اسکلتی از انسانهای غارنشین کشف شده است که بسیاری از مسائل تدفین آنها را روشن میکند. باستان شناسان فقط به دنبال کشف شیوهها و فرهنگ زندگی گذشتگان نیستند، بلکه برای آنها بسیار مهم است که گذشتگان چگونه مراسم تدفین را انجام میدادهاند! آنها اعتقاد دارند با درک آداب و رسوم مراسم تدفین، اطلاعات بسیار خوبی درباره زندگی افراد روشن میشود و در واقع این آیینها بخش زیادی از سطح مهارتی یک فرهنگ را نمایان میسازند و اطلاعاتی درباره باورهای مذهبی آنها بدست میدهند. در لست سکند همراه ما باشید تا ببنیم اسکلتهای غار شانهدر در اربیل عراق چه اطلاعاتی را در اختیار باستان شناسان قرار داده است.
انسانهای غارنشین در غار شانهدر
درک ما از انسانهای غار نشین با کشفیات انجام شده در غار 7000 ساله شانهدر (محل حفاری باستانشناسی در کردستان عراق) بسیار پیشرفت کرده است. طبق گفته محققان در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰، بقایای اسکلت مردان، زنان و کودکانی کشف شد که گنجینهای از امکانات تحقیقاتی در مورد رژیم غذایی انسانهای غار نشین و رسوم آنها و به ویژه شیوههای دفن را فراهم کرده بود.
اسکلتی با نام شانهدر ۴ به عنوان "دفن گل" معروف شد، زیرا استخوانهایش با گرده چسبیده گل کشف شدند. این استخوانها به عنوان استخوانهای مردی ۳۰ تا ۴۵ ساله شناسایی شدند و کشف آنها منجر به این شد که برخی دانشمندان نتیجهگیری کنند که انسانهای غارنشین ممکن است نسبت به آنچه قبلا تصور میشده است، در مراسم تدفین شان پیچیدگی بیشتری به خرج داده باشند. در واقع اگر آنها مردم خود را با گُل دفن میکردهاند، این این امر نشاندهنده نوعی پیچیدگی است که پیش از این شناخته نشده بود.
البته تئوری دیگری نیز وجود دارد که بیان میکند این گرده گل توسط حیوانات به زیر زمین منتقل شده است و نشانهای معنادار در مورد رسوم مردم غار نشین نیست. درهر صورت به تازگی اسکلتی کشف شده است که باستان شناسان را بسیار متعجب کرده است. این اسکلت شانهدر زِد نام دارد و با توجه به امکانات و فنآوریهای جدید میتوان اطلاعات جدیدی در مورد تدفین آنها بدست آورد.
از جمله میتوان از طریق دسترسی بهتر به اطلاعات در مورد بسیاری از مسائل مانند DNA به کشف بیشتر تکامل انسانهای غار نشین و ارتباط آنها با انسانهای امروزی پرداخت. همچنین پاسخهای بیشتری به بحث و سوالات طولانی در مورد روشها و مراسم تدفین انسانهای غار نشین و مراسم مذهبی شبیه به انسانهای امروزی پاسخ داد.
شانهدر زِد اسکلتی خاص و کشفی جدید
مکانی که شانهدر زِد در آن کشف شده است، از مکان کشف سایر اسکلتها متفاوت تر است. مکان دفن او نشان میدهد که آنها آگاهانه و با شیوهای خاص مردگان را در قبر قرار میدادهاند. دانشمندان با تحقیقاتی متوجه شدهاند که بر خلاف آنچه قبلا فکر میکردند، گذشتگان، انسانهایی خشن و ابتدایی نبودهاند و پیچیدگی خاص خود را داشتهاند. ظاهرا غارنشینهای شانهدر از این محل برای مراسم مذهبی مردگان خود استفاده میکردهاند و این خود نشان دهنده نوعی پیچیدگی فرهنگی و نظم بالا است.
شما در ایران غارهایی را میشناسید که مانند غار شانهدر کردستان عراق محل دفن مردگان بوده باشند؟
منبع: thevintagenews.com