا به چیزی که پیرامونشان در حال روی دادن است اشاره کنند.
بوسیدن در فرانسه
تقریباً تمام فرهنگها برای خوشامدگویی رسم و رسوم مخصوص به خودشان را دارند. فرهنگهای آمریکای لاتینی و هند و اروپایی هم برای بوسیدن خانوادههایشان و یا آشنایان روی گونه به نشان سلام و احوالپرسی آدابورسوم مشترکی دارند. اما به نظر میرسد که این بوسه میان فرانسویها جایگاه و معنای خاصتری داشته باشند و ظرافتهای معنایی آداب بوسیدن آنها بیشتر باشد. همچنین تعداد بوسههایی که برای تکمیل فرایند احوالپرسی لازم است، از منطقهای به منطقهی دیگر تفاوت دارد. همچنین میان فرانسویها رسم است که در یک مهمانی یا دورهمی با یکایک کسانی که به مهمانی میآیند چه آشنا و چه غریبه خوشامدگویی و احوالپرسی کنند. البته این فقط مروری بسیار خلاصه بر رسوم مربوط به بوسه در فرانسه میباشد.
انداختن آب دهان بر عروس در مراسمهای عروسی یونان
این رسم به لطف فیلم عروسی یونانی بزرگ من در سال 2002 به همگان معرفی شد. در فرهنگ یونانیها آب دهان انداختن نشانه آرزوی خوشبختی است و از انسان در برابر شیطان محافظت میکند. البته این روزها در یونان معمولاً اینگونه نیست که مهمانان بر تازهعروس تف بیندازند. در عوض این رسم بهصورت یک حرکت نمادین تکامل پیدا کرده است که مهمانان با اشاره به عروس فقط بلند میگویند «تف تف تف». یونانیها در دیگر مناسبتهای ویژهشان نیز همین کار را میکنند، مثلاً در مراسم غسل تعمید نوزادان، برای آنکه نوزاد زیبایی و سلامتی کامل داشته باشد. حتی هنگام یک مکالمه معمولی نیز ممکن است برای دور کردن شیطان تف کنند.
روز گراندهاگ در آمریکا
خیلی از کشورها تعطیلات بعضاً عجیبی دارند که در آن تاریخ متمایزشان را بزرگ داشته و یادش را گرامی میدارند. هنگامیکه ایالاتمتحده به عنوان ملتی نوپا تازه شکل گرفته بود، تعطیلات نامتعارفی به نام روز گراندهاگ (یا موشخرما) داشت. از سال 1887 تا به امروز، مردم آمریکا هرسال روز دوم فوریه منتظر میمانند تا ببینند آیا سایهی موشخرمایی به نام پانکساتونی فیل، سایهاش را میبیند یا خیر. اگر ببیند این یعنی زمستان شش هفته بیشتر طول خواهد کشید. شاید عجیب و غریبتر این باشد که حلقه اختصاصی کلوپ گراندهاگ پانکساتونی متشکل از افراد با عزم و انگیزه، طبق سنتها هرساله با پوشیدن کتوشلوار مشکی و کلاه استوانهای در مراسم روز گراندهاگ از این موشخرما مراقبت میکنند و حواسشان به او هست.
انعام دادن در ایالات متحده
یکی دیگر از رسمهای عجیبی که در ایالات متحده وجود دارد، فرهنگ انعام دادن فراگیر آن است. در دیگر کشورها اینگونه است که یا در کل به کسی که خدمتی انجام داده انعام نمیدهند و یا مثلاً اگر غذایی که در رستوران خوردهاند واقعاً عالی بوده باشد در موارد کمی به گارسون انعام میدهند؛ اما در کشور آمریکا در بیشتر رستورانها این کار اجباری است. در واقع شما باید مبلغی بین 10 تا 20 درصد صورتحساب اصلیتان را انعام بدهید. گارسونها و خدمتگزاران رستورانها و غذاخوریها روی این مبلغ برای گذران زندگی حساب میکنند زیرا دستمزد قانونی آنها بسیار پایین است. افزون بر آن، طبق قوانین باید به پیکها و دیگر کارکنان خدماتی نیز انعام داد. گرچه عدهای این قوانین را غیرمنطقی میدانند، اما بههرحال فرهنگ انعام در ایالاتمتحده به گارسونها انگیزه میدهد تا خدمات بهتری به مشتریان ارائه دهند.
برگزاری دورهمی در گورستانهای دانمارک
در بیشتر کشورها گورستانها را محل سکونت ارواح میدانند و از آنها دوری میکنند، اما در کشور سکولار دانمارک خیلی هم از این خبرها نیست. بسیاری از مردم جهان ترجیح میدهند تا در پارک دورهمی بگیرند، اما دانمارکیها دوست دارند تا قبرستانهایشان را به محدودهای برای برقراری ارتباط با سایرین تبدیل کنند که میتوان گفت این کار خیلی غیرمعقولی هم نیست. این گورستانها به زیبایی تزئین و تمیز شدهاند و هنگامیکه فصل گرما آغاز میشود مردم در آنها دورهمی میگیرند. بهعنوان یک نمونه میتوان به قبرستان آسیستِنز در پایتخت این کشور یعنی کپنهاگ اشاره کرد. در این قبرستان همراهان بسیار خوبی خواهید داشت زیرا دانمارکیهای مشهوری مانند نویسنده معروف هانس کریستین اندرسون در آن دفن شدهاند.
اشاره با انگشت شست در مالزی
در برخی کشورها اشاره کردن با انگشت سبابه را بیادبی و توهین میشمارند. گرچه احتمالاً در بیشتر فرهنگها قبول دارند که انگشت بهسوی کسی گرفتن و حتی گفتنش خیلی کار جالبی نیست، اما در کشورهایی مانند مالزی و اندونزی، این حرکت را بیاحترامی بسیار بزرگی میدانند. در عوض اگر بخواهند به چیزی اشاره داشته باشند با انگشت شستشان این کار را انجام میدهند که خیلی بیادبی نباشد. در بسیاری از کشورهای آفریقایی تنها جایزید با انگشت به اشیاء بیجان و نه انسانها اشاره کنید.
هورت کشیدن در ژاپن
در بیشتر کشورها برای سفرهها و میزهای غذا آداب و قوانینی وجود دارد. در فرهنگهای غربی خوردن پرسروصدای غذا بیادبی تلقی میشود. اما در ژاپن هورت کشیدن حین صرف غذا معنای کاملاً برعکسی دارد. شاید دلیل این تفاوت آن باشد که در کشورهای غربی نودل ها را پیش از آنکه در دهانشان بگذارند، بهصورت یکجا با قاشق برمیدارند. ولی ژاپنیها نودل هایشان را بدون آنکه اول درون قاشق بگذارند مستقیم سر میکشند و طبیعتاً اینگونه سروصدای بیشتری ایجاد میشود. حتی برخی از دانشمندان میگویند که هورت کشیدن باعث میشود هوا وارد دهان شده و مزه غذا بهتر حس شود.
زانو زدن یا با فروتنی دراز کشیدن، نوعی احوالپرسی نیجریهای
مردم یوروبا که قومی هستند که بیشترشان در کشور نیجریه زندگی میکنند، مراسم خوشامدگویی و احوالپرسی را بهویژه در مورد افراد مسنتر بسیار جدی میگیرند. هنگامیکه جوانان یوروبایی یک فرد مسنتر را میبینند، باید برای احوالپرسی از او زانو بزنند. این کارها نشانه احترام و فروتنی در برابر افراد مسنتر جامعه است. جالبتر آنکه میتوان با توجه به این رسم، یوروباییها را از دیگر اقوام کشور نیجریه مانند دو قوم بینی و کالاباری بهخوبی تشخیص داد.
استفاده از دست چپ برای برخی کارها
در برخی کشورها، استفاده از دست چپ را برای غذا خوردن و دیگر فعالیتها بیاحترامی و توهینآمیز قلمداد میکنند، چراکه در این کشورها دست چپ برای شستشو پس از رفتن به دستشویی استفاده میشود و به همین دلیل آن را کثیف میدانند. این قانون در مکانهای مختلف جهان مانند بیشتر نواحی خاورمیانه، سریلانکا، هند و بخشهایی از آفریقا مورد قبول است. جهت اطمینان اگر به هر یک از این مناطق سفر کردید، همیشه برای احوالپرسی، به دست گرفتن اجناس، تبادل پول و البته غذا خوردن از دست راستتان استفاده کنید.
آیا رسم عجیبی را در ایران میشناسید که ذکر کنید؟ آن را با ما و سایر خوانندگان لست سکند در میان بگذارید.
منبع: theculturetrip.com