کاشیکاری یکی از هنرهای جهانی است که بیشتر در اماکن مذهبی مثل مساجد، کلیساها یا کاخهای سلطنتی دیده میشود. کاشیهای به کار رفته، به طور معمول قطعاتی سرامیکی، لعابکاری شده، شیشهای یا سنگی هستند. وقتی این قطعات کوچک به درستی در کنار هم نصب شوند، یک تصویر بزرگ زیبا خلق میشود. از ازبکستان تا ایتالیا چندین بنای تاریخی را میتوان پیدا کرد که هرکدام شاهکارهای هنر کاشیکاری محسوب میشوند. در ادامه نگاهی میاندازیم به چند بنای مشهور کاشیکاری شده در دنیا، پس با لستسکند همراه باشید.
مسجد حسن دوم در شهر کازابلانکا؛ مراکش
مسجد حسن دوم، بزرگترین مسجد مراکش است و یکی از بلندترین منارههای دنیا را هم دارد. ارتفاع منارهاش ۲۱۰ متر است. ساخت این مسجد ۱۰ سال طول کشید و بیش از ۱۰ هزار نفر در پروژهی مسجد مشارکت داشتند. هنرمندانهترین بخش مسجد، کاشیهای آبی و سبز مسجد است که منقش به طرحهای اسلامی هستند.
کلیسای باسیلیکا سن ویتال در شهر راونا؛ ایتالیا
کلیساهای ایتالیا به سقفهای نقاشی شده و کاشیکاری شده شهرت دارند. به جز کلیسای سنت باسیلیک واتیکان، کلیسای باسیلیکا سن ویتال در شهر راونا هم کاشیکاریهایی را از تصاویر داستانهای عهد عتیق دارد. نمادهای فراوانی در این نقاشیها دیده میشود و از رنگهای متنوعی هم در آنها استفاده شده است.
مناره کالتا در خیوه؛ ازبکستان
منارهی استوانهای شکل کالتا در کنار مسجد سید علاالدین واقع شده است. سطح این مناره با کاشی سفالین فیروزهای رنگ تزئین شده است. قرار بود مناره بلندتر از ارتفاع فعلی ساخته شود اما معمار آن در زمان ساخت کشته شد و مناره هم نیمهکاره ماند. با این حال مناره باز هم زیبایی خودش را دارد.
مسجد شاه اصفهان؛ ایران
مسجد شاه اصفهان یکی از شگفتانگیزترین آثار معماری دوران اسلامی است که در حدود 6۰۰ سال قبل ساخته شده اما در طول تاریخ تغییرات زیادی هم در آن اعمال شده است. ورودیهای اصلی مسجد با کاشیکاریهای کمنظیری تزئین شده و طاقهای قوسی شکل ورودی، مثل لانهی زنبور برجستگیهای زیبایی دارد که به آن مقرنس میگویند.
پارک گوئل در شهر بارسلون؛ اسپانیا
پارک گوئل یکی از شاهکارهای معمار معروف آنتونی گاودی (Antoni Gaudí) است. گوئل یک پارک عمومی است که در قرن ۱۹ میلادی ساخته شد و شامل باغ، پلها، و چند ساختمان است. خانههای پارک شبیه خانههای مینیاتوری هستند. هزاران قطعه کاشی کل این پارک را از سقفها تا کف، پوشش میدهند. اشکال حیوانات مثل سوسمار و اژدها هم در کاشیکاریها دیده میشود.
کاخ گلستان تهران؛ ایران
کاخ با شکوه گلستان یکی از ساختمانهای مجموعهی بزرگی است که شامل ۱۷ بخش مختلف از کاخها، موزهها و... میشود. کاشیهای رنگارنگی را در سقف و دیوارهای اتاق حوض کاخ به کار بردهاند. از این اتاق در زمان قاجار در تابستانها استفاده میشد چون به واسطهی حوضی که دارد خنکتر است.
خانهی پیکاسیت (La Maison Picassiette)، چارتز (Chartres)؛ فرانسه
خانه پیکاسیت خانهای است که کل آن از کاشیهایی که یک رفتگر در بین سالهای ۱۹۳۸ میلادی تا ۱۹۶۴ جمع کرده است، ساخته شده. کل این ساختمان چه داخل و چه نمای بیرونی آن و حتی مبلمانهایش از تکههای شکسته شدهی سرامیک، موزاییک و ظروف چینی که این مرد رفتگر پیدا میکرده است ساخته شده است. این بنا به اندازهای جالب است که پیکاسو برای بازدید از آن رفته بود.
کلیسای جامع سنت لوییس در شهر سنت لوییس؛ ایالت میزوری آمریکا
سقف بلند و زیبای کلیسا بسیار شگفتانگیز است و وقتی مقابل آن میایستید گویی که به دروازهی بهشت نگاه میکنید. در این کلیسا، به کمک هزاران کاشی استفاده شده در سقف و دیوارها، تصاویر زیبایی از انجیل خلق شده است.
آرامگاه شاه چراغ شیراز؛ ایران
آرامگاه شاه چراغ که به آن لقب مسجد آینهها را هم دادهاند، یکی از آرامگاههای مورد احترام و مشهور در ایران است. در این بنا برای زیباسازی دیوارها و سقف از هزاران قطعه آینه استفاده شده است. بازتاب نور و درخشش قطعات کوچک آیینه بسیار چشمنواز است.
همانطور که دیدیم، ایران در این لیست، بیشترین بناهای زیبای کاشیکاری شده را دارد. آیا شما هم موافقید که سرزمین عزیزمان، زیباییهای منحصربفردی دارد؟ آیا شما بناهای کاشیکاری شدهای را که در لیست بالا ذکر شدهاند، در کشورمان دیدهاید؟ نظر شما دربارهی این بناها چیست؟ منتظر دریافت نظرات شما خوبان هستیم.
منبع: matadornetwork.com