قاره آسیا تقریبا ۶۰ درصد جمعیت جهان را در خود جای داده است. همچنین این قاره، هفت مرکز از ده مرکز بزرگ شهری جهان را شامل میشود. ژاپن یکی از شهرهای آسیا، بیش از ۶۰،۰۰۰ شهروند بالای ۱۰۰ سال دارد. اینها تنها نکات کوتاهی در مورد آسیا هستند، قارهای که امروز در این مطلب از لست سکند به سراغ آن رفتهایم. با ما همراه باشید.
1. ریشه کلمه آسیا
منشا نام آسیا (Asia) همچنان یک راز و معما در میان محققان و مورخان باقی مانده است. بسیاری از مورخان بر این باورند که این واژه پیش از تمدن یونانیها استفاده میشده، یونانیها اولین تمدنی بودند که در این قاره ساکن شدند و آن را گسترش دادند. از نظر زبانشناسی، واژه آسیا (واژهای مونث) به معنای طلوع آفتاب است.
طبق افسانههای یونان، آسیا نام الههای بود که اطلس (Atlas) را به دنیا آورد، تیتان (Titan) وظیفه داشت تا کرههای آسمانی (the celestial spheres) را تا ابد حفظ کند. آسا (Asa) همچنین کلمهای فینیقی بوده که برای «شرق» استفاده میشده است.
گفته شده که این کلمه اولین بار در نوشتههای هرودوت دیده شد که در آن به امپراطوریهای ایران که با کشورهای یونان و مصر در جنگ بودند، اشاره میکرد. در گذشته یونانیان تنها به آناتولی، آسیا میگفتند که شاید همنام دریای اژه این شبه جزیره ریشه در کلمه آسیا داشته باشد. اما با گذشت زمان، نام آسیا از لحاظ جغرافیایی پیش رفت و به شکل امروزی تا شرق دور ادامه یافت. دو نظریه نیز در مورد ریشه کلمه آسیا وجود دارد که به شرح زیر است:
- کلمه آسیا ممکن است در لغت «آسو» در زبان سامی ریشه داشته باشد که به معنای طلوع، نور و مشرق بوده است.
- کلمه آسیا ممکن است به کلمه «آسیس» در زبان تیرسنی (از زبانهای منقرض شده) ریشه داشته باشد که معنای آن «پر از گل و لای/ گل آلود» بوده و ممکن است از آن برای توصیف سواحل دریای اژه بهکار رفته باشد.

2. بزرگترین قاره جهان، آسیا
از میان هفت قاره، آسیا بزرگترین قاره جهان است. مساحت آسیا به حدود ۴۴.۵۷۹.۰۰۰ کیلومتر مربع (۱۷.۲۱۲.۰۰۰ مایل مربع) میرسد. این عدد تقریبا ۳۰ درصد از مساحت کل کره زمین را تشکیل میدهد.
جالب است بدانید که به دلیل عوامل متعددی مانند فرهنگ، سیاست و جغرافیا، بسیاری از کارشناسان نمیتوانند در مورد محیط دقیق قاره آسیا به توافق برسند. این موضوع مربوط به غرب آسیا است. غرب آسیا نقطه اتصال این قاره به قاره اروپا است که به منطقه اوراسیا مشهور است. بررسی دقیق اینکه مرز آسیا و اروپا در این منطقه کجا قرار میگیرد، برای کارشناسان بسیار دشوار است.

3. آسیا، پرجمعیتترین قاره جهان
جمعیت آسیا بیشترین درصد جمعیت جهان را خود اختصاص داده است. آخرین تخمینهای آماری از جمعیت آسیا نشان میدهد که جمعیت این قاره به عدد حیرتانگیزی ۴.۶۴۶.۸۰۱.۰۰ (این عدد رو به افزایش است) رسیده است. این عدد نشان میدهد که جمعیت قاره آسیا در واقع ۶۰ درصد از تمام انسانهایی است که در حال حاضر بر روی کره زمین زندگی میکنند.
احتمالا بعد از آن عدد، دیگر جای تعجب نیست اگر بگوییم که تراکم جمعیت آسیا با 387 شهروند در هر مایل مربع بیشترین تراکم در میان تمام قارههای جهان است. سه کشور از پرجمعیتترین کشورهای جهان را در آسیا قرار دارند: چین (1,449,175,232)، هند (1,406,631,776) و اندونزی (279,134,505). این قاره همچنین میزبان هفت شهر بزرگ جهان از جمله توکیو ژاپن، شانگهای، پکن و گوانگژو چین، دهلی و بمبئی هند و کراچی پاکستان است. (جمعیت کشورها دائما رو به افزایش است و ممکن است این اعداد در حال حاضر تغییر کرده باشند).

4. آسیا، سکونتگاه شهروندانی با بالاترین طول عمر
کشور آسیایی ژاپن، دومین کشور جهان است که ساکنان آن عمر طولانی دارند. اولین کشوری که ساکنان آن عمر طولانی دارند، موناکو است. میانگین سنی ساکنان ژاپن ۴۸ سال است، اما این کشور بیش از ۶۰.۰۰۰ شهروند بالای صد سال را در خود جای داده است.
امید به زندگی مردم ژاپن تقریبا ۸۰.۹ سال برای مردان و ۸۶.۶ سال برای زنان است. با توجه به این آمار، شاید جالب باشد بدانید امید به زندگی شهروندان برخی از کشورهای آسیایی بیشتر از کسانی است که در آمریکا (جایی که امید به زندگی برای مردان حدود ۷۶.۴ سال است) زندگی میکنند.
دیگر کشورهای آسیایی که شهروندان آنها از نظر فرهنگی احتمال دارد از آمریکاییها بیشتر عمر کنند، عبارتند از: کرهجنوبی، تایوان، هنگکنگ و سنگاپور.

ویدئویی از مسن ترین انسان فرد در جهان
5. قدیمیترین تمدنهای دنیا در آسیا
در جامعه پر مشغله جهانی امروزی، به راحتی میتوان فراموش کرد که آسیا زادگاه برخی از قدیمیترین تمدنهای جهان بوده است. این تمدنها شامل قدیمیترین تمدن شناختهشده در دنیا میشود، از جمله سومریها که در بینالنهرین (بخش جنوبی عراق امروزی) زندگی میکردند و قدمت تمدن آنها به حدود ۶ هزار سال پیش میرسد.
از دیگر جوامع باستانی آسیا، میتوان به تمدن دره سند (Indus Valley Civilization) هند اشاره کرد. اکثر مورخان، باستانشناسان و محققان بر این باورند که اولین تمدن بشری جهان در منطقهای که به عنوان «مهد تمدن» شناخته میشود، قرار داشته است. منطقه مهد تمدن در منطقه دجله و فرات آسیا بوده که در حال حاضر کشورهای مدرن ایران، عراق، کویت و بخشی از سوریه را شامل میشود.

6. قاره آسیا، قارهای با بلندترین نقاط جهان
زمانی که حرف از بلندترین نقطه در جهان میشود هیچ قلهای توان رقابت با اورست را ندارد. اما ارتفاع در آسیا تنها به پدیدههای طبیعی هیمالیا و پاکستان محدود نمیشود؛ بلکه بلندترین آسمانخراشهای جهان نیز در آسیا هستند. برج خلیفه بلندترین برج در جهان است که در امارات آسیا قرار دارد. در رتبههای پس از آن نیز میتوانیم به آسمان خراش هایی همچون تایپه 101 تایوان، برج شانگهای، برج ساعت مکه اشاره کنیم. خوب است بدانید که شروع پروژه ساخت بلندترین برج جهان در آینده نیز در شهر جده رقم خواهد خورد که تاریخ پایان آن مشخص نیست. برای مشاهده سایر آسمانخراشهای مرتفع در آسیا کافیست نگاهی به مطلب بلندترین آسمان خراشهای جهان داشته باشید.

ویدئویی از بلندترین آسمان خراشهای جهان
7. آسیاییها، شهروندانی با بیشترین میانگین IQ
سنگاپور، چین، هنگ کنگ، کره جنوبی، هنگ کنگ، تایوان و ژاپن در صدر لیست بیشترین میانگین آی کیو در جهان هستند که همگی در قاره آسیا قرار دارند. خوب است بدانید برخی از این کشورها نیز بالاترین رده اقتصاد آسیا را در دست دارند. دانشمندان ژاپنی نیز در زمینههای کاری خود پیشرفت بسیاری را حاصل کردهاند.

سخن آخر
با چنین فضای گسترده و جمعیت عظیمی، آسیا متنوعترین منطقه در جهان را شامل میشود. آسیا سرشار است از تاریخ، مناظر نفسگیر و فرهنگهایی که عمیقا ریشه در سنت و معنویت دارند. چیزهای زیادی برای دیدن، یادگیری و کشف در مورد این قاره کهن وجود دارد که ما هنوز آنها را نمیدانیم.
تألیف: تیم نویسندگان لست سکند