هتل جدیدی در شهر مکه در حال گشایش است که پس از تکمیل شدن، در مساحت 1.4 میلیون متر مربعی خود، 10 هزار اتاق و 70 رستوران را جای خواهد تا بتواند پذیرای ثروتمندترین زائران خلیج فارس و سایر کشورها باشد.
هتل Abraj Kudai شبیه به یک قلعه بوده و دارای حلقه ای از 12 برج می باشد که 45 طبقه دل آسمان را شکافته اند. بالای برج مرکزی این هتل، بزرگترین گنبد جهان قرار گرفته است. در اطراف این گنبد 5 هلیپد وجود دارد. بزرگترین هتل دنیا همچنین دارای یک ایستگاه اتوبوس، فود کورت، یک مرکز خرید در طبقات پایینی و اتاق رقصی در زیر گنبد مرکزی خود می باشد. فضاهای داخلی این هتل همانگونه که انتظار می رود به شکلی مجلل و زیبا آراسته شده اند.
این هتل تنها دو کیلومتر از کعبه فاصله داشته و آخرین تلاش کشورهای ناحیه ی خلیج فارس برای تبدیل مکه به منهتن است. در سالهای گذشته، این شهر چه از نظر زیرساخت ها و ابعاد، رشد قابل توجهی داشته؛ همچنین سازه هایی مانند Abraj Al Bait (ابرمجموعه ای متشکل از 7 هتل آسمان خراش مشرف به کعبه) در این شهر ساخته شده اند. یکی از این هتل ها، هتل برج ساعت سلطنتی مکه می باشد؛ این هتل سومین ساختمان بلند دنیا و پنجمین سازه ی مستقل در جهان است. این برج همچنین به داشتن بزرگترین صفحه ساعت دنیا مشهور می باشد. شب ها صفحه ی درخشان این ساعت از فاصله ی 30 کیلومتری قابل رویت است.
ساخت Abraj Al Bait البته اختلافات زیادی را برانگیخت. توسعه دهندگان این سایت، یک قلعه ی عثمانی قرن هجدهمی و تپه ی کوچکی که قلعه روی آن واقع شده بود را تخریب کردند تا فضای کافی برای این ساخت و سازها بدست آورند. قلعه ی Ajyad در سال 1780 میلادی و طبق فرمان دولت عثمانی برای حمایت از کعبه در برابر راهزنان و مهاجمان ساخته شده بود.
عرفان العلوی، مدیر بنیاد تحقیق میراث فرهنگی اسلامی که در بریتانیا مستقر است، تلاش زیادی کرده تا از همان میراث فرهنگی اندک باقیمانده در شهرهای مقدس عربستان سعودی حفاظت کند که البته موفقیت اندکی نیز داشته است. «همه چیز از میان برداشته شده تا عرصه برای جولان دادن هتل های لوکس باز شود، هتل هایی که باعث از بین بردن حرمت این محل شده و با قیمت های گزاف خود زائران عادی را شوکه می کنند.
تخریب آثار مرتبط با صدر اسلام قرن هاست که در این کشور وجود داشته، به عنوان مثال می توان به تخریب خانه ی خدیجه همسر پیامبر اشاره کرد که ساختمانی جدید (احتمالا یک کتابخانه) جای آن ساخته شده است. یا به عنوان مثال در مکانی که زمانی خانه ی ابوبکر بوده، همینک هتل هیلتون قرار دارد و لیست این جنایات فرهنگی همچنان ادامه دارد.
معمار و بنیان گذار مرکز تحقیقاتی حج در جده که سه دهه ی گذشته را به تحقیق و مستند سازی ساختمان های تاریخی مکه و مدینه گذرانده، می گوید: «آنها در حال تبدیل مکانی مقدس به یک ماشین هستند، شهری که هیچ هویتی از خود نخواهد داشت.»
در دوران حج، مکه پذیرای بالغ بر 3 میلیون زائر می باشد و در بقیه ی اوقات سال نیز سالانه بالغ بر 20 میلیون مسافر به این کشور می آیند و بدین ترتیب عربستان به مکانی محبوب برای کنفرانس ها و مراسم های عروسی تبدیل شده است. برای همسو شدن با این رشد غیر منتظره، مقامات عربستان سعودی تصمیم گرفته اند که بخش های بزرگی از محله های مسکونی و سایت های میراث فرهنگی را تخریب کنند تا جا برای بنا کردن زیرساخت های مرتبط با زائرین فراهم شود.
در شهر منا، 8 کیلومتری شهر مکه، دولت سعودی بیش از 100 هزار چادر با تهویه ی مطبوع بنا کرده تا حجاج را در خود جای دهند. هرچند اقامت در این چادرها موقتی است اما چادرها به صورت دائمی در آن مکان قرار دارند.
یکی دیگر از پروژه های ساخت و ساز خیلی بزرگ در مکه، توسعه ی Jabal Omar است که در واقع از 40 برج مسکونی تشکیل شده که قرار است 160 هزار زائر مسلمان را در خود جای دهند. در این مکان همچنین فضایی برای عبادت مختص 200 هزار نفر قرار گرفته است. سرمایه گذاری برای افزایش ظرفیت مسجد بزرگ از 3 به 7 میلیون زائر تنها در حدود 50 بیلیون دلار آمریکا خرج برداشته و برای محقق شدن چنین امری لازم بوده که بخش های گسترده ای از شهر قدیمی با خاک یکسان شود. ساکنان این مناطق با اخطاری یک هفته ای از خانه های خود بیرون رانده شدند و به برخی از آنها هنوز هیچ گونه غرامتی پرداخت نشده است. عرفان العلوی می گوید: «این افراد به سکونتگاه های غیر رسمی لبه های شهر رانده شده اند که در آنها امکانات بهداشتی کافی وجود ندارد. محلی هایی که نسل ها در این مکان زندگی کرده اند، اکنون با جبر مقامات کنار گذاشته شده اند تا جا برای این کاخ های مرمری در آسمان باز شود.
یکی از خوف انگیزترین پروژه ها برج جده است که با نام برج پادشاهی نیز شناخته شده و در شهر بندری جده قرار دارد. باور می رود که این برج با 250 طبقه حدود یک کیلومتر ارتفاع داشته باشد و بدین شکل می تواند رکورد بلندترین ساختمان دنیا را از آن خود کرده و در این میان گوی سبقت را از برج خلیفه با ارتفاع 828 متری نیز بدزدد.
علوی می گوید: « پایان تلخ مکه نزدیک است و حتما می پرسید چرا؟ پاسخ روشن است، 50% فضای این هتل ها و مراکز خرید همگی خالی هستند چرا که اجاره ها برای صاحبان قبلی مغازه های بازار بسیار گران است. دردناک تر از همه اینکه مردمی که در توسعه های جدید مسجد بزرگ مشغول عبادت هستند، حتی دیگر قادر به دیدن کعبه نخواهند بود.»
منبع: amusingplanet