سال 2014 تنها چند روز است آغاز شده، اما شواهد نشان میدهد این سال جدید میلادی برای صنعت گردشگری ایران سال خوب و پررونقی باشد. نشانههای این رونق را دستکم در دو گزارش دو روزنامه معتبر بریتانیایی میتوان دید. در روزهای گذشته وبسایتهای روزنامههای دیلیتلگراف و فایننشالتایمز در گزارشهایی کشور ایران را در میان 20 کشور جذاب برای مقصد گردشگری به مخاطبان خود پیشنهاد دادهاند.
در گزارش روزنامه فایننشالتایمز که با تیتر«20 مقصد اصلی گردشگری سال 2014 به انتخاب راهنمایان گردشگری صنعت توریسم» منتشر شده است، در میان 20 کشور پیشنهاد داده شده نام ایران در صدر این فهرست قرار دارد. علاوه بر این عکسی که برای این گزارش انتخاب شده تصویری از میدان نقشجهان اصفهان است.
در این گزارش درباره ایران آمده است: بعد از 25 سال خروج ایران از نقشه گردشگری، این کشور باید دوباره بهعنوان «دیدنیترین مقصد گردشگری» در بالای فهرست سال 2014 قرار گیرد. در جذابیتهای ایران هیچ شکی نیست. از آسمان آبی تا سواحل زیبا، از معماری خیرهکننده اسلامی تا دیدنیهای باستانی و غذاهای فوقالعاده. پس از انقلاب اسلامی در سال 1357 و وقوع جنگ ایران- عراق این کشور از فهرست اصلی ترین مقاصد گردشگری برای گردشگران ماجراجو، به مقصدی برای گروهای منظم و کوچک محتاط بدل شد.
اما اکنون و پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری، برگزارکنندگان تورهای گردشگری امیدوارند که ذوب شدن یخ روابط با ایران، گردشگران را برای سفری مطمئن به ایران متقاعد کند. یک شرکت متخصص امور سفر و گردشگری در لندن بهنام «ویلد فرنتیر» خبر داده است تاکنون تقاضای گردشگری برای سفر به ایران به نسبت گذشته افزایشی 30درصدی داشته است. همچنین «جانی بالبی» موسس این شرکت نیز میگوید: «ما 10 سال است که بدون هیچ مشکلی در حال برگزاری تورهای مختلف به مقصد ایران هستیم. چیزی که مشتریان ما همیشه از آن سخن میگویند، رفتار بسیار دوستانه و برخورد صمیمی مردم ایران است.»
در بخش دیگری از گزارش این روزنامه بریتانیایی آمده: مسوولان دولت روحانی اعلام کردهاند که تصمیم دارند سختگیریها پیرامون بررسی درخواستهای صدور ویزا را جهت افزایش تعداد گردشگران ورودی به کشور کاهش دهند تا در نتیجه این کار درآمد سالانه کشور از محل گردشگری را از دومیلیارددلار به 10میلیارددلار برسانند. گردشگران بعضی کشورها از این پس میتوانند بدون ویزا به ایران سفر کنند، همچنین گردشگران دیگر کشورها نیز در لحظه ورود به ایران ویزا دریافت خواهند کرد. البته وزارت امور خارجه بریتانیا از سال 2011 تاکنون بهدلیل عدم وجود سفارتخانه در کشور ایران خواستار سفر نکردن بریتانیاییها به ایران است. جانی بالبی در این باره نیز میگوید: «اگر دفتر امورخارجه توصیه خود را تغییر دهد ما شاهد تقاضاهای زیادی برای سفر گردشگران بریتانیایی به ایران خواهیم بود، مانند تقاضا برای سفر به کشور میانمار که پس از خروج آنگ سان سوچی از حصر به این کشور افزایش یافت.» در گزارش روزنامه فایننشالتایمز پس از ایران از کشورهای شیلی، ژاپن، مغولستان، ویتنام، زیمبابوه و شهری در سوئد بهعنوان تعداد دیگری از مقاصد نام برده شده است.
علاوه بر این در گزارش دیلی تلگراف نیز با توصیف ایران به عنوان یک کشور رویایی و زیبا از آن بهعنوان یکی از بهترین مقاصد گردشگری در سال 2014 یاد شده است. در این گزارش آمده: «یکی از زیباترین سفرهای امسال، سفر با قطار از شهر عقاب طلایی بوداپست و گذر از سواحل استانبول به ایران است.» در این گزارش مدیر یکی از شرکتهای برگزاری تور به مقصد ایران گفته است ما در سال 2013 دو تور به مقصد ایران برگزار کردهایم اما بر اساس برنامه قرار است در سال جدید این تعداد را به شش تور برسانیم. در بخش دیگری از این گزارش همچنین به مشکل عدم بیمه گردشگران برای سفر به ایران، موضوع حجاب و رانندگی بد ایرانیان بهعنوان مشکلات سفر به این کشور یاد شده است. نویسنده روزنامه دیلیتلگراف اما در پایان تاکید کرده است با این حال همه کسانی که تاکنون به ایران سفر کردهاند این کشور را کشوری زیبا، تاریخی، بافرهنگ غنی و دارای مردمی بسیار مهربان و میهمان نواز توصیف کردهاند. این نویسنده همچنین از کاروانسراهای تاریخی در مسیر حرکت مارکوپولو، روستاهای خشتی، باغهای ایرانی، مساجد زیبا، کاخهای بینظیر و مخروبههای اعجابآور تختجمشید بهعنوان بخش دیگری از جذابیتهای ایران یاد کرده است.
با این اوصاف به نظر میرسد مسوولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور برای میزبانی ای درخور موج گردشگرانی که در این سال به ایران خواهند آمد خود را آماده کنند، بدون تردید اگر این گردشگران سفری خوش و به یادماندنی داشته باشند در سالهای آتی باز هم تعداد بیشتری توریست رهسپار ایران خواهند شد. در این صورت سال 2014 را میتوان سال شکوفایی گردشگری کشور نام نهاد.
منبع : روزنامه شرق