اگر تاریخ منطقه ماردین را بخوانید، پر از افراد نامآور، جنگها و فتح و شکست است. از آشوریان، عربها، سلجوقیان، کردها و ایرانیان تا مغولها و عثمانیها هرکدام بخشی از کتاب قطور تاریخ این شهر و منطقه را به خود اختصاص دادهاند. حالا ماردین مرکز استانی به همین نام و شهری با تاریخ کهن محسوب میشود که در پهنه کوهها آرام گرفته است و کوچههای قدیمی در هم تنیده همراه با جاذبه های ماردین ترکیه، منظرههایی بیبدیل پدید آورده که جمعیت زیادی از گردشگران را به سمت خود جذب میکند. اگر شما هم از عاشقان تاریخ هستید و قرار است بهزودی در تور ترکیه به ماردین سفر کنید، در ادامه این مطلب ۱۰ مورد از بهترین جاذبه های ماردین را برای شما معرفی کردهایم.
۱. مکتب Zinciriye
یکی از قدیمیترین بناهای ماردین، مدرسه دینی یا همان مکتب Zinciriye میباشد که توسط عیسی بیگ (İsa Bey) در سال ۱۳۸۵ میلادی تاسیس شده و تا به امروز هم به خوبی نگهداری شده است. این مجموعه شامل یک مسجد با گنبد سنگی، مقبره، دو حیاط اندرونی و ساختمانی زیبا به سبک معماری اسلامی است. حتی اگر زیاد اهل تماشای هنرهای سنگی نیستید، با بالا رفتن از پلهها میتوانید از منظره تمامنمای شهر لذت ببرید.
۲. مکتب Kasımiye
آنطور که پیدا است تحصیل دین جایگاه والایی در این شهر داشته تا جایی که مدرسه یا مکتب دینی دیگری با نام Kasımiye در قرن ۱۵ میلادی تاسیس شده است. این مدرسه دینی در کنار مسجدی قرار گرفته و سایر ساختمانها دور تا دور حیاط درونی آن قرار گرفتهاند. به طبقه بالا که بروید اتاقهایی را میبینید که روزگاری طلبهها در آن ساکن میشدند. آنها که به فرهنگ دینی علاقه دارند نباید این مسجد و مکتب را از لیست جاذبه های ماردین حذف کنند چرا که یکی از بهترین مکانها برای درک چگونگی زندگی و تحصیل دینی است. مشابه مکتب Zinciriye اینجا هم یک منظره زیبا از شهر در بالای ساختمان منتظر شما است.
۳. کلیسای چهل شهید (Kirklar Kilisesi)
شاید باور نکنید این کلیسا که در قرن چهارم میلادی تاسیس شده هنوز آخر هفتهها (یکشنبه) میزبان مراسم مسیحیان است و شما هم میتوانید در این مراسم شرکت کنید. اگر در روزهایی غیر از آخر هفته به این کلیسا آمدید هم میتوانید از سرایدار بخواهید تا درها را برای شما باز کند و از داخل ساختمان آن بازدید کنید. در بالای ورودی اصلی حکاکیهای قدیمی شهیدان مسیحی کاپادوکیه (Cappadocia) به چشم میخورد که نام کلیسا هم به جهت احترام به آنها در قرن ۱۵ به نام چهل شهید تغییر داده شد.
۴. موزه ماردین
جاذبه های ماردین همه ریشه در تاریخ دارد و امکان ندارد این فهرست بدون موزهها تکمیل شود. موزه ماردین هرچند مجموعه کوچکی دارد اما هرچه در آن هست جالب توجهترین اشیاء جمع آوری شده از مکانهای تاریخی منطقه ماردین هستند. الواح آشوری و سفالهای عصر برنز بسیار جالب هستند و حتی اگر به موزه گردی علاقه ندارید ساختمان موزه خود به تنهایی ارزش پرداخت هزینه بلیط را دارد چون سلسله ستونها و حیاط زیبای آن یادگاری از عصر پادشاهان به جا مانده است.
۵. موزه Sakıp Sabancı
پادگان سابق نظامی حالا یکی از موزههای زیبای ماردین شده تا مأوایی برای آثار به جا مانده از تاریخ پر فراز و نشیب ماردین باشد. همه آثار به نمایش گذاشته شده تابلویی حاوی توضیحات اثر دارند و در کنار برخی هم نمایشگری برای پخش چندرسانهای توضیحات تعبیه شده است. موزه Sakıp Sabancı از بهترین مکانها برای درک تاریخ و فرهنگ منطقه ماردین است.
۶. مسجد Ulu
مسجد Ulu یا همان مسجد جامع در قسمت شرقی بازار واقع است. این مسجد در قرن ۱۱ میلادی توسط سلسله ارتقیه (Artuqid) زمانی که به ماردین حکومت میکردند ساخته شده است. مناره تمام سنگی آن، زیبایی با شکوهی به آن بخشیده و درست در نزدیکی مسجد بازار نسبتاً مدرن شهر قرار گرفته و بعد از بازار هم میتوانید به کوچههای باریک و باستانی شهر سرک بکشید.
۷. مسجد Şehidiye
از دیگر جاذبه های ماردین مسجد Şehidiye است که منارهای باریک و کندهکاری شده دارد. اگر به معماری مسجدها علاقه دارید چندین مسجد در شهر ماردین هست که بیشترشان هم در کنار جاده Cumhuriyet قرار دارند. مسجدهای Melik Mahmut و Ulu در دو سمت شرقی و غربی همین مسجد هستند و فاصله تا هرکدام ۲۰۰ و ۴۰۰ متر بیشتر نیست.
۸. قلعه ماردین
قلعه ماردین از جاذبه های پر بازدید ماردین است که در بالای شهر و روی یک پرتگاه سنگی جای گرفته است. برای رسیدن به قلعه ماردین میتوانید از مسیر پلهای که از سمت مکتب Zinciriye شروع میشود بالا بروید. اگر در فصول گرم سال سفر کردهاید و میخواهید به قلعه بروید، بهتر است در ساعات انتهایی روز این کار را کنید تا نور خورشید کمتر شما را اذیت کند. قلعه در زمان امپراطوری رومیان ساخته شده و در آن زمان اهالی ماردین برای پناه گرفتن از حملات دشمنان وارد آن میشدند.
۹. حصن کیفا (Hasankeyf)
شهر کوچک حصن کیفا که در زبان فارسی با نامهای مختلف دیگری هم خوانده میشود، در دو طرف رود دجله واقع است و در ابتدا فقط یک پاسگاه نگهبانی در مرز حکومت پارسها و رومیان بوده است اما در زمان امپراتوری بیزانس رونق گرفت و بعدها تحت تاثیر جنگها و حملهها آسیبهای گستردهای دید. ستونهای بیرون زده از رودخانه، در اصل پایههای پل بزرگ و قدیمی شهر هستند.
۱۰. صومعه Deyrulzafaran
این صومعه متعلق به مسیحیان ارتدوکس سوری بیرون از شهر است اما ارزش یک گشت و گذار بیرون از ماردین را دارد. اسقف ارتدوکسها و پیروانش بعد از خروج از انطاکیه در اینجا ساکن شدند. این مجموعه شامل سه کلیسا است که هر سه به حیاط زیبایی احاطه دارند. این بنا در اصل قدمتش به قرن پنجم میلادی میرسد اما در طول سالیان جنگ دوبار توسط تیمور لنگ و حکومت ایرانیان تخریب شده است.
۱۱. شهر میدیات (Midyat)
جاذبه های ماردین فقط به شهر مرکزی آن محدود نیستند، میدیات شهری کوچک با فضایی قدیمی و ساختمانهایی پر از نقش و نگار و چسبیده به هم که ۶ کلیسای ارتدوکس را در قلب خود دارد. البته اکثر مسیحیان در طول زمان این شهر را ترک کردهاند. میدیات مرکز نقرهکاری است و به همین خاطر وقتی در شهر میگردید کارگاههای کوچک خانوادگی نقرهکاری زیادی خواهید دید.
۱۲. شهر دارا (Dara)
شهر باستانی دارا یکی از جنوبیترین شهرهای ترکیه است و در میان جاذبه های ماردین کمتر به این شهر اشاره میشود. در حالی که اکثر گردشگران به سمت افسوس (Ephesus) و پرگامون میروند، دارا میزبان گردشگران کمتر و خوشسلیقهای است. اکتشافات باستانشناسی در این منطقه هنوز هم در حال انجام است. شگفتانگیزترین جاذبه سیستم آبیاری و آبرسانی گسترده آن است که با کانالها و برجهای نگهدارنده آب ساخته شده است.
۱۳. دیرهای طور عبدین (Tur Abdin Monasteries)
طور عبیدن یا همان کوه پرستندگان یک منطقه مرتفع در شرق ماردین است و چندین کلیسای ارتدوکس در آن واقع است. در دوران بیزانس تعداد زیادی صومعه و دیر در آن ساخته شد. بعد از جنگها و تخریبهای متعدد بیشتر مسیحیان این منطقه را ترک کردند.
۱۴. ساوور (Savur)
ساوور شهر کوچک با خانههای زیبا و تکیه زده بر دامنه کوه است که گفته میشود نسخه کوچکتر شهر ماردین است. گشت و گذار در این شهر کهن و زیبا بسیار لذتبخش است چون این شهر چیز زیادی برای نمایش ندارد و هرچه هست کوچههای و خانهها و مناظر زیبا و دنج آن است. اگر از ماردین حرکت کنید میتوانید اول به دارا بروید چون در همین مسیر است.
اگر میخواهید با سایر جاذبههای ترکیه و شهرهای مختلف آن آشنا شوید، سری به صفحهی مخصوص ترکیه بزنید و اگر خودتان هم مسافر آنها بودهاید، نظرتان را در مورد هرکدام بنویسید تا نه تنها نظراتتان را با دیگران به اشتراک بگذارید، بلکه در مسابقات لستسکند هم شانس برنده شدن خودتان را امتحان کنید.
منبع : theplanetware