برای کسانی که عشق طبیعت گردی دارند، تجربه پرنده نگری یکی از منحصر به فردترین تجربه هایی است که می توانند در عمر سفرشان کسب کنند. تالاب کویری میقان یکی از بهترین تالاب هایی است که به شما فرصت این کار را می دهد.
تالاب کویری میقان در استان مرکزی و 15 کیلومتری شمال شرقی اراک قرار دارد. این منطقه یکی از زیباترین جلوههای طبیعت استان مرکزی و از زیستگاههای مهم و بینالمللی پرندگان است و در واقع آخرین حلقه اکولوژیک حوزه آبریز دشت اراک به حساب می آید که آبهای سطحی مسیلهای فصلی را جذب میکند.
مساحت حوزه دریاچه فصلی این تالاب بسته به ورودی آب بین 100 تا 110 کیلومتر مربع است. در گذشته تالاب میقان را به نام نمکزار فراهان می شناختند. محیط این دریاچه از 16 تا 24 کیلومتر متغیر است و جزیره کوچکى در وسط آن قرار گرفته است که آثار و خرابههاى ساختمانى در آن وجود دارد.
جالب است بدانید که آب این دریاچه آنقدر شور است که در هر لیتر آن در تابستان 50 گرم پیدا می شود و این میزان در بهار به 38 گرم و در زمستان به 28 گرم می رسد. این دریاچه زیستگاه گروههاى بزرگ پرندگان است که در پاییز آب و هواى فوق العاده ای دارد.
در زمستانها هم هوا به قدر کافی معتدل است و به همین دلیل خیلی از پرندگان ترجیح می دهند در میانه پروازشان در این تالاب فرود بیایند یا در دستههای کوچک و بزرگ و با شکلی زیبا در آسمان بالای تالاب پرواز کنند.
در بهار اما تالاب میقان یکی از زیستگاههای اصلی پرندگان مهاجری به حساب می آید که در پائیز با عبور از این منطقه از نواحی سردسیر سیبری به سمت مناطق گرمسیر جنوبی و افریقا ئر پرواز بودند و حالا در راه بازگشت به خانه خود هستند.
بیشتر از 60 درصد از پرندگان استان اراک و 16 درصد از پرندگان کشور در این تالاب زندگی می کنند و بعضی از آنها نادر و ارزشمند هستند. در کنار این پرنده ها، حیواناتی مثل گرگ و روباه، مار و حتی عقاب، درنا، مرغابی، فلامینگو، خروس کولی و... هم زندگی می کنند که مجموعه ای دیدنی از حیات وحش را به وجود آورده اند.
البته باید بدانید که این تالاب توسط اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی به منطقه شکار ممنوع تبدیل شده است. پس مراقب باشید خیلی به حریم این حیوانات تجاوز نکنید!
این را هم بگوییم که خاک کویر میقان پر از سولفات سدیم است که باعث شده این کویر عنوان بزرگترین ذخیره گاه معدنی این ماده در خاورمیانه را به خود اختصاص دهد و از آن جالبتر، تکه های سفید نمک و سولفات سدیم در خاک آن مثل ماده ای تزئینی به نظر برسد و منظره جالبی را به وجود بیاورد.
به همین علت هم هست که گنبدها و طبقات نمکی زیبایی در تالاب شکل میگیرد. این طبقات و لایههای نمکی تمام سطح دریاچه را می پوشاند و از فاصله دور سفید و برفی جلوه میکند.
منبع: تبیان