پنج روز تعطیلی غیرمعمول، آن هم در آخرین ماه گرم تابستان، بهترین فرصت برای مسافرت است؛ اما «لطفا دست نگه دارید و همینجا متوقف شوید»؛ این یک هشدار از سوی طبیعتگردان و طبیعتدوستان است.
سرویس گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) تصمیم داشت برای این چند روز تعطیلی که بهدلیل برگزاری اجلاس سران جنبش غیر متعهدها در تهران شامل حال پایتختنشینان شده است، مقاصد جذاب و نزدیکی را که کممخاطره، کمهزینه و بیدردسر باشند، با کمک راهنمایان تور و فعالان حرفهیی گردشگری معرفی کند؛ اما این کار نهتنها با استقبال مواجه نشد، بلکه با بیعلاقگی آنها نیز همراه بود.
البته راهنمایان تور خیلی هم ساده از کنار این تعطیلات نگذشتند و سفر به شیراز و اصفهان و همچنین برای آنهایی که سفر به طبیعت را ترجیح میدهند، تنگهی واشی، چالوس و کویر مرنجاب را پیشنهاد کردند.
حسین عبادتی که حدود 15 سال کارش راهنمایی گردشگران در شهرها، طبیعت و کوههای ایران است، از جمله افرادی است که دیگر تمایل ندارد مقصد جدیدی را در ایران برای سفر معرفی کند، چون معتقد است که شاید با این کار کمی به حفظ طبیعت و فرهنگ جامعهی محلی کمک شود.
او به خبرنگار ایسنا میگوید: بهتر است مردم به همین شهرهایی که سفر به آنها زیاد انجام میشود و جاهایی مانند تنگهی واشی بروند که دیگر چیزی برای خراب شدن ندارند.
عبادتی در ادامه هم بیان میکند: فقط کافی است منطقهی جدیدی را معرفی کنیم تا آنوقت آژانسها به آن مقصد «تورهای شاد شاد» بگذارند و پس از مدتی همهچیز آنجا نابود شود. بنابراین با این اوضاع ما ترجیح میدهیم کسی از این نقاط بکر خبر نداشته باشد.
علی علیاسلام هم جزو راهنمایان توری است که هیچوقت به خودش اجازه نمیدهد دست کم در محضر رسانهها، منطقهی خاص یا بکری را معرفی کند، چراکه معتقد است، انجام سفرهای غیرمسؤولانه در چند سال اخیر به چنین مناطقی، به اندازهی کافی تخریب وارد کرده و بهتر است مردم در همین شهر و خانهی خود بمانند.
به اعتقاد این راهنمایان تور، رسانهای مانند صداوسیما در این سالها بدون آنکه فرهنگ سفر کردن را آموزش دهد، به حد کافی مناطق بکر را معرفی کرده، مناطقی که این روزها دیگر چیزی از طبیعت خالصشان باقی نمانده است.
این محافظهکاری در معرفی مناطق بکر و شگفتانگیز تقریبا در میان بیشتر راهنمایان تور و فعالان گردشگری دیده میشود که دلیل آن، آشفتگی طبیعت که بهدست انسان اتفاق افتاده و همچنین پدید آمدن حالت خشم و تدافعی در میان برخی جوامع محلی در برابر گردشگران است.
همان شرایطی که بهتازگی در کویر «مرنجاب» شاهد آن بودیم و سبب شد مسؤولان محلی بخواهند ورود گردشگران به این منطقه محدود شود، چراکه حجم زیاد سفرهای غیرمسؤولانه در چند سال اخیر به این منطقه، فرهنگ جامعهی محلی و محیط زیست آن را به شدت تحت تأثیر قرار داده است، هرچند به اعتقاد فعالان حوزهی طبیعتگردی، محدود کردن ورود گردشگران به یک منطقه، چارهی صد درصد مشکل نیست، چون همهی این آسیبها از فرهنگ مسافران ناشی میشود، موضوعی که نباید از کنار آن ساده گذشت.
اگرچه ما پیشنهادی برای این چند روز تعطیلی نداریم؛ اما آنهایی هم که قصد سفر دارند، منتظر پیشنهاد ما نمیمانند و تا کنون مقصدی را برای تعطیلات خود پیشبینی کردهاند؛ ولی چرا نباید در طبیعت یا منطقهای که جامعهی محلی آن اخلاق، باورها و فرهنگ خاص خود را دارد، رفتار محترمانه و مسؤولانهای داشته باشیم تا اینچنین با درِ بستهی برخی روستاها، خشم و انزجار برخی جوامع محلی یا محافظهکاری آنهایی که می توانند راهنمای ما در یافتن نقاط کمنظیر و شگفتانگیز ایران باشند، مواجه نشویم.